Karas Ukrainoje. Aštuoni šimtai šešiasdešimt trečioji (liepos 5) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė

Agresorius naktį surengė didelę ataką dronais Shahed. Iš Kursk ir Krasnodar sričių kilo 32 dronai, visus juos ukrainiečiams pavyko numušti. Kadangi Shahedų numušimai fiksuojami didelėje Ukrainos dalyje, neatmestina, kad ši ataka – žvalgyba mūšiu siekiant identifikuoti stipriąsias ir silpnąsias Ukrainos oro gynybos vietas. To patvirtinimas – pirmoje dienos pusėje į Myrhorod (Poltava sr.) atskridusios dvi agresoriaus raketos (tikėtina, balistinės Iskander M, bet gali būti ir Kinzhalai, nes ore buvo Mig31K). Pastarosiomis dienomis čia esantį oro uostą agresorius atakuoja jau ne pirmą kartą.

Ukrainos pajėgos naktį dronų spiečiais atakavo Rostov prie Dono ir Krasnodar srityje esančius karinius taikinius. Rostov prie Dono sėkmingai atakuota degalų saugykla. Primorsk Akhtyrsk (Krasnodaro sr.) numuštas ukrainiečių dronas nukrito ant gyvenamo namo. Tik priminsime, jog šis miestas prie Azovo jūros yra viena esminių Shahed‘ų paleidimo aikštelių. Šią naktį link Ukrainos teritorijos jie kilo būtent iš čia.

Žiūrim ką turim fronte

Kharkiv kryptis.

Rusai vėl atnaujino bandymus įsitvirtinti pasienio kaimelyje Sotnyckyi Kazachok (apie 35 km nuo šiaurės vakarus nuo Lyptsi sektoriaus ir apie 40 km nuo pačio Lypsti miesto). Kaip ir minėjome anksčiau – gyvenvietė ilgus mėnesius buvo no man land, rusai tai užeidavo, tai vėl išeidavo. Šis bandymas – tai dar vienas siekis atitraukti ukrainiečių vienetus nuo Lyptsi ir Vovchansk sektorių, kur rusams ne pyragai. Tęsiasi kautynės prie Hlyboke, o Vovchansk mieste ukrainiečiai toliau bando stumtis rusus į šiaurę, agresoriui ir toliau nepavyksta deblokuoti savo pajėgų likučių (jei ten kas nors liko) agregatų gamykloje. `

Luhansko kryptis.

Kupjansk. Ukrainiečiai atmušė rusų atakas centriniame (Stepova Novoselivka) ir pietiniame (Stelmahivka) ruožuose. Tęsiasi sunkios kautynės.

Lyman. Susidūrimų mastas kiek sumenko. Nors rusai bando išvystyti sėkmę prie Makiivka, tačiau Ukrainos pajėgos nuo aukštumų juos daužo ir neleidžia judėti priekin. Taip pat tęsiasi susidūrimai ir kituose ruožuose, ukrainiečiai išlaiko pozicijas bei rengia kontratakas.

Syversk. Mūšiai tęsiasi visoje kontaktinėje linijoje, didelių pakitimų nėra.

Donecko kryptis.

Chasiv Yar.

Ukrainiečiams atsitraukus į vakarinį kanalo krantą, viešoje erdvėje pasirodė keistai optimistinių vertinimų (daugiausia – Ukrainos viešoje erdvėje), kad nieko kardinaliai blogo neįvyko, nes išsekinusios agresorių, Ukrainos pajėgos užėmė pagrindinę gynybos liniją, prisidengdamos kanalu ir nuo aukštumų toliau sėkmingai naikins puolančius rusus. Iš dalies taip, o bet tačiau yra niuansų:

nepanašu, kad rusų puolimo potencialas numuštas ir rusai artimiausiu metu sustos. Tuo labiau į kontaktinę liniją atvyksta rusų rezervai (pvz. 4-oji brigada);

atrodo, kad su ukrainiečių counter battery fire ir kitomis artilerijos/minosvaidžių užduotimis nėra viskas gerai. Fiksuojama, kad rusai nebaudžiami rytinę miesto dalį atakavo ne tik termobarinėmis sistemomis TOS1, bet ir laivinėmis reaktyvinėmis raketų sistemomis RBU6000, užkeltomis ant MTLB ar kitos bazės. Abiejų jų šaudymo nuotolis – iki 5 km. Tai, kad jie gana drąsiai veikia šalia kontaktinės linijos rodo, kad ukrainiečių atsitraukimas į vakarinį kanalo krantą (be kitų priežasčių) gali būti ir dėl negebėjimo išlaikyti paramos ugnimi balanso.

rusai pietiniame miesto ruože (nuo Ivanivske į vakarus) jau ne kartą buvo kirtę kanalą (šioje vietoje kanalas teka vamzdžiais po žeme) ir kartas nuo karto užeidinėja į vakarinę miesto dalį.

Toretsk ruože tęsiasi mūšiai. Niu Jork pietinėse prieigose rusai įsitvirtina, bando stumtis tolyn. Padėtis išlieka labai sudėtinga.

Pokrovsk – Vuhledar.

Šiaurinis flangas. Rusai toliau veržiasi Prohres – Umanske ruože, jiems pavyko vėl šiek tiek pasistūmėti, tačiau sunku pasakyti ar pavyko įsitvirtinti.

Centras. Rusams nepavyksta pasistūmėti prie Karlivka ir Nevelske.

Pietinis flangas. Ukrainiečiai sunkiai, tačiau atmušė rusų pastangas pasistūmėti link kelio Vuhledar – Konstyantinivka, užeiti į pačią Konstyantininvka ir galutinai užimti Krasnohorivka.

Zaporizhia kryptis. Kelinta diena skalambijama žinia apie „grandiozinį“ rusų puolimą bliūkšta. Fiksuojami rutininiai mūšiai Robotyne pleište ir vakariniame jo flange.

Pietų kryptis. Be pakitimų.

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai penkiasdešimt ketvirtoji (spalio 4) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Antra diena iš eilės „nieko neįvyko“ Voronezh srityje. Šį kartą „šaunieji“ rusų oro gynybininkai numušė...

Vidmantas Valiušaitis. Desovietizacijos komisija eskaluoja priešpriešą

Vadinamosios Desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas skelbia vienas kitam prieštarujančius teiginius: esą, neįrodyta, „kad K. Škirpa tiesiogiai susijęs...

Prof. dr. Gediminas Navaitis. Akligatviai ar galimybės?

(Kalba pasakyta LR Seimo Ateities komiteto posėdyje) Paprastas sudėtingos užduoties sprendimo būdas nusakomas posakiu „Kolumbo kiaušinis“. Teigiama, kad jis...

Išankstiniame „ArtVilnius‘24“ atidaryme – Šiaurės Europos šalių dvelksmas ir garsūs svečiai

Tarptautinės šiuolaikinės meno mugės „ArtVilnius‘24“ atidarymo išvakarėse, spalio 3 d., įvyko išankstinis ekspozicijos pristatymas. Į renginį susirinko būrys...