Vokietijoje nėra tiek vėjo, kad veiktų vėjo jėgainės. Didinama anglies dalis. O kaip su atomine energija?

Vokietijos energetikos ir vandens pramonės verslo organizacija Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW) savo 2021 m. apžvalgoje praneša, kad anglies ir dujų, t. y., to, ko pagal žaliuosius vyriausybės planus kaip energijos šaltinių nacionaliniame energijos spektre turėtų būti atsisakoma, dalis šiemet padidėjo nuo 35 % iki 40 %.

Atsinaujinančių išteklių sumažėjo nuo 44% iki 41%. Vėjo energijos panaudojimas sumažėjo 12%.

Dėl to anglies panaudojimas (prie kurio prisidėjo ir Indijos bei Kinijos rekordiniai rodikliai išaugo: 18 % rausvųjų anglių ir 27 % akmens anglių.

Branduolinės energijos panaudojimas išaugo 7%, o šeši reaktoriai vis dar tebeveikia, nors Berlynas gruodžio 31 d. tris reaktorius uždarys. Trys reaktoriai sudaro 6 % visos šalies energijos.

Kaip William F. Engdahl rašė Renovatio 21 paskelbtame straipsnyje apie ES ekologinį planą „Fit for 55“, absurdiška „tikėtis, kad ES, ypač Vokietijai, iki 2030 m. pavyks pasiekti nulinį anglies panaudojimą, jį pakeičiant net ne gamtinėmis dujomis, bet gana nepatikima saulės ir vėjo energija, kas jau aišku“.

Naujasis ES su klimatu susijęs tikslas 55 % iki 2030 m. reikštų, kad iki 2030 m. visoje ES būtų beveik visiškai atsisakyta anglies.

Engdahl rašė: „Tai paveiks Vokietiją, iki šiol didžiausią iš anglies gaunamos energijos vartotoją ES. Vokietijos vyriausybė, jau turinti brangiausią elektrą pasaulyje dėl Energiewende, Merkel perėjimo prie nepatikimos saulės ir vėjo energijos plano, pagal kurį 2022 m. bus uždaryta paskutinė atominė elektrinė, neseniai atsisakė planų iki 2038 m. palaipsniui atsisakyti anglies. Jos bus laipsniškai atsisakyta daug greičiau, tačiau dėl akivaizdžių politinių priežasčių rinkimų metais ji neatskleidė naujos „nulinio anglies panaudojimo“ datos.

Iš čia kyla Europos ir pasaulinė elektros energijos tiekimo nutrūkimo tema (Kinijoje ir praėjusią žiemą Teksase), apie kurią „Renovatio 21“ praneša jau kelias savaites ir kuriai Vokietijos institucijos jau ruošia gyventojus šokiruojančiomis pažangos reklamomis.

„Europos pramonės širdis – Vokietija – iš anksto užprogramuota ne tik dideliam pramoniniam nedarbui plieno, cemento ir automobilių sektoriuose. Ji taip pat iš anksto užprogramuota elektros tiekimo nutrūkimams, tokiems kaip tas, kuris 2021 m. pradžioje nualino Teksasą, kai užšalo vėjo jėgainės“, – tęsia Engdahl.

Atominių elektrinių uždarymo tema labai įdomi: apie jų uždarymą skelbia Vokietija, o Prancūzijoje atominės elektrinės staiga uždaromos po patikrinimų dėl „netikėtų gedimų“.

Ar tikrai suprantate, kas vyksta?

Reklama

Susiję straipsniai

Vilniaus tarybos narys A. Stankūnas dėl galimos sisteminės korupcijos kreipėsi į teismą

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Almantas Stankūnas spalio 1 d. kreipėsi į Vilniaus m. apylinkės teismą, prašydamas panaikinti...

Vytautas Sinica. Ar turėsime policiją?

Vyksta nepaprastos svarbos teismo procesas. Byla iš esmės lemsianti, ar turėsime policiją Lietuvoje. Ne veltui DELFI tai šiandien...

Raudonasis Putino maras Donbase

Alvydas Medalinskas | Veidaknygė 2024.10.05 Kaip ir buvo galima tikėtis, po Vuhledaro kritimo Rusijos puolimas nesustojo. Nors buvo ekspertų, kurie...

Asta Katutė. Prasideda…

Prieš porą dienų masinės „specialistų“ muštynės Kaune, dabar jau smurtas prieš nepilnametes... Kas seka situaciją Europoje, tam nėra...