R.Miliutės pasisakymus tirs etikos sargai

Justina GTAFUROVA

LRT žurnalistei Ritai Miliutei teks pasiaiškinti etikos sargams dėl savo pasisakymų socialiniuose tinkluose. Sprendimą pradėti tyrimą priėmė LRT etikos kontrolierius. Neseniai vienas nacionalinio transliuotojo žurnalistas jau buvo baustas užtai, kad kritikavo valdžią, todėl Seimo narė Agnė Širinsklenė apskundė ir aktyviai Lietuvos aktualijas socialiniuose tinkluose komentuojančią R.Miliutę. Etikos sargai turės nuspręsti, ar LRT žurnalistams draudžiama kritikuoti tik valdančiuosius.

“Facebook”, kurie praktiškai visi, jei apie politiką – tai adresuoti opozicijos kritikai, pradėjo tyrimą. Ilgai svarstė ir išlaukė paskutinio momento.

Primenu, kad dėl R.Miliūtės postų įvertinimo kreipiausi po to. kai už žodžio laisvės gynimą ir teisingumo ministrės veiksmu kritiką LRT ėmėsi Virginijaus Savukyno persekiojimo. Pastarasis parašė vieną vienintelį postą, kuris ir tapo persekiojimo pagrindu”, – rašė Seimo narė. Etikos kontrolieriaus rašte nurodoma, kad tyrimo metu bus prašoma paaiškinimų iš pačios žurnalistės.

Etikos sargams pateiktame skunde A.Širinskienė nurodo, kad per šių metų vasario-balandžio mėnesius R.Miliūtė paskelbė daugiau kaip 40 įrašų savo socialinio tinklo „Facebook” paskyroje, kuriuose kritikavo opozicijai priklausančius politikus, dažnai – nevengdama ironijos, neargumentuotu teiginių jų atžvilgiu, neslėpdama savo politinių preferencijų: „Pertą patį laikotarpį R.Miliūtės paskyroje nebuvo paskelbtas nei vienas įrašas, kuriame būtų bent kažkiek kritikuojami valdantieji.

Taigi, jei jau LRT etikos kontrolierius bei taryba reagavo į vieną vienintelį žurnalisto V.Savukyno įrašą, kuriame jis argumentuotai ir be patyčių išreiškė savo nuomone, ir V.Savukynui nurodė šį postą ištrinti, labai įdomu, kaip tie patys etikos sargai reaguos i daugiau kaip 40 R. Miliutės šališku įrašų, kurie daliai žmonių sudaro stiprų įspūdį, jog LRT tapo valdančiųjų propagandos ruporu.”

„Pavyzdžiui, balandžio 5 d. įraše, kritikuodama Prezidento Gitano Nausėdos veiksmus, ji nurodo save laikanti „adekvačia” ir taip skaitytojui duoda suprasti, kad Prezidento pasisakymai yra „neadekvatūs”. Tą pačią dieną rašytame ir vėl Prezidentui duoda suprasti, kad Prezidento pasisakymai yra “neadekvatūs”. Tą pačią dieną rašytame ir vėl Prezidentui skirtame įraše kaip faktą konstatuoja, kad Sąjūdžio mitinguose jis galvojo apie šviežutėli kompartijos bilietą.

Kovo 30 d., kalbėdama apie Skirmantą Malinauską, kaip neigiamą dalyką rašo apie „Skvernelio vaučerius”, nors pastarieji net nebuvo Sauliaus Skvernelio iniciatyva”, – rašoma A.Širinskienės skunde, kuriame nurodoma, kad tokie žurnalistės pasisakymai yra šališki, o skaitytojams gali būti suprantami kaip pasisakymai LRT vardu.

Apie tai, kad tyrimas pradėtas, paskelbė ir pati žurnalistė. Ji pasidalijo A.Širinskienės skundu etikos kontrolieriui.

„Vakaro žinios” jau anksčiau rašė, kad LRT vadovybei kažkodėl nėra užkliuvę kiti žurnalistai, kurie nevengia savo socialinio tinklo anketoje pasisakyti šališkai politikų atžvilgiu. R.Miliūtė dažnai kritikuoja kai kurių partijų atstovus, dažniausiai nepriklausančius valdantiesiems. Pavyzdžiui, A.Širinskienę vadina „ponia Š” ir apibūdina jos keliamus klausimus kaip neadekvačius.

O štai pasidalijusi žinia apie tai, kad buvęs Seimo narys Remigijus Ačas nuteistas dėl lytinių santykių siekio su nepilnamečiu, R.Miliūtė prideda: „Gražulis su Žemaitaičiu turbūt užsiėmę. Nėr malonu svarstyti, kuo.”

Savivaldos rinkimų pirmo turo balsavimo dieną R.Miliūtė rašė: „Pinskuvienė Širvintose – 77,8 proc. Nebedaug liko iki Lukašenkos, bet rezultatą mere perleido komentuoti Pinskui.”

Tai tik vienas iš tos dienos įrašų, kurių beveik visi buvo susiję su vienokiais ar kitokiais politikais. Dabar LRT etikos sargai turės atsakyti, ar tokios frazės gali skambėti kaip oficiali LRT pozicija.

Reklama

Susiję straipsniai

Pagrindinė JAV darbininkų sąjunga atsisako remti Kamala Harris, jos nariai palaiko Trumpą

JAV 1,3 mln. narių turinti „Teamsters“ sąjunga pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius neremia demokratų kandidatės į prezidentus, nes...

Niekur nevedanti ekonomikos auginimo politika

Almantas Stankūnas Ar žinote kaip valstybė augina BVP? Kas valdantiesiems leidžia girtis rekordiniais BVP augimo tempais? Gal jie beveik...

Nauja pradžia – jubiliejinis 111-asis Senojo teatro sezonas

Neseniai Vilniaus senajame teatre įvyko naujojo teatro sezono atidarymo spaudos konferencija. Naująjį – jau 111-ąjį – sezoną Senasis...

„Kalbėkit rusiškai!“

Vytautas Sinica | Veidaknygė Sprendžiant iš kitų įrašų, tikrai liberalaus žmogaus įspūdžiai. Kaune jau aiškiai jaučiasi, kad kalbėti lietuviškai nebėra...