Ar reikia uždrausti konversinę terapiją homoseksualiems asmenims?

Ramūnas Aušrotas | Veidaknygė

Šiandien, kaip Rengimo šeimai asociacijos pirmininkui, teko dalyvauti ir pasisakyti LRT Radijo ringo laidoje „Ar reikia uždrausti konversinę terapiją homoseksualiems asmenims?“.

Laidoje įvardijau, jog noras drausti homoseksualių asmenų terapiją neturi nieko bendro su medicina, bet yra ideologiškai motyvuotas.

Pasakyti, jog homoseksualus potraukis gali būti terapinėmis priemonėmis veikiamas, reiškia pasakyti, jog ši būklė yra kintama. O tai prieštarauja LTBTQ ideologijos teiginiui, jog homoseksualumas yra įgimtas.

Tai liudija ir šiame kontekste naudojama konversinės terapijos sąvoka. Ji yra ydinga, nes ji tarsi implikuoja asmenybės perkūrimą (conversion – formos pakeitimas, atvertimas). Kitaip tariant, asmuo yra homoseksualus, o terapija yra skirta jį kažkaip perdaryti į heteroseksualų. Konversinės terapijos baubu manipuliuojama viešojoje erdvėje, tam, kad būtų atgrasinta nuo minties, jog homoseksualaus potraukio įveika yra galima.

Iš tiesų kalbame apie žmoguje (vyre ar moteryje) įsišaknijusį homoseksualų potraukį ir jo įveiką. Terapijos esmė ne tai, jog homoseksualus asmuo yra paverčiamas heteroseksualiu, bet vyrui ar moteriai, turinčiam homoseksualų potraukį, padedama jo atsisakyti ar jį suvaldyti. Todėl ją dera vadinti reparacine ar atkuriamąja.

Tokia klinikine samprata ir vadovavosi psichoterapeutas Aleksandras Alekseičikas-Kirinovas, sakydamas, jog homoseksualus asmuo nėra išpildęs savo vyriškumo ar moteriškumo. Tai ir suerzino LGBTQ ideologijos atstovus, neigiančius vyro ir moters lyčių dichotomiją.

Trečia, pabrėžiau paciento autonomijos aspektą. Šiais laikais nėra priverstinės terapijos, niekas nėra priverstinai gydomas nuo homoseksualumo. Tačiau faktas, jog yra žmonių, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių nori atsisakyti homoseksualaus potraukio ar jį valdyti, mato, jog tai yra psichikos sveikatos problema ir nori ją spręsti.

Siekis drausti homoseksualių asmenų terapiją yra tobulas Herberto Marcuse represyvios tolerancijos pavyzdys, siunčiantis visuomenei žinutę „jūs neturite teisės manyti, jog tai yra psichikos sveikatos problema, ir tą problemą galima spręsti“.

Laidos įrašas.

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai penkiasdešimt ketvirtoji (spalio 4) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Antra diena iš eilės „nieko neįvyko“ Voronezh srityje. Šį kartą „šaunieji“ rusų oro gynybininkai numušė...

Vidmantas Valiušaitis. Desovietizacijos komisija eskaluoja priešpriešą

Vadinamosios Desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas skelbia vienas kitam prieštarujančius teiginius: esą, neįrodyta, „kad K. Škirpa tiesiogiai susijęs...

Prof. dr. Gediminas Navaitis. Akligatviai ar galimybės?

(Kalba pasakyta LR Seimo Ateities komiteto posėdyje) Paprastas sudėtingos užduoties sprendimo būdas nusakomas posakiu „Kolumbo kiaušinis“. Teigiama, kad jis...

Išankstiniame „ArtVilnius‘24“ atidaryme – Šiaurės Europos šalių dvelksmas ir garsūs svečiai

Tarptautinės šiuolaikinės meno mugės „ArtVilnius‘24“ atidarymo išvakarėse, spalio 3 d., įvyko išankstinis ekspozicijos pristatymas. Į renginį susirinko būrys...