Karas Ukrainoje. Septyniasdešimt aštuntoji (gegužės 12) diena

Didžiulis sprogimas įvyko netoli Mariupolio, pietryčių Ukrainoje: „Phoenix TV“ (dailymail.co.uk)

Politinis strateginis lygmuo
Žiurkė kampe. Putinas. Tą suprato ir JAV prezidentas Bidenas, kuris visada siekė padėti Ukrainai apsiginti ir tuo pačiu išvengti branduolinės eskalacijos su Rusija. J. Bidenas pripažįsta, kad jam neramu, jog visuomet kelis žingsnius į priekį skaičiuojantis Putinas iki šiol dar nesugalvojo, kaip išeiti iš karo. Ė, tikrai kelis žingsnius į priekį, Džou?

Rytų Europa imasi lyderystės: Lenkijos ir Slovakijos prezidentai A. Duda ir Z. Čaputova paskelbė apie virtinę vizitų į Vakarų Europos šalis, kad įtikintų jų lyderius kuo greičiau suteikti Ukrainai ES narės kandidatės statusą. Smagu būtų daugiau išgirsti ir apie konkrečias Lietuvos iniciatyvas, veikiant kaip gerai Rusiją pažįstančiai žaidėjai.

Lavrovas pareiškė, kad Rusija tikisi, jog po karo su Ukraina Vakarai atsisakys vienpolio pasaulio propagavimo. Mat, suprask, Rusija yra Vakarus ir jų vertybes atsveriantis lygiavertis polius. Kurgi ne, pasvajokim. Rusijos BVP toliau smunka, ją lenkia Italija, Prancūzija, daugiau nei dvigubai Vokietija, 14 kartų JAV, tuoj pralenks Pietų Korėja ir Iranas. Driskių Rasiejos (146 mln. gyv.) metinį BVP (1,829 trln. $) tuoj pralenks ir Australija (25 mln. gyv. 1,605 trln. $); nekalbant apie BVP, tenkantį vienam gyventojui, kur Rusija užima 86 vietą pasaulyje. Lavrovai, gal ten dugne sunkiai matosi, bet poliai – viršuje.

“Siemens” (Vokietija) pranešė apie pasitraukimą iš Rusijos rinkos dėl karo Ukrainoje. Mhm. Gal dėl to, kad antrąjį ketvirtį patirta beveik 600 mln. eurų nuostolių?

Jungtinė Karalystė ir Švedija pasirašė abipusio saugumo susitarimą, kuriuo šalys įsipareigoja remti viena kitą, jei kuri nors būtų užpulta vykstant Rusijos karui Ukrainoje.

Operacinis lygmuo
Per pastarąsias 36 valandas pokyčių nebuvo. Rusai tvirtina, kad baigia ukrainiečių pajėgų apsupimo ties Severodonecku operaciją, tačiau to nepatvirtina šaltiniai ukrainiečių pusėje.

Taktinis lygmuo
Pasaulį sukrėtė vaizdai, kuomet netoli Kyjivo rusų kariai į nugaras sušaudė du civilius ukrainiečius. Vakar pasirodė informacija, kad Rusijos ir Baltarusijos pasienyje rusų snaiperis nušovė baltarusių žveją. Minskas pretenzijų neturi.

Rusijos kariuomenė apšaudė Zelenodolską, 1 žmogus žuvo, dar vienas sužeistas. Visą naktį palei fronto liniją vyko intensyvus apšaudymas padegamaisiais ir kasetiniais šaudmenimis.

Popiežius Pranciškus susitiko su Mariupolio kovotojų žmonomis. Pranešama, kad popiežius moterims pasakė, jog padarys viską, kas įmanoma, ir kad melsis už jas.

Zelenskis siūlo Kremliui keisti rusų belaisvius į Azovstal gynėjus. Putino atsakymas – nauji aviacinių bombų smūgiai.

JAV žvalgyba nustojo teikti duomenis apie Rusijos vadovybės buvimo vietas, įskaitant Ukrainos teritoriją.

Šiandien Lietuvoje vyko tarptautinės Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos. Vaizdas iš jų – žemiau. Žėk čia, Ivanai, mes pasiruošę – neprašytas mums ne svečias, pats žinai kuo pavaišinsim.

Komentaras
Vyksta nuožmus informacinis karas.

Rusų gavarilkos tvirtina, kad jų kariai Luhanske “išėjo iki sienos” (kaži kokios?) ir dabar jau Rusija tuoj sutelks pajėgas ir smogs negailestingai.
Kyjivas tvirtina, kad Ukraina pasirengusi plataus masto kontratakai, kuri Rusijai bus tikras siurprizas.

Įvairios žiniasklaidos priemonės cituoja ekspertus, žinovus ir arestovičius, prognozuodamos, kad karas baigsis per Jonines. Vasarą. Rudenį. Po trijų mėnesių. Tęsis kelis metus.

Kaži, ką babka Vanga šiuo klausimu yra išsakiusi?

Psichologinės operacijos yra sudedamoji itin plačiai naudojama tiek Rusijos, tiek Ukrainos karo dalis. Turime išmokti ne tik naudotis informacija, ją perskaityti, bet teisingai interpretuoti, nekalbant apie atsirinkimą.

Sudėtingiausia informaciją atsirinkti ir teisingai perskaityti, kai ją pateikia Vakarų šaltiniai. BBC rusų tarnyba skelbia, jog nuo “Gruzijos atsiskyrusioje Pietų Osetijoje prezidento rinkimus laimėjo opozicijos kandidatas, partijos “Nykhas” lyderis Alanas Gaglojevas”. Informacija tarsi objektyvi, tačiau Pietų Osetijos įvardinimas, kaip atsiskyrusios – Kremliaus naratyvas. Negali būti jokių “atsiskyrusių” padniestrių, krymų, donbasų – visos šios teritorijos yra Rusijos okupuotos ir privalo būti grąžintos kaip pavogtas turtas.

Turime suvokti, jog Rusija labai dažnai veikia per kitą pusę. Agentūrinis tinklas niekur nedingo. Jis, deja, tarp mūsų.

Jei kažkas pirmas komjaunuolių gretose su ašara traukė sojuz nerušymyj, tai kvaila galvoti, kad šiandien mušdamasis į krūtinėje įsegtą Vytį, jis iš esmės pakeitė vertybių sistemą.

Šviesos kariai ir Azovstalio dulkėse švyti, išdavikai bučiuojantys Lietuvos trispalvę ir toliau dvokia kubilinskais.

Šiandien norime išsakyti atskirą AČIŪ mūsų rėmėjai Silvijai T. Ačiū ir kitiems, mus skaitantiems ir kitaip jau parėmusiems. Tik Jūsų, brangieji, dėka, esame visiškai nepriklausomi ir galime sakyti būtent tai, ką galvojame.

*****

Ukrainos karinių pajėgų sunaikinti Rusijos tankai

Locked N’ Loaded

Donecko kryptis
Šiaurinis flangas:

Charkiv:
Ukrainiečiai ir toliau metodiškai, po gabaliuką, atsikovoja savo teritoriją. Išlaisvintas Pytomnyk kaimas į šiaurę nuo Charkiv, galimai ir Ternova kaimas (keli km iki sienos). Svarbu pastebėti, kad taikoma savotiška taktika – jei vienoje vietoje pavyko kontrataka, čia įsitvirtinama, tuomet kitą kartą smūgiuojama kitoje vietoje. Taip agresoriui kuriamas netikėtumo efektas, ištampant skyles gynyboje bandančias kamšyti pajėgas.

Kaip reaguoja orkai – permeta papildomus vienetus į Charkiv sektorių? Esamomis pajėgomis pereina į tvirtą gynybą? Visomis išgalėmis su artilerija ir aviacija bando sustabdyti puolančius ukrainiečius? Nieko panašaus. Jie iš Charkiv permeta pajėgas į kitus sektorius, tame tarpe galimai net į Popasną. T. y. iš tų Charkiv sektoriuje buvusių 5 BTG (kurių jau turbūt yra mažiau), nupjaunama dalis pajėgų ir metamos į visiškai kitus šiaurinio flango kampus. Genealu! Neatmestina, kad agresorius jau nebesitiki išlaikyti šiaurinės Charkiv sektoriaus dalies (jau rašėme, kad taktine ir operacine prasme šį dalis jiems jau nebelabai turi vertės) ir bandys gynybos liniją laikyti ties Donec upe (kitaip sakant, neleisti ukrainiečiams užimti Vovchiansk).

Tiesa, pasirodė informacija apie ukrainiečių suaktyvėjimą link Chkalovske ir Shevchenkove, greičiausiai siekiama artėti prie Kupiansk (viduryje Izyum sektoriaus esantis orkų tiekimo taškas). Orkai ukrainiečius kol kas laiko su artilerijos ugnimi, tačiau tendencijos jiems ne kokios. Jei Kupiansk taps pasiekiamas ukrainiečiams, galimas orkų atsitraukimas link Vovchiansk ir šios gyvenvietės gynyba jiems nebepadės – orkų tiekimas Izyum link vis vien bus sutrikdytas.

Izyum. Orkai paskelbė apie užimtą Velyka Komyshuvakha (atrodo, kad miestelis ėjo iš rankų į rankas). Šią informaciją reikia tikslinti, nes nėra iki galo aišku. Jeigu tai tiesa: 1) orkai keliais kilometrais išplėtė savo placdarmą palei Donec upę; 2) gali bandyti nuo Velyka Komyshuvakha keliu pulti į pietus link Barvinkove. Tiesa, kuo baigiasi orkų puolamosios operacijos keliais, mes jau matėme daug kartų. Tuo pačiu neužėmus ukrainiečių kontroliuojamo ir gynybai patogaus ruožo Karnaukhivka – Dmytrivka – Virnopillya, puolimas Barvinkove link būtu labai komplikuotas. Nebent orkai puls dar vakariau, pavyzdžiui per Chervona Polyana, tačiau vėl išlystų iš placdarmo ribų, kas reiškia neapsaugotus flangus (ypač iš vakarų). Kitais žodžiais, eitų tuo pačiu jiems nepasiteisinusiu keliu kaip ir prieš tai puldami į pietus nuo Brazhkivka („pirštas“).

Lyman. Agresorius atakuoja Lyman kryptimi, tuo pačiu neatsisako pastangų apeiti vakarinį flangą (Oliksandrivka). Tiesa, ukrainiečiai sėkmingai ginasi.

Severodonetsk:
Toliau verda mūšiai aplink Bilohorivka. Orkai nesustodami bando persikelti per Donec upę, ukrainiečių artilerija juos lygina su žeme. Viešoje erdvėje pateiktose nuotraukose suskaičiavome, kad prie perkėlos sunaikintos technikos skaičius atitinka bent vienos kuopos taktinės grupės dydį. Tad neatmestina, kad bendras čia puolančiųjų orkų kiekis – ne mažiau kuopos +, o gal net visa BTG yra čia (dalis sunaikinta, dalis kaunasi). Tuo pačiu nepanašu, kad jau persikėlusių į pietinį krantą orkų (apie 80 karių) pasipriešinimas palaužtas, tad galima daryti išvadą, kad agresorius visgi rado nedidelę landą čia siųsti pastiprinimą ir resursus.

Ukrainiečiai toliau laiko pozicijas Rubizhne – Severodonetsk. Orkai vis nepavargsta bandyti perskelti šį ruožą ir įsiveržti į Vojevodivka, tačiau ir toliau jiems nesiseka.

Orkai puola Toshkivka ir Orikhove su tikslu sudaryti sąlygas iš pietų pulti Lysychiansk. Kol kas visos agresoriaus atakos atmuštos.

 

Nuo Popasna agresorius puola Bakhmut link. Svarbu paminėti, kad Popasna sektorius – tai sumažinta padėties prie Izyum versija. Orkai užėmę miestelį įsirėžė į ukrainiečių gynybą, tačiau: 1) šios grupuotės placdarmas nėra toks, kad užtikrintų pakankamą pajėgų pralaidumą Bakhmut puolimui; 2) flangai yra itin silpni ir ukrainiečiams teoriškai įmanoma „nukirsti“ Popasna iškyšulį. Būtent todėl orkai atakuoja Zolote ir Katerynivka (į šiaurės rytus nuo Popasna), su tikslu sutvirtinti šios grupuotės flangus bei išplėsti placdarmą.

Centras. Orkai toliau intensyviai, tačiau nesėkmingai atakuoja Avdiivkos ruožą.

Pietinis flangas:
Mariupolis. Per praėjusią parą agresoriaus aviacija AzovStal atakavo 38 kartus. Dengiami tankų tiesioginės ugnies ir artilerijos netiesioginės ugnies orkai šturmuoja objektą, ukrainiečiai ginasi.

Zaporizhia sektoriuje agresorius ir toliau bando pulti Huliajpole, tačiau rezultatų ir toliau nematyti. Tuo pačiu nematome ir ukrainiečių veiksmų prie Polohy. Gali būti jie tikisi, kad orkai labiau įklimps prie Huliajpole, tuomet kontratakuos. O gal proaktyviems veiksmams ukrainiečiai elementariai neturi čia pajėgų.

Pietų kryptis.

Ukrainiečiai atmušė kelias orkų atakas Mykolaiv link, abi pusės stiprina savo gynybines pozicijas, vyksta artilerijos dvikovos. Orkai toliau raketomis atakuoja Odesą ir jau apdaužytą tiltą per Dnistrovskyi Lyman (į pietus nuo Uždniestrės).

*****

Ukrainos kontratakos į šiaurę nuo Charkovo privertė Rusijos karius grįžti prie savo sienos. Nuotraukoje toje vietoje Ukrainos kareivis šaudo iš minosvaidžio (dalymail.co.uk)

Politinis strateginis lygmuo

Vokietijos užsienio reikalų ministrė A. Baerbock pranešė, kad Vokietijos ambasada netrukus atnaujins darbą Kyjive ir veiks pilnu pajėgumu. Baerbock po apsilankymo Bučoje pažadėjo, kad reikalaus atsakomybės iš tų, kurie atsakingi už civilių gyventojų žudynes. Baerbock pirmoji Vokietijos vyriausybės narė, apsilankiusi Ukrainoje po invazijos, Kyjivui atsisakius pakviesti Vokietijos prezidentą dėl jo praeities ryšių su Rusija. Tai didelė Kyjivo diplomatijos pergalė ir savotiškas Vokietijos vadovų sąžinės prabudimas, kratantis XXI-ojo amžiaus fašizmo rėmėjų šleifo. Mes ne kartą sakėme ir pasikartosime: Vakarams nuolaidžiauti nereikia. Vakarus reikia žadinti, purtyti, sakyti nepagražintą tiesą. Taip, kaip Kyjivas kalba su Berlynu, lyg veidrodyje parodydamas nuolaidžiaujančią ir besisiūlančią Kremliui laisvoko elgesio mergelę. Turime galvoje Vokietiją ir jokio seksizmo.

JAV žvalgybos duomenimis Putinas ruošiasi ilgam karui. Kremliaus tikslas – ne tik Donbasas, bet ir sausumos koridorius į Padniestrę. Manoma, jog Putinas vis tik įves karinę padėtį Rusijoje ir karui mobilizuos visą šalį. Tam tikslui bus perorientuota ir Rusijos pramonė. JAV tačiau nemano, kad Kremlius šiandien pasirengęs panaudoti branduolinius ginklus. Putinas naudoja tik branduolinę retoriką, siekdamas įbauginti Vakarus. O Vakarai atsipeikėjo ir į Putino kiauksėjimus nebereaguoja. Todėl Rusija gali pradėti branduolinių pajėgų pratybas, kad pademonstruotų savo grasinimų realybę.

Baltarusijos gynybos ministerija, gegužės 10 d. paskelbusi apie vykstančių karinių pratybų antrojo etapo pradžią, dar kartą pakartojo melagingus teiginius apie JAV ir NATO pasirengimą užpulti Baltarusiją. Kai kurie ekspertai nerimauja, bet mes manome, kad mažai tikėtina, jog Baltarusija tiesiogiai įsitrauks į karą Ukrainoje.

Operacinis lygmuo
Rusijos pajėgos toliau stengiasi įtvirtinti Mariupolio griuvėsių kontrolę, be kita ko, kaip pranešama, bando atnaujinti plieno gamyklų, kuriose gaminama karinė įranga, veiklą. Atrodo, kad atsisakius planų dėl Kryvyj Riho, pagrindinis operacinis tikslas išlieka išlaikyti Donbasą su Chersonu ir žūtbūt gauti metalo, kurio verkiant trūksta Rusijos karo pramonei.

Taktinis lygmuo
Ukrainos kariuomenė tęsia puolimą į šiaurę nuo Charkiv srityje išlaisvinto Staryj Saltov. Tai griauna visus rusų Iziumą ginančios grupuotės planus. Vykdomas karių perdislokavimas, mėginant sustabdyti Ukrainos kariuomenės judėjimą į šiaurę link Rusijos sienos.

Okupantai tęsia puolimą Donecko srityje. Bandoma šturmuoti Limano, Severodonecko, Bachmuto, Avdejevkos ir Kurachovo kryptimis, puolimą paremiant raketinės artilerijos daliniams.

Mariupolyje okupantai smogė Azovstal artilerija, tankais, raketomis ir bombomis. Nors driskiams įsakyta nieko neišleisti iš apsuptos teritorijos, ukrainiečiai įvykdė sėkmingą išpuolį ir sunaikino priešo tanką 15 kilometrų nuo Mariupolio centro.

Dedamos visos pastangos, kad iš Azovstal būtų išgabenti likę Azovo kovotojai ar bent jau sužeistieji. Kremlius nesileidžia į jokias derybas.

Pirmasis iš 11 papildomų sraigtasparnių Mi-17 (gabenamų iš Afganistano) pasiekė Ukrainą.

Južno-Buhskio ir Tavrijsko kryptimis rusų daliniai stengiasi pagerinti savo taktines pozicijas. Mykolajivo kryptimi Rusijos kariai toliau apšaudo Ukrainos gynėjų pozicijas.

Zaporižės kryptimi Rusijos kariuomenė iš artilerijos apšaudo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinius. Siekdami įtvirtinti okupuotą teritoriją, okupantai vykdo inžinerinius darbus ir kuria naujas pozicijas Bruskivske ir Bolšaja Oleksandrivka vietovėse.

Taurio kryptimi priešas vykdo demonstratyvius veiksmus, kuriais siekia apriboti Ukrainos gynybos pajėgų veiksmus, gerina savo pozicijų inžinerinę įrangą ir atnaujina atsargas.

Komentaras
JAV nacionalinės žvalgybos skaičiavimais, Rusijos vadovo ambicijos neatitinka realių konvencinių pajėgumų. Kremlius tikisi, jog ilgainiui pavyks nualinti Ukrainą, priversti Kyjivą kapituliuoti, o Vakarus sėsti prie derybų stalo.

Putinas ir jo bunkerinis mąstymas užstrigę praeityje. Neadekvatus fašistinės Rusijos lyderis nebesuvokia realybės, vadovaujasi iškreipta tikrove.
Siūlome politikų ir kitų veikėjų, neadekvačiai vertinančių supančią realybę, veiksmus vadinti Putino sindromu.

Putino sindromą Kremliuje puikiai iliustruoja generolo majoro I. Konašenkov pranešimas, jog Rusijos pajėgos nuo savo specialiosios karinės operacijos Ukrainoje pradžios likvidavo 163 Ukrainos kovinius lėktuvus, 124 sraigtasparnius, 793 bepiločius orlaivius ir 2 979 tankus. (!)

Skaičiai nurašyti iš lempos. “Pasiguglinus” galima suskaičiuoti, jog tariamai sunaikintos Ukrainos kovos vienetų skaičius geru trečdaliu didesnis, nei kada nors apskritai turėtas.

Foto: Mariupolio gynėjas (“Azovo” archyvas); Popasna

******

Locked N’ Loaded

Šiaurinis flangas:
Charkiv. Agresorius bando suformuoti gynybos perimetrą ir išsaugoti tai, kas jam liko. Prieš kelias dienas prie Belgorod fiksuotos (ir soc. tinkluose visokių diskusijų sukėlusios) 19 BTG bent kol kas jokios įtakos mūšiui Charkiv sektoriuje neturi. Tuo tarpu ukrainiečiai toliau nuo orkų valo kelią link Lyptsi, rengiasi toliau vystyti sėkmę šiame sektoriuje.

Izyum. Vyksta lokalūs susidūrimai, orkai nesustoja atakuoti. Abi pusės išsekusios, tačiau orkai, bandydami išlaikyti iniciatyvą savo rankose, telkia resursus ir pajėgas su tikslu atnaujinti plataus masto puolimą Barvinkove ir Slaviansk link. Tiesa, tai jiems teks daryti iš esmės tuose pačiuose ruožuose kaip ir anksčiau, kadangi jų kontroliuojamas placdarmas siauras. Ukrainiečiai, žinodami iš kur orkai planuoja puolimą, gali lengviau organizuoti savo gynybą ir paramą ugnimi.

Lyman. Orkai ir toliu bando pulti Oliksandrivka ir Shandryholove link, tačiau nesėkmingai. Puolimas jau antra dieną vakariniame Lyman flange stringa.

Severodonetsk. Šis sektorius karščiausiam visame fronte:
Šiandien orkai daugiausia dėjo pastangų įžengti į Voevedivka, atakavo Rubizhne. Puolimas baigėsi nesėkme, tačiau neatmestina, kad ilgainiui būtent Voevedivka orkai dės pagrindines pastangas. Kontroliuodami dalį Rubizhne, orkai toliau į pietus nebegali prasimušti, tad bandymas iš flango atakuoti Voevedivka, apsupti nepaimtą Rubizhne ir įžengti į šiaurinius Severodonetsk priemiesčius yra vienas iš nedaugelio likusių veiksmų eigos variantų. Tikėtina, orkai sieks identifikuoti preliminarias į juos iš Rubizhne, Voevedivka ir Severodonetsk artilerijos sistemų ir minosvaidžių šaudymo vietas, bandys jas uždengti itin intensyvia artilerijos ir aviacijos ugnimi (orkai turi pranašumą pagal ugnies sistemų ir šaudmenų skaičių) ir sieks įsiveržti į VVoevedivka.

Orkų pozicijų valymo operacija pietiniame Donec upės krante prie Bilohorivka tęsiasi visą dieną. Nors dar vakar ukrainiečiai sunaikino perkėlas, tačiau panašu agresoriui pavyko ne tik perkelti nemažą dalį pajėgų, tačiau ir parengti gynybos sistemą.

Nuo Novotoshkivske agresorius bando perimti Orikhove bei R66 ir T1316 kelių sankryžos kontrolę, puola Zolote ir Katerinyvka. Ukrainiečiai sunkiai, tačiau sugeba apsiginti. Panašu, kad tokiais veiksmais orkai siekia susijungti su prie Popasna esančiomis orkų pajėgomis, užtvirtinti sėkmę ir sustiprinti puolimą Bakhmut link.

📎Tuo pačiu agresorius nuo Novotoshkivske ir toliau bando užimti Nyzhne ir Toshkivka. Jeigu agresoriui pavyktų juos užimti, jiems ne tik iš pietų atsivertų kelias į Lysychiansk. Kirtę Donec upę, jie galėtų judėti link Bobrove ir artėti prie Severodonetsk iš pietų. Tiesa, kiti šaltiniai skelbia, kad dalis Nyzhne ir kelias per Donec upę jau yra orkų rankose.

Centras. Agresorius vėl aktyvina savo veiksmus prie Avdiivka. Orkai bando apeiti miestelį, atakuoti ir užimti aplink jį esančias gyvenvietes (pvz. Kamyanka) ir taip blokuoti pačią Avdiivką.

Pietinis flangas:

Mariupolis. Per pastarąją parą orkų aviacija AzovStal atakavo 34 kartus. T.y. vidutiniškai 1,4 karto per valandą. Artilerijos smūgius jau sunku skaičiuoti. Nepaisant to, ukrainiečiai toliau ginasi.

Zaporozhia sektoriuje agresorius ir toliau bando prasimušti per Huliajpole ruožą, tačiau be rezultatų. Popiet orkai iš Polohy į Huliajpole permetė didelį kiekį šarvuotos technikos. Svarbu paminėti, kad Polohy jau kurį laiką tapo ukrainiečių taikiniu. Ar jie pasinaudos šio ruožo susilpnėjimu – matysime.

Pietų kryptis. Čia tradicinis rankų lenkimo čempionatas – lokalūs mūšiai, dirba artilerija, abi pusės vykdo žvalgybą. Orkai skelbiasi, kad rengiasi pulti Krivih Rih link, netgi įvardija konkretų tašką – Zelenodolsk. Kuom apskritai šiame sektoriuje baigiasi orkų puolimas, mes jau matėme. Kuom jis baigsis tada, kai jie apie tai paskelbė viešai – bus dar įdomiau pažiūrėti. Neatmestina, kad tokiu būdu per karo propagandistus orkų generolai bando demonstruoti (o tiksliau imituoti) savo „nepailstamas pastangas triuškinti neonacistus“.

O dabar apie ne tokius malonius dalykus. Sąlyginis vieningumas Ukrainos vidaus politikoje karo metu truko apie 70 dienų. Kaltinimų vieni kitiems matėsi, tačiau Ukrainos masteliais jie buvo nežymūs. Visi suprato, kad tam dar bus laiko. Tačiau jau kelios dienos kaip tas šūdas pradėjo lysti viršun. „Azovo“ spaudos konferencija to nepradėjo, bet paaštrino. Paaštrėjo kaltinimai valdžiai, kad ši praleido agresorių į Chersoną ir Mariupolį, valdžia ginasi, kad čia kalti kariškiai (Arestovičiaus pasipiktinimas ir pažadas „pagaliau viską išsiaiškinti ir visus nubausti“ atrodo švelniai tariant ne kaip), Butusovas (jis neretai priskiriamas Poroshenko šalininkams) aiškina, kad neverskit visko ant tobulų kariškių ir prisiimkit atsakomybę.

Žodžiu, sveiki atvykę į seną gerą Ukrainą. Prieš pat karą vykęs „Vagnergeitas“ atgyja naujomis formomis. Kiekvienas savotiškai teisus ir neteisus vienu metu. Tačiau norėtųsi, kad jie visi parai užsidarytų didelėje pirtyje, prisigertų iki žemės graibymo, išsidaužytų snukius (nebūtina sąlyga), dar kartą prisigertų, tada apsikabintų ir grįžtų atgal kautis vieningai.

Ukrainiečių MLRS

https://www.facebook.com/Parakomanai/videos/552219349642195/

*****

Odesos uostamiestyje Ukrainos kariai  apžiūri liekanas sandėlio, kurį naktį atakavo rusai sovietmečio  raketomis. Vakarų analitikai teigia, kad Maskvos amunicijos atsargos senka (dailymail.co.uk).
Politinis strateginis lygmuo
JAV Prezidentas Joe Bidenas pasirašė lendlizo aktą, o kol jis ims suktis pilnu pajėgumu, paragino įstatymų leidėjus Ukrainai patvirtinti papildomą finansavimą “nedelsiant”.
Lietuvos Seimas priėmė rezoliuciją, kuria Rusija įvardinama teroristine valstybe. Trololo… a tai kaip ten su neeskaluokime konflikto ir nekelkime grėsmės nacsaugumui? Ech, tiek to, pravažiavom ir daugiau neprisiminsim. Nors būtų gražu, kad kas iš anuomet garsiai rėkusių ir kumščiais trankiusių į stalą paskambintų, atsiprašytų. Nors esėmeskę…
Zelenskiui prašant Ukrainą priimti į ES dabar skubos tvarka, Makronas pareiškė, kad tam prireiks dešimtmečių ir pasiūlė kažkokį kažkokios neapibrėžtos “lygiagrečios Europos bendrijos” sąjungos projektą. Dar daugiau, naujai išrinktasis senas Prancūzijos prezidentas vapa apie derybų stalą ir Rusiją, su kuria būtina kalbėtis pasirašius paliaubas. Geresnės niekinės kombinacijos nebūtų sugalvojęs nė pats putinas. Ukrainos atstūmimas nuo Europos ir nuo ES atrištų Kremliui rankas “dorotis” su Ukraina ilgalaikėje perspektyvoje.
Tokiais momentais mums kyla klausimas, ką su putleriu tiek kartų ir taip ilgai tariasi Makronas. Nauji susitarimai su Maskva ir raudonos linijos? Prancūzijos šrioderizacija? Ar mistralinio glušiaus sindromas? Jei ne tvirta JAV ir UK pozicija bei parama Ukrainai, su driskiais greičiausiai jau būtų tekę “muštis” lenkams ir mums, lietuviams.
Donbase vyksta įnirtingos Rusijos ir Ukrainos pajėgų mūšiai. Abi pusės pasiekė nedaug, o Kijevo kariai ir toliau laikosi Azovstal plieno gamykloje Mariupolyje. Tačiau Ukrainos kontratakos vyksta į šiaurę nuo Charkovo link Rusijos sienos, grasinančios rusams nutraukti tiekimo linijas (dailymail.co.uk)
Operacinis lygmuo
Putinas nepaskelbė visuotinės mobilizacijos. Tačiau pradėta dalinė slapta mobilizacija, savanorių šaukimas kontrakto pagrindu. Tomske išsirikiavo ilgos rusų, norinčių eiti ginti Rusijos Ukrainoje, eilės. Kremlius pagaliau suvokė, jog neturėdamas fronte akivaizdaus gyvosios “mėsos” pranašumo, apie Donbasą gali svajoti, kaip apie mirusio asilo ausis. Šaltinių duomenimis Kremliaus tikslas – iki birželio pabaigos mobilizuoti, apmokyti ir į frontą pasiųsti bent 100 000 rezervistų ir kontraktininkų. Karinių dalinių komplektavimą planuojama paspartinti perpus. Atveriami raketų ir jų paleidimo sistemų sandėliai ir saugyklos.
Ruošiamasi trečiajam “specialiosios karinės operacijos Ukrainoje” etapui. Pagrindinis tikslas – įsitvirtinti jau okupuotose teritorijose, užimti Lughansko ir Donecko sritis, apsupti ir sutriuškinti Ukrainos kariuomenės operatyvinę Rytų grupę, toliau naikinti karinę ir civilinę infrastruktūrą, priversti Kyjivą derėtis, įteisinti užgrobtas teritorijas, tęsti “Novorosijos” projektą Ukrainoje, naudojant jėgos poziciją priversti Vakarus švelninti sankcijas.
Paprastai sakant, Kremliuje sėdintys karo nusikaltėliai vis dar mano, kad pasaulį šokdins švaistydamiesi raketomis, ir kad Ukraina – ne valstybė, kuri be Rusijos neturi teisės egzistuot.
Taktinis lygmuo
Rusijos kariuomenė atnaujino “Azovstal” puolimą Mariupolyje vos tik JT kolona su civiliais išvyko evakuacijos koridoriumi. Šįryt gauta informacija: miesto gynėjai laikosi, šturmas atmuštas.
Ukrainos kariuomenė išlaisvino Bairaką, Zamuilivką, Verchnij Saltivą ir Rubižnę į rytus nuo Charkivo. Baigiama “išvalyti” Charkivo prieigas ir išstumti okupantą į Rusijos teritoriją.
Sėkmingai persigrupuojama ir kotratakuojama prie Severodonecko.
Barbarų nostalgija “rusų pasauliui” priskiriamiems miestams ir jų grožiui sunkiai protu suvokiama. Šiąnakt XXI a. fašistai raketomis apšaudė turistines Odesos teritorijas. Trys raketos pataikė į prekybos centrą ir viešbučius. Rusijos karo nusikaltimų štabas skelbia, kad buvo naudotos viršgarsinės pažangiausios nenumušamos raketos “Kinžal”. Mūsų turimais duomenimis, naudotos senos raketos iš laivų.
Šiuo metu JAV apmoko 310 Ukrainos karių dirbti su M777 haubicomis. Fronte jau aidi pirmieji šių haubicų šūviai.
Komentaras
Kasdien naujos foto ir video iš Mariupolio “Azovstal”.
Vis labiau sukritę, vis daugiau apšepę veidai, pavargusios akys, kreipimaisi į “realybės šou” stebintį pasaulį.
Kas jie, tie “gyvieji didvyriai” – bataliono “Azov” (ir 36-osios jūrų pėstininkų brigados) kariai? Kariai pagal profesiją ar pašaukimą?
Smogikai, kurių taip bijo Kremlius, kad demonizavo šį batalioną, pasaulio akyse pateikdamas jį kaip fašistinį, nacistinį karinį darinį, kuris “rengia teroristus”?
Kremliaus melo sėkla davė vaisių (sėkminga informacinė operacija): “Azov” ir dabar vertinamas nevienareikšmiai, vadinamas nacionalistiniu, pavojingu, dėl ko negali turėti paskyros Facebook ir kitose interneto platformose.
“Azov” pulko vadas D. Prokopenko (g. 1991 m.) baigė Kyjivo nacionalinio lingvistikos universiteto germanistikos studijas, yra anglų kalbos mokytojas. Vienas aktyviausių futbolo klubo “Dinamo” (Kyjivas) fanų. Nuo 2014 m. dalyvavo antiteroristinėje operacijoje Rytų Ukrainoje.
Karininkas S. Palamaras (g. 1982 m.) baigė Lvivo prekybos ir ekonomikos universitetą. Prieš karą dirbo įmonės komercijos direktoriumi. Turi žmoną ir sūnų.
Karininkas I. Samoilenko studijavo Kyjivo Taraso Ševčenkos nacionalinio universiteto Istorijos fakultete. Svajoja baigti mokslus po karo. Laisvai kalba angliškai. 2022 m. gegužės 8 d. surengė spaudos konferenciją užsienio žiniasklaidos atstovams anglų kalba. Karo metu ​​neteko kairės rankos ir dešinės akies, turi titaninį -mechaninį protezą ir dirbtinę akį.
Dieve, kaip primena brigados generolą, buvusį lietuvių kalbos mokytoją, Adolfą Ramanauską Vanagą.
Kare žūva geriausieji.

*****

Padedant gėles prie karo memorialo Varšuvoje, Rusijos ambasadorius Sergejus Andrejevas buvo apipiltas raudonais dažais, aktyvistai jį pavadino „fašistu“ (dailymai.co.uk)

Politinis strateginis lygmuo

Pergalės diena, kurią mini Rusija, milijonams žmonių atnešė kančias, skausmą, neviltį, pažeminimą, tremtį, mirtį. Lietuvai ir lietuvių tautai – genocidą. Šiandieninė Putino Rusija tęsia pradėtus šėtoniškus darbus Ukrainoje.

Putinas Kremliaus aikštėje įgarsino kliedesius apie tai, kad Donbase nenugalima driskių kariauna nugalės “nacius”. Vakarai džiaugiasi, kad prognozuotas karo paskelbimas ir visuotinė mobilizacija neįvyko. Mes jau sakėme anksčiau, kad jei tą darys, tai anksčiausiai – rytoj.

Vokietijoje valdžios institucijos uždraudė Ukrainos ir Rusijos vėliavų demonstravimą gegužės 8-9 d. vyksiančiuose renginiuose. Ukrainos ambasadorius Vokietijoje A. Melnykas tai įvertino kaip „spjūvį į veidą visiems ukrainiečiams“. Karo nusikaltėlių valstybės prilyginimas užpultai šaliai niekaip nedera su vakarietiškomis vertybėmis. Mes Vokietijos valdžios sprendimą laikome mažų mažiausiai keistu, tačiau pyktį uždarome į apatinį stalčių: Vokietiją turime priimti tokią, kokia ji šiandien yra, be iliuzijų.

Netikėtai į Ukrainą atvyko pirmoji JAV dama Jill Biden ir Užgorode susitiko su Elena Zelenska. Tai didelis palaikymo ženklas Ukrainai. Apie vizitą buvo paskelbta tik jam pasibaigus, mūsų vertinimu, baiminantis diversinių grupių išpuolių. Idiotai Kremliaus gynybos štabe mėgsta švaistytis raketomis į vietas Ukrainoje, kurias lanko aukšti Vakarų pareigūnai. Ateis ta diena, kai jie už tai atsakys.

Į Kyjivą atvyko JAV ambasados darbuotojai.

JAV prezidentas Joe Bidenas po susitikimo su Didžiojo septyneto (G7) lyderiais paskelbė, kad kartu su sąjungininkais parengė Putiną “triuškinantį” sankcijų paketą. Vienas pagrindinių smūgių būtų rusiškos naftos importo nutraukimas.

Operacinis lygmuo
Rytų Ukrainos okupacijos scenarijus “neina”. Išskyrus Chersono sritį, kuri, kaip mano „Azov“ Mariupolio gynėjai, okupuota galimai išdavystės keliu, visur kitur neprašytus svečius ukrainiečiai pasitinka mirtimi. Šiuo metu rusai mėgina rasti silpnąsias grandis ukrainiečių gynyboje ir braunasi ten, kur mažiausiai gauna į galvą.

Prie Charkivo gavę į skudurus, orkai persigrupuoja ties Iziumu. Stebimas pajėgų kaupimas Belgorode, kuriame pastaruoju metu dažnai labai neatsakingai rūkoma. Rusams būtina išlaikyti šiaurinį flangą, nes jį praradus ukrainiečių pajėgoms atsivers kelias į Iziumą ir Severodonecką.

Rusai planuoja ofenzyvą pietuose, tačiau mums nėra suprantama, kokiomis pajėgomis jie galėtų tą padaryti. Žaliųjų žmogeliukų trūkumas jaučiamas ir Marse.

Taktinis lygmuo
Donecko apylinkėse priešas, remiamas oro pajėgų ir artilerijos, sutelkė pagrindines pastangas bandydamas perimti Rubižnės ir Popasnos gyvenviečių kontrolę ir ruošdamasis tęsti puolimą Siversko, Slovjansko, Lysičansko ir Avdijivkos rajonuose.

Pietuose ukrainiečių jungtinės pajėgos ruošiasi kontr-atakuoti Zaporižės kryptimi. Aktyvesnių veiksmų okupantas nevykdė, laiką skirdamas gynybai stiprinti.

Per savaitgalį Donecko ir Luhansko srityse Ukrainos kariai sėkmingai atrėmė šešias priešo atakas ir sunaikino 20 tankų, vieną artilerijos sistemą, 28 šarvuotas kovos mašinas, vieną specialiąją šarvuotąją mašiną ir penkias priešo transporto priemones.

Komentaras
Nepergalinga pergalės diena Maskvoje: pagrindinėse Kremliaus medijose pergalės dienos renginiai nugrūsti į antrą planą. Verkšlenama, jog Prancūzijos ir Austrijos valdžia nepakvietė Rusijos ambasados darbuotojų į minėjimo renginius.

Maža to, programišiams tikrai pergalingai pavyko pagrindiniuose Kremliaus TV kanaluose šį rytą įprastą informacinį mėšlą pakeisti užrašu „Ant jūsų rankų tūkstančių ukrainiečių ir šimtų jų vaikų kraujas. TV ir valdžia meluoja. Karui ne.“

Nežiūrint to, Arestovičius dar vakar įspėjo, kad greitai būsime naujų keturių Bučų skerdynių liudininkais. Nežmoniškos vaikų, senelių ir kitų taikių gyventojų žudynės vyksta Zaporižės ir Chersono apskrityse.

Tuo tarpu Putinas 64-osios atskirosios motorizuotosios šaulių brigados prievartautojus, plėšikus ir žudikus, vykdžiusius karo nusikaltimus Bučoje, apdovanojo už “didvyriškumą ir drąsą” ir suteikė “gvardiečių” vardą.

Ukrainiečiai visus žudikus suskaičiavo, žino jų tapatybes ir rengia ukrainietišką „apdovanojimų“ scenarijų.

*****

Locked N’ Loaded

Šį kartą daugiau dėmesio Donbaso šiauriniam flangui, nes būtent čia vyko intensyviausios kautynės.

harkiv. Panašu, kad kontaktinė linija nebejuda, abi pusės persigrupuoja, intensyvėja netiesioginės ugnies dvikovos. Pasirodė pranešimų, kad orkai Belgorodo srityje sutelkė apie 19 BTG. Tikėtina, kad tai nuo Izyum persigrupuoti atitrauktų, Charkiv šiaurinį sektorių palikusių, Belgorodo apsaugą vykdžiusių ir iš RF gilumos anksčiau permestų pajėgų kokteilis. Dalis jų neabejotinai vyks ir netgi jau vyksta stabilizuoti padėties prie Charkiv, tačiau tuo pačiu agresorius ir toliau neatsisako sumanymo bent kažką pasiekti prie Izyum. Tad šias 19 BTG galima bandyti dalinti į tris dalis: 1) Belgorodo apsauga ir rezervas; 2) į rytus nuo Charkiv operacijų rajono (placdarmo) sustiprinimas; 3) Izyum esančių pajėgų rotacija.

Izyum. Orkai panašu nepadarė jokių išvadų nei iš mūšių prie Izyum, nei po pralaimėjimų prie Charkiv ir toliau bando stumtis į pietus kelio Barvinkove – Slaviansk link. Silpni šio operacijos rajono flangai (pietinis Donec upės krantas) bei lėtai, bet nuosekliai blogėjanti situacija Izyum grupuotės užnugaryje (į pietryčius, rytus nuo Charkiv) orkams nėra argumentai peržiūrėti savo sumanymą ir nustoti siaura puolimo ašimi toliau daužyti galvą į sieną. Galime tik paploti ir palinkėti eiti tuo pačiu keliu.

Severodonetsk ir Lyman. Mūšiai ties Lyman (ypač į vakarus nuo jo) kiek aprimo, tuo tarpu orkai vėl bando judėti link Siversk bei siekia persikelti per Donec upę tarp Bilohorivka ir Shypylivka. Tokiais veiksmais agresorius siekia iš šiaurės vakarų pabandyti atkirsti ukrainiečių Severodonetsk grupuotę. Kartu išnaudojant taktinį laimėjimą prie Popasna, paraleliai siekiama minėtą Severodonetsk ginančią grupuotę atkirsti taip pat iš pietvakarių (judant link Bakhmut). Taigi orkų sumanymas yra aiškus – blokuoti ukrainiečių Severodonetsk grupuotę ir čia surengti dar vieną Mariupolį.

Kituose Donbaso sektoriuose (centras, pietūs) ir Pietų kryptyje toliau vyksta lokalūs susidūrimai ir artilerijos dvikovos. Per vakar parą ukrainiečiai vėl parodė puikius šarvuotos technikos naikinimo įgūdžius. Atlaikė 6 atakas, sunaikino net 20 orkų tankų, 28 šarvuotos technikos vienetus (BTR, MTLB, BMP, BMD). Tai rodo, kad atskiruose sektoriuose (labiausiai tikėtina – Severodonetsk ir Lyman) agresorius intensyviai puola manevriniais vienetais, siekdamas kuo greičiau pasiekti taktinių laimėjimų ir tikėtina, juos parduoti kaip didelę operacinę, o gal net strateginę sėkmę. Susumavus vakar dienos nuostolius, orkai neteko 2 BTG dydžio vienetų ir pasiekė tik taktinę sėkmę prie Popasna (užėmė nedidelį miestelį dėl kurio kovėsi eilę savaičių).

Įvertinus kaštų ir naudos santykį, rezultatai švelniai tariant neįkvepiantys.

*****

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vizito metu kartu su G7 ambasadoriais Donbase (dailymail.co.uk)

Politinis strateginis lygmuo

„Įveikėme fašistus, įveiksime ir rašistus“, sako Ukrainos gynybos štabas. Ryt strategiškai svarbi diena kariaujančioms pusėms, įskaitant NATO, JAV, Rusiją ir Ukrainą. Spėjama, kad putkinas paskelbs visuotinę mobilizaciją, kas reikš šalies resursų ir piliečių pajungimą karui. Mes manome, kad mobilizaciją skelbs gegužės 10 d. Jei skelbs viešai.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė N. Pelosi pareiškė, jog Rusiją reikia įtraukti į valstybių terorisčių sąrašą. Rusiją teroristine valstybe dar 2014-aisiais pavadino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Gaila, kad pasaulio valstybių lyderiai dėl tokio pasisakymo anuomet krūpčiojo, nesugebėdami numatyti įvykių raidos nei vienu žingsniu į priekį. Kai tą vienas iš mūsų pakartojo viešai, tik pacituodamas prezidentės žodžius, tuojau buvo apkaltintas politikavimu dėvint uniformą, o kai kurie ponai tarnybose ir atsakingose pozicijose įvardino jį grėsme nacionaliniam saugumui.

Putinas mano, kad negali sau leisti pralaimėti Ukrainoje, ir “dvigubina statymą”, tačiau nerodo ženklų, kad planuoja panaudoti taktinius branduolinius ginklus, pasakė CŽV direktorius B. Burnsas. Žvalgybos direktoriaus nuomone, putinas nepakeitė nuomonės, kad jo kariai gali įveikti Ukrainos pajėgas. Kol Ukrainos žemėje pūva buriatai ir jakutai, situacija, matyt, yra būtent tokia. Mobilizavus rusus iš Maskvos ir Piterio, kuriais vėliau bus tręšiama dirva bandant išlaikyti okupuotas teritorijas, situaciją, tikime, gali pakeisti iš esmės – putkai padės susiprasti savi. Galbūt, Raudonojoje aikštėje kaip Musolinį pakabinant putlerį galva žemyn.

Operacinis lygmuo

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pareiškė, kad “kolektyviniai Vakarai buvo įsitikinę, kad mes žlugsime per 72 valandas, bet mes nežlugome. Ne tik tai, kad pradėjome kovoti, bet ir su tam tikrais laimėjimais. Manau, kad tai taip pat leido suprasti, kad nereikia bijoti duoti mums modernių ginklų”. Be to, Ukrainos gynybos ministras pareiškė, kad Vokietijos valdžios institucijos iki šiol neperdavė 5 tūkst. šalmų Ukrainos kariuomenei.

Taktinis lygmuo

2022 m. gegužės 7 d. naktį Rusijos raketos smūgis tiesiogiai pataikė į Nacionalinį literatūrinį ir memorialinį Grigorijaus Skovorodos muziejų, esantį Charkovo srities Skovorodynivkos kaime. Apie kultūrinį rusofašizmą jau rašėme, tai čia nesikartosime.

Putino barbarai, aviacijos smūgio Belogorovkos mokyklai, kur slėpėsi gyventojai, metu preliminariai nužudė 60 žmonių.

Atmatos apšaudydami gradais Pryviljoje, Luhansko srityje, nužudė du berniukus.

Rusija tęsia puolimą šalies rytuose. Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos pajėgos sunaikino amunicijos sandėlį Kramatorske ir numušė du Ukrainos karo lėktuvus.

Ukrainos pajėgos pasistūmėjo į priekį netoli Charkovo ir Chersono. Iš pilkųjų zonų evakuojami gyventojai.

Rusijos sausumos pajėgos, remiamos oro pajėgų, tęsia antžeminį puolimą prieš plieno gamyklą “Azovstal”. Iš gamyklos evakuoti civiliai. Sunkiai sužeisti kariai ginasi ir prašo pagalbos.

Rusijoje milžiniški gaisrai siaubia Krasnojarsko kraštą, prarydami ištisas gyvenvietes. Gesinti gaisrų nėra kam, „vsie ušli na front“ / visi išėjo į frontą.

Komentaras
Į nuolatinį gąsdinimą visuotine mobilizacija Rusijoje, prezidentas Zelenskis reaguoja ramiai, teigdamas, jog Ukraina jau kariauja 8 metus, o pilno masto karą – daugiau nei 70 dienų.

Mūsų manymu jei putinas ir išdrįs skelbti karo padėties šou, tai nieko iš esmės nepakeis. Net jei į frontą bus mesti papildomi 200 000 šauktinių, tokia kariauti neapmokyta patrankų mėsa fronte kels tik chaosą. Turėkime omeny, kad kiekvieną kareivį reikia į frontą nuvežt, jį aprengt, kažkur paguldyt, duot šovinių, šalmą, bent vieną batą, įsivaizduojamai neperšaunamą liemenę, medicinos paketą ir kasdien duoti kartą paėst. Nekalbame apie moralę ir nuolatinį resursų papildymą. Tai milžiniška ir labai sudėtinga logistinė operacija, o Rusijos gebėjimai šioje srityje po trijų mėnesių karinių veiksmų parodijos yra aiškūs kaip ant delno.

VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra

https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/videos/1677362339272854/

*****

 

 

Reklama

Susiję straipsniai

Politiniai paskyrimai valstybės tarnyboje turi baigtis

Vytautas Sinica Kaip rašiau, taip ir įvyko Liberalas kultūros ministras Simonas Kairys susidorojo su Valstybinės kalbos inspekcijos vadovu Audrium Valotka....

Prancūzijos naujasis vidaus reikalų ministras įsitikinęs, kad reikalingas referendumas dėl imigracijos

Prancūzijos naujasis vidaus reikalų ministras, siekiantis „atkurti tvarką“, pritarė tam, kad būtų surengtas referendumas dėl imigracijos, nors pripažino,...

Lenkijos prezidentas buvo paduotas į teismą dėl galimo lenkų įžeidimo

Viena Lenkijos nevyriausybinė organizacija pranešė padavusi į teismą šalies prezidentą Andrzejų Dudą (Andžejų Dudą) dėl galimo lenkų įžeidimo. Apie...

Vanharos tyrimas Nr. 1. Nebaigti reikalai

Dominykas Vanhara Laisvės partija šiuose Seimo rinkimuose pasirinko šūkį: „Turime nebaigtų reikalų“. Šios partijos rėmėjai, ko gero, mano, kad čia...