A. Tyla. Trečius metus laukiu atsakymo iš LRT

Beveik prieš trejus metus kreipiausi į Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją (LRT) dėl Laisvės kovų, kaip mūsų tautos valstybinės tapatybės raiškos ir jos sklaidos žiniasklaidoje. Kreipimąsi išsiunčiau 2014 03 21 d. Jokio atsakymo nesulaukiau.

Manau, kad šis klausimas buvo, yra ir bus svarbus ir reikšmingas pilietiniam ir patriotiniam stiprinimui. Todėl norėčiau kreipimąsi paskelbti Jūsų dienraštyje.

***

Kreipimasis į Lietuvos Radijo ir Televizijos komitetą

Šįmet sukanka 70 metų nuo masinės lietuvių tautos antisovietinės ginkluotos rezistencijos pradžios (1965 m. kovo 16 d. žuvo paskutinis ginkluotą pasipriešinimą tęsęs partizanas Antanas Kraujelis). Ginkluotos kovos tikslas buvo Lietuvos Nepriklausomos Valstybės atkūrimas.

Ilgametėje Laisvės kovoje žuvo apie 20 tūkst. kovotojų, ryšininkų, ir kita tiek buvo kalinami sovietiniuose konclageriuose, daug jų artimųjų buvo ištremta į Sibirą ir atšiaurius SSRS regionus. Sunku įsivaizduoti kiek šiame pasipriešinime be kovotojų dalyvavo vaikų, paauglių, jaunuolių, suaugusių, partizanų tėvų, senelių.

Prisimenant šį didvyrišką mūsų tautos laisvės kovotojų pasipriešinimą sovietiniams okupantams, siūlau Lietuvos Radijo ir Televizijos komitetui pradėti pilietinę akciją: kiekvieną savaitę, sakysim, ketvirtadienį ar kitą kurią savaitės dieną parinktu laiku (pvz., 19 val.) per LR ir LTV, 20-30 min. skaityti Lietuvos partizanų atsiminimus, jų dalinių dokumentus, periodinių leidinių ištraukas, Lietuvos Laisvės Kovotojų 1949 02 16 deklaraciją ir jos įgyvendinimą, signatarų ir partizanų biografijas.

Tokios laidos padėtų mūsų Laisvės kovas įprasminti jaunimo savimonėje, skatintų jaunimo ištikimybę valstybinei laisvei ir pagarbą Laisvės kovotojams.

2014 03 20

Autorius yra istorikas, archeografas, habilituotas daktaras, profesorius

alkas_logo_small

1 KOMENTARAS

  1. Pritariu. Pridedu LRT ir savo prašimą. Jaunoji karta neužtektinai isisąvinus okupantų padarytus nusikaltimus ir mūsųdidvyrių aukas.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai penkiasdešimt ketvirtoji (spalio 4) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Antra diena iš eilės „nieko neįvyko“ Voronezh srityje. Šį kartą „šaunieji“ rusų oro gynybininkai numušė...

Vidmantas Valiušaitis. Desovietizacijos komisija eskaluoja priešpriešą

Vadinamosios Desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas skelbia vienas kitam prieštarujančius teiginius: esą, neįrodyta, „kad K. Škirpa tiesiogiai susijęs...

Prof. dr. Gediminas Navaitis. Akligatviai ar galimybės?

(Kalba pasakyta LR Seimo Ateities komiteto posėdyje) Paprastas sudėtingos užduoties sprendimo būdas nusakomas posakiu „Kolumbo kiaušinis“. Teigiama, kad jis...

Išankstiniame „ArtVilnius‘24“ atidaryme – Šiaurės Europos šalių dvelksmas ir garsūs svečiai

Tarptautinės šiuolaikinės meno mugės „ArtVilnius‘24“ atidarymo išvakarėse, spalio 3 d., įvyko išankstinis ekspozicijos pristatymas. Į renginį susirinko būrys...