Karas Ukrainoje. Devyni šimtai aštuonioliktoji (rugpjūčio 29) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė

Trečią naktį iš eilės rusai vykdo didelio masto smūgius Ukrainos teritorijoje. Šį kartą didžioji dalis ugnies priemonių – Shahed dronai. Iš 74 dronų ukrainiečiai numušė 60, likę galimai dėl Ukrainos EW priemonių veiklos, nukrito nepasiekę taikinių. Taip pat, Ukrainos gynėjai sunaikino abi Kh59 raketas. Panašu į dar vieną didelio masto Ukrainos oro gynybos testavimą, siekiant išsiaiškinti, kaip pasikeitė jos organizacija po pastarųjų dienų smūgių. Neatmestina, kad galime sulaukti dar vieno didelio masto kompleksinio smūgio.

Kaip ir galima buvo tikėtis, bulbafiureris lukašenka ėmė gintis, neva jo ginkluotosios pajėgos neperžengs Ukrainos sienos, nebent pati baltarusija būtų užpulta. Tik priminsime, kad po ukrainiečių operacijos Kursk kryptyje pradžios, baltarusija perdislokavo tam tikrus vienetus į pasienį su Ukraina, todėl buvo spėlionių, kad bulbafiureris atvers naują frontą.

Po vakarykščio ukrainiečių smūgio toliau dega Kemensk – Shahtinskyi degalų saugykla, rusams trūksta gesinimo priemonių. Tai per pastarąsias dvi savaites jau antra didžiulė degalų saugykla Rostov prie Dono srityje, kurios rusai nesugeba užgesinti.

Žiūrim ką turim fronte.

O ten, deja, pozityvo nedaug.

Kursko kryptis.

Esminių pakitimų kontaktinėje linijoje nefiksuota. Ukrainiečiai toliau bando apeiti Korenevo, kituose ruožuose taip pat tęsiasi mūšiai. Fiksuojama, kad rusai ant savo miestų jau mėto itin galingas KAB3000 koreguojamas bombas, kuriomis su žeme lygino gyvenvietes Kharkivo ir Donetsko kryptyse.

Kharkivo kryptis.

Be pakitimų.

Luhansko kryptis.

Kupjansk. Mūšių intensyvumas išlieka aukštas. Sunki padėtis išlieka aplink Pishchane, neliūdna ir pietiniame flange. Šiauriniame flange okupantai prasiveržė į Synkivka ir bando ten įsitvirtinti. Panašu, kad rusai nepralaužė ukrainiečių gynybos, o į gyvenvietę įslinko tik žvalgybinė grupė. Mūšis tęsiasi.

Lyman. Sunkios kautynės tęsiasi, kontaktinėje linijoje be pakitimų.

Syversk. Sektoriuje dominuoja lokalios rusų atakos, Ukrainos pajėgos kontroliuoja situaciją.

Donecko kryptis.

Chasiv Yar.

Chasiv Yar mieste ir jo apylinkėse karšta. Rusai stengiasi rasti silpnų vietų ukrainiečių gynyboje ir kirsti kanalą, tačiau be rezultatų.

Toretsk ruožas.

Rusams pavyko pasistūmėti rytiniame Toretsk pakraštyje. Tikėtina, prie to prisidėjo pastarosiomis dienomis rusų sėkmė užimant vieną iš terikonų. Dabar tai įgalina juos sėkmingiau ieškoti taikinių artilerijai, statyti dronų signalų retransliatorius (kas pailgina jų veikimo nuotolį) ir suteikia kitų pranašumų šiame ruože.

Tęsiasi sunkios kautynės pietiniame flange. Rusams nepavyksta užimti Nelipivka. Tuo pačiu, jie bando pasistūmėti vakariniame – šiaurės vakariniame Niu Jork ruože, taip ne tik siekdami užbaigti pasipriešinimą šios gyvenvietės pakraščiuose, bet ir užlipti į kalvas aplink Sukha Balka bei vėliau jomis apeiti Toretsk iš vakarų.

Pokrovsk – Vuhledar.

Šiaurinis flangas.

Rusai toliau stumiasi palei geležinkelį nuo Novohrodyvka į šiaurės vakarus. Tikėtina, jiems pavyko užimti bent vieną iš dviejų terikonų, tad dabar okupantams link Pokrovsk atsiveria finišo tiesioji. Neabejotina, kad agresorius bandys pasiekti šiaurinį (aukštesnį) Zhuravka upės krantą tiesiausiu keliu nuo Krasnyi Yar, arba didesniu lanku nuo Novohrodyvka, taip norėdamas sugriauti čia organizuojamą Ukrainos vienetų gynybą.

Prasidėjo mūšiai rytiniame – šiaurės rytiniame Selydove pakraštyje, taip pat rusai stumia ukrainiečius nuo Memryk į pietus. Optimizmo čia vis mažiau. Atrodo, kad ukrainiečiai be didelių mūšių, po kontakto su priešu, traukiasi. Tačiau tai nelabai panašu į iš anksto suplanuotą atsitraukimą, su tikslu sutikti priešą gynybai patogesnėse, užnugaryje įrengtose, vėlesnėse pozicijose. Tam ukrainiečiai jau iššvaistė bent dvi geras progas (prie upių Durna ir Vovcha). Sunku tikėtis, kad situacija pasikeis gerokai nepalankesnėmis sąlygomis. Bet norim klysti, laikom kumščius.

Centras. Be pakitimų.

Pietinis flangas. Padėtis prie Vuhledar ir toliau komplikuojasi. Rusai ne tik sugebėjo pasistūmėti prie Vodiane (šiaurės rytinis flangas), bet ir link Prechistivka (vakarinis flangas). Šioje vietoje okupantai įsitvirtina palei upę Kashlahach. Tikėtina, agresorius artimiausiu metu bandys per ją persikelti ir blokuoti Vuhledar iš vakarų. O jei nepavyks, tikėtina rusai stumsis į vakarus link Prechistivka, bandys ją užimti ir tada keltis į šiaurinį Kashlahach upės krantą.

Zaporizhia ir Pietų kryptys.

Be pakitimų.

Parašykite komentarą :

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Reklama

Susiję straipsniai

Laima Kalėdienė: dirbantiems aptarnavimo srityje reikės mokėti lietuviškai. Ar tikrai?

Rugsėjo 12 dieną Seime pirmuoju balsavimu gana vieningai pritarta Valstybinės kalbos įstatymo pataisai dėl reikalavimo mokėti valstybinę kalbą...

Almantas Stankūnas. Vilniaus m. savivaldybė slepia teisinį pagrindimą vandalizmo veiksmams

Turbūt visi žino apie įvykius su atminimo lenta pirmam Lietuvos savanoriui, pulkininkui Kaziui Škirpai, kai po trijų metų...

Edvardas Čiuldė. Nykimo išvyka prie jūros, kur mus dar lydi pentinuotas laikas (IV)

Kartą jau esu užsiminęs apie tai, kad, kaip atrodo man, mitinis pasakojimas „Kaip Kirkė Odisėjos vyrus pavertė kiaulėmis“...

Vytautas Rubavičius. Ar jau metas „denacifikuoti“ Lietuvą?

Po rugsėjo 15 d. vykusio neeilinio TS-LKD suvažiavimo Lietuva turėjo prabusti kitoje tikrovėje. Juk tik nedaugelis Lietuvos žmonių...