Almantas Stankūnas. Pergyvenate, kad už elektrą mokėsite 24 cnt/kWh? Atsipalaiduokite, greitai mokėsite 40 cnt/kWh?!

Pergyvenate, kad už elektrą mokėsite 24 cnt/kWh? Atsipalaiduokite, nes greitai gali tekti mokėti 40 cnt/kWh?!

Norite to?

Ne, tai kodėl balsuojate už pamišusio neoliberalizmo apologetus ir nuolankiai Briuselio klaidas įgyvendinančius iš TS-LKD, LS, LP ir panašius?
Paveikslėlyje šios dienos kainos taip vadinamose ES prekybos elektra biržose.

Pridedame prie tų kainų elektros persiuntimo ir balansavimo įkainius ir gauname Lietuvai virš 40 cnt/kWh!

Išvada akivaizdi – kuo labiau sistema sujungta su pagrindine ES elektros rinka Vokietijoje ir Prancūzijoje, tuo kaina aukštesnė. Lietuva su ja sujungta per pietinę Švediją ir Lenkiją.

Laimingiausios, jeigu taip galima išsireikšti, yra tos teritorijos, kurių jungtys su pagrindine ES dalimi silpniausios – šiaurės Švedija ir vidurio bei šiaurės Norvegija.

Ir visa tai, nepaisant dabar jau pigios elektros gamybos iš vėjo ir saulės, kuri Vokietijoje ir Skandinavijos šalyse tenkina labai žymią poreikių dalį.

Kodėl?

Todėl, kad biržose kaina yra nustatoma pagal brangiausią pikinius poreikius tenkinantį šaltinį – gamtines dujas naudojančia jėgaines.

Birža veikia pačiu nenaudingiausiu būdu vartotojams. Ir tai yra pagrindinė problema.

Žemėlapyje nesimato kainų Ispanijoje ir Portugalijoje. Jos yra šiek tiek virš 10 cnt/kWh. O anksčiau buvo panašios į kainas Prancūzijoje. Kas ten atsitiko? Ogi EK leido toms šalims išimtį – apriboti elektros kainas iš vėjo ir saulės. Tik tiek. Labai paprastai, be jokių investicijų situacija buvo normalizuota.

Esu daug rašęs apie tai. Rašė apie tai ir Nacionalinis susivienijimas.

Čia galima pasiskaityti daugiau, jeigu dar neteko:

Tačiau mūsų valdantiesiems atrodo nė motais – nors kuolą jiems ant galvos tašyk. Net diskusijų šiuo klausimu niekas nepradeda.

Na ką gi, kaip sakoma – jie taip kraunasi žarijas ant galvos, kurios vieną dieną suliepsnos skaisčia ir gėdinga liepsna. Problemos ignoravimas tik didina problemą, o tuos kurie ją ignoruoja, kuo ilgiau tai vyksta, tuo labiau daro neadekvačiais.

Kainos:

Reklama

Susiję straipsniai

Pagrindinė JAV darbininkų sąjunga atsisako remti Kamala Harris, jos nariai palaiko Trumpą

JAV 1,3 mln. narių turinti „Teamsters“ sąjunga pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius neremia demokratų kandidatės į prezidentus, nes...

Niekur nevedanti ekonomikos auginimo politika

Almantas Stankūnas Ar žinote kaip valstybė augina BVP? Kas valdantiesiems leidžia girtis rekordiniais BVP augimo tempais? Gal jie beveik...

Nauja pradžia – jubiliejinis 111-asis Senojo teatro sezonas

Neseniai Vilniaus senajame teatre įvyko naujojo teatro sezono atidarymo spaudos konferencija. Naująjį – jau 111-ąjį – sezoną Senasis...

„Kalbėkit rusiškai!“

Vytautas Sinica | Veidaknygė Sprendžiant iš kitų įrašų, tikrai liberalaus žmogaus įspūdžiai. Kaune jau aiškiai jaučiasi, kad kalbėti lietuviškai nebėra...