Patriotai už Europą padavė ES Parlamentą į teismą dėl nedemokratiško „Sanitarinio kordono”

Nacionalinė konservatyvi Patriotai už Europą (PfE) frakcija, trečia pagal dydį Briuselio partijų šeima, turinti 84 europarlamentarus, oficialiai pateikė ieškinį ES Teisingumo Teisme (ESTT) prieš Europos Parlamentą. PfE siekia panaikinti pagrindinių partijų „Sanitarinį kordoną” („cordon sanitaire“), dėl kurio frakcija netenka visų jai numatytų vadovaujančių postų Parlamento valdymo organuose – net ir pažeidžiant pačių institucijų vidaus taisykles.

Šiai dešiniųjų grupei priklauso tokios partijos kaip Prancūzijos Nacionalinis ralis, Vengrijos Fidesz, Italijos Lega, Austrijos FPÖ, Čekijos ANO ir Portugalijos Chega. Daugelis jų laimėjo Europos Parlamento rinkimus savo šalyse ir iki šiol išlieka populiariausiomis partijomis (FPÖ vos prieš dvi dienas laimėjo visuotinius rinkimus Austrijoje). Tačiau meinstryminė srovė vis dar mano, kad iš valdžios pagrįstai pašalino FPÖ  dėl to, kad ji yra „kraštutinių dešiniųjų“.

Antradienį, spalio 1 d., paskelbtame pareiškime spaudai frakcija pareiškė: „Tai labai svarbu:

Patriotai yra trečia pagal dydį frakcija Europos Parlamente, tačiau, priešingai nei daug mažesnės frakcijos, neturi nei Parlamento pirmininko pavaduotojų, nei kvestorių, nei komitetų pirmininkų ar jų pavaduotojų.

Nepaisant įspūdingų rinkimų rezultatų birželį, frakcija negavo nė vienos vietos Europos Parlamento biure (kurį sudaro keturiolika pirmininko pavaduotojų ir penki kvestoriai), kuris turėtų atspindėti jėgų pusiausvyrą Parlamente. Vietas gavo mažesnės partijos, tokios kaip Renew, Europos konservatorių ir reformistų partija, Žalieji ir net kraštutinių kairiųjų partija The Left, o Biuras tapo dar labiau kairuoliškas, nors Parlamentas po rinkimų pasislinko į dešinę.

Patriotai taip pat nebuvo įtraukti į visus komitetų biurus, nors iš pradžių jiems buvo skirta dešimt vietų, atsižvelgiant į jų dydį (du pirmininkai ir aštuoni pirmininko pavaduotojai). Siekdamos tai padaryti, pagrindinės partijos netgi nusprendė nepaisyti paties Parlamento vidaus taisyklių, kuriose teigiama, kad komitetų sudėtis „kiek įmanoma atspindi Parlamento sudėtį“ ir kad frakcijos „turėtų siekti sąžiningo lyčių atstovavimo“.

Viso šio proceso metu establišmento partijos elgėsi taip, tarsi visų sutartyse nustatytų konvencijų pažeidimas būtų visiškai teisėtas, jei tai daroma prieš konservatorius, ir kažkokiu būdu „gelbėtų“, o ne griautų demokratiją.

Ieškinyje konkrečiai kalbama apie sutarčių pažeidimą, prašant teismo panaikinti sprendimus, kuriais iš PfE buvo atimti komitetų pirmininkai ir jų pavaduotojai. Patriotų pareiškime spaudai sistemingai nurodomi sutarčių straipsniai ir procedūrinės taisyklės, kurias pažeidė sanitarinį kordoną, taip pat „skandalingas“ pagrindinių demokratijos principų ir dešimčių milijonų rinkėjų nepaisymas.

Pareiškime sakoma:

Pareiškime teigiama: „Diskriminacinis šio sprendimo pobūdis pažeidžia principą, pagal kurį visi Parlamento nariai turi turėti galimybę visapusiškai pasinaudoti rinkėjų suteiktais įgaliojimais.

Grupė „Patriotai Europai“ siekia, kad demokratiškai valstybėse narėse surengtų rinkimų rezultatai atsispindėtų visuose Europos Parlamento valdymo organuose be jokios diskriminacijos. Ne daugiau ir ne mažiau.

Nors byla turėtų būti gana paprasta, nesitikėkite greito Strasbūro teismo sprendimo.

Pirma, gali prireikti metų, kol bus priimtas sprendimas.

Antra, „sanitarinį kordoną“ įteisino didžiausia frakcija – Europos liaudies partija, o per ją – pati Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, todėl mažai tikėtina, kad teismas priims sprendimą, prieštaraujantį jos ir Komisijos interesams.

Tamásas Orbanas yra Briuselyje įsikūrusio leidinio „The European Conservative“ politikos žurnalistas.

europeanconservative.com

Parašykite komentarą :

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai penkiasdešimt antroji (spalio 2) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Karo dievas šypsosi Ukrainai. Ukrainos karo pramonė per mėnesį pagamina apie dvidešimt 155 mm haubicų...

Valdas Sutkus. D. Trumpo ir K. Harris viceprezidentai: keistas ir keistesnis

Veidaknygė Šiandien vyks kandidatų į prezidentus D. Trumpo ir K. Harris pasirinktų viceprezidentų J. D. Vance ir T. Walz...

Valdžios šluostymasis į įstatymus tapo nauja norma, bet mes tylėti neketiname

Jūratė Sofija Laučiutė Vos ne pusdienį skaičiau „VANDENILIO PLĖTROS LIETUVOJE 2024–2050 M. GAIRIŲ ĮGYVENDINIMO PLANO STRATEGINIO PASEKMIŲ APLINKAI VERTINIMO...

Sukanka 70 metų kai kalėjime buvo įšventintas kunigu Alfonsas Svarinskas

Šių metų spalio 3 dieną sukanka 70 metų kai klierikas Alfonsas Svarinskas buvo įšventintas kunigu. Šventimus kun. Alfonsas...