Prancūzijoje katalikiškų pažiūrų politikei neleista tapti šeimos ministre

Laurence Garnier / EPA nuotr.

Politinė padėtis Prancūzijoje po neseniai birželio ir liepos mėn. įvykusių rinkimų yra gana sudėtinga. Šie rinkimai baigėsi pakibusiu parlamentu. Rinkimus laimėjo kairiųjų partijų koalicija, prezidento E. Macrono darinys liko antras, o Marie Le Pen „Nacionalinis susivienijimas“ – trečias. Tačiau visi trys blokai buvo maždaug vienodo dydžio.

Po ilgos politinės aklavietės vasarą E. Macronas paskyrė naują ministrą pirmininką Michelį Barnier (g. 1951 m.), buvusį ES Komisijos narį ir vyriausiąjį ES „Brexit“ derybininką.

E. Macronas paprašė jo sudaryti nacionalinės vienybės vyriausybę, kurioje dirbtų visų trijų blokų ministrai. M. Barnier, dešiniųjų Respublikonų partijos politiniam lyderiui, to padaryti nepavyko. Kairieji nenorėjo bendradarbiauti su nepopuliariosios E. Macrono partijos nariais, taip pat nenorėjo dalyvauti M. Barnier vadovaujamoje vyriausybėje. Tik vienas kairiųjų politikas panoro prisijungti prie naujosios vyriausybės (teisingumo ministras Didier Migaud); visi kiti kandidatai mandagiai pasakė „ne“.

Visi kiti M. Barnier vyriausybės nariai yra makronistai arba respublikonai. Makronistai yra iš dešiniojo E. Macrono Renesanso partijos sparno; iš savo partijos M. Barnier pasirinko ministrus, kurie laikomi „griežtosios linijos šalininkais“.

Kairuolių nuomone, Prancūzijoje dar niekada nebuvo vyriausybės, kurioje būtų tiek daug ministrų, pasisakančių prieš „lygias teises“. Pristatydamas savo naująją komandą M. Barnier pabrėžė savo naujosios vyriausybės ištikimybę visoms „įgytoms teisėms“, tačiau opozicija, atrodo, nėra labai tikra dėl šios garantijos. Tai lemia kai kurie nauji ministrų komandos vardai, kurie, pažangiųjų politikų nuomone, gali būti laikomi dešiniosios griežtosios linijos šalininkais.

Naujasis vidaus reikalų ministras Bruno Retailleau, buvęs respublikonų senatorių lyderis, žinomas ne tik dėl savo griežtos pozicijos migracijos klausimu, bet ir buvo opozicijos prieš abortų pripažinimą žmogaus teise (Konstitucijoje) lyderis.

Kai kurie partijos nariai pritaria jo konservatyvesnėms politinėms pažiūroms. Vienas iš jų – Patrickas Hetzelis, liuteronas iš Elzaso, kuris yra naujasis švietimo ministras. Konservatyvias vertybes demonstruoja ir dvi moterys. Viena iš jų – Catherine Vautrin (1960 m.), naujoji regioninių reikalų ministrė, tačiau labiausiai žinoma yra Laurence Garnier. Jos pasisakė prieš homoseksualų santuokas, teisės į abortą įtraukimą į Konstituciją, konversijos terapijos draudimą ir in vitro dirbtinį apvaisinimą lesbietėms.

Garnier (1978 m.), katalikė, galiausiai tapo naująja vartotojų reikalų valstybės sekretore, nors turėjo būti šeimos reikalų ministre. Tačiau E. Macronas pagalvojo ir pasakė, kad jos biografija per daug „subtili“ šiam postui. Naujoji šeimos reikalų ministrė bus Sarah El Haïry, kuri buvo pirmoji ministrė moteris, viešai paskelbusi apie savo homoseksualumą ir nėštumą, atsiradusį dėl medikų atlikto pagalbinio apvaisinimo.

E. Macronas paprieštaravo M. Barnier, „šeimos ministre“ paskirdamas politikę, kuri, būdama senatore, vykdė kampaniją už tos pačios lyties asmenų santuokas ir patvirtino taisykles dėl vaikų galimybės gauti lytinio brendimo blokatorių ir kryžminės lyties hormonų. Šis ministro postas yra labai simboliškas, tačiau kai Barnier norėjo jį skirti Garnier, Macronas jo pasiūlymą atmetė. „Prezidentas nenori, kad naujoji komanda išardytų jo reformas. Garnier pozicijos yra priešingybė tam, ką gynė ankstesnės vyriausybės komandos“, – Prancūzijos žiniasklaidai sakė neįvardytas buvęs ministras.

Pasiūlymas buvo nutekintas spaudai, sukėlęs kairiųjų protesto šūksnius. Jie laikė tai įtikinamu įrodymu, kad M. Barnier vyriausybė krypsta į „kraštutinę dešinę“.

Šaltinis CNE

Parašykite komentarą :

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Reklama

Susiję straipsniai

Įstrigę laike: svajojame gyventi kaip Švedijoje, o švedai, tikriausiai, jau svajoja gyventi kaip Lietuvoje…

Aurimas Merkys Mums kentėti laiko liko labai nedaug. Švedai jau „mėgaujasi“ savo svajone. Tiesa, visuomenei šios svajonės virto košmaru....

Almantas Stankūnas. Įkrėskime proto žaliojo ekstremizmo politikams

Girdint šūkius apie šviesųjį žaliąjį rytojų ir stebint politikų konvulsijas aplanko dejavu jausmas iš sovietmečio. Tada buvo šūkiai apie...

OKT/Vilniaus miesto teatras naujame sezone kvies atrasti X teritorijas

Naujajame sezone OKT/Vilniaus miesto teatras kvies žiūrovus gilintis į X teritorijas. X teritorijos nėra mums nežinomos teritorijos, mes...

Partizano Juozo Lukšos-Daumanto kelionės į vakarus

Vidmantas Valiušaitis | Veidaknygė Apie Juozo Lukšos Daumanto keliones pro geležinę uždangą į Vakarus, drauge su kolega Daliumi Žygeliu...