Karas Ukrainoje. Šimtas trisdešimt trečioji (liepos 6 diena)

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook

Rusijos Valstybės Dūmos žemutiniuose parlamento rūmuose svarstomas teisės aktas dėl ekonominių priemonių Rusijos kariuomenės paramai. Kai jis bus priimtas, juridiniai asmenys Rusijoje privalės vykdyti sutartis su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis.
Visa tai reiškia, kad Rusija de jure ims veikti karo ekonomikos pagrindu, kas iš esmės prilygsta karo padėties paskelbimui, kai pagrindiniai šalies resursai skiriami karui. Šie Kremliaus veiksmai signalizuoja, kad Rusiją intensyvus karas išsekino ir mulkinti šalies visuomenę apie kažkokią “specialiąją operaciją” režimui sekasi vis sunkiau. Tikriausiai greitai bus skelbiama ir visuotinė mobilizacija, “įpakuota” į kokį nors tėvynės gynimo įstatymo paketą.
Ukraina teigia, kad Rusija metė visas pajėgas mūšiams Rytų Ukrainoje. Patiriami didžiuliai nuostoliai, ligoninės perpildytos. Lysičianske liko apie 15 000 gyventojų. Okupantai ieško kolaborantų, derasi su jais kad parodytų proukrainietiškai nusiteikusių gyventojų namus ir butus. Kariškių namai plėšiami, tempiami daiktai ir drabužiai.
Donecko gubernatorius ragina evakuoti 350 000 gyventojų, kad būtų išsaugotos gyvybės, o Ukrainos kariuomenė galėtų geriau ginti miestus. Donecko srityje taikos metu gyveno 1,6 mln. gyventojų
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Džonsonas antradienį kalbėdamas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pasakė, kad tiki, jog Ukraina susigrąžins teritorijas, kurias neseniai užgrobė Rusija. JK premjeras informavo apie naujausią “siuntinį” – karinę įrangą, „įskaitant 10 savaeigių artilerijos sistemų”, kuri bus atgabenta artimiausiomis dienomis.
Bendrame pareiškime 35 Vakarų valstybės bei Japonija ir Pietų Korėja ragina nerengti jokių tarptautinių sporto renginių Rusijoje ir Baltarusijoje, o jų piliečiams uždrausti dalyvauti tarptautinėse varžybose. Naujose rekomendacijose šios valstybės paragino sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos valdymo organų narystę tarptautinėse sporto federacijose.
Vakar stipriai atpigo nafta. Teigiama, kad tai įvyko dėl recesijos baimės ir stiprėjančio JAV dolerio. Vakarų Teksaso naftos žaliava atpigo 8,6 % – iki 99,12 JAV dolerio už barelį, pirmą kartą nuo balandžio mėnesio žemiau 100. Sumažėjus pasaulinei naftos paklausai, kainos gali dar labiau nukristi – iki 65 JAV dolerių už barelį.
Rusijos naftos gavybos bendrovė „Vostok Oil”, vystanti naftos gavybą Arktyje, pasišovė “palengvinti pasaulinę energetikos krizę” ir mesti iššūkį JAV naftos gavybai. Praėjusį mėnesį bendrovė „Rosneft Oil” šį projektą palygino su Nojaus arka, kuri gali išgelbėti pasaulį.
Panašu, jog rusams “pasaulio išgelbėti” nepavyks, mat investuotojai užsuko pinigų kranelius. Du rėmėjai nutraukia 180 mlrd. dolerių vertės projekto finansavimą, o dėl sankcijų į šį regioną negali atvykti tanklaiviai, gręžimo ir kita įranga. Taip kad „Vostok Oil” telkinius pradės eksploatuoti 2029-aisiais, o ne 2024-aisiais, kaip buvo planuota. Jei iš viso pradės.
Šią savaitę JAV valstybės sekretorius Antony Blinken’as Balyje vyksiančioje G20 ministrų konferencijoje susitiks su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi ir nesusitiks su Rusijos užsienio teroro ministerijos vadovu Sergėjum Lavrovu.
Blinkenas ragins Kiniją neremti Rusijos invazijos į Ukrainą ir spausti Maskvą gražinti maistą ir trąšas į pasaulio rinkas. Spėjama, kad JAV pasiūlys Kinijai panaikinti kai kuriuos muitus.
Khm…. Kovoje prieš vieną drakoną, maitinamas kitas. Vakarai ir niekas kitas išaugino abu juos.
Kaip ir prognozavome, rusai, deja, ruošiasi Slovjansko puolimui ir priešingai, nei „karo ekspertai“ numatė, po Lysičiansko užėmimo sustoti neketina.
Artimiausiu metu (ne rytoj ir poryt, o artimiausiais mėnesiais) galime sulaukti tam tikrų pokyčių kare. Ukraina gali tapti pajėgi efektyviai stabdyti okupantą ir galvoti apie puolamąsias operacijas.
Būsima sėkmė fronte priklauso nuo logistikos, ginklų efektyvumo, pajėgų sąveikos, karių ir jų vadų profesionalumo bei sumanumo. Rusija resursų ordos aprūpinimui amunicija, kuru, degtine ir ėdalu turės dar ilgam, tačiau jau dabar susiduria su neefektyvios, pasenusios ginkluotės problemomis. Kariuomenė išsekinta, išretinta, o praradimams kompensuoti reikia šimtų tūkstančių žalių šauktinių – patrankų mėsos.
Tuo tarpu Ukraina jau dabar sugeba numušti daugumą į jos objektus skriejančių raketų ir efektyviai daužyti rusų pozicijas HIMARSais. JK ir kitose NATO valstybėse ruošiami ukrainiečių kariai naujos, modernios ginkluotės valdymui, kurie netrukus stos į mūšį.
Suprasdami kai kurių jūsų susirūpinimą ir komentarus, piktinantis, kad Vakarai duoda per mažai ginklų, norime darsyk pabrėžti, kad ukrainiečiai neturėtų ką veikti su naujausia NATO ginkluote, kad ir kiek jos būtų privežta į Ukrainą. Ginklu reikia išmokti naudotis. Tai užima daug laiko. Taigi, kantrybės. Karas – ne krepšinio varžybos ir ne kinas.
Okupantai Charkivo rajone tęsia apšaudymą iš sraigtasparnių, tankų, minosvaidžių, pabūklų ir raketinės artilerijos.
Du žmonės žuvo ir septyni buvo sužeisti, kai Rusijos pajėgos apšaudė Slovjanską. Užsidegė centrinis miesto turgus, taip pat nukentėjo pats centras bei kiti rajonai.
Skėriai mėgina brautis link Bachmuto dvejomis kryptimis, tačiau nesėkmingai.
Avdijivkos – Zaporižės kryptimis tęsiasi apšaudymas palei visą fronto liniją.
Šaltiniai teigia, jog Ukrainos pajėgos po truputį stumiasi Chersono link.
Šiandien 3 val. 50 min. Rusijos laivai paleido 6 sparnuotąsias raketas. Taikytasi į Dnipro. Visos raketos numuštos.
Odesos rajone numuštos 3 rusų raketos.
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų bombonešiai ir atakos lėktuvai sunaikino du lauko šaudmenų sandėlius, du okupantų įtvirtinimus ir daugiau kaip 10 vienetų priešo technikos.
Anksčiau skelbta apie sunaikintą okupantų karinę bazę Melitopolyje – patikslintais duomenimis žuvo apie 200 rusų karių, daugiau kaip 300 sužeista.
*******
Locked N’ Loaded
Donbaso kryptis
Šiaurinis Donbaso flangas
Charkiv. Toliau vyksta kautynės šiauriniame ruože, ukrainiečiai atmušė orkų ataką prie Prudyanka. Daugėja ženklų, kad patys ukrainiečiai ima rengti kontratakas. Siekdamas išlaikyti iniciatyvą, agresorius ne tik į kairę ir į dešinę daužo su artilerija, raketomis ir aviacija, bet ir aktyviai (kas ankščiau rečiau pasitaikydavo) naudoja elektroninės kovos priemones.
Izyum. Nors agresoriaus pajėgos išsekusios (tai rodo kelias dienas buvusi puolamųjų operacijų intensyvumo pauzė bei gynybinių pozicijų stiprinimas), visgi priešas nusprendė išlikti ištikimi sau ir nepaisant visko atnaujino puolimą Krasnopillya – Dolyna – Bohorodychne ruože. Galimai tai susiję su agresoriaus siekiu neleisti ukrainiečiams nuimti rezervų ir permesti juos Syversk link, siekiant palengvinti iš Lysychansk pasitraukusių pajėgų persigrupavimą, reorganizaciją.
Syversk
Agresorius pasiekė ruožą Bilohorivka – Zolotarivka – Verkhnokamyanka ir toliau vysto puolimą Syversk link, tačiau ukrainiečių manevriniai vienetai ginasi. Tuo pačiu nesustoja orkų atakos link Spirne, tačiau čia agresorius sėkmės kol kas nepasiekė. Tai leidžia tikėtis, kad ukrainiečiai sugebės stabilizuoti kontaktinę liniją ruože Hryhorivka – Verkhnokamyanske (vakariau nuo Verkhnokamyanka). Reikia viltis, kad „neatsibus“ Lyman grupuotė ir nesmogs Syversk iš šiaurės vakarų (užnugario).
Pasirodė pranešimų, kad po atsitraukimo nuo Lysychansk ukrainiečiai gali užimti gynybą ruože Syversk – Fedorivka – Bakhmut. Tuo tarpu Ukrainos GŠ skelbia, kad į šias pozicijas juos siekia nustumti orkai. Kaip matome, pranešimai prieštaringi. Nesinori tikėti, kad ukrainiečiai nepabandys prieš tai minėtą ruožą ginti iš priešakinių pozicijų, išnaudodami į rytus esančias gyvenvietes (pvz.: Hryhorivka – Verkhnokamyanske – Vyimka). Priešingu atveju iš Lysychansk pasitraukusios pajėgos be atokvėpio vėl dalyvaus mūšiuose (gali būti, kad niekas pilnavertiškai nepridengs jų persigrupavimo ir neleis pailsėti) ir tada rezultatas gali būti ne koks. Tuo pačiu, jei bus atsitraukta į Syversk – Fedorivka – Bakhmut ruožą, ukrainiečiai turės palikti sėkmingai ginamas pozicijas Bakhmut – Berestove – Spirne, t.y. palei kelią Bakhmut – Lysychansk. Tai neatrodo itin logiška, jei paliks šias pozicijas, tikėtina paliks ir Soledar, o tai gali leisti priešui blokuoti Bakhmut iš šiaurės. Tad visgi manytume, kad ukrainiečiai bandys ginti Syversk – Fedorivka – Bakhmut ruožą priekyje esančioje gynybos linijoje: Hryhorivka – Verkhnokamyanske – Spirne – Berestove – Soledar – Bakhmut. Kaip bus, matysime.
Bakhmut
Ruože Bakhmut – Spirne ukrainiečiai atmušė agresoriaus atakas, taip palengvindami iš Lysychansk besitraukiančių savų pajėgų padėtį.
Svitlodarsk ruože ir vėl suaktyvėjo dešinysis agresoriaus flangas (atakuota Klynove link), bet ir čia atakos atmuštos.
Centras.
Agresorius suaktyvėjo, toliau siekia iš pietų apeiti Avdiivka įtvirtintą rajoną, bet eilinį kartą bandymas teigiamų rezultatų nedavė. Susidaro įspūdis, kad panašiai kaip prie Izyum, šis suaktyvėjimas tik tam, kad ukrainiečiai negalėtų permesti potencialių rezervų į Syversk ir Bakhmut sektorius.
Zaporizhia.
Analogiška situacija ir čia, daug lokalių atakų ir didelis orkų artilerijos aktyvumas, siekiant sektoriuje prikaustyti gynėjų vienetus.
Pietų kryptis. Pasirodė pranešimai, kad ukrainiečiai jau keli kilometrai nuo Cherson priemiesčių. Iki Cherson miesto dar gabalas, kol kas tik prie priemiesčių, tad nesusikelkime per daug lūkesčių. Taip, judėjimas yra, nors ir nedidelis. Orkai bando lokaliomis atakomis kituose ruožuose (ypač Kryvyi Rih) nukreipti ukrainiečių dėmesį, tačiau bent kol kas jiems tai nesiseka padaryti. Atakos atmuštos, o ukrainiečiai toliau po truputį artėja link Cherson.

******

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook

Maskva skelbia, jog užėmus Severodonecką ir Lysičianską kontroliuojama visą Luhansko apskritis Tai ir buvo vienas iš operatyvinių einamųjų Kremliaus tikslų. Pasaulio žiniasklaida ir „ekspertai“ analizuoja padėtį ir svarsto, kas bus toliau. O gal Putinas apsiramins? Gal pasitenkins tuo, ką užgrobė?

Tuo tarpu Putinas nurodė savo karo nusikaltimų ministrui tęsti puolimą Ukrainoje ir paragino Rusijos ginkluotąsias pajėgas kituose frontuose siekti savo tikslų pagal „iš anksto patvirtintus planus”. O kad nepritrūktų motyvacijos, fronto dalyvius apdovanojo „Rusijos didvyrio ordinu” – aukščiausiu galimu apdovanojimu ordoje.

Europos Sąjunga įsteigs atstatymo platformą, kuri koordinuos Ukrainos atstatymą, pareiškė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Ši platforma bus naudojama investicijų poreikiams nustatyti, veiksmams koordinuoti ir ištekliams paskirstyti. Skaičiuojama, kad Ukrainos atstatymas kainuos 750 mlrd. dolerių. Ukraina reikalauja, jog pinigų atgavimo šaltinis būtų „Rusijos ir Rusijos oligarchų turtas”.

Labai gražūs ir kilnūs šie ir kiti panašūs tikslai, tačiau dabar visą energiją reikėtų skirti ne skambiems pareiškimams, selfiams ir fotografijoms, o priešo snukio daužymui fronto linijoje. Gražios besišypsančių, baltais marškinėliais pasipuošusių G7 ir ES vadovų fotografijos nieko nepakeis. Tai kas, kad visi šaiposi iš Putino BRICSo ir Kaspijos viršūnių susitikimo, kurio lyderiai it mietą prariję balvonai – orda juda toliau.

Ukraina dar sykį pakvietė Romos popiežių Pranciškų apsilankyti Ukrainoje, ragindama pontifiką toliau melstis už jos žmones. Popiežius sakė, kad tikisi, jog po kelionės į Kanadą galės nuvykti į Maskvą ir Kijevą, dėdamas pastangas užbaigti karą Ukrainoje.

Tai, žinoma, nieko nepakeis, tačiau gal popiežius Pranciškus pats pasikeis, iš arti pamatęs šėtono veidą.

Didžioji Britanija įšaldė dar šešių asmenų ir vienos įmonės turtą, taip pat paskelbė apie ketinimą įvesti naujas ekonomines, prekybos ir transporto sankcijas Baltarusijai dėl šalies paramos Rusijos invazijai į Ukrainą. Naujasis paketas apims importo ir eksporto draudimus prekėms už maždaug 60 mln. svarų sterlingų, įskaitant naftos perdirbimo prekių, pažangiųjų technologijų komponentų ir prabangos prekių eksportą bei baltarusiškos geležies ir plieno importą. Planuojama kai kurioms Baltarusijos bendrovėms uždrausti leisti skolos vertybinius popierius ir prekiauti vertybiniais popieriais Londone.

Kremlius stebi Lietuvą pro didinamąjį stiklą ir tikisi, kad situacija dėl krovinių tranzito į Kaliningradą bus išspręsta. Atvirai grasinama, jog svarstomi „įvairūs scenarijai, jei blokada tęstųsi“.

Balandžio pradžioje Europos investicijų bankas Ukrainai pervedė 668 mln. eurų skubios pagalbos. Bankas papildomai Ukrainai skirs 700 mln. dolerių.

Tiek iš Severodonecko, tiek iš Lysičiansko ukrainiečiai pasitraukė dar prieš dvi dienas iki rusiškų batų pasirodymo miestuose. Tai buvo daroma sąmoningai, siekiant saugiai išvesti karinius dalinius, neprarandant nei vieno kario gyvybės. Tuo tarpu rusai dvi paras kariavo tuščiuose miestuose. Tokia taktika naudojama tam, kad rusus kuo ilgiau klampinti ilguose ir varginančiuose mūšiuose, laukiant sunkiųjų ginklų iš Vakarų.
Prezidentas V. Zelenskis savo naktiniame kreipimesi labai aiškiai įvardino einamuosius Ukrainos tikslus: „Mes atstatysime sienas, atgausime žemę, bet visų pirma reikia išgelbėti žmones”.

Teigiama, kad JAV suteiktos HIMARS, kurios jau veikia, gali iš esmės pakeisti konflikto pusiausvyrą. Laimėti daugiau laiko – reiškia gauti daugiau atsargų, o tai savo ruožtu nusveria svarstykles Ukrainos naudai, žinant, kad Rusijai šiuo metu sudėtinga atnaujinti sugadintą ir sunaikintą amuniciją. Nepaisant to, ordos nesustoja ir tęsia intensyvų puolimą visose fronto linijose.

Šįryt driskiai į Dnipro sritį paleido septynias raketas. Šešios numuštos. Puikiai dirba oro gynybos sistemos ir jas valdantys žmonės. Tai džiugina.
Išlieka grėsmė, kad driskiai gali atakuoti raketomis iš Baltarusijos Respublikos teritorijos ir oro erdvės.

Rusai surengė antskrydį į Charkivo miestą.

Driskiai mėgino brautis link Slovjansko, tačiau buvo sustabdyti, tačiau pietvakarių kryptimi rusai pasistūmėjo ir užgrobė Klynove, 8 km iki Bachmuto.

Buvo skelbiama apie Potiomkino, Ivanivka ir kitų gyvenviečių praradimą, tačiau panašu, jog driskiai iš ten vėl išrūkyti.

Avdijivkos ir Zaporižės kryptimis rusai pliekia iš visų įmanomo kalibro ginklų palei visą fronto liniją. Avdijivkos gyvenvietė atakuota ir iš oro.
Rusija raketomis vėl smogė Mykolajivo uostamiesčiui.

Ukrainos aviacija ir raketų bei artilerijos daliniai toliau smogė priešo sandėliams ir užpuolikų susitelkimo vietoms, ypač Chersono srityje.

Gyvačių saloje plazda Ukrainos vėliava. Tai ne tik simbolinė, bet ir taktinė pergalė. Svarbiausia tai, jog driskiai su savo geldomis nedrįsta artintis link mažos lemtingos salos. Gyvačių.

Ukraina paprašė Turkijos sulaikyti su Rusijos vėliava plaukiojantį krovininį laivą „Žibek Žoly“, gabenusį grūdus iš Rusijos okupuoto Berdjansko uosto. Šiame laive pakrautas pirmasis maždaug 4500 tonų grūdų krovinys, kuris priklauso Ukrainai.
Euras nukrito į rekordines 19 metų žemumas ir šiuo metu keičiamas FX rinkose į 1.03 JAV dolerio.

Šiuo metu visas pasaulis nori įlįsti į Putino galvą ir sužinoti, kokie gi tie Rusijos tikslai „pagal iš anksto patvirtintus planus“. Mums neatsibosta kartoti, tad pakartosime dar sykį: artimiausias Kremliaus tikslas – visos Ukrainos okupacija; galutinis tikslas – NATO demontavimas, sugrįžimas į 1997-ųjų geopolitinę sanklodą ir JAV kariuomenės su branduoliniais ginklais patraukimas iš Europos. Šių tikslų driskiai siekia ir sieks visomis sau įmanomomis priemonėmis.

Vakarų lyderiai laukia, kada Putino ordos sustos, skaičiuoja karo kainą, tačiau bėda ta, kad ordos niekada nesustos. Vakarai anksčiau ar vėliau jas bus priversti stabdyti jėga. Kuo anksčiau pasaulio „lyderiai“ nustos krauti į kelnes ir supras, kad Rusiją ne tik galima, bet ir reikia kuo skubiau stabdyti jėga – tuo karas greičiau baigsis.

******

Lysičianskas dabar (šaltinis reuters.com)

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook

Rusija apkaltino Kyjivą paleidus tris raketas į Belgorodo miestą netoli Ukrainos sienos. Smūgių metu žuvo mažiausiai trys žmonės, apgadinta 11 daugiabučių namų ir 39 privatūs namai, iš jų penki, kaip teigia rusai, visiškai sugriauti.

„- Pabrėžiu, kad ši raketų ataka buvo sąmoningai suplanuota ir nukreipta į Rusijos miestų civilius gyventojus”, – sakė Rusijos agresijos ministerijos pajacas Igoris Konašenkovas. Ir pridūrė, kad Rusijos priešlėktuvinė gynyba numušė „tris Ukrainos nacionalistų paleistas kasetines raketas Točka-U”.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos gegutė M. Zacharova pareiškė, jog rengti nevaldomus smūgius į Rusijos gyvenamuosius miestų rajonus ir yra Ukrainos tikslas. „- Tai jau ne pirmas toks atvejis“, – skiedžia melo ministerijos atstovė. Zacharovos teigimu, Kyjivo režimo veiksmai koordinuojami iš Vakarų ir dar netgi skatinami. Tai esą daroma specialiai tam, kad paskatintų Kremlių pradėti atsakomuosius smūgius ir dar labiau pakurstytų antirusišką isteriją.

Mums ši „raketų ataka“ primena sprogdinimus Rusijos miestuose: Bujnakske, Maskvoje ir Volgodonske 1999 m. rugsėjo 4-16 d., kuomet žuvo 307 žmonės, o daugiau kaip 1 700 buvo sužeista. Maskva teroro aktais apkaltino čečėnus ir rugsėjo 21-ąją Kremlius balistinėmis raketomis smogė Grozno miestui bei netrukus pradėjo antrąjį Čečėnijos karą. Ir Čečėnijos, ir Ukrainos karų iniciatoriai bei scenarijaus autoriai tie patys – Putinas ir Patruševas.

Šia provokacija siekiama dar didesnės karo eskalacijos. Kramatorsko geležinkelio stoties, Kremenčuko prekybos centro, Odesos poilsio bazės ir kitos barbariškos civilių objektų atakos, kaip ir Belgorodo apšaudymas, greičiausiai yra nuoseklūs vieno ir to paties scenarijaus veiksmai. Norima parodyti, kad Ukrainos kerštas Rusijai logiškas, o toliau – dalinė ar visuotinė Rusijos mobilizacija ir galimas taktinis branduolinis smūgis. Kitų ėjimų, norint baigti karą, Putinui – jo supratimu – nelieka.

Diktatorius ir artistas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad jis „seniai rado” Baltarusijos vaidmenį Ukrainos – Rusijos kare. Batka pabrėžė, kad Rusija ir Baltarusija jau seniai sukūrė „vieningą ginkluotųjų pajėgų grupę“. ” – Esame vienintelė šalis, kuri remia rusus šioje kovoje. Tie, kurie mums priekaištauja, argi nežinojote, kad mes turime glaudžiausią sąjungą su Rusijos Federacija? Su valstybe, su kuria kuriame vieną, galingą, nepriklausomą valstybę – sąjunginę valstybę. Kai Sąjungoje yra dvi nepriklausomos tautos“.

Štai viską Maskvos arlekinas ir išdavė: vyksta susijungimas su Rusija, kare su Ukraina Baltarusija dalyvauja visateise nare.

„ – Baltarusijos ir Rusijos sąjungoje jau seniai buvo sukurta viena ginkluotųjų pajėgų grupė. Iš tikrųjų – viena armija. Jūs visi tai žinojote, tad kodėl šiandien mums priekaištaujate? Mes buvome ir būsime kartu su broliška Rusija. Dėl mūsų dalyvavimo „specialiojoje operacijoje” aš nusprendžiau jau seniai”, – postringavo Lukašenka. Bulvinis diktatorius pridūrė, kad „baltarusiai niekam neleis šauti rusui į nugarą”. NATO esą stiprina rytinį flangą tam, kad pasikėsintų į Baltarusijos (=Rusijos) nepriklausomybę ir „įtrauktų šalį į karą“, todėl Baltarusija „turi atsilaikyti ir laimėti”.

Kvailio lūpomis kalba tiesa. Baltarusiai palei Lietuvos ir Lenkijos sieną rausia rimtus įtvirtinimus, praneša mūsų šaltiniai pasienyje.

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris pripažino, kad jo lobizmas už Rusijos dujotiekio „Nord Stream-2” statybą buvo akivaizdi klaida. Steinmeieris pareiškė, kad dėl karo Ukrainoje pasaulis turi persiorientuoti ekonominiu, kariniu ir politiniu požiūriu.

Rodos, tokie didingi žmonės, o elgiasi kaip pardavimų vadybininkai, siekiantys įtikti masėms. Kai Lietuva badė pirštu į Maskvos karą Donbase, aiškindama, kad negalima prekiauti su nusikaltėliu, vokiečių politikai mojo ranka ir toliau varė biznioką su Rusija, įvardindami savo veiksmus kaip realpolitic. Dabar Steinmeieris elgiasi lyg mažas vaikas, nusvilęs pirštuką ant gimtadienio žvakutės ar nusibraukęs sėdynę dilgynėms.

Nors pavėluotai, bet ir Vokietijos prezidentas suprato, kad karas prieš Ukrainą sukėlė „stipriausius geopolitinius ir geoekonominius pokyčius”, o jo pasekmės yra nenuspėjamos ir niekas negalės jų išvengti.

Būtent. Niekas. Visiškai priešingai suokia buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri pareiškė nemananti, kad sprendimas statyti „Nord Stream-2” buvo neteisingas. Esą „Nord Stream-2” nebuvo paleistas iki Rusijos invazijos į Ukrainą, todėl teigti, kad dujos yra Rusijos ginklas, nederėtų.

Vaje, kokia kliurka, frau Merkel. Jūsų žodžiai tėra kremliniu dvoku persunktas putiniškas melas. Jūsų pirmasis Nord Stream‘as daugybę metų maitino fašistinės Rusijos karo mašiną, kuri karą pradėjo ne šiemet, o 2014-aisiais. Ir jūs taip pat netiesiogiai atsakote už iki dabar liejamą ukrainiečių kraują.

Rusija perėmė Lysičiansko – paskutinio didesnio miesto Luhansko regione, kurį atkakliai gynė Ukraina – kontrolę. Ukrainos kariuomenė iš miesto pasitraukė organizuotai ir sklandžiai.

Kiti du miestai, kuriems artimiausiu metu, kaip kokiais gūdžiais viduramžiais, teks gintis nuo barbarų ordų – Slovjanskas ir Kramatorskas. Skirtingai nuo Severodonecko ir Lysičiansko, šie du miestai turi didelę operacinę reikšmę ir ties jais turėtų virti tokie nuožmūs mūšiai, kokių dar šiame naikinančiame kare dar nematėme. Tačiau iki to – dar du taktiškai svarbūs – Siverskio ir Soledaro miestukai – gali tapti rusams nesuskaičiuojamų „gruz 200“ priežastimis.

Vakarų Ukraina ruošiasi galimai invazijos iš Baltarusijos dienai. Atnaujinami Lvivo miesto gynybos planai. Mokymuose, kartu su kariškiais, dalyvauja ir civilinės institucijos. Jau dabar ruošiamasi sąlygoms, kuomet gali būti atjungtas šildymas, kaupiamos maisto atsargos žiemai.
Labai teisingas požiūris. Tikime, jog Lietuvos valdžia taip pat pasiruošusi visoms galimoms rudens – žiemos laikotarpio turbulencijoms.

Charkivo rajone driskiai, remiami aviacijos, stengiasi neleisti ukrainiečiams pereiti į kontrpuolimą.

Slovjansko apylinkėse rusų daliniai bando užimti netoli miesto esančias gyvenvietes ir jose įsitvirtinti. Tuo tikslu iš Iziumo miesto perkelta bataliono taktinė grupė ir dislokuoti papildomi artilerijos daliniai.

Bachmuto rajone priešas suintensyvino ukrainiečių pozicijų apšaudymą iš statinės ir raketinės artilerijos palei visą fronto liniją.

Novopavlivkos, Zaporižės ir Chersono rajonuose okupantas vykdo žvalgybinius – diversinius veiksmus ir artilerijos pagalba trukdo Ukrainos kariams tęsti puolimą

Iš laikinai okupuoto Krymo į Chersono sritį atvyko 17 vagonų su karine amunicija.

Ukrainos aviacijos ir raketinės artilerijos daliniai toliau sėkmingai naikina rusų amunicijos sandėlius ir gyvosios jėgos bei karinės technikos sankaupas.

Ukrainiečių karo aviacija ir oro gynyba dirba puikiai, neleisdama ore karaliauti rusų lakūnams. Pastarieji nebeskrenda daugiau kaip 20 kilometrų už fronto linijos.

Skelbiama, kad Romos popiežius norėtų aplankyti Maskvą ir Kyjivą. Bet Maskvą – pirmiau.

Rusų kosmonautai TKS švenčia pergalę ir kelia tostus už Rosieją.

Sveikiname amerikiečius ir JAV su Nepriklausomybės diena.

*******

Locked N’ Loaded

Donbaso kryptis
Šiaurinis Donbaso flangas

Charkiv. Agresorius atnaujino atakas šiauriniame ruože (Prudyanka), tačiau ukrainiečiai atmušė agresoriaus puolimą. Neatmestina, kad orkai siekia priartėti kuo arčiau miesto prieigų ir visu netiesioginės ugnies spektru dengti miestą ir kelius į jį ir iš jo, t.y. naikinti į Charkiv atvykstantį pastiprinimą ir/ar iš jo išvykstančius vienetus, kuriais ukrainiečiai galėtų pastiprinti kitus sektorius.

Izyum. Agresorius toliau užiminėja gynybines pozicijas. Tiesa, šiandien atakavo Mazanivka, Dolyna, bet tai labiau trikdomojo pobūdžio ataka, kurią ukrainiečiai atmušė. Klausimas, ar ukrainiečiai turi galimybių pereiti į kontratakas šiame sektoriuje, ar taip pat stovės gynyboje, o rezervas judės į rytus spręsti problemų Lysychansk.

Lysychansk. Oficialu – gynėjai pasitraukė iš Lysychansk. Sprendimas brendo jau senokai, tad gerai, kad ukrainiečiai tam ryžosi. Dar neaiškios atsitraukimo opracijos detalės, tačiau aišku viena – situacija toliau išlieka sudėtinga. Gali būti, kad jau vėlu užiminėti anksčiau mūsų minėtą ruožą Bilohorivka – Verkhnokamyanka, nes:

  • agresorius jau vykdo puolimo operacijas Verkhnokamyanka ir turi taktinę sėkmę;
  • orkai įnirtingai atakuoja Spirne, kaip ir spėjom forsavo Sverskyi Donec upę ties Bilohorivka ir bando ten įsitvirtinti. T.y. atakuoja Bilohorivka – Verkhnokamyanka ruožo flangus, tad atsitraukimo ir manevro ruožas ukrainiečiams tampa dar siauresnis. Tad čia formuoti gynybos liniją gali būti sudėtinga.  Todėl neatmestina, kad ukrainiečiai gali trauktis link Syversk.

Panašu, kad gynėjai neteisingai įvertino savo teigiamą patirtį sėkmingai atsitraukiant iš Zolote ir Severodonetsk ir pamanė, kada galės taip atsitraukti kada panorėję. Agresorius išmoko pamokas ir šį kartą veikia kur kas profesionaliau. Tikėtina, kad to kaina:

  • reikės atiduoti daugiau teritorijos nei tuomet, jei laiku būtų priimtas sprendimas palikti Lysychansk (pvz. kai orkai užėmė Rai – Oliksandrivka – Myrna Dolyna ruožą);
  • galimai siekiant apsaugoti Bakhmut grupuotės šiaurinį flangą, ukrainiečiams teks lyginti gynybos liniją ties Spirne – Berestove (t.y. atsitraukti į gynybai palankesnes pozicijas saugantis priešo atakuotų iš šiaurės).

Labai apsidžiaugsime, jei mūsų pasvarstymai nuo sofos nepasitvirtins ir ukrainiečiams pavyks užimti gynybą neatiduodant orkams daugiau nei verta.

Bakhmut. Miesto link agresoriaus puolimas ir toliau sustojęs, tačiau puolimas kelyje Bakhmut – Lysychansk atsinaujino. Tiesa, ukrainiečiai atmušė atakas, patys vykdo lokalias kontratakas.

Centras. Situacija nesikeičia. Tiesa, agresorius pabandė priminti apie save ir surengė ataką pietiniame Avdiivka įtvirtinto rajono ruože (Spartak). Derlinga Ukrainos žemė dar labiau patręšta, ukrainiečiai prasimankštino – vieni pliusai.

Zaporizhia. Be pakitimų, intensyviausios kovos vyksta į pietus nuo Vuhledar. Agresorius bando išmušti ukrainiečius iš atsikovotų teritorijų, tačiau be didelių rezultatų. Be to, fejerverkai Melitopolyje – ukrainiečiai sunaikino orkų karinę bazę, apgadintas geležinkeliu einsntis tiekimo kelias.

Pietus. Be pakitimų.

Ir pabaigai šiek tiek geresnių naujienų. Ukrainiečių aviacija aktyviai ėmė veikti ne tik aplink Cherson, bet ir kituose sektoriuose. Tai ženkliai palengvina manevrinių vienetų operacijas, nuima dalį krūvio nuo artileristų. Tiesa, operacijų tankis skirtingas – didžioji dalis skrydžių tenka Pietų krypčiai ir Zaporizhia. Tačiau smagu, kad oro operacijų geografija plečiasi ir į sunkiausius ukrainiečiams ruožus, t.y. šiaurinį Donbaso flangą.

**********

„Nord stream-2 buvo klaida“: reikia nepriklausomybės nuo Rusijos Federacijos,- paskelbė W.Steinmejeris

uninan.net

Vokietijos prezidentas pažymėjo, kad jo šalies tikslas turėtų būti ekonominė nepriklausomybė nuo autoritarinių valstybių.

Steinmejeris pripažino, kad „Nord Stream 2“ buvo klaida nuotrauka REUTERS

Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmejeris pripažino, kad jo lobizmas dėl Rusijos dujotiekio „Nord Stream 2“ statybos buvo akivaizdi klaida. Apie tai rašo „Deutsche Welle“.

Steinmejeris pažymėjo, kad dėl karo Ukrainoje pasauliui reikia ekonominės, karinės ir politinės perorientacijos. Pasak Vokietijos prezidento, karas prieš Ukrainą sukėlė „stipriausią geopolitinių ir geoekonominių pokyčių dinamiką“, kurios pasekmės yra nenuspėjamos ir niekam nepavyks to išvengti.

Jis pridūrė, kad Vokietijos tikslas turėtų būti ekonominė nepriklausomybė nuo autoritarinių valstybių. Taip pat reikia ieškoti naujų partnerių pasaulyje. Jo nuomone, tokiais gali tapti Afrikos šalys, Singapūras, Indonezija.

„Turime savo demokratijas, savo ekonomiką padaryti tvarią, turėdami omenyje savo tikslus: taisyklėmis pagrįstą pasaulio tvarką ir liberalią, sąžiningą ir klimatui palankią pasaulinę ekonomiką“, – sakė prezidentas.

Primename, kad pats Steinmejeris ne kartą buvo kritikuojamas dėl glaudžių ryšių su Rusijos Federacija. Pats politikas po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pasmerkė V.Putino veiksmus ir netgi ragino perduoti tribunolui Rusijos Federacijos politinę vadovybę.

Kaip UNIAN pranešė anksčiau, birželio 18 d., buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė nemananti, kad sprendimas statyti „Nord Stream 2“ buvo klaidingas. Ji pažymėjo, kad iki Rusijos invazijos į Ukrainą „Nord Stream 2“ neveikė, todėl sakyti, kad dujos buvo Rusijos ginklas, nedera.

*******

Rusijos pasienio su Ukraina miestas Belgorodas, kuriame gyvena 400 000 žmonių, po ukrainiečių atakos
Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook
Šiaurės Atlanto aljanso valstybių vadovai pareiškė, jog yra „vieningi, solidarūs ir patvirtina tvirtą transatlantinį ryšį tarp mūsų tautų. NATO yra gynybinis aljansas ir nekelia grėsmės jokiai šaliai. NATO tebėra mūsų kolektyvinės gynybos kertinis akmuo ir svarbus Aljanso narių konsultacijų saugumo klausimais ir sprendimų priėmimo forumas. Mūsų įsipareigojimas Vašingtono sutarčiai, įskaitant 5 straipsnį, yra geležinis“.
Mes tikime NATO, tikime įsipareigojimais dėl 5 straipsnio, tačiau taip pat manome, jog Kremlius mėgins pačiupinėti, kaip tas 5 straipsnis suveiks ne popieriuje, o „ant žemės“.
Baltarusija, tiksliau Lukašenka, tėškė kaltinimus, esą Baltarusija buvo atakuota (nežinia nei kur, nei kada) ukrainiečių raketomis, tačiau Baltarusijos priešlėktuvinė gynyba visas jas esą numušė. „- Jie mus provokuoja… Prieš tris dienas, gal kiek daugiau, iš Ukrainos teritorijos buvo bandyta smogti kariniams objektams Baltarusijos teritorijoje. <…> Bet, ačiū Dievui, priešlėktuvinės sistemos „Panzir” sugebėjo perimti visas raketas”, – džiaugėsi Maskvos bulvinė lėlė, netikėtai įtikėjusi Dievu.
Po „atakų“, baltarusiškos raketos buvo neva nukreiptos į „sprendimų prieš Baltarusiją priėmimo centrus”, kas reikštų, jog Batka pasirengęs smogti Ukrainos vadovybės pastatams, esantiems Kyjive.
Baltarusijos/Rusijos marionetė atviravo, jog Baltarusijai „nereikia šito karo“. Tyčia-netyčia „ukrainietiškų raketų įvykio metu” Minske kaip tik lankėsi Putino užsienio reikalų ir melo ministras Sergėjus Lavrovas. „Didysis geopolitikas” pareiškė, jog „Vakarų planai rodo, kad jie puikiai supranta esą daugiau nei 500 metų trukusi jų dominavimo era ne tik baigėsi, bet ir ritasi į užmarštį, o pasaulis tampa daugiapolis”.
Šie kvaili Maskvos diriguojamo kaimynų diktatoriaus pareiškimai iš tiesų nėra juokingi ir kvaili. Jie rodo, kad Maskva ir Minskas jau nebesirengia ruošti specialių provokacijų ar teroro aktų, kad parodytų pasauliui, jog buvo „užpulti“. Pakanka tuos kliedesius išsakyti viešai ir imtis atsakomųjų veiksmų. Mes neatmetame, kad viena iš tokių ar panašių spaudimo priemonių gali būti ruošiama ir prieš Lietuvą bei mūsų šalies „sprendimų priėmimo centrus“.
Lavrovo teiginys apie daugiau nei 500 metų trukusį Vakarų dominavimą atskleidžia visus didžiuosius Rusijos kompleksus ir silpnybes. Prieš 500 metų nebuvo JAV, o Europoje dominavo LDK. Beveik keturiasdešimt metų vyko Lietuvos ir Maskvos kunigaikštystės karai, kurie baigėsi paliaubomis. 1610-taisiais Maskva buvo okupuota ATR kariuomenės, kuri ten buvo įsitvirtinusi beveik du metus. Maskvos kunigaikštystė buvo valdoma (nevykusiai) karaliaus Zigmanto Vazos. Ir tik po Minino ir Požarskio sukilimo lenkų ir lietuvių įgula kapituliavo.
Štai tokiuose istoriniuose labirintuose užstrigusios Maskvos strategų smegenys, mėginant atkeršyti, ištaisyti istorines klaidas ir pasiekti revanšo.
Kremliaus žiniasklaida pranešė, jog Ukrainos ginkluotosios pajėgos apšaudė Slovjansko miesto gyvenamuosius rajonus, kad dėl civilių gyventojų žudymo apkaltintų Rusijos kariuomenę. Driskiai drįsta teigti, jog ukrainiečių kariai žudo savo tautą, savo piliečius, savus (o, kiek sykių mums girdėta!), kad dėl to galėtų apkaltinti maskolius.
Rusija, Kinija ir kitos BRICS šalys nutarė smogti dolerio dominavimui tarptautinėje prekyboje. Azijos gudragalviai sumanė sukurti naują, rezervinę valiutą. Vienas iš šio sumanymo iniciatorių – Putleris. Kol kas neaišku, ar tai bus Kinijos juanis, ar kita valiuta; apie Rusijos rublį kol kas nekalbama.
Tačiau tokiu atveju kyla konversijos klausimas, t. y. apribojimai, kaip ir ar valiuta bus prekiaujama užsienio valiutų rinkoje. Norintieji prekiauti didelėmis sumomis, pavyzdžiui, Indijos rupija, pirmiausia turėtų gauti leidimą. Panašu, jog tai tik mėginimas sukelti sumaištį finansų rinkose, nes artimiausiu metu doleriui lyderio pozicijos praradimas negresia.
Didžiulis ir svarbus įvykis energetikos istorijoje: praėjusį mėnesį JAV suskystintų gamtinių dujų eksportas į Europą pirmą kartą aplenkė Rusijos eksportą. Praėjusiais metais Rusijos tiekimas sudarė trečdalį Europos dujų poreikio, o po Maskvos invazijos į Ukrainą Europa atsigręžė į JAV kaip į alternatyvą rusiškoms dujoms.
„Azovstalyje” į nelaisvę paimtas Ukrainos pasienietis Pavelas Pikovecas papasakojo, jog su Mariupolio gynėjais okupantai elgėsi kitaip, nei su kitais kaliniais. Kovotojas esą nebuvo kankinamas, su juo elgiamasi pagarbiai, sutvarstytos žaizdos.
Mes į tokius liudijimus žiūrime labai įtariai, kaip į specialiai klastingų maskolių surengtą psyops‘ą.
Rusija praneša, jog užėmė Lysičianską, apsupo ir sutriuškino Ukrainos kariuomenę.
Ukraina informuoja, jog miesto centre šeimininkauja rusai ir „žurnalistai“, tačiau kariuomenė priešinasi, atsitraukimo koridorius iš miesto išlaikomas.
Pasiekus operacinį tikslą rytuose, rusai, greičausiai, mėgins pasirengti Odesos šturmui tam, kad grįžtų į XX a. pradžią, kai Sovietų Sąjunga patruliavo didžiojoje Juodosios jūros dalyje ir buvo dominuojanti jėga šiame regione.
Tačiau Kremliui šiame etape vargu ar pavyks užtūpti dvi lokacijas viena šikna, mat pietuose sėkmingai stumiasi į priekį Ukrainos kariuomenė, o šiaurės rytuose būtina išlaikyti užimtas teritorijas ir galvoti apie logistinį Kramatorsko-Slovjansko centrą.
Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos oro pajėgos sunaikino penkias Ukrainos vadavietes ir kelis amunicijos sandėlius, tačiau šis teiginys nebuvo patvirtintas.
Tuo tarpu nepriklausomos žiniasklaidos (?) patvirtintais duomenimis, mažiausiai trys rusai žuvo po smūgių į RF Belgorodo miesto oro uosto infrastruktūrą. Ar tai buvo, kaip teigia rusai, 25 ukrainiečių raketos, kurios pasiekė taikinius Rusijos teritorijoje, ar patys kreivarankiai kažką suprogdino, pamatysime.
Siverskio kryptimi rusai ir toliau stiprina Ukrainos ir Rusijos sienos ruožo apsaugą.
Slovjansko kryptimi okupantai kol kas ginasi. Pagrindinės pajėgos šturmuoja Lysičianską.
Ukrainos pajėgos sunaikino penkis tankus ir keletą šarvuočių šalia Lysičiansko.
Ukrainos kariai Chersono srityje pamažu juda į priekį, atlaisvina gyvenvietes ir užima naujas pozicijas. Sėkmingo kontrpuolimo metu išvaduotas Potiomkino kaimas (pavadinimą galima būtų ir pakeist). Karinės operacijos metu sunaikinta daug rusų transporto priemonių.
Rusijos okupantai vykdo sistemingas raketų atakas Mykolajivo kryptimi, kas rodo, jog čia ruošiama dirva galimam būsimam puolimui, jei bus galvojama apie Odesos užėmimą ateityje.
Ukrainos karinė oro pajėgų aviacija atakavo priešą Mykolajivo, Zaporižės, Charkivo, Donecko ir Luhansko srityse. Atlikta apie penkiolika grupinių skrydžių. Sunaikinta apie dvidešimt priešo technikos vienetų ir du lauko amunicijos sandėliai.
Ukrainiečių jungtinės pajėgos smogė okupantų susitelkimo vietoms okupuotame Melitopolyje. Ugnis, greičiausiai, koreguota partizanų dėka, padarė nuostolių driskiams, tačiau civilių neužkabino.
23 kartą ukrainiečių pajėgos apšaudė Čiornobajivką ir sunaikino ten buvusį rusų amunicijos sandėlį.
Fronte ukrainiečių kariai pradėjo sėkmingai naudoti vokiečių pagamintus išmanius artilerijos užtaisus SMArt 155, skirtus naikinti šarvuotą techniką. Taikinį aptinkantys raketėlėmis pasikoreguojantys sviediniai sprogsta virš taikinio ir jį sunaikina.
******
Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook
Liepos mėnesį Rusija gali nutraukti dujų tiekimą „Nord Stream-1” dujotiekiu. Dujotiekis uždaromas remontui. Neva. Kaip kadaise naftotiekis “Družba” į Lietuvą. Beje, „taisymo” darbai vyksta iki šiol. Vokietijos vicekancleris Robertas Habeckas pareiškė, kad Rusija gali iš viso neatnaujinti gamtinių dujų tiekimo į Europą po liepos 11 – osios. Tuo tarpu ES rengia nepaprastosios padėties planą, kaip apsieiti be Rusijos energijos. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen teigia, kad šiais veiksmais siekiama atsisakyti rusiškos anglies, naftos ir gamtinių dujų bei spartinti atsinaujinančiosios energijos, pavyzdžiui, vėjo ir saulės, plėtrą.
Viskas labai gerai. Europa ketina atsisakyti rusiškų dujų importo palaipsniui iki ateinančių metų pabaigos. Mes planuojam planuojam, o Rusija tik pyst – ir dujų nebetiekia. Roges reikia ruošt vasarą.
Automobilių gamintojai, įskaitant „Ford” ir „Volvo”, viešai pritarė ES planui iki 2035 m. nutraukti automobilių su vidaus degimo varikliais pardavimą.
Putinas pareiškė, kad „precedento neturintis politinis ir socialinis spaudimas” iš Vakarų ir daugybė sankcijų verčia Baltarusiją greičiau integruotis į Rusiją. „<…> – Verčia mus paspartinti vienijimosi procesą”, – sakė Putinas.
Na tai ar vis dar Lietuvoje yra norinčių kaip papūgoms kartoti Putino žodžius, kad būtent Lietuva pastūmėjo Baltarusiją link Rusijos? Visada buvo akivaizdu, kad Lukašenkos režimas – Kremliaus produktas. Niekur jų nepastumdysi ir nepatraukiosi, tiedu vyrai nuo seno susirakinę, kaip kokie seni… oi, atsiprašom. Ne, ne jų.
JAV žvalgyba praneša, jog dėl partizaninės veiklos Kremliui vis sunkiau tvarkytis okupuotose teritorijose. Per tris savaites įvykdyti trys pasikėsinimai į prorusiškus pareigūnus ir kolaborantus. Didėjantis Ukrainos partizanų aktyvumas yra labai rimtas iššūkis rusams. JAV mano, kad Kremlius neturi tiek pajėgų, kad pajėgtų pilnai kontroliuoti Chersono apskritį ir galiausiai susidurs tiek su partizanų, tiek su vietos gyventojų kontrpuolimu.
Kiek pataisome JAV „žvalgybą”: partizanai yra vietiniai gyventojai.
Ukraina paragino areštuoti Rusijos laivą, gabenantį vogtus grūdus iš Ukrainos ir konfiskuoti krovinį. Šiuo metu laivas stovi prie Turkijos krantų. Kol kas neaišku, kas krovinio pirkėjas, nes Rusija kaltinimus neigia. Turkijos diktatorius Erdoganas garsėja “pragmatiška” politika, draugaujant ir su Kremliumi, ir su Kyjivu. Ar tai bendras planas pasidalinti pelną už pavogtus grūdus – paaiškės netrukus.
Vokietija pasmerkė įtariamas (?!) Rusijos raketų atakas Ukrainos Odesos regione.
Mums tai visai nekeista. Na, kad “įtariamas“. Įrodymų gi, kad jas paleido Rusija, „nėra”. Pagal nekaltumo prezumpcijos principą, Rusijos dėl karo iš viso negalima kaltinti. Tik įtarti. Ir pareikšti susirūpinimą. Rusija „galbūt” svaidosi raketomis. Vokietija – tikrai – pasmerkimais dėl „galbūt”.
Gražu. Tokios nūnai karo tarp rytų ir vakarų subtilybės.
Norvegija paskelbė per dvejus metus Ukrainai skirsianti 1 mlrd. dolerių paramą, o JK – 1 mlrd. svarų strelingų dar šiais metais.
Po apsikeitimo karo belaisviais, namo grįžo 144 Ukrainos kariai, įskaitant 95 „Azovstal” gynėjus. Šių kariškių būklė itin sunki: dauguma sunkiai sužeisti, amputuotos rankos, kojos, šautinės žaizdos, sunkūs nudegimai. Neaišku, ar tai „Azovo” kariai, ar kiti Mariupolio gynėjai. Mažytis žingsnelis, tik nežinome, kokia to kaina.
Buvęs JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas sukritikavo Rusijos karą Ukrainoje ir pareiškė, jog pasaulis „dabar stebi, kaip Rusija nyksta mūsų akyse”, o jos generolus išvadino „nekompetentingais”.
Och, pareiškimai. Bet JAV tikrai be jų dar ir labai, labai daug daro keisdamos situaciją mūšio lauke.
Rusai vykdo „raketinio teroro” taktiką miestuose, siekiant įbauginti žmones ir priversti juos spausti Ukrainos valdžią daryti nuolaidas Kremliui. Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, iš viso Rusija į Ukrainą nuo vasario 24 dienos paleido apie 3 000 raketų.
Kadangi bukagalviai driskiai siekia išgąsdinti ne tik Ukrainą, bet ir kinkas drebinančius Vakarų valstybių varškėčius, tokių atakų, žinoma, tik daugės.
Baltarusija pratęsė ginkluotosiose pajėgose vykdomus mokymus iki liepos 9 d. Šaukimai gyventojams įteikiami per Gomelio srities karinius komisariatus. Ukraina teigia, jog gudų gydytojams pranešta apie draudimą išvykti už šalies ribų.
Charkivo kryptimi okupantų daliniai stengiasi sulaikyti ukrainiečių kontrpuolimą.
Okupantams pavyko forsuoti Severskio Donecą ir pasistūmėti iki pat Šypilovkos-Novodružesko linijos. Tai dar labiau apsunkino Lysičiansko gynimą. Smarkūs mūšiai vyksta netoli Verchnekamenkos ir Maloriazancevo. Driskiai siekia prasiveržti Zolotariovkos ir Belogorovkos kryptimi, kad galutinai užblokuotų Lysičianską.
Slovjanskas apšaudytas kasetiniais sprogmenimis, keturi žmonės žuvo.
Rusijos okupantai suintensyvino kovinius veiksmus Kramatorsko kryptimi.
Pranešama, kad Ukrainos haubicos M777 sunaikino Rusijos amunicijos sandėlį Zaporižės srityje.
Nepatvirtintais duomenimis Ukrainos artilerija sunaikino didžiulį ginklų arsenalą rusų okupuotame Popasnos mieste.
Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad štabo viršininkas Gerasimovas aplankė karius, dalyvaujančius karinėje operacijoje prieš Ukrainą. Mhm. Gyvas, gyvatė. O gal ir ne. Bent jau dvasine prasme – supuvęs.
Rusų okupantai ir kolaborantai labai bijo vietinių gyventojų. Chersono srityje visi vadovai važinėja tik su apsauga, šarvuotais automobiliais ir neperšaunamomis liemenėmis. Šioje srityje Rusijos pajėgos įvedė rublį ir dalina rusiškus pasus.
Mariupolyje, po miesto „išlaisvinimo” nuo žemės paviršiaus, visi miesto simboliai perdažyti Rusijos spalvomis. Kažkokios Donecko liaudies respublika pakeitė kelio ženklus iš ukrainietiškų į rusiškus.
Ženklus ir blėkeles galima pakeist bei perdažyt per penkias minutes. Tačiau žmonių širdžių ir protų – taip lengvai nepakeisi.
*******
Locked N’ Loaded
Šiaurinis Donbaso flangas.
Charkiv. Ukrainiečiams pavyko stabilizuoti padėtį, dažnėja atvejų kai jie inicijuoja lokalias kontratakas. Tačiau toliau iniciatyvą, persvarą ugnimi ir manevriniais vienetais turi priešas. Susidaro įspūdis, kad jis ima koncentruoti pajėgas šiauriniame sektoriaus ruože. Tad nedrąsiai galima daryti prielaidą, kad atsisakė planų judėti Chuhuiv link (pietrytinis ruožas) ir pabandys maksimaliai įsitvirtinti šiauriniame ruože.
Izyum. Agresorius lokaliomis atakomis bando sudaryti sąlygas savo pajėgoms užimti patogesnes pozicijas gynybai. Ukrainiečiai ginasi, pereidinėja į kontratakas. Neaiškus puolimo Slaviansk link likimas. Pirma „mirė“ orkų Lyman sektorius, dabar „merdėja“ Izyum grupuotė. Ar tai tik laikina ir orkai į Izyum permes naujas pajėgas ir atnaujins puolimą? Ar visgi Izyum – Lyman grupuotės stos į gynybą ir bandys laikyti prikausčiusios dalį ukrainiečių pajėgų, kol orkai sieks sėkmę vystyti nuo Lysychansk ir Bakhmut? Stebėsime situaciją.
Lysychansk. Situacija toliau išlieka bloga. Tiesa, ukrainiečiai neleidžia agresoriui pasiekti vakarinių miesto prieigų (mūšiai vyksta pietiniuose ir pietvkariniuose miesto pakraščiuose), stabdo orkų puolimą ašyje Verkhnokamyanka – Bilohorivka, artilerija naikina agresoriaus šaudmenų sandėlius. Tačiau iniciatyvą savo rankose visiškai turi agresorius, jis diktuoja mūšio tempą. Ukrainiečių grupuotės blokavimas ar apsupimas realus, o atsitraukimas komplikuotas (kelias link Syversk apšaudomas kryžmine artilerijos ugnim iš pietų ir šiaurės). Neatmestina, kad orkai netrukus suaktyvins pastangas pulti Lysychansk iš šiaurės (Pryvillia). Tuo pačiu galima laukti orkų bandymų vėl persikelti per Severskyi Donec upę Bilohorivka apylinkėse ir iš šiaurės užblokuoti ukrainiečių atsitraukimo kelius į Syversk.
Bakhmut. Ukrainiečių artileristai keičia mūsų vakarykštes prognozes. Taip, agresoriaus grupuotė sektoriuje tikrai galinga (gal galingiausia fronte) ir turi potencialo be didelių puolimo pauzių rotuoti pajėgas. Tačiau ukrainiečiams sunaikinus didelį šaudmenų sandėlį prie Popasna, ši agresoriaus grupuotė nebegali išlaikyti tos persvaros ugnimi, kurią turėjo dar vakar. Tai nereiškia, kad orkai nebeturi kuom šaudyti. Jie vis dar turi persvarą ugnimi, tačiau jos negalės ilgai išlaikyti, jei tektų remti puolančius manevrinius vienetus. Todėl aktyvūs puolamieji orkų veiksmai aprimo, vyksta lokalūs susidūrimai.
Centras ir Zaporizhia: be didelių pakitimų, daug darbo abiejų pusių artilerijai.
Pietų kryptis.

Ukrainiečiai ir toliau nežymiai, bet stumia agresorių nuo Kryvyi Rih. Atakos nedidelės, laimėjimai – po kelis kilometrus per dieną. Bet visgi tokia tendencija yra maloni, kadangi orkai priversti permetinėti į šį ruožą rezervus. Tai leidžia atsikvėpti ir persigrupuoti Mykolaiv – Cherson puolimo ašyje į gynybą stojusioms ukrainiečių pajėgoms. Ir čia karo dievas ukrainiečių pusėje – sunaikintas šaudmenų sandėlis prie Chornobaivka. Again.

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai penkiasdešimt antroji (spalio 2) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Karo dievas šypsosi Ukrainai. Ukrainos karo pramonė per mėnesį pagamina apie dvidešimt 155 mm haubicų...

Vanharos tyrimas Nr. 2. Supintas voratinklis?

Dominykas Vanhara Atsimenate, gerbiamieji, mano kelių mėnesių senumo facebook įrašą, kuriuo viešai atsikirtinėjau į save „žurnaliste“ vadinančios Ritos Miliūtės...

Patriotai už Europą padavė ES Parlamentą į teismą dėl nedemokratiško „Sanitarinio kordono”

Nacionalinė konservatyvi Patriotai už Europą (PfE) frakcija, trečia pagal dydį Briuselio partijų šeima, turinti 84 europarlamentarus, oficialiai pateikė...

Valdas Sutkus. D. Trumpo ir K. Harris viceprezidentai: keistas ir keistesnis

Veidaknygė Šiandien vyks kandidatų į prezidentus D. Trumpo ir K. Harris pasirinktų viceprezidentų J. D. Vance ir T. Walz...