Prof. Jonas Grigas. Kaip gali baigtis karas Ukrainoje?

Karo migloje sunku numatyti ateitį. Bet kokius galimus scenarijus nagrinėja Europos politikai ir kariniai planuotojai?

Trumpas karas

Pagal šį Putino svajonių scenarijų Rusija eskaluoja savo karines operacijas. Oro pajėgos pradeda niokojančius oro antskrydžius. Ukraina puolama didžiulėmis kibernetinėmis atakomis, nukreiptomis į svarbiausią nacionalinę infrastruktūrą. Atjungtas energijos tiekimas ir ryšių tinklai. Tūkstančiai civilių miršta. Nepaisant drąsaus pasipriešinimo, Kijevas žlunga. Vyriausybę pakeičia promaskvietiškas marionetinis režimas. Prezidentas Zelenskis arba nužudytas, arba pabėga į užsienį sudaryti vyriausybę tremtyje. Tūkstančiai pabėgėlių bėga į vakarus. Ukrainą prijungia prie Baltarusijos kaip Maskvos marionetę. Putinas skelbia pergalę ir Ukrainos Vakarų integracijos pabaigą. Tačiau nepanašu, kad taip įvyktų.

Ilgas karas

Karas jau užsitęsė. Rusijos pajėgos užstrigo, joms trukdo žema moralė, prasta logistika ir netinkamas vadovavimas. Galbūt Rusijos pajėgos užims Kijevą, kurio gynėjai atkakliai kovoja. Prasidės ilga apgultis, kaip 1990-aisiais sunaikinant Čečėnijos sostinę Grozną. Net jei Rusijos pajėgos užgrobs Ukrainą, jos vargu ar išlaikys kontrolę. Ukrainos gynybinės pajėgos transformuosis į gerai motyvuotą ir gyventojų remiamą sukilimą. Vakarai tieks ginklus ir amuniciją. Galbūt po daugelio metų su nauja vadovybe Maskvoje Rusijos pajėgos paliks Ukrainą, nusilenkusios ir kruvinos, kaip jų pirmtakai paliko Afganistaną 1989 metais.

Europos karas

Ar gali šis karas išsilieti už Ukrainos sienų?

Putinas gali siekti atgauti daugiau buvusios Rusijos imperijos dalių, siųsdamas karius į buvusias sovietines respublikas, tokias kaip Moldova ir Gruzija, kurios nėra NATO narės. Putinas gali paskelbti, kad Vakarų ginklų tiekimas Ukrainos pajėgoms yra agresijos aktas, reikalaujantis atsakomųjų veiksmų. Jis gali pasiųsti karius į NATO priklausančias Baltijos valstybes, kad Lietuvoje sukurtų sausumos koridorių su Rusijos eksklavu Kaliningradu. Tai rizikuotų karu su NATO.

Putinas gali rizikuoti manydamas, kad tai būdas išsigelbėti. Putinas sulaužė tarptautines sutartis. Jis gali ryžtis panaudoti branduolinį ginklą. Rusijos doktrina leidžia mūšio lauke panaudoti taktinius branduolinius ginklus. Tačiau labiau tikėtina, kad generolai nevykdytų jo įsakymų. Šis scenarijus mažai tikėtinas, nes Rusijos armija jau išsikvepia.

Diplomatinis sprendimas

Gali būti diplomatinis sprendimas. Tik ar Vakarai gali pasiūlyti Vakarų sankcijų panaikinimo sąlygas, kad būtų įmanomas veidą gelbstintis susitarimas?

Karas Rusijai klostosi blogai. Sankcijos neramina Kremlių, Rusijos žmones ir oligarchus. Opozicija auga, kai žuvusiųjų kūnai grįžta namo. Putinas mano, kad karo tęsimas gali kelti didesnę grėsmę jo vadovybei nei pažeminimas jį užbaigus.

Kinija daro spaudimą Kremliui eiti į kompromisus ir perspėja, kad ji nepirks Rusijos naftos ir dujų. Putinas pradeda ieškoti išeities. Tuo tarpu Ukrainos valdžia mato besitęsiantį jų šalies naikinimą ir mano, kad politinis kompromisas gali būti geriau nei žmonių praradimas. Ukraina gali priimti Rusijos suverenitetą Kryme ir kai kuriose Donbaso dalyse, o Putinas pripažįsta Ukrainos nepriklausomybę ir jos teisę gilinti ryšius su Europa. Toks scenarijus gali gimti kruviname kare.

Putinas nušalinamas

Pradėjęs karą Putinas pareiškė: „Esame pasirengę bet kokiam rezultatui.“ Bet pasaulis pasikeitė. Žūsta tūkstančiai rusų kareivių. Ekonominės sankcijos gramzdina Rusiją. Putinas praranda visuomenės palaikymą. Gali kilti revoliucija. Opoziciją slopina Rusijos vidaus saugumo pajėgos. Tačiau tai apkarsta ir Rusijos karinis, politinis ir ekonominis elitas atsisuka prieš jį.

Vakarai nurodo, kad jei Putiną pakeis nuosaikesnis lyderis, Rusija sulauks kai kurių sankcijų panaikinimo ir diplomatinių santykių atkūrimo. Vyksta taikus ar kruvinas perversmas ir Putino nelieka. Tai gali atsitikti, jei Rusijos žmonės ir Putino aplinka nebetikės, kad jis gali apginti jų interesus.

Kad ir kaip bebūtų, pasaulis pasikeitė. Jis negrįš į status quo ante. Rusijos santykiai su išoriniu pasauliu bus kitokie. Pasikeis Europos požiūris į saugumą. Tarptautinėmis taisyklėmis grįsta tvarka iš naujo atras, kam ji buvo skirta.

Reklama

Susiję straipsniai

Pagrindinė JAV darbininkų sąjunga atsisako remti Kamala Harris, jos nariai palaiko Trumpą

JAV 1,3 mln. narių turinti „Teamsters“ sąjunga pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius neremia demokratų kandidatės į prezidentus, nes...

Niekur nevedanti ekonomikos auginimo politika

Almantas Stankūnas Ar žinote kaip valstybė augina BVP? Kas valdantiesiems leidžia girtis rekordiniais BVP augimo tempais? Gal jie beveik...

Nauja pradžia – jubiliejinis 111-asis Senojo teatro sezonas

Neseniai Vilniaus senajame teatre įvyko naujojo teatro sezono atidarymo spaudos konferencija. Naująjį – jau 111-ąjį – sezoną Senasis...

„Kalbėkit rusiškai!“

Vytautas Sinica | Veidaknygė Sprendžiant iš kitų įrašų, tikrai liberalaus žmogaus įspūdžiai. Kaune jau aiškiai jaučiasi, kad kalbėti lietuviškai nebėra...