Valstybinės kalbos inspekcija tikrino Vilniaus miesto viešuosius užrašus

Gegužės 8–19 d. Valstybinės kalbos inspekcija (VKI) tikrino Vilniaus miesto Bokšto, Šv. Kazimiero, Augustijonų, Latako, Savičiaus, Kėdainių, Pranciškonų, Lydos, Šv. Mikalojaus, Žemaitijos, Šiaulių, Mėsinių, Ligoninės, Visų Šventųjų, Ašmenos, Rūdninkų, Aguonų, Šaltinių, Raugyklos, Kruopų, Šv. Stepono, Plačiosios, Vingrių, Naugarduko, Kauno, V. Šopeno, Gynėjų, Kražių, Lukiškių, Ankštosios, J. Tumo-Vaižganto, A. Rotundo, Dainavos, V. Kudirkos gatvėse įsikūrusių įmonių ir įstaigų viešuosius užrašus ir išorinę reklamą.

Valstybinės kalbos įstatymo 17 ir 23 straipsniuose nurodoma, kad Lietuvos Respublikoje viešieji užrašai yra valstybine kalba ir privalo būti taisyklingi. Nustatyta trylika šio įstatymo 17 straipsnio pažeidimų.

Gana dažnas pažeidimas, kai parduotuvės, restorano ar kitokias paslaugas teikiančios įstaigos iškaboje pateikiama informacija tik anglų kalba – ir tai ne tik angliški pavadinimai, prekių ženklai, bet ir bendriniai įmonės, įstaigos veiklos pobūdį apibūdantys žodžiai: gourmet shop, pub, drinks, food, fireplace, studio, bar & bistro, dining room and wine bar, beer & snacks bar, burgers & BBQ ribs, bao & noodle bar, barbershop, o atitinkamos informacijos valstybine kalba nėra.

Taip pat atkreiptas dėmesys į maitinimo įstaigų lauke statomus stendus, kuriuose valgiaraščiai dažniausiai rašomi tik anglų kalba.

Įmonių vadovams išsiųsti raštai dėl valstybinės kalbos nevartojimo ir nurodyta per tam tikrą terminą pašalinti rastus trūkumus – pateikti informaciją lietuvių kalba. Dviejų įmonių vadovai jau suskubo tuo pasirūpinti.

2 KOMENTARAI

    • Taip, komisija miegojo, bet esmė ne jos darbe (dabar ji tokiu veiksmu tik paskatins jos likvidavimą). Esmė Patentų biure, Registrų centre ir Ekonomikos ministerijoje. Jie leidžia registruoti bet kokius ženklus ir bet kokius pavadinimus, o tada šeimininkas daro ką nori, kaip nori manipuliuoja tuo įregistruotu vardu ar ženklu. Žinoma, tai priklauso nuo šeimininko, nuo jo supratimo, patriotiškumo ar geranoriškumo. Bet tokių yra mažai, vienetai. Dauguma į tokias pastabas nereaguoja, o teistis su jais nėra jokių šansų. Esmė valstybės valdyme. O minėtos įstaigos yra valstybė valstybėje, niekas jų veiklos nekontroliuoja ir jos daro ką tik nori, o jose dirba daug penktosios ir šeštosios kolonos atstovų, t.y. piktavalių, todėl taip viskas ir vyksta, daro kuo blogiau. Tą gerai žinau, nes teko daug susidurti su jų kenkėjiška veikla. Vilniuje mes su jais kovojome daugiau nei 10 metų, o rezultatas beveik nulinis. O verslininkams lietuvių kalba nerūpi, jie įsivaizduoja, kad jei parašys anglų kalba arba kokiu barbarizmu, tai jau užsieniečiai pas juos plūs nesuvaldoma srove. Viskas yra priešingai, bet durnumui ribų nėra.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Pagrindinė JAV darbininkų sąjunga atsisako remti Kamala Harris, jos nariai palaiko Trumpą

JAV 1,3 mln. narių turinti „Teamsters“ sąjunga pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius neremia demokratų kandidatės į prezidentus, nes...

Niekur nevedanti ekonomikos auginimo politika

Almantas Stankūnas Ar žinote kaip valstybė augina BVP? Kas valdantiesiems leidžia girtis rekordiniais BVP augimo tempais? Gal jie beveik...

Nauja pradžia – jubiliejinis 111-asis Senojo teatro sezonas

Neseniai Vilniaus senajame teatre įvyko naujojo teatro sezono atidarymo spaudos konferencija. Naująjį – jau 111-ąjį – sezoną Senasis...

„Kalbėkit rusiškai!“

Vytautas Sinica | Veidaknygė Sprendžiant iš kitų įrašų, tikrai liberalaus žmogaus įspūdžiai. Kaune jau aiškiai jaučiasi, kad kalbėti lietuviškai nebėra...