Prieš rinkimus valdžia užblokavo Nacionalinį susivienijimą palaikantį portalą

Daugelis nustemba, kurie kasdien skaito skelbiamas publikacijas portale www.tiesos.lt, išvydę tokio turinio šią iškabą:

Nenustebkite. Tokių priemonių ėmėsi valdžia, siekdama užblokuoti internetinį portalą, nuolat publikuojantį valdantiesiems pavojingai populiarėjančios partijos Nacionalinis susivienijimas aktyvo įžvalgas, valdžios kritiką, videoįrašus, straipsnius ir kitas publikacijas.

Nacionaliniam susivienijimui beveik neprieinamas yra LRT ir kitų sisteminių TV eteris, bei sisteminės žiniasklaidos puslapiai, nors juoe nepaprastai gausu straipsnių ir vaizdų apie odiozinę politinę figūrą Remigijų Žemaitaitį.

Kodėl?

Ogi todėl, kad Remigijus yra dar vienas naujas polittechnologinis projektas masėms kvailinti,  atitraukiant jų dėmesį nuo svarbiausių šalyje  valdžios vykdomų aferų ir tuo būdų surenkant rinkėjų protesto balsus nuo savo politinių konkurentų – jau turėjome “Prisikėlimo partiją”, “Drąsos kelią”, dabar – “Nemuno aušra”, kurios lyderis yra 18 metų Seime tūnojęs ir netikėtai “nubudęs”  senbuvis R.Žemaitaitis.

Po rinkimų valdantieji su Remigijumi neabejotinai susitars. Dėl to iš visų pakampių trykšte trykšta informacija apie Remigijaus piktžodžiavimus prieš žydus, jo užgrobtus kelis valstybinės žemės  kvadratinius metrus ir kt. Taip Remigijui valdžia dosniai dovanoja nemokamą reklamą visuose sisteminės žiniasklaidos puslapiuose ir eteryje.

O štai Nacionaliniams susivienijimui uždaryti visi sisteminės žiniasklaidos portalai ir televizija (išskyrus rinkimų debatus). O dabar uždarytas ir  beveik vienintelis šiai partijai  prieinamas žiniasklaidos portalas, klastingai prisidengiant tariamais autorių teisių pažeidimais. Kodėl tariamais?

Ogi todėl, kad apie portalo uždarymą jo savininkai nieko nežinojo – nebuvo jokio įspėjimo ar reikalavimo nepažeisti kažkieno autorių teisių. Lietuvos radijo ir televizijos komisija skelbia, kad portalas uždaromas remiantis Vilniaus apygardos administracinio teismo 2024 m. rugsėjo 11 d. nutartimi. Tačiau apie šią nutartį nei portalo redakcija, nei jo savininkai nieko nežino. Tai reiškia, kad jei tokia nutartis ir buvo priimta, tai apie teismo procesą iki jos priėmimo portalas TIESOS.LT  absoliučiai nebuvo informuota.

Konstitucija laiduoja žmogui teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti. Jam neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Laisvė reikšti įsitikinimus, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, ir tik tuomet, jei tai būtina apsaugoti žmogaus sveikatai, garbei ir orumui, privačiam gyvenimui, dorovei ar ginti konstitucinei santvarkai (Konstitucijos 25 str.). Konstitucijos 26 straipsnis laiduoja asmens minties, tikėjimo ir sąžinės laisvę. O jos 44 straipsnis draudžia masinės informacijos cenzūrą, kartu nurodant, jog valstybė, politinės partijos, politinės ir visuomeninės organizacijos, kitos institucijos ar asmenys negali monopolizuoti masinės informacijos priemonių.

Akivaizdu, kad priimtas sprendimas už daryti  portalą, neinformavus apie tai jo savininko.  pažeidžia minėtas konstitucines asmens laisves, ir svarbiausią iš jų  – teisę į gynybą. Dėl pastarosios teisės daug ir plačiai įvairiose bylose yra pasisakęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ir Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Europos Sąjungos Pagrindinių teisių chartijoje apibrėžiant gero administravimo principo turinį, be kita ko, taip pat nurodoma „teisė būti išklausytam”, kuris reiškia, jog kiekvienas asmuo turi būti išklausytas prieš taikant bet kokią individualią jam nepalankią priemonę (Pagrindinių teisių chartijos 41 str. 2 d. a p.).

Pagal Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktiką, teisės į gynybą principas, kuris taikomas ne tik tais atvejais, kai asmeniui gresia sankcijos, bet ir tada, kai gali būti priimamas sprendimas, kuriuo asmens interesai būtų paveikiami neigiamai, reikalauja, kad sprendimų, kuriais reikšmingai paveikiami asmens interesai, adresatas turėtų galimybę veiksmingai išreikšti savo nuomonę (ESTT 2002 m. gruodžio 12 d. sprendimas byloje Distillerie Fratelli Cipriani SpA prieš Ministero delle Finanze Nr. C-395/00, 51 p.) (žr., pvz., LVAT 2013-12-23 nutartį administracinėje byloje Nr. A756-2231/2013).

Taigi vien aplinkybė, kad Portalas buvo uždarytas (užblokuotas), nepateiktus savininkui jokios informacijos apie jo uždarymo priežastis ir laiką, yra itin šiurkštus ne tik jo teisės į gynybą, bet ir nuosavybės teisių pažeidimas, nes savininkas neabejotinai turi įsipareigojimų kitoms šalims, o tai reiškia, kad jis laiku neįvykdys savo įsipareigojimų ir galimai dėl to patirs įvarius nuostolius.

Dėl to TIESOS.LT savininkai kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, siekdami pradžiai sužinoti dėl ko priimta nutartis, kurią skelbia valdžios atstovai – Lietuvos radijo ir televizijos komisija. Portalas gins savo ir mūsų visų teises į žodžio ir įsitikinimų sklaidos laisvę. Tačiau, žinant kiek trunka teismų procesai, akivaizdu, kad rinkimai į Seimą bus jau praėję.

Todėl mes atidžiai stebėkime, koks  bus sekantis valdžios žingsnis.

Audrius Kybartas

Autorius nėra susijęs su Nacionaliniu susivienijimu, tačiau regint pastaruosius klastingus valdžios veiksmus sutinka, kad jo publikacija būtų vadinama politine reklama.

 

1 KOMENTARAS

  1. „Autorius nėra susijęs su Nacionaliniu susivienijimu, tačiau regint pastaruosius klastingus valdžios veiksmus sutinka…“

    Gimtakalbiui lietuviui tai reiškia „kažkam kitam regint, jis sutinka“. Lietuviškai būtų „regėdamas“.

Parašykite komentarą :

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Reklama

Susiję straipsniai

Trūkumo olimpiados čempionai (I)

Edvardas Čiuldė Jeigu dar negirdėjote, skubu pranešti, kad „kompetentingos“ institucijos užblokavo Tiesos.lt internetinį dienraštį. Nieko detaliau nežinau apie šitokio...

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai keturiasdešimt septintoji (rugsėjo 27) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Kaip ir spėta, rusai ėmė atakuoti tiekimo kelią iš Rumunijos į Ukrainą. Šią naktį rusai...

Kandidatų į Seimą debatai Antakalnio apygardoje

Debatuose dalyvavo: Liutauras Gudžinskas (Lietuvos socialdemokratų partija); Stanislavas Jarmalavičius (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga); Audrius Jukna (Lietuvos regionų...

Robertas Ramanauskas. Kodėl būtina „išmesti balsą“ už Nacionalinį susivienijimą!?

Artėja seimo rinkimai ir vis dar daug kam sunku apsispręsti, kam atiduoti savo balsą, kad jis nebūtų „išmestas“. Balsas...