Analizė: Baidenas primeta visam pasauliui privalomą homoseksualų ir translyčių dienotvarkę

tiesos.lt

Stefano Gennarini, J.D.

JAV valstybės departamentas „atnaujins“ savo įpareigojančios tarptautinės sutarties dėl pilietinių teisių išaiškinimą, įtraukdamas homoseksualumo / translytiškumo klausimus, net jei sutarties tekste jie neminimi.

„Šiandien skelbiu, kad Jungtinės Valstijos atnaujina savo Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto interpretaciją. Tai viena iš pagrindinių sutarčių, įpareigojančių tautas ginti visuotines teises. Tai reiškia, kad nuo šiol Jungtinės Valstijos mano, kad seksualinė orientacija ir lytinė tapatybė apimamos šios sutarties“, – sakė JAV valstybės sekretorius Entonis Blinkenas (Anthony Blinken) per LGBT puikybės renginį Vašingtono priemiestyje Fogi Botom (Foggy Bottom).

„LGBTQI+ teisės yra žmogaus teisės. Ir mūsų valdžia turi pareigą jas ginti ir skatinti – čia ir visur“, – atkakliai aiškino Blinkenas. Jis apibrėžė, kaip tai apima homoseksualių santuokų skatinimą ir homoseksualios veiklos dekriminalizavimą, ką JAV diplomatai reguliariai daro per JT mechanizmus.

Interpretacijos pasikeitimas rodo, kokiu svarbiu JAV užsienio politikos prioritetu tapo homoseksualumo / translytiškumo klausimai. Homoseksualumo / translytiškumo darbotvarkė yra tokia svarbi, kad ji išstūmė tradicinį dvišalį susirūpinimą tarptautinės teisės vientisumo išsaugojimu prieš politizavimą.

Blinkenas paaiškino, kad naujasis išaiškinimas buvo būtinas siekiant sukurti „aiškią struktūrą“, kad JAV galėtų propaguoti homoseksualumo / translytiškumo temas užsienyje.

JAV valstybės sekretorius teigė, kad tai buvo „labai palaikomas“ 1991 m. JAV ratifikuotos JT pilietinių teisių sutarties išaiškinimas. Šis teiginys paneigia faktą, kad JT sutartyje dėl pilietinių ir politinių teisių nėra nė žodžio apie homoseksualumo ir translytiškumo klausimus ir kad tokie klausimai niekada nebuvo suprantami kaip sutarties dalis. Tiesa ta, kad naujasis išaiškinimas yra radikalus nukrypimas nuo konservatyvaus, tekstu pagrįsto teisinio aiškinimo, kurį tradiciškai taiko JAV valstybės departamento teisininkai.

JAV valstybės departamentas paprastai aiškina sutartis laikydamasis sutarties teksto. Jie neskatina ir nepritaria bandymams į sutartį įtraukti naujus įsipareigojimus, nesvarbu, koks vertingas būtų jų tikslas. Net pažangūs teisininkai, kurie JAV Konstituciją aiškina kaip gyvą dokumentą, paprastai nerekomenduoja taikyti tokio pat laisvo požiūrio į tarptautinę teisę.

Esmė – užtikrinti pagarbą tarptautinei teisei ir į ją žiūrėti rimtai. Tokie svarstymai atsitraukė į antrą planą Baideno (Joe Biden) administracijos sprendime atsisakyti atsargaus teisinio požiūrio į homoseksualų ir translyčių klausimus. Naujasis aiškinimas sukuria žalingą precedentą bet kokį politinį klausimą perkelti į tarptautinę sutartį, nepaisant jos teksto ir istorijos.

Valstybės departamento LGBT puikybės renginio metu Blinkenas gyrėsi, kad Baideno administracija įvedė ekonomines ir vizų sankcijas šalims ir užsienio politikams, kurie nepritaria homoseksualų / translyčių klausimams. Jis pripažino, kad kai kurie neseniai priimti įstatymai prieš LGBT propagandą ir elgesį buvo nauji įstatymai, kuriais reaguota į Vakarų spaudimą šiais klausimais. Blinkenas pažadėjo neatsitraukti. Blinkenas apibūdino, kaip Ugandos atveju Baideno administracija bando paveikti socialinius ir politikos pokyčius finansuodama vietines LGBT palankias nevyriausybines organizacijas, kol šaliai taikomas JAV nustatytas ekonominis embargas.

Blinkenas taip pat teigė, kad naujas sutarties aiškinimas buvo būtinas siekiant skatinti homoseksualumo / translytiškumo klausimus Jungtinėse Valstijose. „Šių teisių palaikymas yra labai svarbus norint apsaugoti ir paspartinti mūsų atsinaujinimą namuose. Mūsų gebėjimas ginti žmogaus teises ir demokratiją tarptautiniu mastu taip pat tiesiogiai priklauso nuo to, ar esame stiprūs šiuose frontuose čia, savo šalyje“, – sakė jis.

Šaltinis: c-fam.org

Reklama

Susiję straipsniai

Pagrindinė JAV darbininkų sąjunga atsisako remti Kamala Harris, jos nariai palaiko Trumpą

JAV 1,3 mln. narių turinti „Teamsters“ sąjunga pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius neremia demokratų kandidatės į prezidentus, nes...

Niekur nevedanti ekonomikos auginimo politika

Almantas Stankūnas Ar žinote kaip valstybė augina BVP? Kas valdantiesiems leidžia girtis rekordiniais BVP augimo tempais? Gal jie beveik...

Nauja pradžia – jubiliejinis 111-asis Senojo teatro sezonas

Neseniai Vilniaus senajame teatre įvyko naujojo teatro sezono atidarymo spaudos konferencija. Naująjį – jau 111-ąjį – sezoną Senasis...

„Kalbėkit rusiškai!“

Vytautas Sinica | Veidaknygė Sprendžiant iš kitų įrašų, tikrai liberalaus žmogaus įspūdžiai. Kaune jau aiškiai jaučiasi, kad kalbėti lietuviškai nebėra...