Ramūnas Aušrotas. Išlaikyti LRT gyventojams kainuoja tris kart brangiau nei Vyriausybę

LRT giriasi, kad vienam gyventojui ji tekainavo tik 1, 24 Eur.

Paskaičiuojam broliai kurmiai, kaip sako viena garsi politikė.

1,24 per mėnesį, vadinasi 14,88 per metus. LT 2019 m. pabaigoje buvo 2 mln 793,3 tūkstančiai nuolatinių gyventojų. Viso: 41’564’304 Eur.

Apkaičiuota kaip ir teisingai: Finansų ministerijos duomenimis, asignavimai LRT iš valstybės biudžeto 2019 m. sudarė 41’649 Eur.

Palyginkime: pagal tokį pat apskaičiavimą, LR Seimas Lietuvoje nuolatinę gyvenamąją vietą turintiems asmenims kainuoja nepilną eurą (0,949 Eur), LR Vyriausybė – 0,43, o štai LR Prezidentas tik 0,17 euro per mėnesį. Štai policija piliečiams kainuoja net 7 eur. per mėnesį, prokuratūra – 1,04 , o teismai – tik 0,255 euro,

Tačiau LTR iš tiesų gudrauja, „dempinguodama“ mokestinį krūvį tenkantį Lietuvos gyventojui. Tokia suma būtų, jei LRT mokestį mokėtų bedarbiai, seneliai, neįgalieji, vaikai ir ką tik gimę kūdikiai.

Bet asignavimai LRT yra skiriami ne nuo „pagalvės“ mokesčio, kurį moka kiekvienas Lietuvos pilietis, o nuo gyventojų pajamų mokesčio. Taigi, reikia žiūrėti, kokia mokestinė našta tenka mokesčius mokančiam nuolatiniam Lietuvos gyventojui.

VMI duomenimis, 2020 m. sausio mėn. 1 d. mokesčių mokėtojų – fizinių asmenų – Lietuvoje buvo 1’840’351.

Taigi, nuolatinis gyventojas, mokantis mokesčius, iš jų LRT skyrė 22,63 Eur arba 1,88 Eur. per mėn.

O jei skaičiuosime ne individualius asmenis, o namų ūkius, ši suma bus dar didesnė. Jei laikysime, kad namų ūkį sudaro du dirbantys asmenys, ši suma bus 45,26 eurai per metus arba 3,77 eurai per mėnesį.

Šiaip, jei palyginsime LRT finansavimą su kitomis valdžios struktūromis, ir jei neskaičiuosime ministerijų biudžetų, VšĮ Lietuvos radijas ir televizija gauna daugiausiai negu bet kuri kita valstybės ir valdžios institucija.

Palyginimui: 2019 m. LR Seimo kanceliarijos finansavimas sudarė 31’733 tūkst. Eur, LR Valstybės saugumo departamento – 32’795 tūkst. Eur., LR Generalinė prokuratūros 35’079 tūkst. Eur., LR Vyriausiosios rinkimų komisijos – 28’486 tūkst Eur., LR Vyriausybės kanceliarijos – 14’437 tūkst. Eur, o LR Prezidento kanceliarija – tik 5’750 tūkst Eur.,

LRT finansavimas lenkia ir kai kurias ministerijas, kurių ženklią biudžeto dalį sudaro ES ir kita tarptautinė finansinė parama. Atmetus europinį finansavimą, kai kurių ministerijų tikslinės biudžeto lėšos yra tokios pačios kaip ir LRT (Ekonomikos ir inovacijų ministerija – 43’842 tūkst. Eur.) ar net ženkliai mažesnės (Energetikos ministerijos – 14’281 tūkst. Eur.)

Beje, įdomu tai, kad Kultūros ministerijos biudžetas 2019 m. , atmetus europinius pinigus (skirtus projektams, t.y. išdalinimui, o ne vidaus naudojimui) sudarė 85’290 tūkst. eurų. Taigi, Lietuvos didžioji kultūrinė įstaiga – LRT – iš esmės gavo pusę Kultūros ministerijos finansavimo.

LRT finansavimu lenkė visus universitetus (išskyrus VU – 63’138 tūkst. eurų), o taip pat ir visas kultūrines įstaigas. Palyginimui: Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatrui 2019 m. buvo skirta 11 888 tūkst. eurų, Lietuvos nacionaliniam muziejui – 8’335 tūkst eurų.

Be abejo, televizija, kaip ir kinas, brangus malonumas, kainuoja transliacijos, kameros ir kita įranga. Bet pagal LRT finansavimą, įstaigos atlyginimai sudarė net 33 proc. lėšų (13’900 tūkst. eurų.)

Pagal įstatymą, LRT biudžetui dabar yra skiriama 1 proc. suma nuo gyventojų pajamų mokesčio. Reikia priminti, kad 2018 m. GPM buvo surinkta 1’840’347 tūkstančių eur, tačiau dėl mokesčių reformos 2019 m. gyventojų pajamų mokestis išaugo ir sudarė 3’280’993 tūkst Eurų, taigi, LRT finansavimas išaugo beveik dvigubai.

Pagal LR Biudžeto Lietuvos Respublikos 2020 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymą, yra numatoma gauti 3’713’912, t.y. dar daugiau.

Ir nors jau akivaizdu, kad dėl koronaviruso epidemijos GPM šiemet bus surinkta mažiau, įstatymo niekas nekeis, ir LRT gaus savo dalį. Taigi, gyvename gerai. Ir gyventi gerai yra gera.

2 KOMENTARAI

  1. LRT tapo parazituojančia struktūra. Pažvelkime vien į jų “grietinėlės” mėnesio atlyginimus: Garbačiauskaitė – 5800 eur, admin istracijos vad. Rytelio – 8200 eur., interneto departamento vad. Baltaduonio – 10000 eurų. Gražu, ar ne ? Ir toks mūsų visų mokesčių taškymas vyksta LRT dirbant vien vadinamiesiems konservatoriams( faktiškai liberalams) bei visokio plauko neužsimaskavusiems liberalams ir dar nežinia kam.





  2. Šiandien per radiją buvo transliuojamas žmogaus, turinčio žurnaliūgos (jau laidos pradžioje aš pagalvojau, kad jam geriausiai tinka šitoks apibūdinimas) amatą, laida iš sakralinės Vilniaus ir Lietuvos vietos- Lukiškių aikštės.. Koktu buvo klausyti, kai jis, paversdamas demokratiją pajuokos objektu, ėmė interviu iš dvasios ligonių ir ūbagų. Pasirodo, kad demokratija tokių žmonių rankomis paverčiama Krylovo pasakėčios bezdžionės rankose laikomais akiniais. Būdamas nepriklausomybės gynėju, Lietuvos kariuomenės kūrėju savanoriu sakau, kad ne už šitokią Lietuvą esu.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Vytautas Radžvilas. Savarankiška istorijos politika – suverenių valstybių privilegija

Rugsėjo 16 d. Seime vyko konferencija „Valstybinė istorijos politika: reikia nacionalinio susitarimo“. Joje prof. Vytautas Radžvilas perskaitė pranešimą...

Laima Kalėdienė: dirbantiems aptarnavimo srityje reikės mokėti lietuviškai. Ar tikrai?

Rugsėjo 12 dieną Seime pirmuoju balsavimu gana vieningai pritarta Valstybinės kalbos įstatymo pataisai dėl reikalavimo mokėti valstybinę kalbą...

Almantas Stankūnas. Vilniaus m. savivaldybė slepia teisinį pagrindimą vandalizmo veiksmams

Turbūt visi žino apie įvykius su atminimo lenta pirmam Lietuvos savanoriui, pulkininkui Kaziui Škirpai, kai po trijų metų...

Edvardas Čiuldė. Nykimo išvyka prie jūros, kur mus dar lydi pentinuotas laikas (IV)

Kartą jau esu užsiminęs apie tai, kad, kaip atrodo man, mitinis pasakojimas „Kaip Kirkė Odisėjos vyrus pavertė kiaulėmis“...