Sukaktis

Locked N’ Loaded 

(atleiskit, bet bus piktai)

Prieš 18 metų – Vakarų orumą sutrypęs A. Litvinenko nunuodijimas Jungtinėje Karalystėje. Prieš 16 metų – „dekonfliktuota“ brutali agresija prieš Sakartvelą. Prieš 10 metų – ignoruota agresija prieš Ukrainą. Prieš 2 metus – tiesioginis grasinimas NATO atsitraukti į 1997 metų sienas ir pamatyta agresija prieš Ukrainą.

Dabar visi draugiškai nuo Vašingtono iki Vilniaus skaičiuojam – kiek gi mums liko, kol Mordoras užpuls mus pačius. Strateginė kantrybė vienok. Laukiam. Balansuojam. Neprovokuojam.

Gerai, kad rimtai pradėjome stiprindami gynybą. Bet tai skydas. Gūžiamės po juo. Laukiam, kol orko kreivas, atšipęs kalavijas smogs. Kur mūsų kalavijas? Tik prisiminkime J.R.R. Tolkieno genialų kūrinį, kurio vaizdinius taip mėgstame cituoti: žmonių, elfų ir nykštukų mūšiai su orkais leido dviem nedidukams hobitams Frodo ir Semui Mordorą sunaikinti Mordore. Ši kelionė prasidėjo dar iki tol, kai didžiosios kariuomenės susidūrė mūšio lauke. Žiedo brolija suprato, kad blogį reikia rauti su šaknimis, t. y. ten, kur jis užaugo.

Mes, Vakarai, jau 18 metų tirtame prisidengę skydu ir bijome to tarakono iš Mordoro. Gal jaunoji karta neprisimena, bet buvo toks sovietinių vaikų rašytojo K. Čuikovskyij eilėraštis apie tarakoną. Jame tarakonas ant ausų statė visus žvėris – liūtus, meškas, dramblius. Visi bijojo jo ūsų, karingos išvaizdos. Bet galų gale atskrido žvirblelis, ir to tarakono nebeliko. Ar neprimena jums tai bekiaušės Vakarų politikos? Pradžioje atrodė – įsibėgėjame, bet kažkaip ėmėme ir sustojome.

Ko mes bijome? Botoksu snukį išsipūtusio senuko, kuris savo kompleksus dėl mažo ūgio dangsto nešiodamas batus ant aukštų kulnų? Bijome jo surūdijusių branduolinių raketų? Tai realybė tokia – karas jau vyksta, tik mes dar jame užsispyrusiai nenorime dalyvauti. Jei taip ir toliau, botoksinis tas raketas neabejotinai panaudos pirmas.

Vakarai technologine, ekonomine ir karine prasme šviesmečiais nutolę nuo Mordoro. Apsiginsime ir nugalėsime. Bet ar reikia laukti kol rusų tankai bandys įvažiuoti į Vilnių, Roterdamas ir Lisabona raketomis bus lyginami su žeme? Tiesiog reikia valingo strateginio sprendimo. Užtektų trijų dalykų:

  • Pilnavertės karinės paramos Ukrainai, tiekiant pilnaverčių dalinių kovinius komplektus per visus kariavimo segmentus (sausuma, oras, jūra), o ne trupinant ką radom sandėlyje, ką galbūt pagaminsime po metų;
  • Mordoro ekonominė blokada. Ne tos apgailėtinos, kiauros sankcijos, o blokada;
  • Kortų kaladė su botoksinio klikos snukeliais, išdalinta NATO žvalgybos tarnybų ir SOP bendruomenei, ir nuolat budintys, darbą pasirengę padaryti bombonešiai.

Šis atgrasymas suveiktų, o mūsų dabartinis karinis rengimasis pagelbėtų suvaldyti kylančias rizikas po Mordoro subyrėjimo.

Baisu? O kas baisiau – tai, ar orko snukis kitoje skydo pusėje?

SAS šūkis skelbia „Who dares wins“. Drąsiau, džentelmenai.

1 KOMENTARAS

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Yoram Hazony. Nacionalizmo dorybė (IX). Tautiškai neutralios valstybės neegzistuoja

Pradžia ČIA. Tęsiniai iki IX dalies ČIA. Svarbiausias klausimas svarstant nacionalinės valstybės idėją yra šis: jeigu vykdyti pareigas valstybei individą...

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai trisdešimt aštuntoji (rugsėjo 18) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Ukrainos pajėgos surengė didelio masto ataką prie agresoriaus karinės infrastruktūros objektus. Sėkmingiausia jų – didelio...

Romas Lazutka. Desovietizuokime motinystę, o vietoje II pakopos finansuokime gandrą

Įdomus tas desovietizacijos priepuolis. Jis nukreiptas į viešųjų erdvių laisvę nuo „balvonų“, užuot susirūpinus realaus gyvenimo išlaisvinimu. Sunkiai...

Lietuvių kalbos institutas neigiamai vertina „laisviečio“ pasiūlymą dėl moteriškų pavardžių

Lietuvių kalbos institutas (LKI) neigiamai vertina „laisviečio“ Artūro Žukausko siūlymą leisti moterims pasirinkti vyro pavardę, kai ji turi...