Ramūnas Aušrotas. Tai įvyko – Vokietijos Heseno ir Bavarijos žemių savivaldos rinkimuose laimėjo centro dešiniosios partijos

Vokietijos Heseno ir Bavarijos žemių savivaldos rinkimuose laimėjo centro dešiniosios partijos. Rinkėjai nubaudė kairiuosius ir siunčia aiškų signalą Olafo Scholzo vadovaujamai centro kairės koalicijai, kad jų vykdoma politika vokiečiams nėra priimtina.

Visos trys M. Scholzo federalinės koalicijos partijos – jo socialdemokratai, žalieji ir verslui palankūs laisvieji demokratai (FDP) – pasiekė prastesnių rezultatų nei prieš penkerius metus žemėse, kuriose gyvena maždaug ketvirtadalis Vokietijos gyventojų.

Mažasis koalicijos partneris FDP nesugebės net perkopti 5 proc. slenksčio, kad patektų į parlamentą Bavarijoje, o galbūt ir Heseno žemėje.

„Jei prireiks, FDP turi būti pasirengusi pasitraukti iš koalicijos“, – Vokietijos žiniasklaida cituoja Thomasą Kemmerichą, FDP vadovą rytinėje Tiueringeno žemėje, kurioje kitais metais vyks savi rinkimai. „Tai negali būti tabu“.

„Retai kada tai buvo taip aišku: tiek migracijos, tiek ekonomikos, tiek klimato politikos klausimais žmonės nori kitokios politikos“, – sakė Vokietijos krikščionių demokratų (CDU) vyresnysis teisės analitikas Jensas Spahnas (Jens Spahn).

ARD-Deutschland Trend apklausos duomenimis, pritarimas M. Scholzo vyriausybei išlieka žemiausiame lygyje nuo pat jos atėjimo į valdžią 2021 m. gruodžio mėn., o keturi iš penkių vokiečių yra nepatenkinti jos darbu.

Visgi, didžiausiu šių rinkimų laimėtoju reikia pripažinti ne krikščionis demokratus, kurie apklausų po balsavimo duomenimis Bavarijoje surinks mažiausiai balsų nuo 1950 m., bet alternatyvią dešinę atstovaujančią „AfD“.

Išankstiniais duomenimis, alternatyvios dešinės partija „AfD“ renka 18,6 proc. balsų Hesene ir 16 proc. Bavarijoje. Palyginimui, 2018 m. rinkimuose „AfD“ parama siekė atitinkamai 13,1 proc. ir 11,6 proc.

Tai reiškia, jog anksčiau tik Rytų Vokietijoje populiari partija, pasisakanti prieš imigracijos politiką ir žaliąjį kursą, peržengė Rytų Vokietijos ribas ir tapo nacionaliniu reiškiniu.

Dar prieš rinkimus skelbtos visuomenės nuomonės apklausos rodė, jog už partiją „Alternatyva Vokietijai („AfD“) savo balsą yra pasiruošę atiduoti rekordinis skaičius rinkėjų – 17–19 proc. Tai – antras rezultatas Vokietijoje. Palyginimui – prieš 2021 m. rinkimus ši partija apklausose užėmė penktą vietą.

Po nacionalinių rinkimų pagrindinės Vokietijos partijos atmetė galimybę bendradarbiauti su AfD, kad ji nepatektų į vyriausybę, tačiau AfD kritikai nerimauja, kad AfD traukia pagrindinę politinę srovę į dešinę.

Atsižvelgiant į tai, kad po rinkimų žemėse gali būti sunkiau suformuoti stabilią daugumą, šią politiką gali tekti pakeisti.

Manheimo universiteto politologas Marcas Debusas teigia, kad rinkimai gali sustiprinti kai kurių rinkėjų raginimus konservatoriams glaudžiau bendradarbiauti su AfD, net jei ir ne oficialioje koalicijoje, o ne vienytis su kairiaisiais.

Kai kurios AfD iniciatyvos sulaukė pagrindinių rinkėjų paramos vietos lygmeniu. Gruodžio mėnesį CDU nariai mažame Bautzeno mieste Saksonijoje balsavo už AfD pasiūlymą sumažinti kai kurias išmokas, pavyzdžiui, kalbos kursus migrantams, kurių prieglobsčio prašymai buvo atmesti.

„Toks dogmatiškas Berlyno būdas atmesti AfD, teigiant, kad visi jie yra naciai, yra neteisingas“, – sakė Matthias Grahl, CDU vadovas Bautzeno rajono taryboje.

Alternatyvūs dešinieji Vokietijoje tapo reiškiniu, su kuriuo neįmanoma nesikaityti.

Reuters prognozuoja, kad Rytų Vokietijos žemių rinkimus, kurie įvyks 2024 m. laimės būtent AfD.

Beje, tą pripažįsta ir LRT, kurios skelbiamoje info apie Vokietijos žemių rinkimus pateikiamas vizualas susijęs su AfD.

Šis pokytis neabejotinai paveiks vidaus ir išorės Vokietijos politiką, ypatingai ES ir Ukrainos klausimais.

Gali būti tekstas vaizdas

Reklama

Susiję straipsniai

Pagrindinė JAV darbininkų sąjunga atsisako remti Kamala Harris, jos nariai palaiko Trumpą

JAV 1,3 mln. narių turinti „Teamsters“ sąjunga pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius neremia demokratų kandidatės į prezidentus, nes...

Niekur nevedanti ekonomikos auginimo politika

Almantas Stankūnas Ar žinote kaip valstybė augina BVP? Kas valdantiesiems leidžia girtis rekordiniais BVP augimo tempais? Gal jie beveik...

Nauja pradžia – jubiliejinis 111-asis Senojo teatro sezonas

Neseniai Vilniaus senajame teatre įvyko naujojo teatro sezono atidarymo spaudos konferencija. Naująjį – jau 111-ąjį – sezoną Senasis...

„Kalbėkit rusiškai!“

Vytautas Sinica | Veidaknygė Sprendžiant iš kitų įrašų, tikrai liberalaus žmogaus įspūdžiai. Kaune jau aiškiai jaučiasi, kad kalbėti lietuviškai nebėra...