Karas Ukrainoje. Šimtas penktoji



Rusijos Dūma paskelbė, jog bus svarstomas projektas dėl Sovietų Sąjungos įstatymo, kuriuo pripažįstama Lietuvos Respublikos nepriklausomybė, atšaukimo. Nesuklyskim, čia jokia beprotybė. Kremlius tikrina, kokia bus mūsų ir Vakarų reakcija (kol kas – jokios), o Rusijos gyventojai informuojami, kad štai jau ir atkuriama Sovietų Sąjunga. Reiktų išgirsti, kas sakoma – Putinas ir režimas tik atrodo pamišėliais, iš tikro, jie visada praneša apie savo sumanymus iš anksto.

Karas gali „sukelti precedento neturinčią bado ir kančių bangą, po savęs palikdamas socialinį ir ekonominį chaosą”, pareiškė JT vadovas Antonio Guterresas. Teigiama, jog karo padariniai atsilieps 94 šalims, kuriose gyvena apie 1,6 mlrd. žmonių, o šios šalys jau yra “smarkiai paveiktos bent vieno krizės aspekto ir nepajėgios su juo susidoroti”. 1,2 mlrd. žmonių gyvena itin pažeidžiamose zonose, priklausomose nuo pasaulio finansų, maisto, energetikos. Guterresas teigia, kad Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pasekmės pasauliui vis sunkėja ir Rusijos (bei Baltarusijos) invazija į Ukrainą turi kuo greičiau baigtis.

Na taip, tai gal laikas sudaryti šalių koaliciją, kuri jėga užtikrins, kad karas baigtųsi? Ar ir toliau dejuosim važiuodami bėmve ir per langą žiūrėdami, kaip gatvės banditai spardo ir užgaulioja praeivius?

Kremliaus lakštingala Marija Zacharova dėl maisto krizės kaltina Vakarus. Tiksliau sankcijas Rusijai. Esą sankcijos, o ne karas, sustabdė tiekimą, todėl badauja milijonai žmonių. Rusija neva turi visas būtinas prekes (pamiršo pridurti, kad vogtas) ir gali pristatyti į reikiamas pasaulio vietas. Tik negali to padaryti dėl sankcijų. Kremlius kaltina Vakarus, neva šie sunkvežimiais gabena grūdus iš Ukrainos ir palieka ukrainiečius be maisto.

Ajajai, maskoliams staiga parūpo, kad jų žudomi ukrainiečiai mirs ne nuo kalibrų ir gradų, o iš bado. Visa ši Kremliaus retorika yra niekas kitas, kaip šantažas, siekiant vienintelio tikslo – atšaukti sankcijas mainais į grūdus. Terorizmas visame gražume.


Ukrainiečiai ginasi esamose pozicijose. Rusų okupantai per pastarąją parą nesugebėjo smogti “lemiamo smūgio” nei Iziumo, nei Popasnės, nei Severodonecko kryptimis. Vertinama, kad maskoliai nepasitiki turimais resursais ir laukia pastiprinimo.

Kremlius viešai paskelbė ketinimus dėl Zaporižės srities prijungimo. Referendumai dėl Zaporižės ir Chersono sričių skirti Rusijos visuomenės bukinimui ir muilinimui. Ir asilui aišku, kad Chersone, kur mūšiai vyksta 10 – 20 km nuo miesto centro, neįmanomas joks referendumas.

JK žiniasklaida skelbia, jog ukrainiečių ir rusų turimi šaudmenų resursai skiriasi 40 kartų. Esą dėl intensyvios ugnies, gynėjų noras kautis krenta, o kovinė dvasia svyruoja. Be to, greičiausiai Kremliaus pastangomis, platinama „patikrinta“ informacija apie dešimčių tūkstančių ukrainiečių karių žūtis nuo invazijos pradžios. Nepaisant to, Ukraina laikosi. Laukiama, kada pradės veikti lendlizas, o turimos ginkluotės skirtumas tirpti. Mums šis daugelio vakariečių, o ypač – ukrainiečių, laukimas ir tikėjimas, kad ginklai patys laimės karą, atrodo psichologiškai sekinantis veiksnys. Dar didesnis smūgis gynėjų kovinei dvasiai gali būti įsisąmoninimas, kad patys ginklai savaime karo nelaimės.


Baltarusijos Respublikos ginkluotose pajėgose vyksta karinių dalinių kovinės parengties patikrinimas kovai su konvencinio priešo diversinėmis ir žvalgybinėmis grupėmis.

Charkivo kryptimi rusai vykdo intensyvų ukrainiečių dalinių apšaudymą.

Slovjansko kryptimi priešo pastangos sutelktos į pasirengimą pulti Slovjansko ir Barvinkovės gyvenvietes.

Severodonecko kryptimi okupantai apšaudė ukrainiečių dalinius iš minosvaidžių, artilerijos ir daugkartinių raketų paleidimo įrenginių. Rusai ir toliau nesėkmingai ieško silpnų vietų Severodonecko miesto gynyboje.

Per pastarąją parą Ukrainos gynėjai Donecko ir Luhansko srityse atrėmė septynias priešo atakas, sunaikino tris tankus, dvi šarvuotas kovines mašinas ir keturis priešo transporto priemonių vienetus. Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė šešis bepiločius orlaivius “Orlan-10”.

Užblokavus pagrindinius Ukrainos Juodosios jūros uostus, stipriai paveiktos maisto tiekimo grandinės visame pasaulyje. Prieš invaziją Ukraina turėjo 85 mln. tonų grūdų sandėliuose, tačiau rusams dalį infrastruktūros sugriovus ir dėl okupacijos, Ukraina gali naudotis tik 60 mln. tonų sandėliavimo pajėgumais. Ukraina kaltina Rusiją pavogus apie 600 000 tonų grūdų ir dalį jų eksportavus. Vakarai kaltina Rusiją maistą ir maisto krizę naudojant kaip karo įrankį. Iš Ukrainos į pasaulį eksportuojama 42 % saulėgrąžų aliejaus, 16 % kukurūzų, 10 % miežių ir 9 % kviečių.

Nors tai mums kol kas, galbūt, atrodo, kaip su mumis neturintys nieko bendra skaičiai, tačiau nepasirengimas krizėms, jų nenumatymas, neturėjimas reikiamų įrankių ir reikiamo atkirčio nedavimas agresoriui yra tarpusavyje susiję. Maisto krizė nėra kažkoks tolimas, Afrikos šalyse vykstantis reiškinys.

Mes ir visi Vakarų valstybių piliečiai turime suvokti, jog ši maisto krizė yra iš anksto Rusijos paruošta dedamoji, ir karo ne su Ukraina, o su Vakarais dalis. Maisto grandinių tiekimo suardymas ir kylančios maisto kainos išbalansuos 1,6 mlrd. gyventojų turinčias 94 šalių ekonomikas, jas krečianti banga atsiris į Europą.

Pabėgėlių srautu, kuris gali siekti dešimtis milijonų alkanų žmonių. Europos šalys, be energetinių ir finansinių klausimų, turės ant galvos užgriuvusią dar ir šitą globalią bėdą. Milijonus žmonių gali tekti ne tik apgyvendinti, pamaitinti, bet ir spręsti naujas su tuo susijusias problemas, pavyzdžiui, medicininių paslaugų teikimo, socialinės rūpybos, kultūrinių ir religinių skirtumų išprovokuotų konfliktų.
O kur dar karas Ukrainoje.

Natūralu, kad Europa stengsis visa tai suvaldyti, ir karo bet kokia kaina sustabdymas, nuolaidžiaujant Putinui ir dovanojant jam dalį Ukrainos, atrodys vienintelė logiška išeitis.

Paradoksalu, tačiau nuolat kartodami ir manydami, kad Putinas tėra į kampą įvarytas žvėris, patys tapome Kremliaus sukurtos situacijos įkaitais. Tą sukąstais dantimis turime pripažinti ir imtis veiksmų.

Visų pirma, suvokti, kad situacija yra labai rimta. Tada pradėti planuoti, ką daryti toliau, ir kuo greičiau savo planą įgyvendinti. Kitaip mus ištiks katastrofa. Ta, kurią suplanavo Kremlius.

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas
*****

Nuotr.dailymail.co.uk

Locked N’ Loaded

Donbaso kryptis.
Šiaurinis flangas

Charkiv. Be pakitimų.
Izyum. Agresorius toliau puola Dovhenke ir Dolyna ruožuose, tačiau tikslų nepasiekė. Sektoriuje pastebėti tankai T80U, kurie tikėtina priklauso 1 – mos GTA 4 – ai tankų divizijai. Jų aplink Įzyum nematėme jau senokai. Pagrindinis pastiprinimo manevriniais vienetais srautas keliauja į Severodonetsk, tačiau neatmestina, kad siekdami greitesnių rezultatų puolant Dovhenke ir Dolyna, orkai į Izyum sektorių papildomai permetė nedidelius (kuopos ar būrio dydžio) manevrinius vienetus, kurie turėtų sustiprinti agresoriaus puolimo grupes.

Lyman.
Tęsiasi sunkūs mūšiai Svyatohirsk, sunku spręsti kas čia turi persvarą. Pasirodė pranešimų, kad ukrainiečių vienetai persikėlė į kitą Severskyi Donec upės pusę ir užėmė gynybą naujame ruože. Šią informaciją reikia tikrinti, tačiau panašu, ukrainiečiai jau reaguoja į besikeičiančią situaciją. Neatmestina, kad daliniame apsupime atsidūrusios ukrainiečių pajėgos prie Pasika pasitraukė į Bohorodychne.

Rayhorodok gynyba šiuo atveju yra kritiškai svarbi. Jei agresoriui pavyktų persikelti per upę, užimti miestelį, tuomet jis ne tik priartėtų prie Slaviansk iš šiaurės rytų, bet ukrainiečių grupuotę Dolyna – Bohorodychne atkirstų nuo Slaviansk, grėstų šios grupuotės apsupimas. Tai suprasdami, ukrainiečiai aršiai ginasi, šiandien atmušė orkų atakas.

Severodonetsk.
Kautynės mieste tęsiasi. Nors agresorius turi iniciatyvą ir kontroliuoja didesnę miesto dalį, ukrainiečiai gina vakarinėje miesto dalyje įsikūrusį pramoninį rajoną. Šiandien visos agresoriaus atakos atmuštos.

Gynėjai sėkmingai atmušė agresoriaus pastangas priartėti prie Lysychansk iš pietų. Nepaisant čia permetamų rezervų atrodo, kad orkų puolimas Toshkivka ir Ustinivka ruožuose įstrigęs.

Bakhmut. Pasirodė pranešimų, kad į šį sektorių permetami orkų desantininkų BTG, stiprinamos paramos ugnimi priemonės, tačiau ir toliau agresoriui nepavyksta pasiekti savo tikslų. Net orkų propagandistai pažymi itin aršią ukrainiečių gynybą Zolote „kišenėje.“ Maža to, šiandien gynėjams geros žvalgybos, targetingo ir tikslaus artilerijos darbo dėka pavyko išmušti orkus iš jų priešakinių pozicijų Nahirne. Agresorius priverstas atsitraukti į antrines gynybos pozicijas. Orkai taip pat patyrė didelius nuostolius prie Berestove.

Centras. Orkai bandė pralaužti Avdiivka gynybos ruožą iš šiaurės, tačiau reikšmingų rezultatų nepasiekė.

Zaporizhia. Be pakitimų.

Pietų kryptis. Negalėdamas iš ukrainiečių perimti iniciatyvos, agresorius stoja į gynybą, tvirtina ir įrenginėja naujas pozicijas.

Žvelgiant bendrai, agresorius sukoncentravo pastangas užimti Severodonetsk ir pradėti mūšį dėl Slaviansk. Padėtis yra sudėtinga, ukrainiečiai ne tik netenka teritorijos, bet ir patiria nemažus nuostolius, vietomis atsiranda artilerijos sviedinių trūkumas. Tačiau reikia suprasti, kad orkams taip pat švelniai tariant ne pyragai. Taip, jie turi persvarą ugnies priemonėmis (aviacija, artilerija), nejaučia sviedinių trūkumo. Tačiau kaip ir anksčiau didžiausios jų bėdos dėl manevrinių vienetų trūkumo.

Aplink Slaviansk ir Severodonetsk yra sutelktos ir iš kitų sektorių nuolat papildomos kovingiausios ir pilniausios orkų BTG (to pasekoje orkai praranda iniciatybą Pietų kryptyje, nieko nepasiekia Zaporizhia ir Avdiivka). Visas, kas liko iš 1 GTA, 90 – osios tankų divizijos, desantininkų kaunasi Severodonetsk ir Slaviansk sektoriuose. Nors čia besikaunančias pajėgas įvardijome kaip kovingiausias ir pilniausias, tačiau tai tik palyginus su viskuo, kas liko kituose sektoriuose. Pagrindinėje puolimo ašyje taip pat kaunasi pavargusios, išretintos ir demotyvuotos pajėgos. Rusija nebeturi ko jomis pakeisti, nes:

  • RF rengiami „teritoriniai batalionai“ (rezevistų/kontraktnikų pagrindu apygardose formuojami vienetai) dar neparengti ir vargiai pakeis situaciją,
  • ”demilitarizuotų“ reguliarių RF dalinių užpildymas kontraktnikais stipriai stringa.
  • DNR/LNR mobilizuotieji tėra patrankų mėsa,
  • kovinę techniką, artileriją gebančių valdyti, kovinės patirties turinčių samdinių resursas taip pat neamžinas.

Viena išeitis – masinis šauktinių naudojimas. Tačiau ar padėtį pakeis nemotyvuota ir prastai parengta karių masė, už kurios stovi jų motinos ir tėvai? Taip, dabar tėvų ir motinų judėjimas beveik nematomas. Tačiau jei į Rusiją ims plaukti išimtinai šauktinių karstai, o Kremliaus grupuočių tarpe atsiras norinčių tai išnaudoti

*****

Plačiai ir skandalingai nuskambėjo Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo Dmitrijaus Medvedevo pareiškimas: “Aš jums sakau, aš jų nekenčiu. Jie yra niekšai ir šunsnukiai. Jie nori mirties mums, Rusijai. Ir kol būsiu gyvas, padarysiu viską, kad jų neliktų”. Tokie žodžiai esą patvirtino Kremliaus ketinimus vykdyti ukrainiečių tautos genocidą. Prieš kelias dienas Medvedevas pareiškė, kad jei Ukraina naudos amerikietiškas MLRS sistemas, Rusija smogs “sprendimų priėmimo centrams“, t.y. Ukrainos gynybos ministerijai, generaliniam štabui, Aukščiausiajai radai ir Prezidento kanceliarijai. Dar anksčiau, Medvedevas švaistėsi grasinimais dėl branduolinio ginklo panaudojimo.

Dvare visuomet turi būti visiems girdimas ir matomas klounas, kurio lūpomis išsakomi tikrieji ketinimai. Kadangi Žirinovskis apsikabinęs Kobzoną unisonu traukia ciastūškes, rūmų juokdario kepurė užmaukšlinta Medvedevui. Tačiau tai nereiškia, kad jis kalba nesąmones.

Nuo Medvedevo neatsilieka ir kiti Rusijos politikieriai: parlamento narys Aleksejus Žuravliovas pasiūlė subombarduoti Kyjivą kaip Mariupolį. „Taikos užtikrinimui”, deputatas siūlo Rusijos kariuomenei „eiti iki Lenkijos“. Kitas Rusijos parlamento narys Michailas Delyaginas pasiūlė pulti Azerbaidžano naftos pramonės objektus. Rusijos propagandistas Sergejus Michejevas paragino Kremlių pradėti karinę operaciją prieš Baltijos šalis ir sukurti sausumos koridorių į Kaliningradą (matyt, niekas Maskolijoje nebelaiko Baltarusijos atskira valstybe).

Iš vienos pusės, į ligonių kliedesius nereikėtų kreipti dėmesio. Iš kitos pusės, gerai, kad yra, kas išpasakoja Kremliaus nuotaikas ir galimus planus. Mums šie dalykai žinomi, reiktų kažkaip Briuselyje juos pateikti pietų meniu.

ES tvirtina, kad Rusija savo veiksmais blokuoja grūdus Ukrainos uostuose. Pasaulio maisto programos duomenimis, maisto krizė artimiausiu metu paveiks papildomai 50 mln. žmonių. JT Saugumo Tarybos posėdyje Europos vadovų Tarybos pirmininkas Charles Michel apkaltino Rusiją šantažuojant pasaulį maistu. Atsakydamas į tai, Rusijos nuolatinis atstovas JT Vasilijus Nebenzia apkaltino Vakarų politikus “skleidžiant melą” ir išėjo iš posėdžių salės.

Išėjo vagis, kišenėse išsinešdamas svetimą, milijonams badaujančiųjų skirtą maistą. Ir neatsirado nei vieno drąsuolio, kuris tą vagį būtų sustabdęs, iškratęs kišenes ir išpėręs subinę dilgynėmis. Nekalbant apie pagavimą už rankos vagystės metu. Ir kartuvių ešafotą karo nusikaltėliams.

Gilėja vertybinė krizė dėl užsitęsusio karo Ukrainoje. Tiek Maskva, tiek Kyjivas aptarinėja Macrono siūlymą nežeminti Rusijos ir pradėti (kažkokias) derybas (ir vėl?).

“- Nelabai suprantu Rusijos pažeminimo. Kas yra Rusija? Apie ką mes kalbame? Apie tai, kad visus šiuos aštuonerius metus jie žudė mūsų žmones?“ – viešai Paryžiaus klausia Zelenskis. “- Niekas mūsų nežemina – mus žudo. Todėl neketiname nieko žeminti, o atsakysime tuo pačiu”.

Baltarusijos kariuomenė pradėjo pratybas, ruošiantis pereiti iš taikos į karo meto padėtį. Kremlius svajoja pradėti puolimą iš Baltarusijos ir tuo apsunkinti Ukrainos gynybą. Klausimas, žinoma, ko bus verti (jeigu bus) į mėsmalę mesti baltarusių kariai, kurie dešimtmečiais nedalyvavo jokiuose kariniuose veiksmuose, neuostė parako, nematė – išskyrus bananais daužomų savo tautiečių – kraujo. Lukašenkos paradų šou išdresuota armija greičiausiai išsibėgiotų pirmomis mūšio akimirkomis.

Okupacinė Chersono srities valdžia ketina surengti regione “referendumą” tam, kad nuspręstų dėl jo “prijungimo” prie Rusijos Federacijos. Kremlius, okupavęs Luhansko sritį (jau okupuota 97 %) ir įsitvirtinęs pietuose, matyt, kažkuriam laikui sieks karo užšaldymo, derybų su Kyjivu ir Vakarais. Tačiau tai labai pavojinga situacija, nes Rusija pauzę išnaudos persigrupavimui, resursų atnaujinimui ir tolesniam karo etapui. Ukraina ir Vakarai neturi kito kelio – tik šiandieninio Kremliaus režimo sunaikinimą.

Slovjansko kryptimi priešas šturmuoja ukrainiečių pajėgas, siekdamas pagerinti taktinę padėtį.

Vykdomas įnirtingas inžinerinės įrangos apšaudymas Izium rajone.

Limano rajone rusai bandė prasiveržti Raihorodoko gyvenvietės kryptimi, tačiau nesėkmingai.

Severodonecke Ukrainos kariai sėkmingai sulaiko okupantų pajėgas, mieste tęsiasi kovos.

Miesto apylinkėse netikėtai pradingo rusų nacgvardijos (maskoliai ją vadina rosgvardija) specpajėgų “Achmat”, pavadintos Kadyrovo garbei, prievartautojai ir žmogžudžiai. Naktį 8-ni šios grupės smogikai patrulio metu „pasiklydo“ ir ryte buvo rasti negyvi.

Antracyto miesto (55 tūkst. gyventojų) kolaborantų administracijai buvo perduoti linkėjimai sprogmenų pavidalu. Vietiniai sako, kad likę gyvi kolaborantai kažkodėl prarado norą “eiti į darbą”.

Priešo personalas vis labiau demoralizuojamas. Turimais duomenimis, 106-osios ir 76-osios oro desanto divizijų dalinių kariai atsisakė dalyvauti karo veiksmuose ir iš Luhansko srities grąžinami namo į Rusiją.

Būtent taip ir ne kitaip. Maskoliai turi drebėti iš baimės galvodami, kad jiems dar teks praleisti naktį Ukrainos žemėje.

Maskva šaiposi iš Vakarų, teigdama, jog vakariečiai, pripratę prie migdolų pieno latte ir bandelių be glitimo, rudenį patirs pragarą, kai tokia bandelė bus parduodama už šaukšto eršketų ikrų vertę.

Degalų kainos ir aviacinio kuro stygius gali apriboti skrydžius, kas bus tikra tragedija „atostogas su vaizdu“ įpratusiems planuoti europiečiams.
Pigios beglitimės bandelės, raudonas vynas, atostogos su vaizdu į jūrą mainais į dovaną Putinui – krauju plūstančią Ukrainą.

Kremlius teigia, kad tokį rudenėjantį vaizdą mato Prancūzijos vadovas ir jo skystumą vertina kaip nuovargį dėl sankcijų bei ragina kuo greičiau pradėti kalbas „apie karo pabaigą“.

Psichoperantai Raudonojoje aikštėje teigia, kad Macrono parašas jau yra.

Tuo tarpu pezidentė Dalia Grybauskaitė, kalbėdama apie Macrono skambučius Putinui ir juos vertindama kaip skambučius teroristui, pabrėžia, kad mes, Vakarai, savo bailumu ir krūpčiojimu užauginome Putiną, neišmokome Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo klaidų.

Mūsų įsitikinimu, Putiną gali sustabdyti tik ultimatyvi, jėga paremta politika: Kremlius privalo nešdintis lauk iš Ukrainos. Nepaklusęs, tuojau pat sulaukti smūgių į okupacinius pajėgumus Ukrainos teritorijoje. Ne tik driskių gauja, bet ir jos vadai Kremliuje turi drebėti iš baimės dėl galimo fizinio atsako į savo planuojamus ir vykdomus nusikaltimus.

Tik tokiu būdu galime sumažinti Rusijos agresijos nuostolius pasauliui. Kiekviena pradelsta diena, kiekviena pradelsta valanda Putinui ir jo sėbrams kelia juoką ir padrąsina juos judėti dar didesnių žudynių ir prievartos link.

******

Foto: dvyliktokės išleistuvės Charkive.

Vokietijos vyriausybė paskelbė, jog imsis visų priemonių, kad šalies apginklavimui būtų skirta papildomai 100 mlrd. eurų. Ši suma papildys ir taip rekordinį šių metų gynybos biudžetą – 50,4 mlrd. eurų ir bus išleista per ateinančius penkerius metus. Vokietijos militarizavimas labai svarbus visai Europai. Šalies ekspertai pagaliau pripažino, kad Vokietija neturi nė vienos kovai parengtos brigados ir nėra pasiruošusi kariniams veiksmams.

Keisčiausia tai, jog karo su Ukraina kontekste, šis faktas beveik arba visai neaptarinėjamas. Spėjama, jog žiniasklaida jau „pavargo“ nuo neįvykdytų pažaduko Scholz pareiškimų dėl ginklų tiekimo Ukrainai. Kitaip tariant, Vokietijos valdžios pareiškimais nebetikima.

V. Zelenskis pareiškė, kad Ukrainai nepriimtini Vakarų planai dėl karo su Rusija nutraukimo. Ukrainos prezidentas atmeta bet kokius primestus „taikos planus“, kurie kuriami be Ukrainos dalyvavimo. Zelenskis pastebi, jog norima Ukrainą stumtelėti link nuolaidų, tam tikrų kompromisų, neatsiklausiant pačios Ukrainos.

Prezidentas teigia, jog neturi jokių taikos planų, o derybos su Rusija nuliniame lygyje. Vienintelė derybų sąlyga – pergalė arba Rusijos kariuomenės atitraukimas į vasario 23-sios pozicijas.

Teisinga ir kieta pozicija tiek Rusijos, tiek Vakarų atžvilgiu.

Dėl teroristinės Rusija veiksmų šiais metais pasaulyje gali smarkiai kilti maisto kainos, didėti badaujančiųjų. Maisto krizę Kremlius išnaudoja, kaip šantažo įrankį: bando pasipelnyti iš grūdų grobstymo, parduodamas pavogtus kviečius sausros kamuojamoms Afrikos šalims; ragina nutraukti sankcijas.

Tokia situacija apsunkina Vakarų sankcijų taikymą Kremliui. Šiuo metu dėl sausros badauja apie 17 mln. žmonių Somalyje, Etiopijoje ir Kenijoje. Afrikos šalims visiškai tas pats iš kur pirkti grūdus, todėl jos nedvejodamos pirks juos iš Rusijos.

Rusija ir Ukraina kasmet tiekdavo apie 40 proc. Afrikai reikalingų kviečių.

Putinas nurodė išmokėti 81 500 JAV dolerių išmokas kiekvienai Ukrainoje ir Sirijoje žuvusio Rusijos nacionalinės gvardijos kario šeimai.

ES komisaras Thierry Bretonas pareiškė, kad ES parengė planą, kaip atsisakyti rusiškų dujų. ES per metus iš Rusijos importuoja 155 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. Briuselis ketina 50 mlrd. kubinių metrų importuoti iš Jungtinių Valstijų arba/ir Kataro. ES komisaras pažymėjo, kad dujų išteklius Kremlius naudoja Europos skaldymui.

Pats sudėtingiausias metas Rytų Ukrainos fronte. Lysičiansko ir Zaporižės rajonuose esančias kariuomenės pozicijas, keldamas karių kovinę dvasią, aplankė prezidentas Zelenskis. Šiomis dienomis spręsis vadinamosios Severodonecko kišenės likimas. Okupantai, sukoncentravę dideles pajėgas Popasnos kryptyje, stumiasi į šiaurę. Iziumo kryptyje didelės rusų pajėgos braunasi link Slovjansko. Masine artilerijos ugnimi apšaudomas Severodoneckas. Baiminamasi, jog jei Popasnos grupuotė atkirs Severodonecką ir Lysičianską, didžiulėms ukrainiečių pajėgoms iškils Mariupolio pavojus.

Priešas taip pat telkia pajėgas puolimui Zaporižės kryptimi. Ši rusų okupantų sėkmė sąlygota vėluojančiu ginklų tiekimu. Arestovičius pastebi, jog svarstymai ir abejonės, įveliančios vakarų partnerius į diskusijas dėl ginkluotės tiekimo, silpnina Ukrainos galimybę gintis ir pereiti į puolimą. Zelenskis pabrėžia, jog šiuo metu reikia mažiau kalbėti apie ginklų tiekimą, o ginklus tiesiog tiekti.

Būtent. „Like“ rinkimas, skambūs, miniai patinkantys šūkiai politikams kur kas svarbiau, nei jų šalių geležys, pristatyti Ukrainos kariams. Deja, šis pigių politinių blizgučių ir skudurų turgus šiandien turi daugiau įtakos nei gyvybiškai svarbūs strateginiai ėjimai.

Baltarusijoje kuriama pietų operatyvinė vadovybė, numatoma padidinti Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų skaičių iki 80 tūkst. karių.
Donecko kryptimi tęsiasi rusų artilerijos apšaudymas, oro smūgiai iš lėktuvų ir sraigtasparnių. Pagrindinės okupantų pastangos sutelktos į Severodonecko ir Bachmuto kryptis. Rusai toliau šturmuoja Severodonecko miestą, kovos tęsiasi. Ukrainos kariai daro priešui didelius nuostolius.

Ukrainos kovos sraigtasparniai smogė priešo pajėgoms Chersono srityje, o karo lėktuvai – amunicijos sandėliams Mykolaivo srityje. Priešas neteko daugiau kaip 20 žmonių ir iki 10 vienetų karinės technikos.

Rusijos karo laivai atsitraukė 100 km nuo Ukrainos pakrančių. Štai ką reiškia vien tikimybė gaut „Harpūnu“ į pasturgalį.

Mindaugas Sėjūnas, Aurimas Navys

*****

Locked N’ Loaded

Donbaso kryptis.

1) Šiaurinis flangas
• Charkiv. Ukrainiečiai intensyvina kontratakas į šiaurę nuo Charkiv. Pagrindiniai atakų objektai Kazacha Lopan, Ternova ir Rubizhne. Svarbu pastebėti, kad orkai praneša, kad prie Rubizhne ukrainiečiai forsavo Donec upę ir bando kitame krante susikurti placdarmą. Ukrainiečiai šia tema kol kas tyli, reikalinga tikslinti informaciją. Kaip ten bebūtų, iniciatyvą sektoriuje savo rankose toliau laiko ukrainiečiai.

• Izyum. Kaip ir vakar minėjome, agresorius didžiausias pastangas deda puldamas Dovhenke ir Dolyna link su tikslu atkirsti ukrainiečių grupuotę Pasika – Bohorodychne. Puolimo rezultatai kol kas nežinomi. Ukrainiečiams kritiškai svarbu išlaikyti gynybos liniją Cherkaske – Novomykolaivka – Dolyna – Bohorodychne – Tetianivka – Prishyb – Sydorove – Rayhorodok. Tai vandens kliūtimis pridengtas, kelių išvagotas ruožas, kuris kritiškai svarbus Slaviansk gynybai. Ukrainiečiai jau ne kartą parodė, kad puikiai moka išnaudoti vietovę, targetingą, ugnį ir manevrą ginant tokius svarbius ruožus.

• Lyman. Verda sunkūs mūšiai vakariame flange, agresorius skelbia užėmęs Svyatohirsk. Tai paskelbė ne tik propagandistai, tačiau ir didis elnių generalisimusas tovariščius Shoigu. Tai gali būti susiję ne tik (o gal ne tiek) su pasiektais rezultatais, kiek su noru parduoti pergales vidinei auditorijai, o ypač konkurentams ir šeimininkams Kremliuje. Kaip ten bebūtų, net ir taktinė orkų sėkmė Svyatohirsk komplikuotų ukrainiečių grupuotės Pasika – Bohorodychne padėtį. Neatmestina, kad ukrainiečių pajėgos iš Pasika bus atitrauktos, nes yra grėsmė, kad jos bus apsuptos.

• Severodonetsk. Sunkūs mūšiai mieste toliau tęsiasi. Agresorius sutelkė dar daugiau artilerijos sistemų, ukrainiečiai jau sunkiai gali varžytis su tokiu vamzdžių kiekiu. Persvara ugnimi kontaktinėje linijoje pereina į orkų rankas. Visgi ukrainiečiai toliau ginasi, vykdo kontratakas.

• Bakhmut.

a) Orkai čia taip pat meta rezervus (manevriniai vienetai, parama ugnimi, aviacija) ir bando perlaužti situaciją sau naudinga linkme. Visgi kol kas kelio Bakhmut – Lysychansk perkirsti ir įsitvirtinti vakarinėje jo dalyje nepavyksta – ukrainiečiai atmušė visas atakas.

b) Toliau tęsiasi mūšiai Mykolaivka ruože. Panašu, kad agresoriui pasiekti taktinių tikslų nepavyko.

c) Didėja spaudimas Komyshuvakha, tačiau ir čia ukrainiečiai kol kas laikosi. Visgi ukrainiečių grupuotės apsupimo Zolote klausimas dėl senkančių gynėjų resursų (tiekimas iš Siversk sutrikdytas) su kiekviena mūšių diena tampa aktualesnis.

2) Centras. Avdiivka sektoriuje ir toliau dirba abiejų pusių artilerija, vykdoma žvalgyba. Orkų manevriniai vienetai (didžiąja dalimi sudaryti iš “elitinių” DNR/LNR dalinių) nebeturi potencialo pulti, kelinta diena stovi gynyboje. Tokia ta jau bene jau mėnesį orkų skalambyta “Avdiivkos katilo likvidavimo operacija”.

Zaporizhia. Atsinaujino mūšiai aplink Orikhiv ir Huliajpole, tačiau sunku spręsti, ar tai kažkas daugiau nei lokalus suintensyvėjimas.

3) Pietų kryptis. Ukrainiečiai toliau sėkmingai laiko išsikovotą placdarmą aplink Davidiv Brid. Agresorius vėl pabandė pulti, tačiau apsilaužė ragus ir grįžo iš kur atėjęs. Tuo orkų nesėkmės nesibaigia. Siekdami išlaikyti gynybos tankį ir gylį jie priversti trumpinti užimamą frontą aplink Chersoną, todėl traukiasi. Ukrainiečiai artilerijos ir manevrinių vienetų pagalba neleidžia suabejoti tokių veiksmų teisingumu. Atskirose vietose nuo kontaktinės linijos iki Chersono miesto liko 15 km (darbinis atstumas ukrainiečių artilerijai). Matydami lėtai, bet nenumaldomai blogėjančią padėtį, orkai iš Vasilivka (kur visai neseniai kaupė pajėgas tikėtinam puolimui Zaporizhia link) ir Melitopol permeta pajėgas į Cherson.

*****

Foto: V. Zelenskis lankosi Ukrainos rytuose. Šaltinis: Nexta

Po smūgių Kyjivui į dienos šviesą išlindo bunkerinis. Parodyt, kad tai jo darbas. Putinas pagrasino, kad Rusija smogs naujiems taikiniams, kurie iki šiol buvo neliesti, jei Vakarai tieks Ukrainai toliašaudės artilerijos sistemos raketas. Bunkerinis mano, kad ginklų tiekimu Ukrainai civilizuotas pasaulis siekia kuo ilgiau „pratęsti ginkluotą konfliktą“. Tuo pačiu Putleris paaiškino, kad tos naujos Vakarų raketos “nėra kažkas naujo.“

Na na, atrodo, „didžiam dziudo ringo meistrui“ drėksta delniukai. Taip, jis smogė pirmas, bet dabar suvokia, jog bus mušamas. Galbūt, jį netgi spardys kojomis.

Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrij Medvedev sukritikavo Vakarus dėl sankcijų prieš Kremliaus gaujos šeimų narius. Sankcijos neteisėtos, nes jos esą nukreiptos ne prieš Rusijos politikus, o prieš jų šeimų narius, „kurie niekuo dėti“. Peterburgo banditėlis verkia, kad JAV ir Europa nutarė atimti Putino dukryčių turtus ir, nepatvirtintais duomenims, išgrūsti lauk Medvedevo sūnelį iš JAV.

Įdomi ta Kremliaus šeima: loja ir kovoja prieš Vakarus, o savo vaikiukams nuperka studijas geriausiuose JAV ir Europos universitetuose. Oj, kaip seniai laikas buvo jiems kraustytis iš New York 5th avenue į Sransko ulica.

Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad Vokietijos vyriausybė nenori Ukrainai perduoti tankų, nes bijo, kad euforijos apimti ukrainiečiai panaudos juos puldami Rusijos Federaciją. O tai gali išprovokuoti Trečiąjį pasaulinį ir toliau jūs visą seną dainą, manome, kad žinote. Žodžiu, tankų perdavimas net nėra svarstomas kaip viena iš galimybių. Kad Ukraina gali laimėti prieš Rusiją viena, mes esame tikri. Ar Vokietija (ir kitos Vakarų šalys) gali laimėti prieš Rusiją be Ukrainos, čia jau klausimas. Žinoma, mes kalbame ne apie tiesioginį ginkluotą konfliktą. Kol kas.

Rusija ieško pirkėjų Ukrainoje pavogtiems grūdams tarp Afrikos šalių. Ukraina teigia, kad nuo vasario mėnesio, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją, Rusija pavogė iki 500 000 tonų kviečių, kurių vertė siekia 100 mln. dolerių. Didžioji dalis grūdų buvo nugabenta į Rusijos kontroliuojamo Krymo uostus, o tada perkrauta į laivus, įskaitant ir kai kuriuos, kuriems taikomos Vakarų sankcijos, teigia Ukrainos pareigūnai.
Juodkalnija, Bulgarija ir Makedonija uždarė savo oro erdvę rusų orlaiviams, todėl Lavrovo oficialus vizitas į Serbiją žlugo.

Be esminių pakitimų. Pastebimas nesutarimas dėl taktikos, ginant Luhansko sritį, t.y. Severodonecką ir Lysičianską. Ukrainos kariuomenė sėkmingai ginasi Severodonecke, tačiau priešas neva dėl to pasistūmėjo prie Iziumo pietvakarių kryptimi ir link Sloviansko. Baiminamasi, jog nepasikartotų Debalcevės scenarijus. Siūloma trauktis iš Severodonecko ir taip sustiprinti kitas pozicijas.

Karas, – tai matematika ir menas viename. Mes neabejojame Ukrainos kariuomenės vadų ir štabų sprendimais ir tikime, kad tragedija nepasikartos. Šimtai karininkų, analizuojančių ir planuojančių Ukrainos pajėgų štabuose tikrai geriau už mus žino, koks veiksmų eigos variantas yra geriausias. Vis dėlto, laikytumės kuklios nuomonės, kad Severodenckas nėra toks svarbus, kad jame būtų verta rizikuoti vykstančios operacijos rytuose eiga. Jei situacija pasikeistų ukrainiečių nenaudai, geriau palikti miestą tam, kad būtų sukauptas potencialas platesniam kontr-puolimui ateityje.

Baltarusijos teritorijoje pagal Ukrainos valstybinę sieną, dislokuojami Rusijos daliniai, ginkluoti raketų kompleksais “Iskander-M”, priešlėktuvinėmis sistemomis “Pancir-C1”, priešlėktuvinėmis raketų sistemomis S-400, taip pat sraigtasparniai ir naikintuvai.

Slobožansko rajone priešas apšaudo Ukrainos dalinius iš artilerijos, raketinių granatsvaidžių, minosvaidžių ir tankų. Rusai okupuotose teritorijose intensyviai atkuria transporto infrastruktūrą ir stato pontonines-bėgines perėjas per upes.

Donecko rajone okupantų daliniai apšaudo ukrainiečių pozicijas palei visą sąlyčio liniją. Raketomis apšaudyti Slovianskas, Lysičianskas ir Orichovė.

Okupantai toliau šturmuoja Severodonecką.

Pranešama, kad trasoje Artiomovskas – Lysičianskas žuvo dar vienas Rusijos generolas Romanas Kutuzovas. Atrodo, senas karių priežodis, kad mūšius laimi kareiviai, o medalius gauna generolai, orkų gretose skamba kitaip: kai eiliniai driskiai bėga iš mūšio lauko, Ukrainos gynėjų kulkas susirenka vadovaujantys mėsininkai.

Mariupolio „Azov“ pulko vado Deniso Prokopenkos žmona Kateryna Prokopenko informavo, kad įkalintiems „Azov“ kariams trūksta maisto ir vandens. Informaciją apie įkalintuosius pateikia Raudonasis kryžius, tačiau perduodama rusų teikiama informacija. Mes iš pat pradžių skeptiškai žiūrėjome į „Azov“ karių apsikeitimo į rusų belaisvius operaciją per tris dienas. Manom, jog šviesa tunelio gale atsiras tik žlugus Putlerio režimui.

Mindaugas Sėjūnas, Aurimas Navys

*****

1 KOMENTARAS

  1. ir vėl tu su tuo nabašnyku žirinovskiu. Nuolat kartojamas naftalinas pradeda kelti abejones dėl kompetencijos.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Politiniai paskyrimai valstybės tarnyboje turi baigtis

Vytautas Sinica Kaip rašiau, taip ir įvyko Liberalas kultūros ministras Simonas Kairys susidorojo su Valstybinės kalbos inspekcijos vadovu Audrium Valotka....

Prancūzijos naujasis vidaus reikalų ministras įsitikinęs, kad reikalingas referendumas dėl imigracijos

Prancūzijos naujasis vidaus reikalų ministras, siekiantis „atkurti tvarką“, pritarė tam, kad būtų surengtas referendumas dėl imigracijos, nors pripažino,...

Lenkijos prezidentas buvo paduotas į teismą dėl galimo lenkų įžeidimo

Viena Lenkijos nevyriausybinė organizacija pranešė padavusi į teismą šalies prezidentą Andrzejų Dudą (Andžejų Dudą) dėl galimo lenkų įžeidimo. Apie...

Vanharos tyrimas Nr. 1. Nebaigti reikalai

Dominykas Vanhara Laisvės partija šiuose Seimo rinkimuose pasirinko šūkį: „Turime nebaigtų reikalų“. Šios partijos rėmėjai, ko gero, mano, kad čia...