Naujienų srautas: JK iki 2025 m. uždarys visas anglies jėgaines…,Vokietija šiemet uždarys 11 šiluminių elektrinių…

EUROPOS SĄJUNGA:
ES įtrauks dujas ir branduolinę energiją į žaliąjį sąrašą, praneša „Bloomberg“. Sausio mėnesį ES įsigalios Europos žalioji klasifikacija. Į šį sąrašą bus įtraukta veikla, kurią ES laiko draugiška aplinkai. Žaliosioms bendrovėms bus lengviau pritraukti lėšų. Į juos investuos ESG fondai, o bankai paskolas išduos mažesnėmis palūkanomis. Visa tai daroma siekiant palaikyti aplinką ir iki 2050 m. pasiekti nulinį CO2 emisiją. Europa masiškai atsisako akmens anglies. Vokietija, Danija, Čekija ir Didžioji Britanija yra sparčiausiai anglies atsisakančios šalys:
• JK planuoja iki 2025 m. uždaryti visas anglies jėgaines.
• Vokietija, kurioje anglis sudaro 22% visos gamybos, šiemet uždarys 11 šiluminių elektrinių. Visiškas anglies gamybos nutraukimas planuojamas iki 2038 m.

Dujos pakeis anglį kaip ekologiškiausias iškastinis kuras. Dujos papildys saulės ir vėjo generavimą, kai nešviečia saulė ir nepučia vėjas.

LENKIJA:
Nuo gruodžio 20 dienos degalų akcizas Lenkijoje bus sumažintas iki minimumo – faktiškai panaikintas. Be to, nuo sausio 1 dienos nebebus PVM apmokestinamas benzinas ir dyzelinas. Abi priemonės yra laikinos. Akcizas degalams bus panaikintas penkiems mėnesiams, PVM – iki gegužės pabaigos. Lenkijos vyriausybė šį finansinį svertą vadina „antiinfliaciniu skydu“.

KINIJA:
Pramonės ir informatizacijos ministerija pranešė, kad Kinijoje pradėta eksploatuoti daugiau nei 1,3 milijono 5G bazinių stočių. Bazinių stočių šalyje praėjusių metų pabaigoje buvo apie 580 tūkst. Bendras „penktosios kartos“ ryšio abonentų skaičius KLR šiuo metu pasiekė 497 mln., sakė departamento vadovas Xiao Yaqing. Manoma, kad iki 2023 metų jų skaičius viršys 560 mln., pranešė naujienų agentūra „Xinhua“. Iki to laiko 5G ryšio standartu naudosis daugiau nei 40% mobiliųjų telefonų savininkų, o 10 tūkstančių šalies gyventojų teks daugiau nei 18 5G bazinių stočių.

PSO:
Omikron koronaviruso COVID-19 padermė artimiausiomis savaitėmis taps dominuojančia daugelyje Europos šalių, antradienį naujienų agentūra Associated Press pranešė PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge. „Galime pastebėti, kad artėja dar viena audra. Per kelias savaites omikronas taps dominuojančiu daugelyje Europos regiono šalių, stumdamas ir taip užimtas sveikatos priežiūros sistemas arčiau bedugnės slenksčio”, – spaudos konferencijoje Vienoje sakė Kluge. Kluge pridūrė, kad omikronas buvo identifikuotas mažiausiai 38 iš 53 Europos regioną sudarančių šalių. Padermė jau tapo dominuojančia JK, Danijoje ir Portugalijoje.

LIETUVA:
JAV Valstybės departamentas pritarė „Javelin“ ATGM sistemų pardavimui Lietuvai už daugiau nei 125 mln. USD, stiprinant NATO rytinį flangą. Viso 341 raketa ir 30 paleidimo įrenginių.

KAZACHSTANAS:
Kazachstano parlamento aukštieji rūmai – ketvirtadienį, gruodžio 23 d., priėmė įstatymą dėl įstatymų pataisų, pagal kurias mirties bausmė panaikinama visuose šalies Baudžiamojo kodekso straipsniuose. Dabar šis dokumentas išsiųstas pasirašyti prezidentui.

JAV:
Kalifornija, Ilinojus, Niujorkas ir Havajai – yra tarp rekordininkų pagal gyventojų bėgimą į kitas valstijas. Visos jos yra valdomos demokratų.

BALTARUSIJA:
Baktarusija ruošiasi statyti antrą atominę elektrinę. Sprendimą dėl elektrinės statybos priims per metus.
Vyriausybė pasiūlymą dėl vietos naujai atominei elektrinei pateiks iki rudens.

JAPONIJA:
Japonija sumokės 13,64 milijardo dolerių už amerikiečių karių dislokavimą šalyje per ateinančius 5 buvimo metus, o tai yra beveik 1,5 karto daugiau nei ankstesnis mokėjimas.

UKRAINA:
2021 metų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų koviniai nuostoliai Donbase 2021 m. gruodžio 21 dienai siekia 65 žuvusius žmones ir 263 sužeistus.

ITALIJA:
Italija: nuo 2022 m. sausio 1 d. grynaisiais galima atsiskaityti tik sumomis iki 1000 eurų. Limitas bus dar sumažintas nuo 2022 m. pradžios. Už pažeidimą gresia bauda nuo 2 000 iki 50 000 eurų.

ESTIJA:
Estijoje keičiasi revakcinacinės dozės gavimo taisyklės. Socialinių reikalų ministerija šiandien nusprendė pritarti Imunizacijos komisijos siūlymui suteikti galimybę revakcinaciją atlikti po dviejų ar trijų mėnesių.

JAV:
JAV pilotų mirčių skaičius po vakcinacijos nuo koronaviruso per 8 2021 m. mėnesius, palyginti su 2020 m., COVID-19 pandemijos įkarštyje, išaugo 1750 proc.

PRANCŪZIJA:
2007–2012 metais Prancūzijos ministro pirmininko pareigas ėjęs Francua Fijonas prisijungė prie „Sibur“ direktorių tarybos, nusprendęs siekti karjeros didelėje Rusijos įmonėje.

JAV:
„Boeing“ ir „Airbus“ įspėja JAV dėl 5G saugumo problemų. Dviejų didžiausių pasaulyje orlaivių gamintojų vadovai paragino JAV vyriausybę atidėti naujų 5G telefono paslaugų diegimą. Laiške „Boeing“ ir „Airbus“ vadovai perspėjo, kad ši technologija gali turėti „didžiulį neigiamą poveikį aviacijos pramonei“. Anksčiau buvo susirūpinta, kad 5G belaidis ryšys su S juostos spektru gali trukdyti orlaivių elektronikai. JAV telekomunikacijų milžinai AT&T ir „Verizon“ 5G paslaugas pristatys sausio 5 d.

BELGIJA:
Koalicinė vyriausybė ketvirtadienį paskelbė, kad Belgija iki 2025 metų uždarys visus septynis savo branduolinius reaktorius, bet neuždarys durų naujos kartos branduolinėms technologijoms.

NAUJOJĮ ZELANDIJA:
Naujoji Zelandija patvirtino eutanaziją Covid-19 sergantiems pacientams.

EKVADORAS:
Ekvadoras įveda privalomą vakcinaciją nuo COVID-19. Šalies vyriausybė nustatė, kad visi gyventojai 5 metų amžiaus, privalo pasiskiepyti nuo covid-19. Be to, apie 77% Ekvadoro gyventojų jau yra visiškai paskiepyti. Šiuo metu panašius įstatymus turi Indonezija, Turkmėnistanas ir Tadžikistanas. Tikimasi, kad naujaisiais metais prie šio sąrašo prisijungs Vokietija ir Austrija.

AUSTRIJA:
Buvęs Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas sausio pabaigoje išvyks dirbti į privačią bendrovę JAV, dirbančią investicijų srityje. Jo būsimos metinės pajamos sieks 500 tūkstančių eurų. Įmonės pavadinimas nenurodomas.

PASAULIS:
Visame pasaulyje oro linijos per Kalėdinį laikotarpį atšaukė daugiau nei 4500 skrydžių dėl koronaviruso Omikron padermės paplitimo.

Bonus informacija:
Elektros tiekimas šiais metais Vokietijoje, didžiausioje Europos energijos rinkoje, išaugo 6,4% iki rekordinio lygio. Prancūzija, kuri paprastai eksportuoja elektrą, turės įsisavinti tiekimą iš kaimyninių šalių, kad degtų šviesa, nes dideli atominių elektrinių gedimai riboja elektros gamybą šalčiausiais metų mėnesiais.

Krizė tokia rimta, kad verčia gamyklas mažinti gamybą arba iš viso uždaryti. Aliuminio „Dunkerque Industries France“ pastarąsias dvi savaites sumažino gamybą dėl aukštų elektros kainų, o „Trafigura“ bendrovė „Nyrstar“ pirmąją sausio savaitę sustabdys gamybą savo cinko gamykloje Prancūzijoje. Rumunijos trąšų gamintojas Azomures laikinai sustabdė gamybą.

„Electricite de France SA“ praėjusią savaitę paskelbė, kad uždarys keturis reaktorius, kurie sudaro 10% šalies branduolinių pajėgumų, perkraunant elektros tinklus ir taip šaltu oru. Sausio pradžioje bus uždaryta 30% Prancūzijos branduolinių objektų, todėl padidės priklausomybė nuo dujų, anglies ir net naftos.

„Jei turime labai, labai šaltą dieną, tai gali būti problematiška, ypač jei turėsime importuoti, ir mūsų kaimynai taip pat turės problemų“, – sakė Anne-Sophie Corbeau iš Paryžiaus, Pasaulinės energijos politikos centro Kolumbijos universitete mokslinė bendradarbė. „Tai yra domino efektas, dėl kurio turime būti atsargūs. Bet elektra bus brangi ir už ją teks mokėti.

Kaina kitiems metams Vokietijoje šoktelėjo iki 335 eurų už megavatvalandę. Kainos pakilo net ir kritus dujų kainoms. Taip pat pasigirdo siūlymų, kad kai kurie prekiautojai energija gali uždaryti prekybą biržose dėl augančių biržos reikalavimų kapitalui.

Parengė Linas Karpavičius

Reklama

Susiję straipsniai

Welt- Dėl Rusijos grėsmės NATO dislokuos dar 49 kovines brigadas

Dėl didėjančios Rusijos keliamos grėsmės NATO planuoja padidinti bendrą karių skaičių dar maždaug 250 000 karių. Apie tai...

Jūratė Sofija Laučiūtė: Tiems, kuriems dar reikia Lietuvos respublikos, o ne ES regiono 

Kas čia nutiko LRT, konservatorių ruporui? Portalas www.lrt.lt paskelbė išties gerą interviu su Nacionalinio susivienijimo pirmininko pavaduotuoju Vytautu...

Karas tarp Irano ir Izraelio? Valerijus Šerelis

Trečiojo pasaulinio karo kontūrai? Kalbamės su Ats. plk. ltn. Valerijum Šereliuų https://www.youtube.com/watch?v=NOUuLyDWCuY

Jonas Vaiškūnas. Kam trukdo tautos istorinė atmintis?

Jau ilgą laiką Lietuvos diplomato, pulkininko, Lietuvių aktyvistų fronto įkūrėjo, vieno iš Birželio sukilimo rengėjų Kazio Škirpos atminimo...