Karas Ukrainoje. Šimtas trisdešimt aštuntoji (liepos 11 diena)


Pirmadienį pradėta kasmetinė Nord Stream 1 dujotiekio, kuriuo Rusijos dujos tiekiamos į Vokietiją, techninė priežiūra – Vakarai tikisi, kad dujų tiekimas bus sustabdytas tik 10-iai dienų, tačiau vyriausybės, rinkos ir bendrovės nerimauja, kad dėl karo Ukrainoje sustabdymas gali būti pratęstas. Dujotiekiu Baltijos jūros dugnu iš Rusijos į Vokietiją per metus transportuojama 55 mlrd. kubinių metrų dujų. Techninė priežiūra, formaliai numatyta nuo liepos 11 iki 21 d. Dujotiekio operatorė „Nord Stream AG” patvirtino, kad sustabdymas prasidėjo, kaip planuota, 6 val. 00 min. Vidurio Europos laiku ir kad po kelių valandų dujų srautas sumažės iki nulio.

Čia ir paaiškėjo, kodėl Kanada skubiai perdavė turbiną Vokietijai – patogaus gyvenimo mėgėjai nerimauja, kad rusai galėtų pailginti kasmetinės techninės priežiūros laikotarpį motyvuodami trūkstama įranga. Koks naivumas – rusai gali prailginti, sutrumpinti, tiekti, netiekti nieko neaiškindami ir nesiteisindami. Tokia jau ta rizika, kai varai biznelį su teroristais.

Rusijos parlamento organizacinė taryba turėjo susirinkti šiandien ryte ir nuspręsti, ar liepos 15 d. sušaukti neeilinį parlamento posėdį, tačiau iš karto nebuvo aišku, ką ketinama aptarti. Žemieji parlamento rūmai pranešė, kad taryba turėjo susirinkti dėl „klausimų, reikalaujančių skubių sprendimų”, ir būtinybės apsvarstyti „vyriausybės iniciatyvas”. Daugiau informacijos nepateikta.

Kai kurie vakarų ekspertai spėlioja, kad tai – požymis, kad Rusijos demokratiją galėjo ištikti krizė dėl pradėto karo Ukrainoje.

Rusijos demokratiją.

Krizė.

Būtų labai juokinga, bet mums, rašantiems šias apžvalgas, liūdesys ir neviltis spaudžia širdis – teks dirbti dar atkakliau aiškinant, rodant, primenant.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrė Liz Truss pareiškė, kad pretenduos į premjerės postą vietoj Boriso Johnsono. Šiuo metu ji yra 11 kandidatė užimti vienas svarbiausių karalystės pareigų. L. Truss, dirbusi ministre keliuose vyriausybės departamentuose, įskaitant prekybos, teisingumo ir iždo departamentus, teigė, kad mažins mokesčius ir laikysis griežtos pozicijos Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu. Ji siekia pakeisti B. Johnsoną, kuris ketvirtadienį buvo priverstas pasitraukti iš posto po to, kai jo vyriausybė subyrėjo dėl virtinės skandalų. ” – Man vadovaujant, nuo pirmos dienos pradėčiau mažinti mokesčius, kad nedelsiant imčiausi veiksmų padėti žmonėms susidoroti su pragyvenimo išlaidomis”, – dienraštyje „Daily Telegraph” rašė J. Truss. ” – Nėra teisinga dabar didinti mokesčius.”

Ėėė, kiek tai realu, ponia Liz?

Lietuva pirmadienį išplėtė prekybos apribojimus, taikomus per jos teritoriją vykstančiam tranzitui į Rusijos valdomą pusiau eksklavą – Kaliningrado sritį, nes įsigaliojo anksčiau paskelbtos Europos Sąjungos sankcijos Maskvai. Tarp papildomų prekių, kurias nuo pirmadienio ryto draudžiama įvežti yra betonas, mediena, alkoholis ir jo pagrindu pagaminti pramoniniai chemikalai. Rusija penktadienį įspėjo Lietuvą ir Europos Sąjungą, kad gali imtis „griežtų priemonių” prieš jas, jei kai kurių prekių tranzitas į Kaliningradą ir iš jo nebus atnaujintas „artimiausiomis dienomis”.

A tai ką darysit, driskiai? Blokuosit Klaipėdos uostą? Užsuksit suvisam dujas?


Okupantas sekmadienio vakarą pradėjo intensyvų antrojo pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo ir jo apylinkių apšaudymą iš artilerijos, kelių raketų paleidimo įrenginių ir tankų, derindamas aviacijos smūgius Luhansko srities vakarinėje dalyje.

Akivaizdu, kad rusai ruošiasi Kramatorsko ir Bachmuto šturmui, remianti ataka – Slovjansko kryptymi. Manytume, kad artimiausią savaitę agresorius kaups pajėgumus ir papildys gyvąją jėgą šviežutėle, bet jau supuvusia patrankų mėsa iš Rusijos gilumų.

Ukraina ruošiasi Chersono išvadavimui, bet mūsų vertinimu, kol kas, realių galimybių tam dar neturi.


Per parą rusai surengė 34 aviacijos antskrydžius, bombos mėtomos nesirenkant taikinių ir siekiant padaryti kuo daugiau žalos civiliams bei jų turtui.

Šiaurės rytuose nuo pat ankstyvo ryto sprogimai Charkive nežada jokio atokvėpio. Rusofašistai raketinės salvinės artilerijos ugnimi griauna daugiabučius ir kitą civilinę infrastruktūrą.

Rytuose okupantas aviacijos ir artilerijos ugnimi šlavė Uhlehorsko apylinkes, tame tarpe ir ten esančią šiluminę elektrinę maždaug pusiaukelėje tarp Debalcevės ir Bachmuto.

Ties Bilohorivka, maždaug 50 km į rytus nuo Slovjansko ir 20 km į vakarus nuo Lysičiansko, ukrainiečių pajėgos apsupo ordos taktinę grupę, kuri rengė reidus apylinkėse ir minosvaidžiais griovė apylinkės kaimus bei gyvenvietes.

Pietryčiuose rusofašistai reaktyvinės artilerijos ugnimi kirto per gyvenvietes Kryvyj Riho ir Dnipro apylinkėse.

Ukrainiečių pajėgos sustabdė, o vėliau sutriuškino rusų pajėgas, puolusias Marjinką, į vakarus nuo Donecko.

Pietuose vėl raketomis smogta Mykolajivo uostui ir apylinkėms. Šaltiniai praneša mažiausiai 6 raketas pasiekus tik kreivarankiams paaiškinamus taikinius, tame tarpe ir laukus su grūdinėmis kultūromis.

Chersone okupantas stiprina blokpostus, įrengia inžinerines užtvaras, padidino patrulių skaičių, greičiausiai rengdamasis galimam ukrainiečių jungtinių pajėgų puolimui ir bandymui išlaisvinti priemiesčius.

Ukrainos aviacija ir, greičiausiai, taikli HIMARS ugnis sunaikino rusų valdymo punktą Chersone ir didelį amunicijos sandėlį jo apylinkėse.
Ukrainos generalinis štabas prašo gyventojus pagal galimybę evakuotis iš Chersono tam, kad būtų išvengta draugiškos ugnies išlaisvinant miestą.

******

Locked N’ Loaded

Sveiki, prieš apžvalgą norėtume paraginti pažiūrėti naujausią “Patrulio bazės” laidą apie karo Ukrainoje eigą, kadangi tai padės geriau suprasti, kas, kaip ir kodėl vyksta tai, ką matome dabar: https://lrt.lt/…/patrulio-baze-rusijos-kariuomenes…

O dabar greitas žvilgsnis į šiaurinį Donbaso flangą

Charkiv. Nuo vakar didelių pasikeitimų nėra. Tiesa, okupantų pakalikui, Velykyi Burluk „administracijos direktoriui” nuo orkų plombyro stipriai vidurius susuko ar kažką kito, mašinoje kažkoks ten dujų nuotėkis ar rūkė kažkas… Taip netyčia jo mašina ėmė ir išlėkė į orą. Gero skrydžio!

Izyum. Agresorius nesustoja atakuoti Krasnopillya – Dolyna – Bohorodychne ruože. Šiandien ypatingai aktyviai puolamosios operacijos vykdytos Krasnopillya ir Dolyna, Bohorodychne daugiau atakuota iš artilerijos, vykdytos lokalios atakos. Panašu, Rusijos pajėgos bent kuriam laikui suprato, kad Kurulka – Ivanivka ruožas dar sunkiau įkandamas, tad vėl visas pastangas sukoncentravo į Krasnopillya – Dolyna – Bohorodychne. Rezultatas tas pats – gavo, atsitraukė.

Syversk. Šiandien atakuota Verkhnokamenske, ukrainiečiai apsigynė. Kaip ir buvo galima tikėtis, vakar orkai eilinį kartą apsimelavo – Hryhorivka ir toliau ukrainiečių rankose. Agresorius kaupia pajėgas, tikėtina netrukus prasidėsiančiam puolimui. Tiesa, dar sunku spręsti, ar a) vyksta „vietinė” reoganizacija, t.y. performuojami sektoriuje esantys manevriniai ir paramos netiesiogine ugnimi vienetai, ar b) į sektorių metami nauji vienetai. Stebėsime situaciją.

Bakhmut. Sektoriuje antra diena sąlyginė ramybė (ne tokia intensyvi artilerija, lokalios atakos). Ir toliau sunku suprasti ar čia esančios pajėgos: a) išseko ir pereina į gynybą, b) persigrupuoja, telkia pajėgas ir pavyzdžiui prie Soledar pradės didesnio masto puolimą, c) stos į gynybą, o dalį pajėgų permes Syversk link. Norėtusi, kad būtų variantas a), tačiau žvelgiant realistiškai, jis mažai tikėtinas. Agresorius turi pakankamai pajėgų ir gali jas rotuoti. Tad labiau tikėtini atrodo b) ir c) variantai.

******

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido savo ambasadorių Vokietijoje, praėjus savaitei po to, kai diplomatas davė interviu, kuriame gynė Antrojo pasaulinio karo ukrainiečių lyderį Stepaną Banderą sakydamas, kad nėra jokių šio prieštaringai vertinamo politinio veikėjo bendradarbiavimo su naciais įrodymų.

Andrijus Melnikas, Ukrainos ambasadorius Berlyne nuo 2014 m., buvo vienas iš labiausiai atpažįstamų ukrainiečių veidų Vokietijoje, niekada nevengęs aštriai kritikuoti, daugelio nuomone, lėto Vokietijos atsako į Rusijos invaziją ir dažnai užsitraukdavęs šalies politinio elito rūstybę.

Ukrainiečiams suvienyti reikia ryškios asmenybės, lyderio, istorinio simbolio ir Stepanas Bandera neabejotinai galėtų būti vienas tokių istorinių veikėjų. Tačiau tiek rusų, tiek lenkų istorikų pastangomis, „įrodyta“, kad Bandera yra su naciais kolaboravęs fašistas.

Matyt, turint galvoje, sudėtingą istorinį ir geopolitinį Ukrainos ir Lenkijos kontekstą bei pagaliau atšilusius santykius tarp abiejų valstybių, faktines istorines Stepano Banderos veiklos aplinkybes derėtų aptarinėti istorikams, visuomenės veikėjams, bet ne diplomatams, juo labiau – ambasadoriams.

Ukrainos ir Kanados kongresas pasmerkė Kanados vyriausybės sprendimą grąžinti Vokietijai suremontuotą Rusijos turbiną „Nord Stream 1” dujotiekiui. Ukrainos Kanados kongreso nacionalinė prezidentė Aleksandra Čyčij pareiškime sakė: „- Mūsų bendruomenė yra labai nusivylusi Kanados vyriausybės sprendimu nusileisti Rusijos šantažui.” Pasak jos, Kanada kuria „pavojingą precedentą, dėl kurio susilpnės Rusijai įvestas sankcijų režimas”.

Kaip visada, Vakarai žaidžia dešine ranka prieš kairę, nes vis dar kažkodėl mano, kad Ukrainos kovoje prieš agresorių ir teroristą galimos išlygos ir nuolaidos. Klaida. Klaida, kaip koks grėblys ant kurio nuolat lipama ir už kurią reikės mokėti.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi aptarė Rusijos invaziją į Ukrainą ir išreiškė susirūpinimą dėl Pekino suartėjimo su Maskva. Abu diplomatai šeštadienį vykusius asmeninius pokalbius, kurie truko penkias valandas, apibūdino kaip „nuoširdžius”, o jų susitikimas įvyko kitą dieną po to, kai jie dalyvavo Indonezijos saloje Balyje vykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) užsienio reikalų ministrų susitikime.

Abu diplomatai įvardino, kad JAV ir Kinijos santykiai ir gebėjimas laikytis konstruktyvumo yra reikšmingi ne tik abiem šalims, bet ir viso pasaulio geopolitiniam tvarumui.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuro (OHCHR) duomenimis iki birželio 26 d. Rusijos orda Ukrainoje nužudė mažiausiai 10 631 civilį, tačiau manoma, kad tikrasis žuvusiųjų kare skaičius yra gerokai didesnis. Daugiau nei ketvirtadalis ukrainiečių – 12 mln. gyventojų – buvo priversti palikti savo namus. Apie septynis milijonus iš jų yra šalies viduje perkeltieji asmenys, o penki milijonai paprašė prieglobsčio kaimyninėse Europos šalyse, teigia JTŽTB.

Vis skaičiuojame ir skaičiuojame. Jungtinės Tautos jau senai tapo susirūpinusių statistų susirinkimu, o gal, tiesą pasakius, niekuo kitu niekada ir nebuvo.

Maskva, esant įtemptiems santykiams su Vilniumi po to, kai buvo uždraustas kai kurių prekių tranzitas per Lietuvos teritoriją į Kaliningradą, norėtų suduoti smūgį šiai Baltijos šaliai, bet negali to padaryti. Tokią nuomonę Ukrainos 24-ajam kanalui išsakė ekspertas Dmytro Sinčenko, nevyriausybinės politologų asociacijos vadovas.

Na taip. Tik santykiai su Maskolija mūsų įtempti dar nuo to laiko, kai Sofija Vytautaitė pasimirė ir Vytauto savo dukrai ruoštoje kunigaikštystėje reikalai pakrypo neplanuota linkme. Patys užauginom drakoną, patys turim ir persmeigti jo šėtono užvaldytą širdį.

Okupantas permeta pajėgas į Severodonecko rajoną ir siekia suspausti į kumštį ties Bilohorivka, maždaug pusiaukelėje tarp Lysičiansko ir Siverskio. Ruošiamasi kitam smūgiui, kuris, greičiausiai, kaip ir sakėme, bus nukreiptas į Siverskį tam, kad galėtų būti tęsiamas puolimas Slovjansko ir Kramatorsko kryptimi.

Rusija iš visų pakampių traukia rezervistus ir driskių šutvę, su praeito amžiaus 6 – ojo dešimtmečio technika, permeta link Ukrainos – Rusijos sienos į šiaurės rytus ir vakarus nuo Charkivo. Įvairių žvalgybų duomenimis, Kremlius nori per artimiausias savaites surinkti apie 20 000 trogloditų, pasirengusių mirti Ukrainos žemėje.

Ukrainos pagrindinis uždavinys – išlaikyti ordos spaudimą vakarų kryptimi ir neleisti judėti per sieną link Charkivo.

Šiaurės rytuose, iš Rusijos teritorijos, Kremliaus vadovaujami teroristai apšaudė Sumų ir Černihivo rajonus.

Okupantas Smerč raketinės artilerijos sistemomis apšaudė Radušnoje gyvenvietę Kryvyj Riho rajone. Nuo trijų iki septynių raketų pataikė į pramoninį kompleksą, mažiausiai du žmonės žuvo.

Charkivo gyvenamieji rajonai apšaudyti artilerija, sugriautas gyvenamasis namas ir mokymo įstaiga. Yra sužeistų.

Slovjansko rajone, okupantas naudodamas Antrojo pasaulinio karo taktiką vykdė žvalgybą mūšiu ties Dolina, bet buvo sustabdytas ir sunaikintas.

Pietuose, Olgino rajone, priešo diversinė grupė bandė prasiveržti į ukrainiečių jungtinių pajėgų užnugarį, bet buvo pastebėta ir sunaikinta.
Ukrainiečiai praeitą parą surengė virš 30 atakų HIMARS sistemomis, du kartus apšaudyta okupuota Čiornobajivka. Naikinti logistikos punktai, okupantų vadavietės, ant žemės stovintys orlaiviai.

Okupantas iš Mariupolio į Berdianską permeta driskių vienetus ir sunkiąją techniką. Matyt, bandys išlaikyti užimtas teritorijas ir stabdyti ukrainiečių puolimą Chersono apylinkėse.

Turime VBS patvirtintų duomenų, kad rytoj partizanai susprogdins Krymo tiltą. Tą patvirtino ir žymus astrologas Olehas Hrodnovas.

******

Tiltas į Krymą
Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook
G20 valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimas įvyko, tačiau nepavyko. Žiniasklaida iki šiol aptarinėja, kas su kuo fotografavosi, kodėl nesifotografavo, kas ką sakė, ko nepasakė, nors tai – visiškos smulkmenos. Valstybėms nepavyko priimti jokio bendro komunikato dėl karo Ukrainoje.
Padėties pasaulyje sudėtingumą ir diplomatų tikrą ar apsimestinį naivumą tiksliausiai išreiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, kuris tiesiogiai kreipėsi į Rusiją ir paragino Maskvą leisti ukrainietiškiems grūdams patekti į pasaulį: ” – Mūsų kolegoms rusams: Ukraina nėra jūsų šalis. Jos grūdai nėra jūsų grūdai. Kodėl jūs blokuojate uostus? Turėtumėte išleisti grūdus”.
Tuo tarpu Rusijos užsienio terorizmo reikalų ministras S. Lavrovas išėjo iš pirmo posėdžio ir neatvyko į antrąjį, demonstruodamas, kad „dėjo skersą“ ant pasauliui gresiančio bado ir viso pasaulio apskritai. Būtent dėl tokios parodijos Lavrovas ir atvyko į Indoneziją.
Ukraina kaltino Rusiją žaidžiant „bado žaidimus“ o Vokietija kreipėsi į Rusiją, ragindama baigti karą.
Nors daugeliui mūsų skaitytojų gali atrodyti, kad maisto problemos ne tokios svarbios, tačiau, mūsų įsitikinimu, tai – karo dalis, tik ne taip matoma, kaip karo veiksmai „ant žemės“ Ukrainoje. Maisto stygius ir augančios kainos kirs per visas maisto gamybos, tiekimo ir vartojimo grandines. Rusijos sukeltas badas gali išjudinti iki 250 milijonų badaujančių Afrikoje ir Azijoje, o Europą užplūsti iki šiol nematytos išbadėjusių pabėgėlių armijos.
Energetinės krizės purtomai Europai, kuriai iš Rytų gresia Rusijos ordų antplūdis, tai gali tapti santykinės tvarkos ir demokratijos tvarumo iššūkiu. Nenorime būti blogais pranašais, tačiau turime ruoštis visiems scenarijams. Turime suvokti ir tai, kad Maskva sąmoningai destabilizuoja padėtį pasaulyje, siekdama kraujo, baimės ir chaoso. Kremlius viską neblogai apskaičiavo, tačiau nenumatė vieno pagrindinio dalyko – sukeltas chaosas bumerangu smogs pačiai Rusijai, net tuo atveju, jei ją laikinai parems Kinija ir kitos BRICS šalys.
Tuo tarpu Putinas įspėjo, kad sankcijos prieš Rusiją gali sukelti „katastrofišką” energijos kainų kilimą, dėl kurio namų ūkiai visoje Europoje patirs daug didesnes energijos kainas.
„- Visa tai dar kartą parodo, kad sankcijų apribojimai Rusijai daug daugiau žalos padaro jas įvedusioms šalims. Tolesnis sankcijų taikymas gali sukelti dar sunkesnių, neperdedant, net katastrofiškų pasekmių pasaulinei energetikos rinkai”, – sakė Putleris. Jis paragino Rusijos energetikos įmones būti pasirengusias naftos embargui.
Gegužės mėnesį Europos Sąjunga susitarė dėl embargo 90 proc. iš Rusijos importuojamos naftos. Putinas teigia, kad „Rusijos rinka stabili, naftos gavybos lygis viršijo praėjusių metų lygį 3,5 proc., o dujų gavyba sausio-gegužės mėnesiais sumažėjo tik 2 %”.
JAV prezidento Džo Baideno administracija naujausiame saugumo pagalbos pakete Ukrainai suteiks dar keturias HIMARS sistemas, atsargines dalis, šaudmenis. Naujausio krovinio vertė – 400 mln. JAV dolerių. Teigiama, kad jame ir naujausio tipo ginkluotė, kurios iki šiol JAV Ukrainai netiekė. JAV iš viso yra suteikusios Ukrainai 12 HIMARS, įsipareigodamos pristatyti šias keturias papildomas sistemas. Teigiama, kad Kremliaus pranešimai apie dvi sunaikintas HIMARS artilerijos sistemas, yra melas. Ukrainos kariuomenė paskaičiavo, kad siekiant esminio lūžio fronto linijoje, reikia apie 100 HIMARS sistemų.
Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą prasidėjo ekonominė krizė Egipte, gresianti peraugti į masinius neramumus. Dėl infliacijos žmonės nebeišgali nusipirkti maisto produktų, buities prekių, ženkliai sumažėjo pajamos. Birželio mėnesį. oficialus Egipto infliacijos lygis siekė 14,7 %, palyginti su maždaug 5 % tuo pačiu metu pernai. Karas Ukrainoje įnešė sumaištį į pasaulines grūdų rinkas ir pakėlė kainas. Egiptas, kurio 80 % kviečių importo priklauso nuo Rusijos ir Ukrainos, dabar už toną moka 435 JAV dolerius, o ne 270 JAV dolerių, kaip pernai, teigia Egipto vyriausybė.
Severodonecko gubernatorius Serhijus Haidajus teigia, kad miestas ant humanitarinės katastrofos slenksčio. Okupantai sugriovė visą infrastruktūrą ir nieko neatkūrė. Mieste nėra nei vandens, nei elektros, nei veikiančios kanalizacijos sistemos, o mirusiųjų kūnai pūva įkaitusiuose daugiabučiuose.
Dvidešimt pirmo amžiaus dvikojų skėrių ordos pasižymi tuo, jog siaubia viską beatodairiškai, negalvodamos apie pasekmes.
Rusija pagrasino ES ir Lietuvai „griežtomis priemonėmis” dėl Kaliningrado tranzito. Marija Zacharova pareiškė, kad klausimo sprendimas užtruko „per ilgai“. Višta (teatleidžia kilnus naminis paukštis) nesuvokia demokratinių Vakarų veikimo principų.
Kanada paskelbė naujas sankcijas Rusijai, įtraukdama į paketą 29 asmenis, kaltinamus „valstybės remiamos dezinformacijos ir propagandos agentais”, ir 15 Rusijos vyriausybės kontroliuojamų subjektų, „dalyvaujančių dezinformacijos veikloje”.
Australija, kuri yra didžiausia ne NATO karinės pagalbos Ukrainai teikėja, paskelbė apie didesnę paramą Ukrainos kovai už laisvę: bus skiriama 99,5 mln. dolerių daugiau karinės pagalbos nei planuota anksčiau – iš viso 388 mln. dolerių.
Rusija jokios jokios „pauzės“ kare nepadarė, niekas niekur „nesiilsėjo“ – tai buvo eilinė ordos klasta. Naudojant išdegintos žemės taktiką ir toliau naikinami miestai ir kaimai. Rusai iki šiol neužėmė visos Luhansko srities, nepavyksta užimti Bilogorivkos.
Atsakydama Rusijai į ankstesnius grasinimus, Ukrainos pusė pareiškė, kad ir ji rimto karo taip pat dar nepradėjo. Ukrainos gynėjai savo dėmesį sutelkė trimis kryptimis – rengiamasi puolimo veiksmams pietuose ties Chersonu, stengiamasi išlaikyti atkovotas teritorijas šiaurės rytuose prie Charkivo bei stabdomas rusų skverbimasis gilyn į vakarus Ukrainos rytuose.
Šiauriniame fronto ruože vyksta rusų karių ir geležių naikinimas, panašus į vykusį pirmosiomis karo dienomis. Netoli Sviatohorsko ukrainiečių kariuomenė sunaikino 12 tankų ir kitų skardinių bei juos valdžiusių dalį karių.
Šįryt rusų okupantai apšaudė Kryvyj Riho Inhuleckio rajoną, nužudė 41 metų moterį dar du žmones sužeidė.
Kramatorsko kryptimi rusai apšaudė civilinę infrastruktūrą netoli miesto esančiose gyvenvietėse. Grigorivkos gyvenvietės rajone rusas bando kruvinu ir šūdinu batu žengti į priekį, mūšiai tęsiasi.
Bachmuto kryptimi tęsiasi artilerijos apšaudymas, rusai naudoja aviaciją nesirinkdami taikinių.
Pietų Buho kryptimi orda ruošiasi puolimui ir toliau sistemingai apšaudo civilinę ir karinę infrastruktūrą iš statinių ir reaktyvinės artilerijos sistemų išilgai fronto linijos.
Ukrainos aviacijos ir raketinės artilerijos daliniai toliau sėkmingai apšaudo okupantų gyvosios jėgos sankaupas, karinę techniką ir šaudmenų sandėlius. Priešas patiria neskelbiamus nuostolius.
Rusijos žiniasklaida praneša, kad du Bundesvero kariai (Vokietijos ginkluotosios pajėgos) ruošėsi susprogdinti Krymo tiltą. Ruošėsi jie tą daryti Vokietijoje, grobdami ginklus ir sprogmenis, dėl ko buvo sulaikyti. Neabejojame, kad daugybė karių visame pasaulyje ruošiasi susprogdinti tą nelemtą tiltą ir tikrai tą padarys rytoj arba poryt. Tikrai tikrai. Juolab, kad ir JAV atsargos generolas pakvietė kuo greičiau tą padaryti, panaudojant Harpoon raketas.
*****
Locked N’ Loaded
Donbaso flangas
Charkiv. Be esminių pakitimų – tęsiasi lokalios atakos, abi pusės apsikeičia netiesioginės ugnies smūgiais, agresorius pagrinde atakuoja su artilerija ir aviacija.
Izyum. Dėka sėkmingų ukrainiečių veiksmų (tvirta gynyba, lokalios kontratakos ir juvelyrinis artilerijos darbas) orkų manevrinių vienetų atakos nusilpo. Vakarykštis agresoriaus BTG sutriuškinimas prie Bohorodychne kuriam laikui nuramino jo bandymus pulti. Tačiau jie prikaupė naujos mėsos ir nusprendė “pavtarit”. Pavyko anoligiškai kaip vakar, visos atakos Krasnopyllia – Dolyna – Bohorodychne ruože gynėjų pastangomis buvo atmuštos.
Syversk. Susidaro įspūdis, kad agresoriui nepakanka pajėgų pralaužti naujos ukrainiečių gynybos linijos, tad jie kasdien vis labiau koncentruoja tam pastangas. Prieš tris dienas aktyviausiai atakuotas Spirne, vakar – Verkhnokamenske.
Šiandien atakuota Hryhorivka, nors neliūdna ir kituose ruožo vietose. Neatmestina, kad taip agresorius trukdo ukrainiečiams įsitvirtinti kuo geresnėse gynybos pozicijose bei tuo pačiu vykdo žvalgybą mūšiu. Tai rodo, kad bandymas didesnėmis pajėgomis judėti Syversk link ne už kalnų. Taip, agresorius vykdo reorganizaciją, tačiau ji nebūtinai gali užtrukti. Argumentai: po Severodonetsk, Lysychansk puolimas prasidėjo beveik be pauzės;
Lyman grupuotė vis dar tyli, t.y. neaišku kiek ten pajėgų ir ar jos nebus mestos Syversk link, bandant forsuoti Severskyi Donec nuo Yampil (šiaurės vakarai) arba permetant šviežias pajėgas puolimui nuo Lysychansk (rytai).
Bakhmut. Ukrainiečiai toliau daro stebuklus ir atmušinėja orkų atakas Soledar – Spirne linijoje. Tokiu būdu neleidžia apeiti Bakhmut iš šiaurės. Toks agresoriaus pasiekimas ženkliai pablogintų Syversk gynybą, tad džiugu, jog ukrainiečiai laikosi.
Svitlodarsk ruože agresorius vėl pabandė išlyginti kontaktinę liniją ir savo kairįjį flangą pritraukti arčiau prie dešinio. Kaip ir anksčiau – nesėkmingai. Neatmestina, kad agresorius čia laikinai atsisakys šių, jiems nesėkmingų pastangų pulti palei kelią Svitlodarsk – Bakhmut. Galimai puolantieji pajėgas ims koncentruoti Soledar – Spirne ruože tam, kad: 1) apeiti priešakinę ukrainiečių gynybos liniją Hrihorivka – Verkhnokamenske – Spirne iš pietų ir 2) artėti prie Syversk iš pietų ir pietvakarių.

*****

Didelio mobilumo artilerijos raketų sistemos M142 (HIMARS) šaudo iš neskelbtos vietos Ukrainoje [Pavlo Narozhnyy per Reuters]
Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook
Putinas perspėjo Vakarus ir Ukrainą, pareikšdamas, kad karas gali tęstis „iki paskutinio ukrainiečio”. ” – Šiandien girdime, kad jie nori mus nugalėti mūšio lauke. Na, ką aš galiu pasakyti? Tegul pabando. <…> Nuolat girdime, kad Vakarai pasirengę su mumis kovoti tol, kol bus gyvas paskutinis ukrainietis. Tai yra Ukrainos žmonių tragedija. Tačiau atrodo, kad viskas krypsta į tai”.
21 amžiaus fiureris labai gerai išstudijavęs nacių strategų ir vykdytojų ideologiją. Pastarieji taip pat masiškai žudė žmones gelbėdami Trečiąjį reichą nuo vidaus ir išorės grėsmių, o vaikus naikino dėl būsimų pavojų. Putlerio pareiškimai ir iš jų išplaukiantys veiksmai turi būti vertinami ir kaip terorizmas, ir kaip nusikaltimai žmogiškumui bei ukrainiečių genocidas. Visiškai nėra jokių abejonių, kad šių veiksmų sumanytojai, sprendėjai, įsakymų ir nurodymų davėjai bei vykdytojai turi būti teisiami taip pat, kaip nacių nusikaltėliai.
Putinas taip pat sakė, kad Rusijos kariuomenė „dar nieko rimtai nepradėjo”, o žiniasklaidoje paskelbti pranešimai, kad Rusija kare daro “pauzę”.
Žiūrime į tai skeptiškai. Žmonės visada labai linkę priimti norima už gryną pinigą. Eilinė ordos klasta, kurią nusičiupo ir vakarų karybos apžvalgininkai – mūšio lauke niekas nesustojo, civiliai ir kariai žūsta taip pat, o spaudimas link Slovjansko ir Kramatorsko nesumažėjo.
Krito stiprus Ukrainos ir Lietuvos draugas, lyderis ir moralinių vertybių politikas Borisas Johnsonas. Politikas traukiasi iš Konservatorių partijos ir premjero pareigų. Maskvai švenčia didelę “pergalę”, apie ką suskubo pareikšti Zacharova, sakydama, kad Boriso kova su Rusija apsisuko “bumerangu, kurį paleido (jis) pats”.
JK vyriausybės griūtis tikrai ne vietoje ir ne laiku. Tačiau Johnsonas premjero pareigas eis iki vyriausybės krizės pabaigos ir, tikėkime, tęs pradėtus darbus. Prezidentas Volodymyras Zelenskis paskambino Borisui po jo paskelbimo apie atsistatydinimą ir išreiškė „liūdesį” išgirdus tokią žinią. Ukrainos prezidentūra padėkojo politikui už paramą „sunkiausiu metu”.
JAV generolas Markas Milley paskambino savo kolegai iš Kinijos Li Zuochengui ir pabrėžė, kad reikia „atsakingai valdyti konkurenciją” tarp Vašingtono ir Pekino.
Šiuo metu didėja įtampa tarp JAV ir Kinijos dėl grasinimų Taivanui, prie jos prisideda Rusijos (ir Baltarusijos) invazija į Ukrainą. JAV prezidentas Joe Bidenas užsitraukė Kinijos pyktį, kai pareiškė, kad JAV ateis Taivanui į pagalbą karinėmis priemonėmis, jei salą užpuls. Kinija įspėjo, kad JAV „naudoja Taivano kortą, kad sulaikytų Kiniją, ir pati nudegs”. Pekinas teigia, kad Taivanas yra Kinijos provincija; Vašingtonas palaiko šiltus ryšius su Taivanu, tačiau oficialiai vykdo „vienos Kinijos” politiką.
Vašingtono užsienio politikoje pirmenybė teikiama varžyboms su Kinija. JAV ir toliau stiprina savo įtaką regione: sudarė sutartį su Jungtine Karalyste dėl branduolinių povandeninių laivų tiekimo Australijai, nusiuntė į Pietų Korėją pažangius naikintuvus F-35 dalyvauti bendrose karinėse pratybose, kas įsiutino Kiniją.
Atsargiai esame linkę kol kas laikytis nuomonės, kad Kinija nepradės karo su Taivanu, nes vadovaujasi žalos-naudos valstybei principu, o karas su sala atneštų daugiau žalos, nei naudos.
Rusijos valdžios institucijoms sustabdžius Novorosijsko terminalų, per kuriuos dešimtys milijonų tonų Kazachstano naftos buvo gabenama į užsienio rinkas, veiklą, A. Tokajevas nurodė diversifikuoti naftos eksporto maršrutus.
Euras smuko žemiau 1.01 JAV atžvilgiu ir artėja pariteto link. O, kur gi tie 1.5 JAV dolerio už eurą laikai? Pradingo, kaip rusų išvogti ukrainiečių grūdai.
Kremliaus teroristinių aktų (gynybos) ministerija teigia, kad kovose Ukrainoje dalyvavusiems Rusijos kariniams daliniams buvo suteikta laiko pailsėti. Padaliniai, kurie per specialiąją karinę operaciją vykdė kovines užduotis, imasi priemonių savo koviniams pajėgumams atkurti. Kariškiams suteikiama galimybė pailsėti, gauti laiškų ir siuntinių iš namų, – sakoma pareiškime.
Mes siūlytume netikėti nė vienu Kremliaus žodžiu apie pauzes, derybas, norimą sudaryti taiką, saugų pasaulį ir tuo, kad bent vienam trogloditui rusofašistui rūpi vaiko gyvybė. Bet kokie pareiškimai apie baltus taikos balandžius turi būti vertinami kaip a) klasta ir b) ordos išteklių ir resursų atstatymas kitam žingsniui.
Ukrainiečių jungtinės pajėgos pietuose yra pasirengę Chersono išvadavimui, tačiau tam reikia atkirsti rusų pajėgas į pietus, rytus bei šiaurės rytus nuo Chersono, tada užrakinti miestą ir derinant veiksmus su partizanais apsupimo žiedo viduje tikėtis, kad orda pati pasitrauks; arba pradėti skausmingai lėtą miesto valymo nuo šiukšlių operaciją, kai judama namas nuo namo, kvartalas po kvartalo. Vėlgi, atsargiai spėjame, kad ukrainiečiai šiuo metu dar nepasirengę tokiai operacijai.
Rusijos 144-oji divizija yra Belgorodo regione ir yra pasirengusi pulti Charkivą. O kol kas Charkivo apylinkėse okupantai apšaudo rajono gyvenvietes.
Ukrainos kariai atrėmė rusų puolimą Dementijivkos kryptimi.
Okupantas smarkia ugnimi bando skintis kelią Bachmuto, Avdijivkos, Zaporižės kryptimis, tačiau didesnių postūmių neleidžia pasiekti ukrainiečių gynėjai. Kalbama, kad ypač sėkmingai darbuojasi užsieniečių legiono vienetai.
Per Rusijos raketų smūgį Kramatorske žuvo 1 žmogus, 6 sužeisti.
Pietų Buho kryptimi priešas kausto Ukrainos pajėgų bandymus pulti.
Zaporižės regione, laikinai okupuotoje Naujojoje Kachovkoje buvo smogta rusų amunicijos sandėliui ir priešlėktuvinei gynybai. Vietos žiniasklaidos duomenimis, mažiausiai 44 rusofašistai žuvo, kiti buvo sužeisti.
Ukrainos aviacijos ir raketinės artilerijos daliniai toliau daro ugnies žalą rusų okupantų gyvajai jėgai, karinės technikos ir šaudmenų sandėliams.
Per pastarąsias savaites Ukrainos kariuomenė sunaikino 16 pozicijų, kuriose buvo įsikūrę rusų daliniai ir amunicijos sandėliai.
Indonezijos aukščiausiojo lygio susitikime dalyvaujantys G20 šalių užsienio reikalų ministrai atsisakė daryti tradicinę grupės nuotrauką dėl Rusijos užsienio reikalų ministro S. Lavrovo kadre.
*******
Locked N’ Loaded
Charkiv. Not great, but not terrible. Vyksta grumtynės parteryje. Šiaurė ruože aktyvesni agresoriaus manevriniai vienetai, o šiaurės rytų – ukrainiečių.
Izyum. Ukrainiečiai toliau demilitarizuoja Bohorodychne atakuojančius orkus. Rusijos pajėgos ne tik nepasiekia taktinių laimėjimų ant žemės, t.y. nepralaužia gynybos linijos Krasnopillya – Dolyna – Bohorodychne, bet neįgyvendina vieno iš puolimo operacinių tikslų – laikyti prikaustytus ukrainiečių rezervus. Panašu, kad besiginančių pajėgų pastiprinimas pasiekė Syversk sektorių.
Syversk. Priešakinėje gynybos linijoje Hrihorivka – Verkhnoksmenske – Spirne, šioje kontakto linijoje (priešakinėje gynybos linijoje) toliau tęsiasi sunkūs mūšiai. Orkai sukoncentravo pastangas į centrinį ruožo tašką – Verkhnokamnske. Gynybos linijos pralaužti nepavyko, tačiau agresorius šiek tiek pasistūmėjo į priekį. Tuo pačiu atsinaujino Spirne puolimas, tačiau agresoriaus vienetams jis nieko gero neatnešė. Ukrainiečių pajėgos Bilohorivka taip pat dar laikosi.
Bakhmut. Svitlodarsk ruože orkai koncentruoja pastangas pulti palei kelią Svitlodarsk – Bakhmut. Agresoriaus kairys flangas ženkliai atsilieka, ten tęsiasi sunkūs mūšiai aplink vandens telkinių rajoną. Todėl puolantieji smūgiais iš dešinio flango (Roty – Midna Rruda) atakuoja ne tik dešinėje kelio pusėje (Klynove), bet ir bando kompensuoti nesėkmes rytiniame flange (nuo Roty per kelią atakuoja Vesela Dolyna). Visa ši ekvilibristika rezultatų orkams neatnešė – jų atakos atmuštos.
Tai tokia ta „operacinė pauzė”. Svarbu pasakyti, kad per ją ukrainiečiai sunaikino rekordiškai daug tankų – net 35. Didžioji dalis jų būtent šiauriniame Donbaso flange. Kodėl Kremlius vakar skalambijo apie „pauzę” – sunku pasakyti. Gali būti įvairios priežastys:
Galimai bando parodyti, jog jie kaip ir linkę stabdyti aktyvius veiksmus, bet va blogieji ukrainiečiai toliau klastingai atakuoja ir trukdo „taikai”.
Galimai tokiu būdu bandoma paskatinti vakariečius Ukrainai uždavinėti kvailus klausimus ar net spausti ukrainiečius „tinkamai perskaityti Rusijos siunčiamus signalus”.
Tikėtina, kad iš tiesų Rusijos pajėgos šiuo metų negali tęsti platesnio masto puolimo veiksmų ir jiems reikia atsigauti, persiorganizuoti, atstatyti vienetų kovinę galią, ypač po Lysychansk paėmimo.
Galimi visi trys bei dar kiti variantai, kurių mes nepaminėjome.
******
Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook
Jungtinės Karalystės premjeras ir vienas stipriausių pasaulio lyderių, Borisas Johnsonas ketina atsistatydinti, praneša vietinė Albiono žiniasklaida. Kol kas nekomentuosime.
Rusijos Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas įspėjo Jungtines Valstijas, kad Vakarų šalių bandymai nubausti tokią branduolinę galybę kaip Rusija už karą Ukrainoje kelia pavojų žmonijai. Medvedevo teigimu, išgyvenama didžiausia Maskvos ir Vakarų santykių krizė nuo 1962 m. Kubos raketų krizės, kai pasaulis atsidūrė ant branduolinio karo slenksčio. Buvęs Rusijos prezidentas apkaltino JAV kruvinais karais ir vietinių indėnų pavergimu. „- Ar kas nors buvo patrauktas atsakomybėn už šiuos nusikaltimus? Koks tribunolas pasmerkė ten JAV pralietą kraujo jūrą?” – klausia Medvedevas. Naujasis Kremliaus klounas davė suprasti, jog bet koks bandymas teisti Rusiją sukels pasaulinę katastrofą.
Apsišvietę, vienok, tie Kremliaus strategai. Perskaitę knygas “Indėnai be tomahaukų”, “Vinetu”, pasidomėjo Minino ir Požarskio sukilimu. Tik šitieji gyvieji balvonai nesupranta vieno paprasto dalyko: laiko, kaip ir žemės rutulio atgal nepasuksi. Viso pasaulio neišgelbėsi, o ir Rusijos “pagalbos” niekam nereikia, nes tokia pagalba yra blogiau už stichines nelaimes, Covid’ą, klimato atšilimą ir kitas negandas. Mes šią dvikojų skėrių invaziją vadiname 21 amžiaus barbarų antplūdžiu. Tuo tarpu Rusija sako, kad tai, ką ji vadina „specialiąja karine operacija”, yra skirta Ukrainos kariuomenei pažeminti ir su šaknimis išrauti nacionalistus. Putino teigimu, JAV pasinaudojo Ukraina, kad sukeltų grėsmę Rusijai.
Matyt, ta proga, Rusijos Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pagrasino JAV pradėti kitą „specialiąją operaciją“ ir susigrąžinti tai, kas teisėtai priklauso Rusijai – Aliaską. Iš vienos pusės, galime pasukioti pirštą prie smilkinio, iš kitos pusės, tokia „nepamatuota drąsa“ yra pasekmė to, kad kiaulė ne tik įleista į bažnyčią, ir altorius joje jau seniai kiaulės nudergtas. Kaip mūs bočiai sakydavo, ant palinkusio karklo visos ožkos, ėėė, lipa.
Susitikę Jungtinės Karalystės ir JAV saugumo tarnybų vadovai FTB direktorius Christopheris Wray ir MI5 vadovas Kenas McCallumas įspėja apie Kinijos keliamą grėsmę. Be to, kad Kinija tiesiogiai kišosi į JAV kongreso rinkimus, šios šalies vyriausybė, naudodama įvairias priemones, siekia pavogti naujausias technologijas. Kinija naudoja kibernetinį šnipinėjimą, siekdama „sukčiauti ir vogti plačiu mastu”, o jos įsilaužimų finansavimas yra didesnis nei visų kitų didžiųjų šalių kartu sudėjus. Jei Kinija jėga užgrobtų Taivaną, tai būtų vienas didžiausių ekonomikos sutrikimų, kokį pasaulis kada nors yra matęs. MI5 ketina padvigubinti išlaidas, kovai su destruktyvia Kinijos veikla.
Vietoj “Ukrainos demilitarizacijos” šalyje įvyko maksimali Ukrainos militarizacija. Teigiama, jog apie milijonas ukrainiečių jau įgijo kovinės ir karinės patirties. Ukraina sparčiai ginkluojasi pagal NATO standartus, kaupiamos naujausios technologijos. “- Per keturis mėnesius vietoj demilitarizacijos įvyko didžiausia militarizacija”, – teigia Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Danilovas.
Kaip tai keistai viskas Putinui gaunasi, tiksliau – visiškai aukštyn kojomis. Ukraina netapo “russkij mir”, o radikaliai antirusiška; NATO nenutolo, o dar labiau priartėjo prie Rusijos sienų; ES nesusiskaldė, o dar labiau susivienijo. Kam dirba Putinas? Kas galėtų paneigti, kad jis – CŽV agentas?
Rusijos sugriauto Mariupolio atstatymas kainuos daugiau kaip 14 mlrd. dolerių ir užtruks nuo septynerių iki dešimties metų, paskelbė Mariupolio miesto taryba. Mieste sugriauti arba apgadinti 1356 daugiabučiai namai, 40 proc. privačių namų subombarduoti. Daugumos atstatyti neįmanoma.
Per pastaruosius tris mėnesius Rusija iš naftos ir dujų pardavimų Kinijai ir Indijai uždirbo 24 mlrd. JAV dolerių. Džiugina tik viena, kad prekybos žaliavomis analitikų teigimu, naftos kaina artimiausiu metu kris, o iki meto galo gali pasiekti 55 JAV dolerius už barelį. O, nusimato ir vėl pigūs skrydžiai!
Be esminių pakitimų.
Ukraina teigia, kad šalies kariuomenė atsigauna, o Rusijos vandalai patiria daug nuostolių. Ukrainiečiai įnirtingai priešinasi Rusijos pajėgoms, bandančioms prasiveržti per rytinį Donbaso regioną, darydami milžiniškus nuostolius maskoliams. Teigiama, jog Lysičiansko šturmo metu žuvo apie 1000 rusų karių, tuo tarpu ukrainiečiai pasitraukė su minimaliais nuostoliais.
Rusijos pajėgos užėmė didžiąją dalį Luhansko srities, išskyrus kelis pasipriešinimo židinius, ir, nežiūrint kalbų apie kaži kokias operatyvines pauze, veržiasi link Kramatorsko ir Slovjansko. Beje, skalambindamas apie pilną Luhansko srities kontrolę, Šoigu meluoja per akis ir ausis – vis dar neužimta Belogorivka.
Mūsų vertinimu, artimiausiu metu rusai turėtų šturmuoti Siverskio ir Soledaro miestelius tam, kad atvertų priėjimą prie minėtų Kramatorsko ir Slovjansko. Beje, Soledaras yra mūsų bobučių pamėgtos „kamenaja“ druskos gavybos centras.
Rusai netoli Kramatorsko giriasi sunaikinę vieną HIMARS sistemą ir du amunicijos sandėlius, kuriuose buvo saugomos raketos šiai pažangiai toliašaudei salvinės ugnies artilerijai.
Okupantai artilerija apšaudė ir sraigtasparniais atakavo Sumų srities gyvenvietes.
Charkivo apylinkėse rusai ir toliau stengiasi išlaikyti užimtas linijas.
Okupantų puolimas Slovjansko ir Bachmuto kryptimis pristabdytas.
Kramatorsko kryptimi priešas iš statinės ir reaktyvinės artilerijos apšaudo Kriva Lukos, Kuzmynivkos ir Hryhorivkos vietoves.
Dobriankos rajone ukrainiečių kariai sunaikino priešo diversinę ir žvalgybinę grupę bei sėkmingai atrėmė po jos sekusį priešo puolimą.
Ukrainos artilerijos ir aviacijos daliniai toliau smogia priešo atramos punktams, susitelkimo vietoms ir sandėliams nustatytomis kryptimis.
Ukrainos priešlėktuvinė gynyba numušė rusišką raketą Kh-31, paleistą iš Su-35 virš Juodosios jūros netoli Odesos.
Ukrainos kariuomenė numušė 2 rusiškas raketas „Kalibr” virš Mikolajivo srities.
******
Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook
Rusijos Valstybės Dūmos žemutiniuose parlamento rūmuose svarstomas teisės aktas dėl ekonominių priemonių Rusijos kariuomenės paramai. Kai jis bus priimtas, juridiniai asmenys Rusijoje privalės vykdyti sutartis su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis.
Visa tai reiškia, kad Rusija de jure ims veikti karo ekonomikos pagrindu, kas iš esmės prilygsta karo padėties paskelbimui, kai pagrindiniai šalies resursai skiriami karui. Šie Kremliaus veiksmai signalizuoja, kad Rusiją intensyvus karas išsekino ir mulkinti šalies visuomenę apie kažkokią “specialiąją operaciją” režimui sekasi vis sunkiau. Tikriausiai greitai bus skelbiama ir visuotinė mobilizacija, “įpakuota” į kokį nors tėvynės gynimo įstatymo paketą.
Ukraina teigia, kad Rusija metė visas pajėgas mūšiams Rytų Ukrainoje. Patiriami didžiuliai nuostoliai, ligoninės perpildytos. Lysičianske liko apie 15 000 gyventojų. Okupantai ieško kolaborantų, derasi su jais kad parodytų proukrainietiškai nusiteikusių gyventojų namus ir butus. Kariškių namai plėšiami, tempiami daiktai ir drabužiai.
Donecko gubernatorius ragina evakuoti 350 000 gyventojų, kad būtų išsaugotos gyvybės, o Ukrainos kariuomenė galėtų geriau ginti miestus. Donecko srityje taikos metu gyveno 1,6 mln. gyventojų
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Džonsonas antradienį kalbėdamas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pasakė, kad tiki, jog Ukraina susigrąžins teritorijas, kurias neseniai užgrobė Rusija. JK premjeras informavo apie naujausią “siuntinį” – karinę įrangą, „įskaitant 10 savaeigių artilerijos sistemų”, kuri bus atgabenta artimiausiomis dienomis.
Bendrame pareiškime 35 Vakarų valstybės bei Japonija ir Pietų Korėja ragina nerengti jokių tarptautinių sporto renginių Rusijoje ir Baltarusijoje, o jų piliečiams uždrausti dalyvauti tarptautinėse varžybose. Naujose rekomendacijose šios valstybės paragino sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos valdymo organų narystę tarptautinėse sporto federacijose.
Vakar stipriai atpigo nafta. Teigiama, kad tai įvyko dėl recesijos baimės ir stiprėjančio JAV dolerio. Vakarų Teksaso naftos žaliava atpigo 8,6 % – iki 99,12 JAV dolerio už barelį, pirmą kartą nuo balandžio mėnesio žemiau 100. Sumažėjus pasaulinei naftos paklausai, kainos gali dar labiau nukristi – iki 65 JAV dolerių už barelį.
Rusijos naftos gavybos bendrovė „Vostok Oil”, vystanti naftos gavybą Arktyje, pasišovė “palengvinti pasaulinę energetikos krizę” ir mesti iššūkį JAV naftos gavybai. Praėjusį mėnesį bendrovė „Rosneft Oil” šį projektą palygino su Nojaus arka, kuri gali išgelbėti pasaulį.
Panašu, jog rusams “pasaulio išgelbėti” nepavyks, mat investuotojai užsuko pinigų kranelius. Du rėmėjai nutraukia 180 mlrd. dolerių vertės projekto finansavimą, o dėl sankcijų į šį regioną negali atvykti tanklaiviai, gręžimo ir kita įranga. Taip kad „Vostok Oil” telkinius pradės eksploatuoti 2029-aisiais, o ne 2024-aisiais, kaip buvo planuota. Jei iš viso pradės.
Šią savaitę JAV valstybės sekretorius Antony Blinken’as Balyje vyksiančioje G20 ministrų konferencijoje susitiks su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi ir nesusitiks su Rusijos užsienio teroro ministerijos vadovu Sergėjum Lavrovu.
Blinkenas ragins Kiniją neremti Rusijos invazijos į Ukrainą ir spausti Maskvą gražinti maistą ir trąšas į pasaulio rinkas. Spėjama, kad JAV pasiūlys Kinijai panaikinti kai kuriuos muitus.
Khm…. Kovoje prieš vieną drakoną, maitinamas kitas. Vakarai ir niekas kitas išaugino abu juos.
Kaip ir prognozavome, rusai, deja, ruošiasi Slovjansko puolimui ir priešingai, nei „karo ekspertai“ numatė, po Lysičiansko užėmimo sustoti neketina.
Artimiausiu metu (ne rytoj ir poryt, o artimiausiais mėnesiais) galime sulaukti tam tikrų pokyčių kare. Ukraina gali tapti pajėgi efektyviai stabdyti okupantą ir galvoti apie puolamąsias operacijas.
Būsima sėkmė fronte priklauso nuo logistikos, ginklų efektyvumo, pajėgų sąveikos, karių ir jų vadų profesionalumo bei sumanumo. Rusija resursų ordos aprūpinimui amunicija, kuru, degtine ir ėdalu turės dar ilgam, tačiau jau dabar susiduria su neefektyvios, pasenusios ginkluotės problemomis. Kariuomenė išsekinta, išretinta, o praradimams kompensuoti reikia šimtų tūkstančių žalių šauktinių – patrankų mėsos.
Tuo tarpu Ukraina jau dabar sugeba numušti daugumą į jos objektus skriejančių raketų ir efektyviai daužyti rusų pozicijas HIMARSais. JK ir kitose NATO valstybėse ruošiami ukrainiečių kariai naujos, modernios ginkluotės valdymui, kurie netrukus stos į mūšį.
Suprasdami kai kurių jūsų susirūpinimą ir komentarus, piktinantis, kad Vakarai duoda per mažai ginklų, norime darsyk pabrėžti, kad ukrainiečiai neturėtų ką veikti su naujausia NATO ginkluote, kad ir kiek jos būtų privežta į Ukrainą. Ginklu reikia išmokti naudotis. Tai užima daug laiko. Taigi, kantrybės. Karas – ne krepšinio varžybos ir ne kinas.
Okupantai Charkivo rajone tęsia apšaudymą iš sraigtasparnių, tankų, minosvaidžių, pabūklų ir raketinės artilerijos.
Du žmonės žuvo ir septyni buvo sužeisti, kai Rusijos pajėgos apšaudė Slovjanską. Užsidegė centrinis miesto turgus, taip pat nukentėjo pats centras bei kiti rajonai.
Skėriai mėgina brautis link Bachmuto dvejomis kryptimis, tačiau nesėkmingai.
Avdijivkos – Zaporižės kryptimis tęsiasi apšaudymas palei visą fronto liniją.
Šaltiniai teigia, jog Ukrainos pajėgos po truputį stumiasi Chersono link.
Šiandien 3 val. 50 min. Rusijos laivai paleido 6 sparnuotąsias raketas. Taikytasi į Dnipro. Visos raketos numuštos.
Odesos rajone numuštos 3 rusų raketos.
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų bombonešiai ir atakos lėktuvai sunaikino du lauko šaudmenų sandėlius, du okupantų įtvirtinimus ir daugiau kaip 10 vienetų priešo technikos.
Anksčiau skelbta apie sunaikintą okupantų karinę bazę Melitopolyje – patikslintais duomenimis žuvo apie 200 rusų karių, daugiau kaip 300 sužeista.

Reklama

Susiję straipsniai

Vanharos tyrimas Nr. 3. Mozaikos detalės

Gerbiamieji, pratęskime praeitą įrašą apie Ritą Miliūtę. Toks vienas niuansas – atsimenate viešojoje erdvėje prieš kelis metus, per...

Arūnas Dovydaitis. Prasideda filmų festivalis „Lokys, liūtas ir šakelė“

Penktadienį prasidedantis filmų festivalis „Lokys, liūtas ir šakelė“ kvies žiūrovus spalio 4–13 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje, Šiauliuose,...

Bus per mažai – kol Nacionalinis susivienijimas nesustabdys

  Daugybę kartų sakėme ir įspėjome: „trijų raidelių“ bus per maža. Jos – tik lengvas užkandis prieš šakalų puotą....

Almantas Stankūnas. Spaudimas Nacionaliniam susivienijimui kasdien auga

Esu rašęs apie kelis skundus dėl mano veiksmų, kurie buvo pateikti Vilniaus m. savivaldybės Etikos komisijai. Vienas – dėl...