Romaldas ABUGELIS. Palanga juda link skaitmeninės vergovės?

Neseniai teko lankytis Palangos koncertų salėje, Lino Adomaičio pasirodyme. Koncertas kaip koncertas. Kartkartėmis net ir kamerinio orkestro „Niko“ garsai prasibraudavo pro mušamųjų ir gitarų skleidžiamą triukšmą, kaip kokie saulės spindulėliai pro tirštus debesis.

Per koncerto pertrauką su anūkėliu nuskubėjome prie baro atsigaivinti gaiviaisiais gėrimais. Eilėje stovėję bemaž 15 minučių trokštamo mineralinio vandens ir sulčių, deja, taip ir nesulaukėme. Juos užsisakius paaiškėjo, kad aptarnaujama tik banko kortelėmis. Tiesa, dar nebuvo pasakyta, kad aptarnaujama tik konkretaus banko kortelėmis.

Anūkas labai nuliūdo, net susigraudino, kad tvankioje salėje negalėjo atsigaivinti. Bandėme klausti sutikto darbuotojo kodėl negalima apmokėti grynais pinigais. Jis taip ir nepaaiškino, bet pasiūlė atsigerti … tualete iš krano.

Nors ir yra posakis „ištroškusį pagirdyk“, šios salės darbuotojai jo, matyt, nebuvo girdėję. Būtų girdėję – tiesiog iš bare esančio krano vaikiukui būtų pasiūlę stiklinę vandens. Jei Stasys Povilaitis, kurio vardu ir pavadinta ši koncertų salė, būtų gyvas, jis tikrai būtų nustebintas tokio nesvetingo klientų aptarnavimo, tokių patyčių.

Karštą vasaros dieną, koncertų salėje, turėdamas legaliai sunkiai uždirbtus pinigus, tikrai nepadirbtus (iš bankomato), nepasisavintus čekučių, lošimo, stadiono statybos ar kitu neįprastu būdu, negali išgerti stiklinės vandens ?

Ir tai vyksta Europos viduryje, ES šalyje, kur įstatymai garantuoja grynųjų pinigų naudojimą? Juk nėra karo padėties, o ir sandorio suma neviršijo 5 tūkst. eurų. O gal padavėjai susiduria su aritmetikos problemomis ir jiems nepatiki skaičiuoti grynųjų?

Teko girdėti, kad vienas sąmokslo teorijų propaguotojas teigė, jog taip mus pratina prie skaitmeninės vergovės. Mat varžomas ne tik popierinių pinigų vartojimas, bet iš kai kurių kavinių, restoranų jau dingsta ir popieriniai meniu. Neturi išmanaus – liksi nevalgęs, ne tik vandenėlio negėręs.

Bet gi grynųjų pinigų svarba tokia didelė, kad kai kurios šalys jų naudojimą įtvirtina net savo konstitucijose. Kad nebūtų ribojamas piliečių privatumas ir turimos nuosavybės naudojimas. Čia Lietuva, čia lietūs lyja. Todėl čia viskas kitaip?

5 KOMENTARAI

  1. Pilieciai,jeigu ir toliau pasiduosite svabo klerku komandoms,tai liudnas galas nusimatosi,-mus bando ikinkyti i apinasrius,ir zaslai ,kaip arkliui,nukreips mus,kur jiems reikia. Pakluskim dar daugiau,pamyne savo oruma,-net Amerikoj,-ka tik grizau,visur gali atsiskaityti grynaisiais..Pavyzdziui,net Nigerija pasipriesino prievartai ir neigyvendino svabizmo..O mes?

  2. Ar rasite bent vieną valdininką, galvojanti, ką reiktu dar padaryti, kad žmonėms būtu patogiau ir geriau? Aš tokių nemačiau. Viską reikia skaitmeninti. gal ir tualetus, Neblogai būtu ir su kameromis. Reikia viską žinoti.

  3. Manau, kad žmonės, kurie nesinaudoja banko kortele yra baudžiauninkų mentaliteto, nors save ir priskiria inteligentams. Pažįstu žmonių, kurie baigę net po du aukštuosius, tačiau yra labai riboti ir angažuoti…

    • Staska, smirda skaityti tavo vailokiškus pamąstymus. Kodėl aš turiu maitinti užsienio bankus (nes Lietuviški, lobistų sunaikinti) ir pirkdamas prekes bei paslaugas, krauti bankininkams milijoninius pelnus. Bukas kaip vailokas tu stanislovai. “baudžiauninkų mentaliteto” vakaruose, visur privaloma atsiskaitymo alternatyva, tik tau kaimiečiui, tai keistai atrodo.





  4. Lietuvaičiams tik atstatyti ekonomikos niekaip neišeina, o, kad nepaisyti savo žmonių nuomonių, norų, jie aktyviausi eese. Visokiems žalimams (nesugalvojau kaip pavadinti dabartinius “rašto aiškintojus”) net Lietuvos Konstitucija- pagal posakį: “zakon eto dyšlo, kuda povernul, tuda į vyšlo”.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai trisdešimt aštuntoji (rugsėjo 18) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Ukrainos pajėgos surengė didelio masto ataką prie agresoriaus karinės infrastruktūros objektus. Sėkmingiausia jų – didelio...

Romas Lazutka. Desovietizuokime motinystę, o vietoje II pakopos finansuokime gandrą

Įdomus tas desovietizacijos priepuolis. Jis nukreiptas į viešųjų erdvių laisvę nuo „balvonų“, užuot susirūpinus realaus gyvenimo išlaisvinimu. Sunkiai...

Lietuvių kalbos institutas neigiamai vertina „laisviečio“ pasiūlymą dėl moteriškų pavardžių

Lietuvių kalbos institutas (LKI) neigiamai vertina „laisviečio“ Artūro Žukausko siūlymą leisti moterims pasirinkti vyro pavardę, kai ji turi...

Konferencijos „Istorinės atminties politika: reikia nacionalinio susitarimo“ įrašas

Rugsėjo 16 d. Lietuvos Respublikos Seimo Konstitucijos salėje vyko konferencija „Istorinės atminties politika: reikia nacionalinio susitarimo“. Pasak konferencijos rengėjų...