Slovakijos Ministras Pirmininkas Robertas Fico padarė pirmąjį viešą pareiškimą po pasikėsinimo į jo gyvybę

Slovakijos Ministras Pirmininkas Robertas Fico padarė pirmąjį viešą pareiškimą po gegužės viduryje įvykdyto pasikėsinimo į jo gyvybę. Savo kreipimąsi į piliečius jis įrašė vaizdo įraše.

Gana ilgoje, 14 minučių trukmės kalboje Slovakijos vyriausybės vadovas pasidalino savo mintimis apie pasikėsinimą į jį ir kalbėjo apie savo ateities planus.

„Atėjo laikas žengti pirmąjį žingsnį, o tai yra atleidimas. Nejaučiu neapykantos į mane šaudžiusiam nepažįstamajam,” – sakė R. Fico.

Slovakijos premjeras žada nepaduoti savo užpuoliko į teismą ir nereikalauti piniginės kompensacijos. Tačiau Fico pažymėjo, kad pasikėsinimas į jį nebuvo pavienio radikalo veiksmas.

„Jis buvo blogio ir politinės neapykantos, kurią Slovakijoje iki nevaldomų mastų išvysto politiniai nevykėliai ir susipainiojusi opozicija, pasiuntinys. Buvo galima tikėtis, kad antivyriausybinė žiniasklaida, užsienio finansuojamos politinės organizacijos ir opozicija pradės menkinti pasikėsinimą į mane,” – sakė premjeras.

Kalbėdamas apie savo planus, R. Fico pažadėjo grįžti į darbą vyriausybės vadovo poste artimiausiomis savaitėmis – preliminariai birželio pabaigoje arba liepos pradžioje.

Bandymas nužudyti Robertą Fitzo

Gegužės 15 d. žinomas Slovakijos rašytojas ir opozicijos aktyvistas 71 metų Jurajus Cintula pasikėsino į Slovakijos premjero gyvybę, kelis kartus šovęs į jį iš pistoleto. Pareigūnas buvo sužeistas į pilvą.

Fitzo buvo paguldytas į ligoninę su sunkiais sužalojimais, jam buvo atliktos kelios operacijos, tačiau gydytojams galiausiai pavyko išvengti grėsmės jo gyvybei.

Pasak „Politico”, sulaikytas užpuolikas teisėsaugininkams aiškino, kad jautėsi „bejėgis ir nusivylęs visuomenės būkle” po 2023 m. spalio mėn. į valdžią atėjusios R. Fico vyriausybės įgyvendintų pokyčių.

Viena iš pagrindinių opozicionieriaus nepasitenkinimo priežasčių buvo neva Fico sprendimas nutraukti karinę pagalbą Ukrainai.

unian.net

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai penkiasdešimt ketvirtoji (spalio 4) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Antra diena iš eilės „nieko neįvyko“ Voronezh srityje. Šį kartą „šaunieji“ rusų oro gynybininkai numušė...

Vidmantas Valiušaitis. Desovietizacijos komisija eskaluoja priešpriešą

Vadinamosios Desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas skelbia vienas kitam prieštarujančius teiginius: esą, neįrodyta, „kad K. Škirpa tiesiogiai susijęs...

Prof. dr. Gediminas Navaitis. Akligatviai ar galimybės?

(Kalba pasakyta LR Seimo Ateities komiteto posėdyje) Paprastas sudėtingos užduoties sprendimo būdas nusakomas posakiu „Kolumbo kiaušinis“. Teigiama, kad jis...

Išankstiniame „ArtVilnius‘24“ atidaryme – Šiaurės Europos šalių dvelksmas ir garsūs svečiai

Tarptautinės šiuolaikinės meno mugės „ArtVilnius‘24“ atidarymo išvakarėse, spalio 3 d., įvyko išankstinis ekspozicijos pristatymas. Į renginį susirinko būrys...