Karas Ukrainoje. Šimtas ketvirtoji

Foto: dvyliktokės išleistuvės Charkive.

Vokietijos vyriausybė paskelbė, jog imsis visų priemonių, kad šalies apginklavimui būtų skirta papildomai 100 mlrd. eurų. Ši suma papildys ir taip rekordinį šių metų gynybos biudžetą – 50,4 mlrd. eurų ir bus išleista per ateinančius penkerius metus. Vokietijos militarizavimas labai svarbus visai Europai. Šalies ekspertai pagaliau pripažino, kad Vokietija neturi nė vienos kovai parengtos brigados ir nėra pasiruošusi kariniams veiksmams.

Keisčiausia tai, jog karo su Ukraina kontekste, šis faktas beveik arba visai neaptarinėjamas. Spėjama, jog žiniasklaida jau „pavargo“ nuo neįvykdytų pažaduko Scholz pareiškimų dėl ginklų tiekimo Ukrainai. Kitaip tariant, Vokietijos valdžios pareiškimais nebetikima.

V. Zelenskis pareiškė, kad Ukrainai nepriimtini Vakarų planai dėl karo su Rusija nutraukimo. Ukrainos prezidentas atmeta bet kokius primestus „taikos planus“, kurie kuriami be Ukrainos dalyvavimo. Zelenskis pastebi, jog norima Ukrainą stumtelėti link nuolaidų, tam tikrų kompromisų, neatsiklausiant pačios Ukrainos.

Prezidentas teigia, jog neturi jokių taikos planų, o derybos su Rusija nuliniame lygyje. Vienintelė derybų sąlyga – pergalė arba Rusijos kariuomenės atitraukimas į vasario 23-sios pozicijas.

Teisinga ir kieta pozicija tiek Rusijos, tiek Vakarų atžvilgiu.

Dėl teroristinės Rusija veiksmų šiais metais pasaulyje gali smarkiai kilti maisto kainos, didėti badaujančiųjų. Maisto krizę Kremlius išnaudoja, kaip šantažo įrankį: bando pasipelnyti iš grūdų grobstymo, parduodamas pavogtus kviečius sausros kamuojamoms Afrikos šalims; ragina nutraukti sankcijas.

Tokia situacija apsunkina Vakarų sankcijų taikymą Kremliui. Šiuo metu dėl sausros badauja apie 17 mln. žmonių Somalyje, Etiopijoje ir Kenijoje. Afrikos šalims visiškai tas pats iš kur pirkti grūdus, todėl jos nedvejodamos pirks juos iš Rusijos.

Rusija ir Ukraina kasmet tiekdavo apie 40 proc. Afrikai reikalingų kviečių.

Putinas nurodė išmokėti 81 500 JAV dolerių išmokas kiekvienai Ukrainoje ir Sirijoje žuvusio Rusijos nacionalinės gvardijos kario šeimai.

ES komisaras Thierry Bretonas pareiškė, kad ES parengė planą, kaip atsisakyti rusiškų dujų. ES per metus iš Rusijos importuoja 155 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. Briuselis ketina 50 mlrd. kubinių metrų importuoti iš Jungtinių Valstijų arba/ir Kataro. ES komisaras pažymėjo, kad dujų išteklius Kremlius naudoja Europos skaldymui.

Pats sudėtingiausias metas Rytų Ukrainos fronte. Lysičiansko ir Zaporižės rajonuose esančias kariuomenės pozicijas, keldamas karių kovinę dvasią, aplankė prezidentas Zelenskis. Šiomis dienomis spręsis vadinamosios Severodonecko kišenės likimas. Okupantai, sukoncentravę dideles pajėgas Popasnos kryptyje, stumiasi į šiaurę. Iziumo kryptyje didelės rusų pajėgos braunasi link Slovjansko. Masine artilerijos ugnimi apšaudomas Severodoneckas. Baiminamasi, jog jei Popasnos grupuotė atkirs Severodonecką ir Lysičianską, didžiulėms ukrainiečių pajėgoms iškils Mariupolio pavojus.

Priešas taip pat telkia pajėgas puolimui Zaporižės kryptimi. Ši rusų okupantų sėkmė sąlygota vėluojančiu ginklų tiekimu. Arestovičius pastebi, jog svarstymai ir abejonės, įveliančios vakarų partnerius į diskusijas dėl ginkluotės tiekimo, silpnina Ukrainos galimybę gintis ir pereiti į puolimą. Zelenskis pabrėžia, jog šiuo metu reikia mažiau kalbėti apie ginklų tiekimą, o ginklus tiesiog tiekti.

Būtent. „Like“ rinkimas, skambūs, miniai patinkantys šūkiai politikams kur kas svarbiau, nei jų šalių geležys, pristatyti Ukrainos kariams. Deja, šis pigių politinių blizgučių ir skudurų turgus šiandien turi daugiau įtakos nei gyvybiškai svarbūs strateginiai ėjimai.

Baltarusijoje kuriama pietų operatyvinė vadovybė, numatoma padidinti Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų skaičių iki 80 tūkst. karių.
Donecko kryptimi tęsiasi rusų artilerijos apšaudymas, oro smūgiai iš lėktuvų ir sraigtasparnių. Pagrindinės okupantų pastangos sutelktos į Severodonecko ir Bachmuto kryptis. Rusai toliau šturmuoja Severodonecko miestą, kovos tęsiasi. Ukrainos kariai daro priešui didelius nuostolius.

Ukrainos kovos sraigtasparniai smogė priešo pajėgoms Chersono srityje, o karo lėktuvai – amunicijos sandėliams Mykolaivo srityje. Priešas neteko daugiau kaip 20 žmonių ir iki 10 vienetų karinės technikos.

Rusijos karo laivai atsitraukė 100 km nuo Ukrainos pakrančių. Štai ką reiškia vien tikimybė gaut „Harpūnu“ į pasturgalį.

Mindaugas Sėjūnas, Aurimas Navys

*****

Locked N’ Loaded

Donbaso kryptis.

1) Šiaurinis flangas
• Charkiv. Ukrainiečiai intensyvina kontratakas į šiaurę nuo Charkiv. Pagrindiniai atakų objektai Kazacha Lopan, Ternova ir Rubizhne. Svarbu pastebėti, kad orkai praneša, kad prie Rubizhne ukrainiečiai forsavo Donec upę ir bando kitame krante susikurti placdarmą. Ukrainiečiai šia tema kol kas tyli, reikalinga tikslinti informaciją. Kaip ten bebūtų, iniciatyvą sektoriuje savo rankose toliau laiko ukrainiečiai.

• Izyum. Kaip ir vakar minėjome, agresorius didžiausias pastangas deda puldamas Dovhenke ir Dolyna link su tikslu atkirsti ukrainiečių grupuotę Pasika – Bohorodychne. Puolimo rezultatai kol kas nežinomi. Ukrainiečiams kritiškai svarbu išlaikyti gynybos liniją Cherkaske – Novomykolaivka – Dolyna – Bohorodychne – Tetianivka – Prishyb – Sydorove – Rayhorodok. Tai vandens kliūtimis pridengtas, kelių išvagotas ruožas, kuris kritiškai svarbus Slaviansk gynybai. Ukrainiečiai jau ne kartą parodė, kad puikiai moka išnaudoti vietovę, targetingą, ugnį ir manevrą ginant tokius svarbius ruožus.

• Lyman. Verda sunkūs mūšiai vakariame flange, agresorius skelbia užėmęs Svyatohirsk. Tai paskelbė ne tik propagandistai, tačiau ir didis elnių generalisimusas tovariščius Shoigu. Tai gali būti susiję ne tik (o gal ne tiek) su pasiektais rezultatais, kiek su noru parduoti pergales vidinei auditorijai, o ypač konkurentams ir šeimininkams Kremliuje. Kaip ten bebūtų, net ir taktinė orkų sėkmė Svyatohirsk komplikuotų ukrainiečių grupuotės Pasika – Bohorodychne padėtį. Neatmestina, kad ukrainiečių pajėgos iš Pasika bus atitrauktos, nes yra grėsmė, kad jos bus apsuptos.

• Severodonetsk. Sunkūs mūšiai mieste toliau tęsiasi. Agresorius sutelkė dar daugiau artilerijos sistemų, ukrainiečiai jau sunkiai gali varžytis su tokiu vamzdžių kiekiu. Persvara ugnimi kontaktinėje linijoje pereina į orkų rankas. Visgi ukrainiečiai toliau ginasi, vykdo kontratakas.

• Bakhmut.

a) Orkai čia taip pat meta rezervus (manevriniai vienetai, parama ugnimi, aviacija) ir bando perlaužti situaciją sau naudinga linkme. Visgi kol kas kelio Bakhmut – Lysychansk perkirsti ir įsitvirtinti vakarinėje jo dalyje nepavyksta – ukrainiečiai atmušė visas atakas.

b) Toliau tęsiasi mūšiai Mykolaivka ruože. Panašu, kad agresoriui pasiekti taktinių tikslų nepavyko.

c) Didėja spaudimas Komyshuvakha, tačiau ir čia ukrainiečiai kol kas laikosi. Visgi ukrainiečių grupuotės apsupimo Zolote klausimas dėl senkančių gynėjų resursų (tiekimas iš Siversk sutrikdytas) su kiekviena mūšių diena tampa aktualesnis.

2) Centras. Avdiivka sektoriuje ir toliau dirba abiejų pusių artilerija, vykdoma žvalgyba. Orkų manevriniai vienetai (didžiąja dalimi sudaryti iš “elitinių” DNR/LNR dalinių) nebeturi potencialo pulti, kelinta diena stovi gynyboje. Tokia ta jau bene jau mėnesį orkų skalambyta “Avdiivkos katilo likvidavimo operacija”.

Zaporizhia. Atsinaujino mūšiai aplink Orikhiv ir Huliajpole, tačiau sunku spręsti, ar tai kažkas daugiau nei lokalus suintensyvėjimas.

3) Pietų kryptis. Ukrainiečiai toliau sėkmingai laiko išsikovotą placdarmą aplink Davidiv Brid. Agresorius vėl pabandė pulti, tačiau apsilaužė ragus ir grįžo iš kur atėjęs. Tuo orkų nesėkmės nesibaigia. Siekdami išlaikyti gynybos tankį ir gylį jie priversti trumpinti užimamą frontą aplink Chersoną, todėl traukiasi. Ukrainiečiai artilerijos ir manevrinių vienetų pagalba neleidžia suabejoti tokių veiksmų teisingumu. Atskirose vietose nuo kontaktinės linijos iki Chersono miesto liko 15 km (darbinis atstumas ukrainiečių artilerijai). Matydami lėtai, bet nenumaldomai blogėjančią padėtį, orkai iš Vasilivka (kur visai neseniai kaupė pajėgas tikėtinam puolimui Zaporizhia link) ir Melitopol permeta pajėgas į Cherson.

*****

Foto: V. Zelenskis lankosi Ukrainos rytuose. Šaltinis: Nexta

Po smūgių Kyjivui į dienos šviesą išlindo bunkerinis. Parodyt, kad tai jo darbas. Putinas pagrasino, kad Rusija smogs naujiems taikiniams, kurie iki šiol buvo neliesti, jei Vakarai tieks Ukrainai toliašaudės artilerijos sistemos raketas. Bunkerinis mano, kad ginklų tiekimu Ukrainai civilizuotas pasaulis siekia kuo ilgiau „pratęsti ginkluotą konfliktą“. Tuo pačiu Putleris paaiškino, kad tos naujos Vakarų raketos “nėra kažkas naujo.“

Na na, atrodo, „didžiam dziudo ringo meistrui“ drėksta delniukai. Taip, jis smogė pirmas, bet dabar suvokia, jog bus mušamas. Galbūt, jį netgi spardys kojomis.

Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrij Medvedev sukritikavo Vakarus dėl sankcijų prieš Kremliaus gaujos šeimų narius. Sankcijos neteisėtos, nes jos esą nukreiptos ne prieš Rusijos politikus, o prieš jų šeimų narius, „kurie niekuo dėti“. Peterburgo banditėlis verkia, kad JAV ir Europa nutarė atimti Putino dukryčių turtus ir, nepatvirtintais duomenims, išgrūsti lauk Medvedevo sūnelį iš JAV.

Įdomi ta Kremliaus šeima: loja ir kovoja prieš Vakarus, o savo vaikiukams nuperka studijas geriausiuose JAV ir Europos universitetuose. Oj, kaip seniai laikas buvo jiems kraustytis iš New York 5th avenue į Sransko ulica.

Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad Vokietijos vyriausybė nenori Ukrainai perduoti tankų, nes bijo, kad euforijos apimti ukrainiečiai panaudos juos puldami Rusijos Federaciją. O tai gali išprovokuoti Trečiąjį pasaulinį ir toliau jūs visą seną dainą, manome, kad žinote. Žodžiu, tankų perdavimas net nėra svarstomas kaip viena iš galimybių. Kad Ukraina gali laimėti prieš Rusiją viena, mes esame tikri. Ar Vokietija (ir kitos Vakarų šalys) gali laimėti prieš Rusiją be Ukrainos, čia jau klausimas. Žinoma, mes kalbame ne apie tiesioginį ginkluotą konfliktą. Kol kas.

Rusija ieško pirkėjų Ukrainoje pavogtiems grūdams tarp Afrikos šalių. Ukraina teigia, kad nuo vasario mėnesio, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją, Rusija pavogė iki 500 000 tonų kviečių, kurių vertė siekia 100 mln. dolerių. Didžioji dalis grūdų buvo nugabenta į Rusijos kontroliuojamo Krymo uostus, o tada perkrauta į laivus, įskaitant ir kai kuriuos, kuriems taikomos Vakarų sankcijos, teigia Ukrainos pareigūnai.
Juodkalnija, Bulgarija ir Makedonija uždarė savo oro erdvę rusų orlaiviams, todėl Lavrovo oficialus vizitas į Serbiją žlugo.

Be esminių pakitimų. Pastebimas nesutarimas dėl taktikos, ginant Luhansko sritį, t.y. Severodonecką ir Lysičianską. Ukrainos kariuomenė sėkmingai ginasi Severodonecke, tačiau priešas neva dėl to pasistūmėjo prie Iziumo pietvakarių kryptimi ir link Sloviansko. Baiminamasi, jog nepasikartotų Debalcevės scenarijus. Siūloma trauktis iš Severodonecko ir taip sustiprinti kitas pozicijas.

Karas, – tai matematika ir menas viename. Mes neabejojame Ukrainos kariuomenės vadų ir štabų sprendimais ir tikime, kad tragedija nepasikartos. Šimtai karininkų, analizuojančių ir planuojančių Ukrainos pajėgų štabuose tikrai geriau už mus žino, koks veiksmų eigos variantas yra geriausias. Vis dėlto, laikytumės kuklios nuomonės, kad Severodenckas nėra toks svarbus, kad jame būtų verta rizikuoti vykstančios operacijos rytuose eiga. Jei situacija pasikeistų ukrainiečių nenaudai, geriau palikti miestą tam, kad būtų sukauptas potencialas platesniam kontr-puolimui ateityje.

Baltarusijos teritorijoje pagal Ukrainos valstybinę sieną, dislokuojami Rusijos daliniai, ginkluoti raketų kompleksais “Iskander-M”, priešlėktuvinėmis sistemomis “Pancir-C1”, priešlėktuvinėmis raketų sistemomis S-400, taip pat sraigtasparniai ir naikintuvai.

Slobožansko rajone priešas apšaudo Ukrainos dalinius iš artilerijos, raketinių granatsvaidžių, minosvaidžių ir tankų. Rusai okupuotose teritorijose intensyviai atkuria transporto infrastruktūrą ir stato pontonines-bėgines perėjas per upes.

Donecko rajone okupantų daliniai apšaudo ukrainiečių pozicijas palei visą sąlyčio liniją. Raketomis apšaudyti Slovianskas, Lysičianskas ir Orichovė.

Okupantai toliau šturmuoja Severodonecką.

Pranešama, kad trasoje Artiomovskas – Lysičianskas žuvo dar vienas Rusijos generolas Romanas Kutuzovas. Atrodo, senas karių priežodis, kad mūšius laimi kareiviai, o medalius gauna generolai, orkų gretose skamba kitaip: kai eiliniai driskiai bėga iš mūšio lauko, Ukrainos gynėjų kulkas susirenka vadovaujantys mėsininkai.

Mariupolio „Azov“ pulko vado Deniso Prokopenkos žmona Kateryna Prokopenko informavo, kad įkalintiems „Azov“ kariams trūksta maisto ir vandens. Informaciją apie įkalintuosius pateikia Raudonasis kryžius, tačiau perduodama rusų teikiama informacija. Mes iš pat pradžių skeptiškai žiūrėjome į „Azov“ karių apsikeitimo į rusų belaisvius operaciją per tris dienas. Manom, jog šviesa tunelio gale atsiras tik žlugus Putlerio režimui.

Mindaugas Sėjūnas, Aurimas Navys

*****

Locked N’ Loaded

Donbaso kryptis
Šiaurinis flangas:

Charkiv. Agresorius artilerijos ugnimi atakuoja šiaurinį Charkiv ruožą, tvirtina savo gynybą ir siekia neleisti ukrainiečiams formuoti puolamųjų grupių bei naikina civilinę infrastruktūrą. Ukrainiečių artilerija duoda grąžos.

Izyum. Čia esančios agresoriaus pajėgos nebeturi pajėgumo stambiam puolimui ir vykdo lokalias atakas su tikslu užimti Slaviansk ir neleisti jiems organizuoti kontratakų.

Lyman:
Nesisekant atakoms nuo Izyum Slaviansk link, orkai bando šia kryptimi pulti nuo Lyman sektoriaus. Ir toliau stengiasi atakuoti vakarinį grupuotės flangą (Svyatohirsk) su tikslu sudaryti sąlygas ukrainiečių grupuotės Donec upės forsavimui. Neatmestina, kad po kelių dienų matysime bandymus nuo Izyum grupuotės vykdyti lokalias atakas Pasika – Bohorodychne link ir taip išsekinti abipus upės besiginančią ukrainiečių grupuotę.

Agresorius tęsia pastangas suformuoti tvarų placdarmą Staryi Karavan ruože su tikslu forsuoti Donec upę, užimti Rayhorodok ir tuomet pulti Slaviansk link. Orkų atakos didelės sėkmės neatnešė, mūšiai tęsiasi.

Severodonetsk. Ukrainiečiai po vakarykščių kontratakų gina vakarinę, dalį pietinės ir pietvakarinės miesto dalies. Visgi orkai ir toliau čia laiko iniciatyvą savo rankose ir kontroliuoja didžiąją dalį miesto. Prie padėties stabilizavimo pirmiausia prisidėjo ukrainiečių artileristai, dirbantys iš pozicijų aplink Lysychansk. Panašu, čia gynėjai skubiai sugebėjo surinkti tinkamą kiekį ugnies priemonių, kurios neleidžia dominuoti orkams.

Bakhmut. Ukrainiečiams ir toliau pavyksta laikyti orkus rytinėje kelio Bakhmut – Lysychansk pusėje, agresoriaus puolimas čia įstrigęs. Iš dalies dėl šios priežasties agresorius bando įdarbinti galvą į sieną daužančias pajėgas ir meta jas šiaurėn Nyrkove ir Mykolayivka link. Taip siekiama užimti ant aukštumų išsidėsčiusias gyvenvietes su tikslu 1) efektyviau apšaudyti kelią Bakhmut – Lysychansk ir 2) rengtis galimam Lysychansk šturmui.

Centras. Be didelių pakitimų.

Zaporizhia. Be didelių pakitimų.

Pietų kryptis. Orkai ir toliau bando atsikovoti prie Davidiv Brid prarastas teritorijas ir intensyviai atakavo ukrainiečius prie Belaya Krinitsa, Sukhyi Stavok ir Lozove. Nepaisant sutrikdyto aprūpinimo (prieš kelias dienas orkų aviacija sunaikino tiltą per Inhulec upę), ukrainiečiai sugebėjo išlaikyti placdarmą, o agresorius atsitraukė.

Kviečiame taip pat pasižiūrėti Patrulio bazės laidą, kurioje kalbinome Ukrainos užsieniečių legione tarnavusį lietuvį, buvusį SOP komandos vadą, MMA kovotoją, atsargos vyr. ltn. Rolandą Čižauską. Bus dar aiškesnis vaizdas, kaip kas atrodo ant žemės.

*****

Norvegiškos haubicos Ukrainoje
“ – Rusija neturi būti žeminama, nepaisant “istorinės” Putino klaidos”, – vakar pareiškė Macronas, tuo labai įžeisdamas Ukrainos žmones. Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba kaip mat sureagavo į Prancūzijos prezidento Macrono komentarą, tviteryje paskelbdamas, kad “raginimai vengti Rusijos pažeminimo gali tik pažeminti Prancūziją ir kiekvieną kitą šalį, kuri to reikalaus. Būtent Rusija pati save žemina. Mums visiems geriau susitelkti ir pastatyti Rusiją į vietą. Tai atneš taiką ir išgelbės gyvybes”.
Macronas taip rūpinasi Putino veidu ir taip stengiasi Rusijos orumo išsaugojimu, kad galėtų nedelsdamas paprašyti Rusijos pilietybės, kaip tai padarė jo tautietis Gerar Depardieu. Gertų vyrai vyną jachtoje su vaizdu į Mariupolį…
Ukrainos derybų grupė teigia, kad derybos su Rusija gali būti tęsiamos sustiprinus Ukrainos pozicijas. Ukrainos derybinės pozicijos matuojamos ginklais ir jų efektyvumu, būtent taip, kaip šiandien reikia kalbėti su Rusija.
Ukrainos “Energoatom” paskelbė, jog šįryt 5.30 val Rusija įvykdė dar vieną branduolinio terorizmo aktą: Rusijos sparnuotoji raketa praskrido kritiškai žemai virš Pietų Ukrainos atominės elektrinės. Greičiausiai ši raketa buvo paleista į Kyjivą, kur šį rytą griaudėjo sprogimai.
Šiknarankiai besisvaidydami klišomis raketomis pridarys bėdos ir sau, ir pasauliui. Spjaukim triskart per petį.
Smūgiai į Kyjivą greičiausiai Kremliaus beviltiškumo ženklas, suvokiant, kad diena X, kuomet Ukraina pereis į kontrpuolimą artėja. Jau dabar su turimais ginklais ukrainiečiai didvyriškai stumia okupantą iš Severodonecko. Turėdami modernią ginkluotę ir išmokę su ja veikt, ukrainiečiai okupantui užkurs tikrą pragarą. Arestovičius garsiai mąsto, kad persilaužimas fronte įvyks liepos gale – rugpjūtį, o Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas paskelbė optimistines prognozes, kad karas baigsis dar šiais metais. Mes esame kiek atsargesni ir manytume, kad aktyvūs veiksmai turėtų baigtis iki žiemos. Bet karas, jei Rusija nebus demilitarizuota, denacifikuota ir nuteista už karo nusikaltimus, tęsis.
Be esminių pakitimų. Nepatvirtintais duomenimis nuo vadovavimo Donbaso „karinei operacijai“ nušalintas „Sirijos skerdikas“ Dvornikov. Per du mėnesius intensyvių bombardavimų nepasiekta jokių esminių operacinių tikslų, išskyrus Iziumo ir Popasnos užėmimą. Nepasiteisino bombų ir raketų taškymo taktika. Ar tai tiesa ir ar karo nusikaltimų vairas perduotas generolui Genadij Židko, sužinosime. Dažnas karo vadų keitimas rodo, kad Kremliaus režimas blaškosi ir yra labai nepatenkintas karo eiga.
Iki birželio 11 d. pratęstas Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų kovinės parengties patikrinimo terminas. Bresto srityje vyko pratybos, kuriose dalyvavo ir Baltarusijos specialiųjų operacijų pajėgų kariai.
Rytuose rusai daugiausia dėmesio skiria puolamosioms operacijoms, siekiant apsupti Ukrainos karius Severodonecko ir Lysičiansko rajonuose ir blokuoti pagrindinius logistikos kelius.
Slovjansko apylinkėse priešasi baigė pergrupuoti karius. Kai kurie daliniai juda į priekį Dovhenke – Dolyna ir Bražkivka – Vernopilja kryptimis.
Avdijivkos, Kurachivo, Novopavlovsko ir Zaporožės kryptimis okupantai apšaudo priekinę gynybos liniją ir ukrainiečių kariuomenės užnugarį.
Pietuose, Chersono srityje, driskius gynybinėse pozicijose naikino Ukrainos aviacija.
Ukrainos karinių oro pajėgų naikintuvai patruliuoja valstybės oro erdvėje ir teikia ugnies paramą kariuomenės daliniams.
Norvegijos savaeigės haubicos M109A3 jau daužo priešą priešakinėse fronto linijose.
Vakar prie ukrainietiškai lietuviškų barščių bendraujant su 2014-ųjų Donecko oro uosto gynėju, buvome pusiau juokais, pusiau rimtai paprašyti nevadinti driskių, vagių, žudikų, prievartautojų ir marodierių orkais. Agresoriaus ir okupanto ginkluotų nusikaltėlių gauja to neverta.
Mindaugas Sėjūnas, Aurimas Navys

*****

Rusijos karo technika sunaikinta kelyje netoli Kutuzivkos kaimo Charkovo srityje, Ukrainai išvarius Putino pajėgas iš miesto (dailymail.co.uk)

Reklama

Susiję straipsniai

Prieš rinkimus valdžia užblokavo Nacionalinį susivienijimą palaikantį portalą

Daugelis nustemba, kurie kasdien skaito skelbiamas publikacijas portale www.tiesos.lt, išvydę tokio turinio šią iškabą: Nenustebkite. Tokių priemonių ėmėsi valdžia,...

Trūkumo olimpiados čempionai (I)

Edvardas Čiuldė Jeigu dar negirdėjote, skubu pranešti, kad „kompetentingos“ institucijos užblokavo Tiesos.lt internetinį dienraštį. Nieko detaliau nežinau apie šitokio...

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai keturiasdešimt septintoji (rugsėjo 27) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Kaip ir spėta, rusai ėmė atakuoti tiekimo kelią iš Rumunijos į Ukrainą. Šią naktį rusai...

Kandidatų į Seimą debatai Antakalnio apygardoje

Debatuose dalyvavo: Liutauras Gudžinskas (Lietuvos socialdemokratų partija); Stanislavas Jarmalavičius (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga); Audrius Jukna (Lietuvos regionų...