Estijos lietuvis apie rusakalbių mokyklų perėjimą prie estų kalbos: tai istorinė diena

Estijoje griežtinama kontrolė, kaip rusakalbės mokyklos pereina prie mokymo estų kalba. Bus stebima, ar tikrai 1–4 klasių mokytojai rusakalbėse mokyklose gerai kalba estiškai ir kaip jie veda užsiėmimus. Numatoma, kad reforma palies apie 70 mokyklų. 

Pasak LRT RADIJO bendradarbio Estijoje Vaido Matulaičio, pirmą kartą per šalies istoriją bus įgyvendinta perėjimo prie mokymo estų kalba reforma.

„Tai istorinė diena visai Estijos švietimo sistemai dėl to, kad tokio dydžio, tokio mastelio reforma, kuri šiandien prasidėjo oficialiai, yra pirma po Estijos Nepriklausomybės atkūrimo, kai palaipsniui bus pereinama prie mokymo estų kalba. Vien šiemet tai pradeda daryti visi pirmokai, ketvirtų klasių mokiniai“, – aiškina jis.

Manoma, kad per metus apie pusę rusakalbių mokyklų aplankys Švietimo ministerijos ir Kalbos inspekcijos atstovai, jie vertins, ar laikomasi sąlygų dėstyti estų kalba.

„Anksčiau reikalavimas buvo ne mažiau 60 proc. dalykų dėstyti estų kalba, bet buvo žiūrima pro pirštus. Dabar yra žiūrima rimčiau, bus sudarytos bendros vizituojančios komisijos, kurias sudarys Švietimo ministerijos priežiūros skyriaus atstovai ir Kalbos inspekcijos atstovai“, – tikina V. Matulaitis.

LRT RADIJO bendradarbio teigimu, rytinėje Estijos dalyje situacija kiek sudėtingesnė dėl to, kad ten dominuoja rusakalbiai.

„Viena padėtis yra Taline, kur yra apie 40 proc. rusakalbių, bet čia yra reaguojama ramiau vien dėl to, kad yra daug estų aplinkui. Tuo tarpu rytinėje dalyje, kur Narva yra didžiausias miestas, ten visiškai monolitinė rusakalbė mokykla ir ten situacija yra sudėtingesnė, nes trūksta mokytojų, žinių lygio“, – dėsto V. Matulaitis.

Anot jo, pastebimas ir išaugęs tėvų susidomėjimas rusakalbėmis privačiomis mokyklomis. „Kai kurios mokyklos praneša apie tris kartus išaugusį poreikį ir jau ne visus gali priimti“, – teigia LRT RADIJO bendradarbis.

Numatoma reformos pabaiga – 2030 metais, o visa švietimo sistema nuo darželių iki aukštųjų mokyklų turi būti perėjusi į estų kalbą jau 2032 metais.

Viso pokalbio klausykitės LRT RADIJO laidos „Lietuvos diena“ įraše.

Parengė Goda Ponomariovaitė

lrt.lt

Parašykite komentarą :

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Reklama

Susiję straipsniai

Yoram Hazony. Nacionalizmo dorybė (IX). Tautiškai neutralios valstybės neegzistuoja

Pradžia ČIA. Tęsiniai iki IX dalies ČIA. Svarbiausias klausimas svarstant nacionalinės valstybės idėją yra šis: jeigu vykdyti pareigas valstybei individą...

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai trisdešimt aštuntoji (rugsėjo 18) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Ukrainos pajėgos surengė didelio masto ataką prie agresoriaus karinės infrastruktūros objektus. Sėkmingiausia jų – didelio...

Romas Lazutka. Desovietizuokime motinystę, o vietoje II pakopos finansuokime gandrą

Įdomus tas desovietizacijos priepuolis. Jis nukreiptas į viešųjų erdvių laisvę nuo „balvonų“, užuot susirūpinus realaus gyvenimo išlaisvinimu. Sunkiai...

Lietuvių kalbos institutas neigiamai vertina „laisviečio“ pasiūlymą dėl moteriškų pavardžių

Lietuvių kalbos institutas (LKI) neigiamai vertina „laisviečio“ Artūro Žukausko siūlymą leisti moterims pasirinkti vyro pavardę, kai ji turi...