Karas Ukrainoje. Devyni šimtai pirmoji (rugpjūčio 12) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė

Kursk kryptis.

Agresorius paskelbė, kad Kursk srityje 28 gyvenvietės yra kontroliuojamos ukrainiečių.

Ukrainiečių kairysis flangas. Tęsiasi mūšiai Korenevo apylinkėse, Ukrainos gynėjai toliau bando blokuoti miestelį iš šiaurės rytų. Taip pat, okupantai trimituoja apie ukrainiečių aktyvumą Tetkino prieigose (pasienio kaimelis, anksčiau puldinėtas „Rusijos savanorių korpuso“). Fiksuotas smūgis šio ruožo gilumoje, atakuojant tiltą per upę Seim Glushkovo gyvenvietėje. Tad gali būti, kad rusų problemos šiame ruože nesibaigė. Neatmestina, kad ukrainiečių tikslas – užimti gynybą palei upę Seim (Tetkino – Glushkovo – Korenevo). Stebėsime situaciją.

Centras. Be esminių pakitimų. Nepanašu, kad Ukrainos pajėgos bandytų prasimušti ir įsitvirtinti toliau nei Kromskye Balki (bent kol kas).

Ukrainiečių dešinysis flangas. Čia raguotajam ragai jau į kitą pusę sukasi.

Visą savaitgalį rusai skelbė, jog jokio Ukrainos vienetų prasiveržimo prie Belaya nėra. O šiandien pasirodė video kaip ukrainiečių šarvuotis važiuoja Belitsa miestelio pietinėse prieigose (apie 14 km nuo sienos). Gali būti, kad tai ne šiandienos video, bet visgi rusų melas ir vėl bliūkšta. O šiandien ryte Ukrainos pajėgos atnaujino atakas 15 km piečiau esančiame Krasnaya Yaruga rajono pasienyje. Ir čia savaitgalį rusai skelbė, jog „nieko neįvyko”. Okupantai praneša, kad ukrainiečiai atakuoja pasienio punktą ir bando prasiveržti gilyn. Teigia, kad tai tik susidūrimai pasienyje, tačiau pradėjo Krasnaya Yaruga gyvenvietės evakuaciją (15 km nuo sienos). Taigi, vis labiau ryškėja ukrainiečių pastangos artėti link kelio Kursk – Belhorod.

Ukrainiečiai išplėtė savo pozicijas į rytus nuo Sudzha, taigi visa Sudzha yra praktiškai kontroliuojama Ukrainos vienetų. Ukrainiečiai tęsia judėjimą bandydami įsitvirtinti Martynivka.

Kharkiv kryptis.

Agresorius ėmė į Kursk kryptį permetinėti pajėgas iš Kharkiv krypties. Aišku, dauguma jų iš rezervo. Fiksuojamas 138-osios ir 128-osios mechanizuotųjų, 2-osios specialiosios paskirties brigadų vienetų įsitraukimas į mūšius Kursk kryptyje. Tačiau tai – viena ar dvi kuopos nuo brigados, kurios iki tol buvo rezerve. Nepanašu, kad pajėgos būtų ištraukinėjamos iš kontaktinės linijos. Vargu ar tai greitai turės efektą situacijai Kharkiv kryptyje, bet vis tiek nėra blogai.

Tęsiasi susidūrimai Vovchansk ir Lyptsi sektoriuose. Pasirodė vertinimų, kad Ukrainos pajėgos sugebėjo pasistūmėti Vovchansk mieste, tačiau to patvirtinimų aptikti nepavyko.

Luhansk kryptis.

Kupjansk. Agresorius įsitvirtina vakar užimtose pozicijose Tabaivka – Pishchane – Berestove ruože. Prie Myasnozharivka ukrainiečiai sugebėjo atsiimti keletą pozicijų.

Lyman. Tęsiasi mūšiai šiauriniame flange, ukrainiečiai išlaiko pozicijas.

Syversk. Mūšių intensyvumas nukrito, agresoriaus puolimas Pereizne bent kuriam laikui išsikvėpė. Tikėtina, po persigrupavimo rusai pradės vėl lįsti kaip tarakonai.

Doneck kryptis.

Chasiv Yar.

Chasiv Yar mieste tęsiasi snukiadaužis palei kanalą, rusai koncentruoja pastangas šiauriniame flange.

Toretsk ruožas. Situacija toliau blogėja. Rytiniame flange rusai prasiveržė Pivnichne ir pasiekė Toretsk rytinį pakraštį. Čia esantį terikoną okupantai apėjo iš šiaurės. Neatmestina, kad rusai jį perims į savo rankas ir tada Toretsk šturmas bus vykdomas iš eigos. Žvelgiant į situaciją Kursk kryptyje, ilgiems persigrupavimams rusai laiko neturi. Tuo labiau, kad ir pietiniame flange jiems sekasi – lygina kontaktinę liniją sau naudinga linkme bei gerina sąveiką su rytiniu flangu.

Pokrovsk – Vuhledar.

Šiaurinis flangas. Tęsiasi labai sunkios kautynės Ivanivka – Serhiivka – Zhelane. Rusų puolimas ima strigti. Jei anksčiau jie sugebėdavo po truputį pasistūmėti kasdien, tai dabar tik kas antrą ar kas trečią dieną. Visgi optimizmu trykšti dar anksti – agresorius šiame sektoriuje dar turi rezervų, o bent kol kas ukrainiečių operacija Kursk jų panaudojimo Pokrovsk link neįtakoja.

Centras. Be pakitimų.

Pietinis flangas. Agresorius dar šiek tiek pasigerino padėtį palei kelią Vuhledar – Konstyantinivka prie Vodiane.

Zaporizhia ir Pietų kryptys.

Be pakitimų.

1 KOMENTARAS

Parašykite komentarą :

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai keturiasdešimt septintoji (rugsėjo 27) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Kaip ir spėta, rusai ėmė atakuoti tiekimo kelią iš Rumunijos į Ukrainą. Šią naktį rusai...

Robertas Ramanauskas. Kodėl būtina „išmesti balsą“ už Nacionalinį susivienijimą!?

Artėja seimo rinkimai ir vis dar daug kam sunku apsispręsti, kam atiduoti savo balsą, kad jis nebūtų „išmestas“. Balsas...

Diskusija apie tariamą antisemitizmą, provokatorius ir kam yra naudinga tyčiotis iš Lietuvos laisvės kovų istorijos

Rugsėjo viduryje (16 d.) Seime buvo surengta Konferencija „Istorinės atminties politika: reikia nacionalinio susitarimo“. Joje pranešimą pavadinimu ISTORINĖS...

Almantas Stankūnas. Ar išsaugosime Žirmūnų erdves gyventojams?

Visiškai pagrįstai Žirmūnų bendruomenės atstovė „Žinau ką renku“ debatuose praeitą pirmadienį, kandidatams į Seimą Žirmūnų apygardoje uždavė klausimą...