Valdas Sutkus. D. Trumpo ir K. Harris viceprezidentai: keistas ir keistesnis

Valdas Sutkus

Veidaknygė

Šiandien vyks kandidatų į prezidentus D. Trumpo ir K. Harris pasirinktų viceprezidentų J. D. Vance ir T. Walz debatai. Pats T. Walzas ir įvairūs demokratų partijos aktyvistai bei progresyvi kairioji spauda J. D. Vancą pavadino „keistu“ (weird). Savo ruožtu, atsikirsdamas į tai, ir J. D. Vancas savo oponentą T. Walzą taip pat vadina „keistu“. Amerikiečių anglų kalbos žargone žodis „weird“ dažniausiai vartojamas neigiamame kontekste ir reiškia ką nors, kas yra taip keista, taip nenormalu, kad tai kelia visuotinį nepasitenkinimą, kartais net pasišlykštėjimą. Tai dažniausiai yra įžeidimas, kuriuo norima pasakyti, kad asmuo yra nepriimtinas dėl savo kažkokių „užribio“ pažiūrų ar poelgių. Taigi, pabandysim palyginti abiejų debatų dalyvių „keistumus“, o jūs jau patys spręskite, ar jie „keistuoliai“ ir kuris jų „keistesnis“.

J. D. Vance

J. D. Vanco „keistumus“ kruopščiai fiksuoja ir apie tai daug rašo jo nemėgstanti progresyvioji kairiųjų spauda, taigi, paimsime kraštutinės kairės leidinį „New York Magazine“, kuris pateikė gan išsamų J. D. Vance „keistenybių“ sąrašą, pavadintą „J. D. Vanco viešų pasisakymų gidas“:

  1. Jį trikdo mintis, kad šalį valdo „bevaikės moterys auginančios tik kates“.

2021 m. vienoje TV laidoje J. D. Vance pasakė, kad JAV visuomenę valdo „bevaikės kačių šeimininkės, kurios yra nelaimingos dėl savo gyvenimo ir savo pasirinkimų“ ir „nori, kad likusi šalis taip pat būtų nelaiminga“, teigdamas, kad asmuo, neturintis savo biologinių vaikų, negali būti suinteresuotas šalies ateitimi. Pasak J. D. Vance, „bevaikiams kairiesiems“ trūksta „realaus įsipareigojimo“ šaliai. Jis taip pat teigė, kad bevaikiai „lyderių klasės“ nariai yra „labiau sociopatiški“ ir daro šalį „mažiau psichiškai stabilią“. Kritikuodamas nuo tradicinio požiūrio nutolusią ir į progresyvumą linkusią JAV švietimo sistemą, Vancas kaip pavyzdį nurodė Amerikos mokytojų federacijos prezidentę R. Weingarten, kuri „neturi nė vieno vaiko“, pažymėdamas, kad „jei ji nori plauti smegenis ir niokoti vaikų protus, jai reikėtų tam turėti savo pačios vaikų ir palikti mūsų vaikus ramybėje“. Pats J. D. Vance yra vedęs ir su žmona augina tris vaikus, kurie yra 7, 4 ir 2 metų amžiaus.

  1. Jis linkęs į diktatūrą

Tais pačiais 2021 m. TV laidoje Vancas ragino įgyvendinti kovos su progresyvumu ir kairumu programą, pagal kurią dešinieji „perimtų kairiųjų institucijas ir nukreiptų jas prieš kairiuosius“. Toliau jis teigė, kad jei 2024 m. laimėtų D. Trumpas, jis paragintų jį „atleisti visus iki vieno vidutinio lygio biurokratus, visus administracinius valstybės tarnautojus, ir pakeisti juos mūsų žmonėmis. Dar kairioji spauda primena, kad J. D. Vancas 2016 m. buvo labai nusiteikęs prieš Trumpą, netgi vadino jį visokiais įžeidžiančiais epitetais, tačiau vėliau savo nuomonę pakeitė ir sakė, kad „apgailestauja, jog klydo dėl šio vyruko“, kadangi, J. D. Vance nuomone, Trumpo prezidentavimo kadencija buvo „labai sėkminga šaliai“. Toks nuomonės keitimas, pasak progresyvios žiniasklaidos, yra „keistas“.

  1. Jis darė prielaidas, kad Bidenas galbūt bando pakenkti Trumpo šalininkams fentaniliu.

Kartą 2022 m. kalbėdamas vieno iš konservatyvių žurnalistų You Tube kanale Vancas išsakė mintį, kad atverdamas JAV sieną nelegaliems migrantams ir kartu su jais – narkotikų srautams, Bidenas pasienio politiką nukreipė prieš Trumpo rinkėjus, bandydamas tokiu būdu atkeršyti. „Jei norėtumėte sunaikinti būrį MAGA rinkėjų, tai puikus būdas tą padaryti yra nukreipti į juos ir jų vaikus fentanilio srautą“ – sakė Vancas. Vėliau jis patikslino savo mintį, kad jei Bideno-Harris administracija būtų kontroliavusi JAV pietinę sieną ir ėmusis veiksmų prieš narkotikų žaliavos gamintojus kinus ir Meksikos narkotikų kartelius, tai JAV nebūtų tiek daug žmonių, mirštančių nuo fentanilio perdozavimo“.

  1. Jis nemano, kad viceprezidentas yra svarbus asmuo

„Jie balsuoja už Donaldą Trumpą arba už Kamalą Harris, o ne už J. D. Vancą ar Timą Walzą“, – sakė Vancas žurnalistams jau dabartinės rinkimų kampanijos metu – „Taip pat manau, kad jis (Trumpas) teisus, jog tai iš tiesų neturi tokios didelės reikšmės“.

  1. Jis nesuvokia, kad yra „keistas“

Vanco pozicija yra ta, kad šiuose rinkimuose „keistas“ yra ne jis, o demokratai. Pasak jo, „yra du žmonės, Kamala Harris ir Timas Walzas, kurie nesijaučia patogiai savo kailyje, nes jiems nepatogu dėl jų politinės pozicijos prieš Amerikos žmones“. Be to Vancas palaiko Trumpo pomėgį duoti politiniams oponentams pravardes. „Manau, kad prezidentas, aišku, mėgsta duoti žmonėms pravardes, ir manau, kad jis tai darys ir toliau“, – aiškino Vancas – „Būčiau nustebęs, jei tai būtų paskutinė pravardė, kurią jis jai suteiks iki rinkimų pabaigos“. Vancas čia turėjo omenyje paskutinę Trumpo duotą pravardę Kamalai, kurią jis pavadino „Kamabla“. Trumpas nepaaiškino, ką būtent ši pravardė reiškia, tačiau apžvalgininkai spėja, jog tai yra bandymas prie Kamalos vardo pridėti žodį „bla“, siekiant ją pavadinti lėkšta ir tuščiakalbe (nuo posakio „bla bla bla“). Tai taip pat gali būti bandymas sujungti Kamalos ir B. Obamos vardus, pabrėžiant B. Obamos įtaką Kamalai Harris.

Neskaitant jau visai smulkių priekabių, tai yra daugmaž visas esamas sąrašas dalykų, dėl kurių demokratai J. D. Vancą laiko „keistu“ (weird).

T. Walz

Dabar pereiname prie T. Walzo „keistenybių“, kurias suskaičiavo konservatyvioji spauda, tokie leidiniai, kaip „FOX“, „New York Post“, „The Washington Times“:

  1. Jis nurodė berniukų tualetuose dalinti moterų menstruacijų tamponus

2022 m. Minesotos gubernatorius Timas Walzas paskelbė programą, pagal kurią valstijos vidurinėse mokyklose ir berniukų, ir mergaičių tualetuose nemokamai dalijami menstruacijų reikmenys: tamponai ir įklotai. Šia iniciatyva siekiama užtikrinti, kad visi mokiniai galėtų naudotis menstruacinės higienos priemonėmis, atsižvelgiant į tai, kad kai kuriems transseksualiems berniukams ir nebinariniams mokiniams gali prireikti šių priemonių. Iniciatyvos tikslas – skatinti lygybę ir įtrauktį užtikrinant, kad visi mokiniai, nepriklausomai nuo jų lytinės tapatybės, prireikus galėtų naudotis menstruacijų higienos produktais. Tokiu būdu pripažįstami transseksualių berniukų ir nebinarinių mokinių, kurie gali patirti menstruacijas, bet kuriems gali būti nepatogu naudotis priemonėmis mergaičių tualetuose, poreikiai. Užtikrinama, kad visi mokiniai turėtų vienodą prieigą prie būtinų higienos produktų. Dėl šios iniciatyvos Timas Walzas gavo „Timo Tampono“ pravardę.

  1. Jis paskelbė Minesotą transseksualų prieglobsčiu

Pagal 2023 m. gubernatoriaus Timo Walzo vykdomąjį įsakymą Minesota tapo prieglobsčiu (sanctuary state) asmenims, siekiantiems lyties pakeitimo medicininiu būdu, įskaitant nepilnamečius. Tai reiškia, kad valstija užtikrina šių paslaugų prieinamumą visiems, nepaisant amžiaus. Nors vaikui pageidaujant pasikeisti lytį, dažniausiai siekiama tėvų sutikimo, tačiau Minesotoje įsigaliojo taip vadinama „subrendusio nepilnamečio doktrina“ (Mature Minor Doctrine), pagal kurią medicinos įstaigos savo nuožiūra gali suteikti nepilnamečiams galimybę patiems priimti medicininius sprendimus, jei nustatoma, kad tie nepilnamečiai „yra pakankamai subrendę ir supranta gydymo galimybes bei pasekmes“. Aišku, tai yra grynai subjektyvus vertinimas, ir jis gali skirtis tarp lyties keitimo paslaugų teikėjų. Tačiau tokiu atveju tėvų sutikimas vaiko lyties keitimui jau nėra reikalingas.

  1. Jis pritaria kritinei rasių teorijai

Nors gubernatorius Walzas savo kalbose vengia atvirai propaguoti kritinę rasių teoriją (Critical race theory – CRT), jis pripažįsta sisteminio rasizmo egzistavimą ir sisteminių pokyčių poreikį įvairiose srityse, įskaitant švietimą. Minesotos mokyklose plačiai paplitę įvairūs mokymai apie „sisteminį rasizmą“, įdiegtos kovos su „baltųjų viršenybe“ programos. Tai atitinka CRT darbotvarkę, skirtą pagrįsti, kaip įstatymai ir politika įtvirtina rasinę nelygybę. Ši doktrina teigia, kad JAV valstybės institucijų ir visuomenės kultūrinių normų lygmenyje klesti sisteminis rasizmas ir žmonės skirstomi į grupes pagal odos spalvą. Baltaodžiai iš prigimties yra laikomi engėjais, o juodaodžiai – engiamaisiais. Ir tai problemai spręsti nustatomi skirtingi reikalavimai baltiesiems ir juodaodžiams, suteikiant juodaodžiams įvairių privilegijų, vadinamų pozityvia diskriminacija. Baltaodžiams žmonėms net rengiami specialūs kursai, kuriuose jiems aiškinama, kaip jie turi kovoti su savo įgimta „baltųjų viršenybe“ ir kaip jie turi nustoti būti engėjais.

  1. Jis mėgavosi „degančių padangų kvapu“

Būtent Minesotos valstijoje prasidėjo garsiosios BLM masinės riaušės, kai ten 2020 m. gegužę policijos sulaikymo metu mirė nusikaltėlis recidyvistas G. Floydas. Kadangi jis buvo juodaodis, o jį sulaikęs policininkas – baltaodis, tai nuo to ir prasidėjo riaušės, kurios apėmė daugelį JAV miestų, padarė milijardinę žalą žmonėms ir verslui. Gubernatorius Walzas ilgai nieko nedarė, leisdamas valstijos sostinę siaubti riaušininkams. Tuo metu progresyvių pažiūrų jo dukra socialiniuose tinkluose rašė riaušininkus palaikančias žinutes ir platino informaciją apie tai, kad nacionalinė gvardija nėra įvedama ir riaušininkai gali jaustis saugūs. Savo tuomet devyniolikmetei dukrai susipažinti su konfidencialia informacija apie teisėsaugos planus leido gubernatorius Walzas. O ta informacija ji dalijosi su riaušininkais. Tą pačią naktį, kai gubernatoriaus dukra paskelbė įrašus socialinėje žiniasklaidoje, Mineapolio policijos departamento pastatą užplūdo riaušininkai ir jį padegė. Gubernatoriaus žmona Gwen Walz apie tuos įvykius vėliau interviu žiniasklaidai pasakojo taip: „Jaučiau degančių padangų kvapą, ir tai buvo labai realus dalykas. Laikydavau langus atidarytus, kiek tik galėjau, nes man atrodė, kad tai buvo labai ryškus to, kas vyko, ženklas.“ Anot gubernatoriaus žmonos, tai buvo permainų kvapas. Gwen Walz teigė, kad degančių padangų kvapas, nors ir grėsmingas, simbolizuoja, kad artėja pokyčiai ir kad visuomenė pagaliau imasi spręsti įsisenėjusias sisteminio rasizmo ir nelygybės problemas. Jos nuomone, tai reiškė svarbų istorijos momentą, kai žmonės siekė reformų ir geresnės ateities. Gubernatorius Walzas riaušių metu viešai stojo į tvarkos pažeidėjų pusę, paskelbdamas palaikymą „taikiems protestams prieš rasinę nelygybę“.

  1. Jis pavogė svetimą narsą

Nacionalinės gvardijos veteranai kaltina Minesotos gubernatorių T. Walzą dėl „pavogtos narsos“ (stolen valor), tai yra tuo, kad jis „nuolat meluoja“ apie savo karinį laipsnį ir priežastis, dėl kurių paliko savo dalinį prieš išvykstant į Iraką, o vienas iš jų juokauja, kad demokratų kandidatui į viceprezidentus „gera vieta“ būtų Gvantanamo įlanka Kuboje. Walzas dar 2018 m. pareiškė, kad „nešiojo ginklą karo lauke“. Vėliau jis tai ne kartą kartojo. Tačiau, nors jis ištarnavo Nacionalinėje gvardijoje virš 20 metų, realiame kare niekada nebuvo. Priešingai, kai paaiškėjo, jog jo dalinys tikriausiai bus išsiųstas į karą Irake, T. Walzas išėjo į pensiją ir pasuko į politiką. Kartu su juo tarnavę asmenys laiko tai išdavyste ir teigia, kad Walzas, kaip ir daugelis jų, 2004 m. pabaigoje žinojo apie būsimą siuntimą į Iraką ir 2005 m. vasarį jis pateikė dokumentus kandidatuoti į Kongresą. Walzas išėjo į pensiją 2005 m. gegužę, likus dviem mėnesiams iki to, kai jo dalinys gavo įsakymą vykti į Iraką 2005 m. liepą. Žurnalistų paklaustas apie klaidinančias kalbas apie savo karinę tarnybą Walzas pasiaiškino taip: „Žmona, anglų kalbos mokytoja, man sako, kad mano gramatika ne visada taisyklinga“.

Belieka tik pridurti, kad J. D. Vanco „keistumai“ apsiriboja tik jo kalbomis, o T. Walzo „keistumai“ jau pasireiškė per konkrečius jo veiksmus ir darbus. Tiems, kas domisi JAV politika – smagaus debatų žiūrėjimo!

Parašykite komentarą :

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Reklama

Susiję straipsniai

Patriotai už Europą padavė ES Parlamentą į teismą dėl nedemokratiško „Sanitarinio kordono”

Nacionalinė konservatyvi Patriotai už Europą (PfE) frakcija, trečia pagal dydį Briuselio partijų šeima, turinti 84 europarlamentarus, oficialiai pateikė...

Valdžios šluostymasis į įstatymus tapo nauja norma, bet mes tylėti neketiname

Jūratė Sofija Laučiutė Vos ne pusdienį skaičiau „VANDENILIO PLĖTROS LIETUVOJE 2024–2050 M. GAIRIŲ ĮGYVENDINIMO PLANO STRATEGINIO PASEKMIŲ APLINKAI VERTINIMO...

Sukanka 70 metų kai kalėjime buvo įšventintas kunigu Alfonsas Svarinskas

Šių metų spalio 3 dieną sukanka 70 metų kai klierikas Alfonsas Svarinskas buvo įšventintas kunigu. Šventimus kun. Alfonsas...

Sinica – apie galimybes patekti į Seimą, kovą dėl Škirpos ir dėl ko pritaria Raskevičiui

Vilius Narkūnas / LRT.lt Jau ne pirmus metus viešojoje erdvėje figūruojanti partija „Nacionalinis susivienijimas“ sėkmę bandys ir ateinančiuose Seimo...