Karas Ukrainoje. Aštuoni šimtai keturiasdešimt aštuntoji (birželio 20) diena

Locked N’ Loaded 

📌 Ukrainiečiai toliau talžo agresoriaus degalų gamybos ir laikymo infrastruktūrą. Jau sunku suskaičiuoti kelintą kartą buvo atakuota Afipsky degalų perdirbimo gamykla Krasnodar srityje. Taip pat, Ukrainos pajėgos smūgiavo degalų saugyklai prie Tambov. Maža to, vėl yra daužomi rusų objektai okupuotoje teritorijoje. Antai, sprogimai fiksuojami Mariupol, Shkadovsk ir Chauda. Iš pastarosios vietovės rytiniame Kryme nuolat yra leidžiami agresoriaus Shahed dronai ir raketos, tad belieka viltis, kad šis smūgis ne paskutinis mažinant okupantų galimybes atakuoti Ukrainos miestus.
📌 Agresorius surengė dar vieną kompleksinę ataką prieš Ukrainos energetinę infrastruktūrą. Smogta 36 ugnies priemonėmis, iš jų 32 ukrainiečiai eliminavo. Numušti visi 27 Shahedai, visos 4 raketos Kh101/Kh555 ir viena iš dviejų Kh59. Tačiau visos 4 balistinės Iskander M raketos praėjo. Fiksuojami elektros energijos sutrikimai Vynitsa, Dnipro, Donetsk srityse. Šiais veiksmais agresorius toliau aktyviai ruošiasi žiemai. Neabejotina, kad pirminis tikslas – sugriauti Ukrainos energetinę infrastruktūrą ir taip pakirsti ukrainiečių valią priešintis. Tačiau neatmestina, kad vienas iš tikslų yra, kad Vakarų pagalba būtų išbalansuota verčiant ją rinktis tarp pagalbos civiliams (pvz. atstatyti energetinę infrastruktūrą, generatoriai, įvairi kita humanitarinė pagalba ir pan.) ir karinės paramos.
📌 Agresoriaus karo propagandistų teigimu, pirmą kartą istorijoje Lyptsi buvo numesta FAB3000 koreguojama bomba. Šią informaciją patvirtina ir ukrainiečiai: https://t.me/zloyodessit/21990. Rusai jau kurį laiką bandė ją pakabinti ant Su34. Teoriškai, šis bombonešis gali nešti 4 tonas, tačiau problema buvo bombos gabaritai ir ją laikysiančių mechanizmų tvarumas. Neatmestina, kad okupantai šią problemą išsprendė, nebent kaip nešėjas buvo panaudotas strateginis bombonešis Tu22 M3. Tačiau šių orlaivių kilimą Ukrainos žvalgyba įdėmiai seka ir jų pasirodymas netoli kontaktinės linijos tikrai neliktų nepastebėtas. Bomba labai galinga (bendras svoris apie 3 t., iš kurių 1,2 t. sprogstamosios medžiagos). Vaizdo įraše matosi, kad rusiškais standartais pataiko visai tiksliai. Tai ateityje gali tapti rimta problema ukrainiečiams. Pirmas receptas gana paprastas – daugiasluoksnė oro gynyba, dengianti vienetus kontaktinėje linijoje ir gynybos gilumoje. Tiesa, neatmestina, kad antraeilis tokio triukšmingo rusų pasirodymo tikslas gali būti siekis bandyti išvilioti modernias vakarietiškas oro gynybos sistemas (Patriot, NASAMS ir pan.) tam, kad jas sunaikinti.
Žiūrim ką turim fronte.
📌 Kharkiv kryptis.
Vovchansk ir Lyptsi sektoriuose tęsiasi sunkūs mūšiai, kontaktinėje linijoje be pakitimų.
📌 Luhansko kryptis.
📍 Kupjansk. Tęsiasi rutininiai susidūrimai šiauriniame flange bei Tabaivka – Berestove ir Raihorodka ruožuose.
📍 Lyman. Rusams pavyko pasigerinti savo situaciją šiauriniame flange (į pietus nuo Makiivka). Taip pat, rusai bando pasistūmėti Terny – Torske ruože, tačiau ukrainiečiai ir toliau išlaiko pozicijas. Visi šie veiksmai – tai bendro agresoriaus sumanymo dalis nustumti Ukrainos gynėjus už Zherebec upės.
📍 Syversk. Okupantai atnaujino atakas prie Rozdolivka, kontaktinėje linijoje be pakitimų.
📌 Donecko kryptis.
📍 Chasiv Yar.
📎 Šiaurinis flangas. Rusai toliau intensyviai spaudžia ukrainiečius prie Kalynivka, tačiau pasiekti kanalą ir ten įsitvirtinti jiems nepavyksta: https://t.me/DeepStateUA/19732.
📎 Centras. Be pakitimų.
📎 Pietinis flangas. Vakar pasistūmėjęs link Toretsk, agresorius bando pasinaudoti situacija ir ėmė pulti piečiau – bando pasiekti Niu Jork. Mūšis tęsiasi.
📍 Pokrovsk – Vuhledar.
📎 Šiaurinis flangas. Ukrainiečiams pavyko susigrąžinti dalį vakar prarastų pozicijų prie Oleksandropil. Sunku pasakyti, ar tai atgrasys agresorių nuo jo tolimesnės operacijos Toretsk link, tačiau vis tiek žinia maloni.
📎 Centras. Rusai tęsia atakas link Karlivka, bandydami išplėsti savo pozicijas į šiauriau esančias aukštumas. Taip pat, Ukrainos gynėjams nelengva padėtis klostosi ir prie Nevelske. Nepaisant visų sunkumų ukrainiečiai išlaiko pozicijas.
📎 Pietinis flangas. Labai sunkios kautynės vyksta Krasnohorivka, Paraskoviivka bei pietiniame flange.
📌 Zaporizhia kryptis.
Aktyvūs susidūrimai fiksuojami Robotyne pleište ir Staromayorske šiaurinėse prieigose, kontaktinėje linijoje kol kas be esminių pakitimų.
📌 Pietų kryptis.
Agresorius savo telegramose skelbia, neva jam pavyko atkurti pranašumą artilerijos srityje, tačiau yra niuansų. 🙂 Vis dar neišspręsta rusų problema – Ukrainos elektroninė kova (EW). Teigiama, kad ukrainiečiai labai efektyviai blokuoja okupantų radijo ryšį. Taip pat, labai tikėtina, kad minėtos EW priemonės gana sėkmingai sodina rusų dronus, kas neleidžia jiems išnaudoti deklaruojamo atkurto pranašumo artilerijos srityje.

Reklama

Susiję straipsniai

Vilniaus tarybos narys A. Stankūnas dėl galimos sisteminės korupcijos kreipėsi į teismą

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Almantas Stankūnas spalio 1 d. kreipėsi į Vilniaus m. apylinkės teismą, prašydamas panaikinti...

Vytautas Sinica. Ar turėsime policiją?

Vyksta nepaprastos svarbos teismo procesas. Byla iš esmės lemsianti, ar turėsime policiją Lietuvoje. Ne veltui DELFI tai šiandien...

Raudonasis Putino maras Donbase

Alvydas Medalinskas | Veidaknygė 2024.10.05 Kaip ir buvo galima tikėtis, po Vuhledaro kritimo Rusijos puolimas nesustojo. Nors buvo ekspertų, kurie...

Asta Katutė. Prasideda…

Prieš porą dienų masinės „specialistų“ muštynės Kaune, dabar jau smurtas prieš nepilnametes... Kas seka situaciją Europoje, tam nėra...