„Jie nori jėga paversti Vengriją imigracijos šalimi“ – balsų dauguma priėmus naujas ES taisykles, ES valstybės privalo priimti migrantus arba joms gresia didelės baudos

Po to, kai Italijos vadovaujama koalicija, prieštaraujanti planams, subyrėjo, tik Vengrija ir Lenkija balsavo prieš siūlomą ES migracijos paktą.

Ketvirtadienio vakarą Liuksemburge tik Vengrija ir Lenkija liko prie savo pozicijos po to, kai dėl paskutinės minutės nuolaidų Italijos ministrei pirmininkei Giorgia Meloni subyrėjo ES šalių koalicija, besipriešinanti bloko prieglobsčio reformoms.

ES vidaus reikalų ministrai nesutarė dėl Europos Komisijos pasiūlytų planų, pagal kuriuos būtų įvesta privaloma migrantų perkėlimo sistema, o atsisakiusios bendradarbiauti valstybės būtų baudžiamos iki 22 000 eurų bauda už kiekvieną migrantą.

„Tai nepriimtina! Jie nori jėga paversti Vengriją imigracijos šalimi!“ Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį rašė Tviteryje.

Planuose taip pat numatoma reformuoti grąžinimo procesą, kurio valstybės narės turi laikytis, kai atmetamas prieglobsčio prašymas.

Grupė Europos šalių, įskaitant Lenkiją, Vengriją, Slovakiją, Čekiją, Kroatiją, Maltą, Bulgariją, Lietuvą, Maltą ir Italiją, pažadėjo balsuoti prieš. Daugelis jų teigė, kad planas priversti sutikti su Briuselio nustatytomis migrantų kvotomis pažeidžia jų nacionalinį suverenitetą.

Tačiau Italijos vyriausybė ypač prieštaravo siūlomam grąžinimo procesui. Roma siekė išplėsti kriterijus, pagal kuriuos kilmės šalis laikoma „saugia“, kad būtų galima inicijuoti atmestų prieglobsčio prašytojų grąžinimą. Tai sulaukė didelio Vokietijos pasipriešinimo.

„Migracijos problemą galime spręsti tik kartu kaip ES, o ne kaip nacionalinės valstybės. Kovoju už atvirų sienų ES“, – prieš balsavimą sakė Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nensė Fėzer (Nancy Faeser).

Tačiau ketvirtadienį vėlai vakare Italijai buvo pasiūlyta didelė nuolaida, o Briuselis grąžino valstybėms narėms teisę pačioms nuspręsti, ar migrantai gali būti teisėtai deportuoti atgal į kilmės šalį.

Italijos vadovaujama koalicija subyrėjo ir naujoms priemonėms nepritarė tik Vengrija ir Lenkija, o Bulgarija, Malta, Lietuva ir Slovakija susilaikė.

Balsavimui buvo taikoma Europos Sąjungos kvalifikuota balsų dauguma migracijos klausimais, t. y. už planus turėjo balsuoti tik 14 valstybių narių, atstovaujančių ne mažiau kaip 65 proc. ES gyventojų.

Lenkija pareiškė, kad atsisakys mokėti bet kokią Briuselio skirtą baudą už atsisakymą bendradarbiauti pagal susitarimą, o Vengrijos vidaus reikalų ministerijos parlamentinis valstybės sekretorius Bence Rétvári sakė, kad valstybės narės nebegalės spręsti, kas gyvena jų teritorijoje.

Švedijos imigracijos ministrė Maria Malmer Stenergard, kuri pirmininkavo deryboms dėl Švedijos pirmininkavimo ES Tarybai, po balsavimo sakė: „Tiesą sakant, tikrai netikėjau, kad sėdėsiu čia ir tai pasakysiu, bet mes priėmėme bendrą požiūrį dėl prieglobsčio ir migracijos valdymo reglamento ir prieglobsčio procedūros reglamento“.

Ji apibūdino šį balsavimą kaip „istorinį žingsnį“ nustatant, kaip blokas spręs migracijos krizes ateinančiais metais.

Šaltinis: Remix News

Primename: LR Konstitucinis Teismas (KT) birželio 8 dieną nustatė, kad neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai. Ką šiame kontekste mums reiškia šis KT nutarimas, tegu sprendžia kiekvienas skaitytojas.

3 KOMENTARAI

  1. Ir kodėl Lietuva susilaikė? Eilinį kartą nesilaikė susitarimo ir nebalsavo prieš. Dar yra kvailių (apie parsidavusius nekalbu), kurie mano, kad ES – gėris? Jums, durneliai, aiškiai pasakė, kad nenori nacionalinių valstybių. Ir emigrantai geras būdas permaišyti nesumaišomas tautas su visiškai skirtingu mentalitetu, taip daug kartų padidinant nusikalstamumą ir faktiškai sunaikinant nacionalines valstybes, nes taip tautų viduje susidaro uždaros bendruomenės, gyvenančius ne pagal priimančios valstybės įstatymus, bet pagal savo atsineštus papročius ir įpročius.
    Ar tokios “nepriklausomybės” norėjome? Ar stodami į ES sutikome su balsavimu daugumos principu? Ar stodami į ekonominę sąjungą perdavėme jai ir užsienio politikos reguliavimą? Jei jums, durniai ir nusikaltėliai, negaila Lietuvos, man negaila jūsų palikuonių, nes jie gaus tai, ko nusipelnėte jūs, durniai. Jei keleto metų bėgyje neišeisime iš ES ir NATO, pavirsime ne tauta, ne šalimi, ne žmonėmis. Būsime Molotovo kokteiliu, tinkamu tik žudyti ir žudytis.





  2. velniop tą jūsų Vengriją, dar vieni ieškotojai vakarykščios didybės, kokią ten manipuliaciją ruošia su belaisviais azoviečiais.

    • bambuk, nekaišiok čionai krauju užlietos Ukrainos. Pagarba ukrainičiams, kurie, spaudžiami Vakarų “partnerių”, pasipriešinino ir nesusilaikė nuo kovos prieš orkų ordas.
      Dabar gi visą Europą norimą užtvindyti kitų okupantų ordomis – neva “migrantais”. Vengrai su Lenkais daro viską, kad jų namai nebūtų užlieti krauju. Kad pas juos nebūtų jokūų “islamo kalifatų” ir nevyktų jokie “džichadai”.
      Lietuvą atstovaujantieji akaip visuomet ap..si..ši..ko. Ir ne tik. Išdavė savo šalį. Išdavė savo sąjungininkus.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Pagrindinė JAV darbininkų sąjunga atsisako remti Kamala Harris, jos nariai palaiko Trumpą

JAV 1,3 mln. narių turinti „Teamsters“ sąjunga pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius neremia demokratų kandidatės į prezidentus, nes...

Niekur nevedanti ekonomikos auginimo politika

Almantas Stankūnas Ar žinote kaip valstybė augina BVP? Kas valdantiesiems leidžia girtis rekordiniais BVP augimo tempais? Gal jie beveik...

Nauja pradžia – jubiliejinis 111-asis Senojo teatro sezonas

Neseniai Vilniaus senajame teatre įvyko naujojo teatro sezono atidarymo spaudos konferencija. Naująjį – jau 111-ąjį – sezoną Senasis...

„Kalbėkit rusiškai!“

Vytautas Sinica | Veidaknygė Sprendžiant iš kitų įrašų, tikrai liberalaus žmogaus įspūdžiai. Kaune jau aiškiai jaučiasi, kad kalbėti lietuviškai nebėra...