Jonas Grigas. Šiurpūs mokslo eksperimentai

Prof. Jonas Grigas

Žinios daugiausiai kuriamos eksperimentuojant. Taip kuriamos elektronikos komponentės, vaistai, gydymo būdai ir t. t. Viduramžiais Šventosios Romos imperatorius Frydrichas II buvo liūdnai pagarsėjęs barbariškais eksperimentais. Vieno eksperimento metu jis bandė išsiaiškinti, kaip žmonės pradeda kalbėti, izoliuodamas naujagimius ir neleisdamas jiems bendrauti. Užuot sukūrę kalbą, jie tapo laukiniais ir mirė siaubingomis sąlygomis.

1890-aisiais psichoanalizės pradininkas daktaras Zigmundas Froidas gydė savo pacientę Emmą Eckstein nuo to, ką jis vadino isterija. Jis tikėjo, kad gali ją išgydyti sumušdamas jai nosį. Jo draugas daktaras Henry Cotton, JAV Naujojo Džersio valstijos pamišėlių prieglaudos gydytojas, manė, kad ligoti vidaus organai sukelia beprotybę. 1907 m., negavęs sutikimo iš pacientų, gydytojas ištraukė įvairias kūno dalis, įskaitant dantis ir žarnas, kad galėtų jas ištirti. Daugelis jo pacientų mirė nuo operacijų, kurias daktaras Cotton priskyrė „paskutinės stadijos psichozei“, rašė „The New York Times“.

Amerikiečių psichologas Harry Harlow XX amžiaus pradžioje beždžionių jauniklius atskyrė nuo jų motinų, siekiant ištirti klinikinę depresiją. Po to, kai juos sujungė su jų motinomis, Harlow beždžiones visiškai izoliavo 10 savaičių. Beždžionės po kelių dienų tapo psichozinėmis.

1950-aisiais CŽV tyrė narkotinių LSD ir protą keičiančių cheminių medžiagų poveikį. Nieko neįtariančius asmenis palydos merginos viliojo į bandymų kambarį, kur jiems buvo duodamos šios medžiagos ir jie buvo stebimi per vienpusį stiklą.

Antrojo pasaulinio karo metu Japonijos armija atliko cheminio ir biologinio karo eksperimentus su kinais, korėjiečiais ir mongolais. Eksperimentai apėmė priverstinį nėštumą ir vivisekciją (gyvo organizmo operavimą), atliekamą be anestezijos. JAV armijos generolas Douglas MacArthuras atleido japonų gydytojams, dalyvavusiems šiuose karo nusikaltimuose, sakydamas, kad jie padeda Amerikai atlikti biologinio karo tyrimus.

JAV Alabamos valstijoje keli šimtai afroamerikiečių ūkininkų, susirgusių sifiliu, buvo „gydomi“ vaistu, kuris, buvo sakyta, išgydys jų ligą. Tačiau mokslininkai tik norėjo stebėti natūralų ligos progresavimą. Iki eksperimento pabaigos daugelis vyrų mirė nuo ligos ar susijusių komplikacijų. Dėl įvykio nutekėjimo buvo pakeisti mokslinių eksperimentų JAV įstatymai.

Kontraversiškus žmogaus galūnių regeneracinius miltelius kūrė JAV Pitsburgo universiteto McGowan regeneracinės medicinos institutas iš kiaulės šlapimo pūslės, kaip rašė „The Huffington Post“. Šlapimo pūslės ląstelės skatina organizmo kamienines ląsteles kurti naujus audinius.

JAV Jutos valstijos universitete mokslininkai genetiškai modifikavo ožkas, kurios galėtų gaminti pieną, kuriame yra vorų šilke esančių baltymų. Kadangi vorų šilkas yra kelis kartus stipresnis už plieną, buvo tikimasi, kad iš šių ožkų hibridų pavyks pagaminti šilką, iš kurio vėliau bus pagaminti bioplieno polimerai ir dirbtiniai raiščiai bei sausgyslės.

JAV Salko biologinių tyrimų institute Kalifornijoje mokslininkai iš pelėms suleistų kamieninių ląstelių išaugino žmogaus smegenų ląsteles. Nustatyta, kad žmogaus smegenų ląstelės sėkmingai integruojasi į besivystančią naujagimių pelių nervų sistemą ir sudaro sąlygas būsimiems neurodegeneracinių ligų farmacinių gydymo būdų tyrimams.

JAV psichologas ir seksualinio elgesio ekspertas daktaras John William Money plėtojo teoriją, kad lytis yra išmokstama, o ne įgimta. Jis atliko lyties keitimo operaciją berniukui ir įtikino tėvus auginti jį kaip mergaitę, tačiau eksperimentas nepavyko – vaikas susitapatino su vyru, o ne su moterimi. Ši aktualija vėl atgijo šiomis dienomis kai kurių pseudopolitikų galvose.

Septintajame dešimtmetyje gydytoja Lauretta Bender iš Niujorko Creedmoor ligoninės tyrė elektrošoko terapijos poveikį vaikams. Ji tikėjo, kad jis gali būti naudojamas socialinėms problemoms ir ankstyviems šizofrenijos požymiams gydyti. Tačiau ji buvo priversta terapiją nutraukti.

Rusai taip pat darė šiurpius eksperimentus, ypač su kaliniais. Tačiau juos kruopščiai slepia. Ir aš 50 metų eksperimentavau, mikrobangomis tirdamas poliarizacijos mechanizmus ir fazinius virsmus kristaluose, bet niekam nekenkdamas.

Nuotraukoje mikrobangų laboratorijoje su kolegomis.

Pagal „Stars Insider“.

Parašykite komentarą :

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Reklama

Susiję straipsniai

Išankstiniame „ArtVilnius‘24“ atidaryme – Šiaurės Europos šalių dvelksmas ir garsūs svečiai

Tarptautinės šiuolaikinės meno mugės „ArtVilnius‘24“ atidarymo išvakarėse, spalio 3 d., įvyko išankstinis ekspozicijos pristatymas. Į renginį susirinko būrys...

Valdas Sutkus. Amerikiečiai nerimauja dėl dirbtinio intelekto įtakos rinkimams

Didėjant nerimui dėl dirbtinio intelekto vaidmens kasdieniame gyvenime, dauguma amerikiečių teigia, kad jiems nerimą kelia dirbtinio intelekto poveikis...

Ž. Maurico triušiai valdžios išbalinimui

Almantas Satnkūnas Kai pritrūksta argumentų valdančiųjų teiginiams „gyvenam kaip niekad gerai“ pagrįsti, tai net triušiai iš kepurės pradedami traukti. Štai...

Enochas Powellas. Kraujo upės

Andrius Balsevičius: Enocho Powello kalba „Kraujo upės“, pasakyta Konservatorių asociacijos susitikime Birmingheme 1968 metais, kurioje pranašaujamas Britanijos gyventojų...