Prof.Jonas Grigas. Apie elektromagnetinės spinduliuotės žalą

Tarptautinė Elektromagnetinės saugos komisija, susirūpinsi didėjančia elektromagnetine tarša ir jos žalingu poveikiu žmonių sveikatai, dar 2006 m. vasario 22 – 24 d. konferencijoje Italijos Benevento mieste priėmė rezoliuciją, kurios esmę pakomentuosiu:

Benevento Rezoliucija

Joje pabrėžiama kad yra vis daugiau mokslinių domenų, rodančių, jog mūsų aplinkoje dabar esanti elektromagnetinė spinduliuotė (EMS), sklindanti ypač iš bevielių ryšių, žalingai veikia žmonių sveikatą.

Nuomonė, kad silpna EMS neveikia biologinių sistemų, neatitinka tikrovės.
Epidemiologiniai ir in vivo bei in vitro eksperimentiniai tyrimai parodė, kad net silpna EMS vaikams ir suaugusiems gali sukelti vėžį ir kitus susirgimus.

Susikaupę epidemiologiniai ir laboratoriniai tyrimai rodo, kad ilgas mobiliųjų telefonų naudojimas skatina smegenų auglius ir kitas ligas.

Rezoliucija skatina šalių vyriausybes mažinti leistinos EMS dydį. (Lietuvoje buvusi sveikatos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė padarė atvirkščiai – 2015 m. spalio 30 d. buvusią leistiną EMS normą 10 mkW/cm2 padidino 10 kartų ir įteisino naują normą HG80:2015, leidžiančią kiekvieną žmogaus kūno kvadratinį centimetrą, pavyzdžiui, kiekvieną vaiko ir suaugusio akį, 24 valandas per parą veikti 100 mikrovatų spinduliuote*. Tokia spinduliuotė jau net nėra silpna).

Rezoliucija skatina:

1) vietoj bevielių ryšių (Wi-Fi) naudoti šviesolaidžius ar koaksialinius kabelius.
2) Informuoti visuomenę apie potencialią mobiliųjų ir bevielių telefonų grėsmę. Patarti geriau naudotis laidiniais telefonais.
3) Apriboti mobiliųjų ir bevielių telefonų naudojimąsi vaikams ir paaugliams.
4) Planuoti ryšių antenas ir bokštus taip, kad jų EMS mažiausiai veiktų žmones. Reikia atsiklausti žmonių apie tokių bokštų statybą ir juos informuoti apie jų skleidžiamos EMS dydį. (Lietuvoje mobiliųjų ryšių bokštus stato didžiausiose žmonių koncentracijos vietose).
5) Miestuose kurti laisvas nuo Wi-Fi zonas mokyklose, ligoninėse, bibliotekose ir gyvenamose patalpose. (Lietuvoje daroma atvirkščiai – tose vietose kuriamos Wi-Fi zonos).

Rezoliuciją pasirašė 53 įvairių šalių mokslininkai. Juos galima rasti rezoliucijoje. Lietuvos vyriausybės 13 metų buvo kurčios pasaulio mokslininkų balsui, o Lietuvos mokslininkai, ypač medikai, tyli.

Esame dar tolimame Europos pakraštyje!

Rezoliuciją galima rasti internete ČIA: http://www.icems.eu/benevento_resolution.htm

Taip pat žiūrėkite panašią sekančių metų Londono rezoliuciją ČIA
http://www.omega.twoday.net/stories/5701096/

2011 m. vasario 3 d. mokslininkai pasiūlė EMS saugia norma laikyti 0, 02 mkW/cm2. Lietuvoje sveik. ministrė R. Šalaševičiūtė 2015 ją padidino iki 100 mkW/cm2, t. y. ji tapo 5000 kartų didesnė.

4 KOMENTARAI

  1. Ant Vėtrungės pasažo Klaipėdoje Taikos pr.yra tokia bevielio ryšio antena.Tame pačiame pastate yra IKI parduotuvė,būtent tos parduotuvės dažnas darbuotojas serga vienokios ar kitokios formos vėžiu.Žinoma,jokios staistikos nėra,nes tai būtų labai nepalanku kažkieno pelnams.O Šalaševičiūtė šiuo atveju pasirodė kaip visiškai nekompetingas asmuo ir netiesioginio žmonių žudymo bendrininkas.





  2. Paskutinis sakinys iškraipytas. Reiktų išmesti „Apie elektromagnetinės spinduliuotės žalą (100 mkW/cm2),”

    • Vis mąstau ką daryt.
      Bet va kad už tas antenas sumoka tie, kas naudojasi telefonais ir internetu, t.y. beveik kiekvienas. Kiekvienas nori greito interneto, bet to kaina sunkiai apčiuopiama, tik padidėjęs sergamumas vėžiu…

      Visi žino kad automobiliai ypatingai teršia gamtą, užuodžia ir mato katastrofas jūrose… bet jie naudojami, nors ir labai brangu, bet gi patogu.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai penkiasdešimt ketvirtoji (spalio 4) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Antra diena iš eilės „nieko neįvyko“ Voronezh srityje. Šį kartą „šaunieji“ rusų oro gynybininkai numušė...

Vidmantas Valiušaitis. Desovietizacijos komisija eskaluoja priešpriešą

Vadinamosios Desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas skelbia vienas kitam prieštarujančius teiginius: esą, neįrodyta, „kad K. Škirpa tiesiogiai susijęs...

Prof. dr. Gediminas Navaitis. Akligatviai ar galimybės?

(Kalba pasakyta LR Seimo Ateities komiteto posėdyje) Paprastas sudėtingos užduoties sprendimo būdas nusakomas posakiu „Kolumbo kiaušinis“. Teigiama, kad jis...

Išankstiniame „ArtVilnius‘24“ atidaryme – Šiaurės Europos šalių dvelksmas ir garsūs svečiai

Tarptautinės šiuolaikinės meno mugės „ArtVilnius‘24“ atidarymo išvakarėse, spalio 3 d., įvyko išankstinis ekspozicijos pristatymas. Į renginį susirinko būrys...