Prof.Gediminas Merkys. REFERENDUMO ŠMĖKLA KLAJOJA PO LIETUVĄ? O GAL VU TSPMI IŠSIKASTRUOJA DVASIŠKAI?

Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto magistrantė Delfi portale aiškina, koks klaikus blogis demokratijai, modernybei ir visuomenės gerovei apskritai yra referendumai….

https://www.delfi.lt/news/ringas/lit

Referendumai mat susiję su didele rizika. Liaudis, suprask, durna kaip trijų metų vaikas, ir nieko protingo pati nuspręsti negali. Iš principo negali. Viską, ko reikia visuomenei ir valstybei, „teisingai“ nuspręs išmintingi išrinktieji – politbiuras. Tarkime nedidelis būrelis D. Žalimo tipo veikėjų, neformaliai pasitaręs su patriarchu, Kubiliumi ir Juknevičiene.

Jauna mergaitė studentė, o mąstysena jos kaip sovietinės 1936-1938 m. komjaunuolės. Būsimoji politologė atvirai kviečia pasišluostyti į LR Konstituciją. Pastaruoju metu tai labai madinga.

Referendumų kritika paneigia atstovaujamosios demokratijos esmių esmę. Paneigiamas interesų grupių išklausymas, viešas politinis diskursas, dialogas ir debatai; pažiūrų ir politinių scenarijų pliuralizmas; kompromisų ir susitarimų paieška. Paneigiama ir tikroji politinė lyderystė, kuri, be kita ko, pasireiškia gebėjimu pasiūlyti politinei darbotvarkei pokyčių ir problemų sprendimo idėjas, susitarti su oponentais, įtikinti mases.

Visas vizijas ir sampratas, kaip „teisingai“ gyventi, mums išvems ir už mus sustrateguos būrelis iškilių žynių… Savotiška politinė-pasaulėžiūrinė konklava. O mes visi – neįgalūs bulvių valgytojai, sąskaitų apmokėtojai, vandens tualete nuleidėjai…

Matyt patyrusių sisteminių apžvalgininkų tarpe neatsirado savanorio, kuris atvirai imtųsi tokio odiozinio vaidmens – paneiginėti referendumo civilizacinę ir politinę vertę. Tada pasikvietė gudručiai tam vaidmeniui naivią magistrantę-komjaunuolę.

Jei Lietuvoje turėtume normalų VSD, tai toji spectarnyba turėtų pasidomėti, kas kėsinasi į LR konstitucinę santvarką? Kus suvedžiojo naivią studenčiokę, kas už jos stovi ir kas jai diriguoja?


Autorius yra edukologas ir sociologas, habilituotas socialinių mokslų daktaras

4 KOMENTARAI

  1. daugelio diskusijų prežsatis – vertybinės, pasaulėžiūros, skonio, simpatijos ir pan. O ką galima šnekėti apie referendumą? Čia kaip perestroikos metu, prisimenu, juokavo Maskvos televizijos jaunieji demokratai – dėl pliuralizmo dviejų nuomonių būti negali. Svarbiausi Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu
    Prabėgo dešimtmečiai ir štai jaunieji chunveibinai – landzbergliberalai (kaip ir, atsiprašau, kažkoks buvęs Konstitucino teismo veikėjas !?) aškina referendumo žalą. Kas sustabdys beprotystę?

  2. …man tikrai nelabai įdomu ką parašė mergaitė iš TSPMI – Vilpišausko gimnazijos, nes nuo jos lūpų pienas nensudžiuvo todėl šaipytis iš vaiko, Vilpišausko auklėtinės nera prsmės. Bet klausimas kitas, – at kartais Nacionalinis susivienijimas neišsikastravo, nes refrendumo klausimas kabo ir sukasi virš lietuvos jau mėnuo, o NS buvęs tspmi porf. Radžvilas tyli. Gal galima kas teisk nuorodą kur jis išsirškęs šiuo klausimu? Tai kasgi čia yra politinis kastratas man lieka neaišku. Radžvilo NS patenka į spąstus: jei jei už referendumą kaip kovos taktiką ir priemonę Nac. gerovei siekti (jei ”UŽ”) tai jei – marginalai nes susideda su marginalais antivalstybininkais tokaiais kaiplėkštutė, nachui kazimižnas juraitis, Viašvila… O NS sakė kad jei su tokiais nesusideda. O jeigu jie ”PRIEŠ” tada juos visi kurie ”už” – užmėtys NS akmenais ir pastatys į vietą. Taigi NS gresia – ir vienu ir kitu atviejų tapti marginalais su sumažintu reitingu. Tyli NS nes yra spąstuose.

    • Gerb. Vyteni, Jūsų šauksmas tyruose. Kodėl? Todėl , kad tokio mažaraščio kalbos niekas neklauso. Kiek baigėte klasių? Įtariu, buvote dvejetukininkas, o dabar mokote kitus ir dar užsiimate pranašystėmis. Pasimokykite, dar pasimokykite, Tamstai tik į naudą.





  3. Gerb. Gedeminai, studentès mąstysena ne kaip komjaunuolès, bet pagal Klevečką yra žurnalistai,politologai, kurie prilygsta nesąžiningoms geležinkelio stoties prostitutėms ,vykdant sutenerio reikalavimus, iškrausto ir kišenes.Čia analogiškas atvejis.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Yoram Hazony. Nacionalizmo dorybė (IX). Tautiškai neutralios valstybės neegzistuoja

Pradžia ČIA. Tęsiniai iki IX dalies ČIA. Svarbiausias klausimas svarstant nacionalinės valstybės idėją yra šis: jeigu vykdyti pareigas valstybei individą...

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai trisdešimt aštuntoji (rugsėjo 18) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Ukrainos pajėgos surengė didelio masto ataką prie agresoriaus karinės infrastruktūros objektus. Sėkmingiausia jų – didelio...

Romas Lazutka. Desovietizuokime motinystę, o vietoje II pakopos finansuokime gandrą

Įdomus tas desovietizacijos priepuolis. Jis nukreiptas į viešųjų erdvių laisvę nuo „balvonų“, užuot susirūpinus realaus gyvenimo išlaisvinimu. Sunkiai...

Lietuvių kalbos institutas neigiamai vertina „laisviečio“ pasiūlymą dėl moteriškų pavardžių

Lietuvių kalbos institutas (LKI) neigiamai vertina „laisviečio“ Artūro Žukausko siūlymą leisti moterims pasirinkti vyro pavardę, kai ji turi...