Rublio krizės atvirkštinė pusė.

Ekstremalus rublio stiprėjimas sukels pakopinį į eksportą orientuotų pramonės šakų žlugimą.

Pirmajame etape tai palies įmones, eksportuojančias prekes nesusijusias su žaliavų sektoriumi.

Antrame etape prasidės erozija įmonių, kurios turi daug didesnę saugumo ribą ir kurios yra tampriai susijusios su Rusijoje išgaunamomis žaliavomis.
Trečiajame etape prasidės žlugimas įmonių, kurios savo gamybą orientuoja į vidaus rinką. Kažką gaminti Rusijoje taps nuostolinga.

Pavyzdžiui, naujienose dažnai girdėjote apie nepaprastai dideles benzino kainas JAV – dabar vidutinė benzino kaina JAV siekia 1,28 USD už litrą, o tai tik 20% brangiau nei benzinas Rusijoje.

Ęsant kainai 50 rublių už dolerį, galima paminėti šimtus pavyzdžių, kai statybinių medžiagų, įrangos, komponentų ir vietinės gamybos vienetų kaina yra daug didesnė nei Amerikos ar Europos, jau nekalbant apie Azijos kilmę.

Galutinis produktas, atsižvelgiant į dideles vidaus sąnaudas, Rusijoje kainuos daug daugiau nei pasauliniai analogai, todėl nebus įmanoma pakeisti importuojamus gaminius ir plėtoti gamybą Rusijoje taps nenaudinga dėl aukštos savikainos. Apie tokios produkcijos eksporto galimybes nėra ką ir kalbėti.

Ketvirtajame etape pradės degraduoti ūkio sektoriai, įskaitant paslaugų sektorių, aptarnaujantys pramonės įmones.

Vadinasi pramonės įmonės norėdamos sumažinti produkcijos savikaina, tam turės tik vieną galimybę – mažinti dirbančiųjų atlyginimų fondą. 2022 metų balandį darbo užmokestis krito 6,6 proc., tai yra mažiau nei per 2015-2016 metų krizę, kai realus darbo užmokestis sumažėjo 11 proc.

Tačiau čia dar neatsižvelgta į rublio stiprėjimo veiksnį, kuris pradės veikti 2022 m. antrąjį pusmetį ir darys ribojantį poveikį nominaliesiems atlyginimams. Vienu metu augant kainoms ir stiprėjant rubliui, realus darbo užmokestis gali ir toliau mažėti.

Dėl to su itin stipriu rubliu, Rusija sulauks pramonės gamybos susitraukimo ir realių gyventojų pajamų kritimo su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.

Parengė Linas Karpavičius

2 KOMENTARAI

  1. pagal autorių,Rusija tiesiog klestėtų ,jei 1 doleris būtų lygus 200 rublių-juokingas komentaras

    • Jo. Rusija sėdės rankas susidėjusi ir nieko nedarys.
      Tarp kitko Rusija turi naują Stolypiną (MIšustiną). Taip kad Rusijoje viskas ,,pod kontroliem”

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Pagrindinė JAV darbininkų sąjunga atsisako remti Kamala Harris, jos nariai palaiko Trumpą

JAV 1,3 mln. narių turinti „Teamsters“ sąjunga pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius neremia demokratų kandidatės į prezidentus, nes...

Niekur nevedanti ekonomikos auginimo politika

Almantas Stankūnas Ar žinote kaip valstybė augina BVP? Kas valdantiesiems leidžia girtis rekordiniais BVP augimo tempais? Gal jie beveik...

Nauja pradžia – jubiliejinis 111-asis Senojo teatro sezonas

Neseniai Vilniaus senajame teatre įvyko naujojo teatro sezono atidarymo spaudos konferencija. Naująjį – jau 111-ąjį – sezoną Senasis...

„Kalbėkit rusiškai!“

Vytautas Sinica | Veidaknygė Sprendžiant iš kitų įrašų, tikrai liberalaus žmogaus įspūdžiai. Kaune jau aiškiai jaučiasi, kad kalbėti lietuviškai nebėra...