Audrius Bačiulis. Vokietijos žiniasklada patvirtina slaptą NATO suokalbį prieš Ukrainą

Remiantis “Deutsche Presse-Agentur” informacija, NATO šalys yra sudariusios neoficialius susitarimus dėl tam tikrų ginklų sistemų netiekimo Ukrainai.

Kaip trečiadienį agentūrai dpa patvirtino Aljanso atstovai Briuselyje, tiesioginės karinės konfrontacijos tarp NATO valstybių ir Rusijos rizika turi būti kuo mažesnė. Pavyzdžiui, baiminamasi, kad Rusija gali oficialiai interpretuoti Vakarų tankų ir kovinių lėktuvų pristatymą kaip įsitraukimą į karą ir imtis karinių atsakomųjų priemonių. Tokios ginkluotės sistemos Ukrainai dar nebuvo pristatytos.

Remiantis SPD parlamentinės frakcijos informacija, šis neoficialus susitarimas yra žinomas Berlyne. “Gegužės viduryje Gynybos komitetas apie tai buvo išsamiai informuotas”, – “Deutsche Presse-Agentur” sakė SPD parlamentinės frakcijos atstovas gynybos politikos klausimais Wolfgangas Hellmichas.

Neseniai Vokietijoje diskusijas sukėlė Siemtje Möller (SPD), Gynybos ministerijos parlamentinės valstybės sekretorės, pareiškimai. Sekmadienį ZDF laidoje “Berlin direkt” ji sakė, kad NATO sutarė, jog “nebus tiekiamos vakarietiškos pėstininkų kovos mašinos ir tankai”.

Oficialaus Nato pareiškimo nėra
Atsakydamas į tai, CDU/CSU parlamentinės frakcijos pirmininko pavaduotojas Johannas Wadephulas (CDU) trečiadienį sukritikavo Vokietijos vyriausybę, kad per Bundestago svarstymus dėl sunkiosios ginkluotės tiekimo ji nepaminėjo tokio susitarimo. “Arba tai vyksta dėl skandalingos nekompetencijos, aplaidumo ir neišmanymo. Arba, ir tai būtų tikras skandalas, Vokietijos Bundestagas ir visuomenė yra apgaudinėjami vis naujais pseudo pateisinimais, kuriais siekiama užmaskuoti sistemingą vilkinimo strategiją”, – sakė jis portalui “Focus Online”.

Trečiadienį Nato atstovas spaudai šią temą pakomentavo tik bendrais bruožais. Jis pabrėžė, kad visi sprendimai dėl pristatymo galiausiai priklauso nuo atskirų valstybių narių. Pasak diplomatų, kol kas jie laikosi neoficialių susitarimų – taip pat ir todėl, kad priešingu atveju tektų baimintis, jog Rusijos puolimo atveju jie neturėtų visiškos sąjungininkų paramos. Dėl šios priežasties, pavyzdžiui, Lenkija, kaip teigiama, daugiau nei prieš du mėnesius atsisakė sovietų gamybos naikintuvų MiG-29 tiekimo Ukrainai.

JAV pajėgų Europoje vyriausiasis vadas Todas D. Woltersas kovo mėn. šiuo klausimu pareiškė, kad, remiantis žvalgybos vertinimais, Maskva gali neteisingai suprasti MiG-29 perdavimą ir dėl to gali paaštrėti Rusijos ir NATO santykiai. Keturių žvaigždučių generolas teigė, kad tai labai rizikingas scenarijus.

NATO duoda Vokietijai užduotį
Praeityje slaptą susitarimą netiesiogiai patvirtino ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Kovo mėn., po specialaus NATO valstybių ir vyriausybių vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo ginklų tiekimo klausimu, jis sakė: “Yra riba, kurią sudaro netapimas karo šalimi.” Ši riba yra bendra visoms sąjungininkėms, todėl niekas netiekia ginklų, pavyzdžiui, lėktuvų.

Vis dėlto CDU politikas A. Wadephul trečiadienį apkaltino Vokietijos vyriausybę pažeidus Bundestago sprendimą tiekti sunkiąją ginkluotę Ukrainai. “Tai nevyksta. Taip elgdamasi federalinė vyriausybė pažeidžia privalomą parlamento nutarimą”, – kritikavo jis. “Jei taip ir toliau, vėliau dėl to bus sudarytas tyrimo komitetas!”

Iki šiol Vokietijos vyriausybė viešai pažadėjo Ukrainai pristatyti dviejų tipų sunkiąją ginkluotę: priešlėktuvinius tankus “Gepard” ir sunkiosios artilerijos pabūklus “Panzerhaubitzen 2000”. Tačiau Ukraina taip pat reikalauja, kad Vokietija tiektų pagrindinius kovos tankus ir pėstininkų kovos mašinas gynybai nuo Rusijos agresorių.

Pėstininkų kovos mašinos yra mažesnės ir lengvesnės už pagrindinius kovos tankus. Bundesveras turi pagrindinių kovos tankų “Leopard” ir pėstininkų kovos mašinų “Marder”. Ginkluotės gamintojas “Rheinmetall” pasiūlė tiekti naudotus abiejų modelių pavyzdžius tiesiogiai Ukrainai. Apie oficialų Vokietijos vyriausybės sprendimą šiuo klausimu nieko nežinoma.

Kita vertus, NATO gina Vokietijos vyriausybę. “Vokietija suteikė Ukrainai tūkstančius ginklų, įskaitant priešlėktuvines raketas ir prieštankines raketas”, – trečiadienį sakė atstovas spaudai. Be to, palankiai buvo įvertintas Vokietijos sprendimas aprūpinti Ukrainą artilerija ir priešlėktuviniais tankais.

Atsižvelgiant į tai, Aljanso sluoksniuose taip pat buvo pabrėžta, kad ginklų tiekimo rizikos analizė nuolat atnaujinama. Todėl neatmetama galimybė, kad kada nors Ukrainai bus pristatyti vakarietiški tankai ir naikintuvai.

Reklama

Susiję straipsniai

Planas kaip demotyvuoti mūsų jaunimą

Linas Karpavičius | Veidaknygė Kur dugnas? Ar beprotybė turi ribas? Beprotybė susidėjusiu su blogiu pavirsta į lėtinę ligą, kuri...

Valstybės kontrolė pradeda VĮ Turto bankas veiklos auditą

Almantas Stankūnas Valstybės kontrolė pradeda VĮ Turto bankas veiklos auditą. Valstybės kontrolė šio audito metu vertins, ar VĮ Turto bankas...

Alvydas Medalinskas. Kas laukia Ukrainos po Baideno: Haris, Trampas ir geopolitinės dėlionės

Prezidento Baideno atsisveikinimo dovana Ukrainai, Viceprezidentė Haris, Trampo taikos planas ir kuo čia dėta Kursko karinė operacija. Paskutinėmis dienomis,...

Prieš rinkimus valdžia užblokavo Nacionalinį susivienijimą palaikantį portalą

Daugelis nustemba, kurie kasdien skaito skelbiamas publikacijas portale www.tiesos.lt, išvydę tokio turinio šią iškabą: Nenustebkite. Tokių priemonių ėmėsi valdžia,...