Asta Katutė. Ar moderniam pastatui vieta istorinėje miesto širdyje?

Kauną sudrebino naujiena, miesto administracija nusprendė „įveiklinti“ Kauno pilies prieigas. „Išskirtinėje Kauno senamiesčio vietoje prie pilies ir Neries pakrantės numatomas inovatyvus reprezentacinis administracinis savivaldybės įstaigos pastatas“ <…> „Pagrindinė pastato paskirtis skirta viešojo administravimo veiklos vykdymui, komercinės patalpos (pvz. maitinimo ir prekybos) būtų skirtos aptarnauti tiek pagrindinei pastato paskirčiai, tiek kitiems subjektams. Komercinės patalpos planuojamos 1-ame aukšte. Rūsyje planuojama automobilių saugykla – požeminis garažas, skirtas pastato poreikiams“.

Vietoje dabartinės mašinų stovėjimo aikštelės numatoma padaryti žaliąją zoną, po kuria būtų požeminis parkingas.

Sarkastiškai skamba savivaldybės soc. tinkluose užduotas klausimas, ar kauniečiai pritartų tokiai idėjai. Atsakymas ar diskusijos šia tema savivaldybės nedomina, jau yra paskelbtas architektūrinės idėjos ir projektavimo paslaugų pirkimo konkursas.

Žaliai pažymėtoje zonoje numatomas žaliasis plotas+požeminis garažas, geltonai – naujas savivaldybės administracinis pastatas.

Planuojamas pastatas įvardintas „inovatyviu“. Vadinasi, tai bus modernus statinys, pastatytas pačioje seniausioje Kauno vietoje. Ar išties moderniam pastatui vieta istorinėje miesto širdyje? Modernumas pastaruoju metu suprantamas kaip dar vienas, niekuo neišsiskiriantis stiklainis. Ar tokio reikia šioje vietoje? Tikrai ne.

Visi didmiesčiai stengiasi sumažinti transporto srautus per miesto seniausias dalis. Prieš porą mėnesių Kauno senamiestis buvo paskelbtas sumažintos taršos zona, o pravažiavimas – apmokestintas. Naujas administracinis+komercinės paskirties pastatas generuos papildomus nemažus ne tik savivaldybės darbuotojų, bet ir miestiečių srautus. Logika? Jokios logikos. O jeigu pastato poreikiai bus didesni, nei garažas po juo, lankytojai statys mašinas planuojamoje viešoje požeminėje aikštelėje. Tokiu būdu prie pilies atvykusiems miestiečiams vietų parkingui sumažės.

Šalimais stovi nenaudojamas Lituanica batų fabrikas. Jo vietoje atsiradęs naujas pastatas sulauktų mažesnio kauniečių pasipiktinimo, o galbūt net ir dėkingumo už eliminuotą akies seniai nebedžiuginantį monstrą. Bet savivaldybės planuose to nėra. Kodėl? Per toli nuo pilies, ir meras negalės „reprezentaciniais“ tikslais jos „demonstruoti“ pro pastato langus?

Tiesa, greta pilies randasi ir avarinės būklės žydų ligoninė. Pro jos langus pilies bokštas beveik pasiekiamas ranka. Tačiau ir ši lokacija merui nėra tinkama. Geriau tankinti senamiestį užimant naują plotą statyboms.

Parašykite komentarą :

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Reklama

Susiję straipsniai

Jonas Grigas. Ar realios kelionės į kitas planetas?

Žmonės svajoja apie keliones į kitas planetas. Didėjant žmonių skaičiui Žemėje, jai kaistant ir ją negailestingai alinant, perdėtai...

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai keturiasdešimt devintoji (rugsėjo 29) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Ukrainos pajėgos tęsia plataus masto operaciją prieš agresoriaus šaudmenų sandėlius. Sėkmingai atakuotas gynybos ministerijai pavaldus...

Dana Kurmilavičiūtė. Kovingame aukštaičių krašte kultūrinis gyvenimas visada gyvas

Šį savaitgalį Rokiškio rajono Kamajų miestelyje šurmuliavo spalvinga ir linksma mugė „Kuc kuc Kamajuos“. Nuotaikingas pavadinimas paimtas iš...

Trūkumų olimpiados čempionai (II)

Edvardas Čiuldė Iš tos krikščioniško doktrinos, kad blogis yra gėrio trūkumas (dar anksčiau Platonas įrodinėjo, kad didžiausias blogis yra...