Karas Ukrainoje. Šimtas keturiasdešimt aštuntoji (liepos 21 diena)

Tankas Twardy, šaltinis unian.net

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook

Putleris Maskvoje vykusiame forume „Stiprios idėjos naujiems laikams” tvirtino, kad Vakarų sankcijos turėtų padėti Rusijai įveikti „technologinę priklausomybę”, o raginimus taupyti vandenį ir elektrą Vakaruose jis pavadino „beprotybe”.

Karo nusikaltėlis teigė, kad neseniai jam buvo parodyta nuotrauka, platinama Europoje, kurioje žmonėms patariama praustis tik keturiose kūno vietose, kad „supykdytų Putiną”. Baigdamas savo pezalus, kaip jau įprasta, „didingos valstybės vladyka“ apkaltino Vakarų šalis „neokolonializmu ir rasizmu” bei užsiminė, kad „artėja naujas pasaulio istorijos etapas”.

Dėl naujo pasaulio etapo neabejojame ir mes – jame rusofašistų valdomai Rusijai vietos nebus. Arba ji pasikeis, pripažins nusikaltimus ir per atgailą taps bent jau pusiau demokratine, tačiau nekeliančia grėsmės kaimynams, arba dar kurį laiką kartu su Šėkorėja bus nenaudojama pasaulio išviete.

JAV Centrinės žvalgybos valdybos vadovo vertinimais, nuo tada, kai Maskva vasario mėnesį kartu su Baltarusija pradėjo plataus masto karinę invaziją į Ukrainą, Rusijos pusėje jau žuvo apie 15 000 karių, o sužeista maždaug tris kartus daugiau, per saugumo konferenciją JAV Aspeno mieste sakė CŽV direktorius Williamas Burnsas. Kremlius oficialiai neatskleidė jokių skaičių apie ordos nuostolius, tuo tarpu Ukrainos generalinis štabas teigia, kad žuvusių rusų karių skaičius artėja prie 40 tūkstančių.

Vokietijos nacionaliniai geležinkeliai „Deutsche Bahn” (DB) planuoja pradėti teikti krovininių traukinių paslaugas, kad galėtų vežti Ukrainos eksportuojamus grūdus į Vokietijos uostus ir pakrauti į laivus, pranešė DB. Grūdai geležinkeliu bus gabenami į Vokietijos uostus, įskaitant Rostoko, Hamburgo ir Brako uostus, teigė DB.

Išsamesnės informacijos apie pajėgumus nepateikta, tačiau planuojama, kad keli traukiniai per savaitę Ukrainos grūdus veš iš Rumunijos. Ukrainos žemės ūkio produktų eksportas birželio mėnesį sudarė apie 2,5 mln. tonų palyginus su 6 mln. tonų grūdų per mėnesį iki Rusijos invazijos vasario 24 d.

Operatorius pranešė, kad po 10 dienų trukusio techninio aptarnavimo sustabdymo pagrindiniu dujotiekiu iš Rusijos į Europą „Nord Stream 1“ pradėjo tekėti gamtinės dujos, jų srautas yra gerokai mažesnis nei turimas pajėgumas. Dujotiekis į Vokietiją buvo uždarytas nuo liepos 11 d. dėl kasmetinių techninės priežiūros darbų. Operatorius „Nord Stream AG” pranešė, kad ketvirtadienio rytą dujos vėl pradėjo tekėti, tačiau prireiks šiek tiek laiko srautui padidinti, tikimasi panašaus dujų kiekio, koks buvo iki techninės priežiūros. Tačiau Rusijos „Gazprom” pranešė, kad ketvirtadienį bus tiekiama tik apie 30 proc. dujotiekio pajėgumų – 10 proc. mažiau nei iki techninio aptarnavimo pradžios.

Atrodo, varlę puode Kremlius nusprendė virti ant mažos ugnies ir labai lėtai. Sakoma, kad tokiu būdu į šaltą vandenį panardinus šaltakraujį gyvūną jis taip ir išverda, nesupratęs, kad jau senai laikas buvo iš puodo iššokti. Suprantama, kad tai mitas, ir varlė realybėje iš tokio puodo iššoka nelaukdama savo paties galo. Apie kai kurias Vakarų valstybes, deja, mes negalime to pasakyti – jų savivokos lygmuo, deja, bet atrodo, žemesnis nei žaliaskūrės kvaksės.

Rusijos terorizmo ir melo reikalų ministras Sergejus Lavrovas paskelbė, kad keičiasi „geografiniai tikslai”, kurių siekiama vykdant plataus masto invaziją į Ukrainą. Dabar, pasak Putlerio šuns, Rusija ketina „išvaduoti” Chersoną, Zaporižę ir kelis kitus regionus. ” – Kai vyko derybininkų susitikimas Stambule, buvo viena geografinė padėtis, ir mūsų noras priimti Ukrainos pasiūlymą buvo pagrįstas šia geografine padėtimi, 2022 m. kovo pabaigos geografine padėtimi. Dabar geografija yra kitokia. Tai ne tik DLR ir LLR, bet ir Chersono sritis, Zaporižės sritis ir daug kitų teritorijų”, – sakė S. Lavrovas. Įžūlus melagis pagrasino, kad jei Vakarai aprūpins Kyjivą tolimojo nuotolio ginklais, „specialiosios operacijos” Ukrainoje geografinės užduotys bus dar labiau nutolintos.

Niekas nepasikeitė – Rusijos ir Putlerio tikslas yra ant kelių parklupdyti, apsiašaroję ir apsiseilėję, su ištiesta ranka, nusižeminę jarlyko maldaujantys Vakarai. Ukraina yra tik pirmas žingsnis siekiant Kremliaus didybės. Blogiausia, kad bunkeriniams nusikaltėliams atrodo, kad Vakarai jau pradeda šniurkščioti ir tuoj paleis dūdas. Atrodo, ar taip yra iš tiesų? Štai kur klausimas.

Be pakitimų. Okupantai daugiausia pastangų deda bandydami žengti Siversko ir Bachmuto kryptimis, taip pat vėl suintensyvėjo puolimas Vuhlehirsko kryptimi. Norima užimti šiluminę elektrinę ir per elektros energijos gamybą kontroliuoti regioną, be to, per šį miestą eina logistine prasme svarbus greitkelis Kyjivas – Luhanskas.

Šįryt masiškai ašaudžius Charkivą, 2 žmonės žuvo ir mažiausiai 19-a buvo sužeista.

Enerhodare rusų okupacinės pajėgos gyventojams dalina Rusijos Federacijos pasus. Melitopolyje rusiškų pasų dalyboms talkina ir Maskvos patriarchato šventikai.

Naktį raketomis ir vėl smogta Mykolajivui. Sunaikinti humanitarinės pagalbos sandėliai.

Rytuose ties Ivano Darjivka vyksta žiaurūs mūšiai, rusai veržiasi į gyvenvietę su tolimesniu tikslu judėti link Siversko iš pietryčių pusės, taip apglėbiant pastarąjį miestuką iš dviejų pusių.

Išilgai fronto linijos pastarąją parą netilo artilerijos apšaudymai.

Ukrainiečių jungtinės pajėgos pietuose, nežiūrint visos orkų propagandos, kuri bando paneigti sėkmingai naudojamų HIMARS sistemų pranašumą prieš sovietinius Smerč, ruošiasi užbaigti sėkmingai pradėtą tilto per Dniprą griovimą ir sudaryti sąlygas galimam kontrpuolimui Chersono link artimiausių savaičių bėgyje.

Lenkija pažadėjo Ukrainai netrukus perduoti tankus PT-91 Twardy, vietoje kurių iš JAV gaus tankus Abrams. Lenkų tankai iš esmės yra niekas kitas kaip gerokai modernizuoti sovietų T-72.

*****

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook

Ukrainos gynėjai išlaisvino daugiau kaip tūkstantį Ukrainos miestų ir kaimų, Atlanto tarybos diskusijoje pareiškė gynybos ministras Oleksijus Reznikovas. Dar daugiau nei 2 500 mažų kaimų ir miestelių bus išvaduota. Reznikovo įsitikinimu, Rusija sės prie derybų stalo tik po triuškinančio smūgio mūšio lauke. Kaip greitai Ukrainos teritorija bus išvaduota nuo rusofašistų priklauso nuo to, kokiu tempu iš Vakarų bus gaunami ginklai ir amunicija.

Panašu, jog Vokietijos kancleris nenori triuškinančio Rusijos pralaimėjimo. Kyjivo teigimu, Olafas Scholzas sumažino karinę pagalbą Ukrainai, nors žadėjo ją padidinti. Federalinė vyriausybė paskelbė atnaujintą Ukrainai skirtų ginklų sąrašą. Teigiama ,kad per pastarąsias tris savaites Ukraina iš Vokietijos gavo dvi siuntas: 42 000 vienetų maisto paketų ir 102 šarvuočius. Paskutinį kartą, tai yra birželio 21 dieną, į Ukrainą atvyko septynios vokiškos savaeigės haubicos, dar 5 000 šalmų, kovos su bepiločiais orlaiviais įranga, atsarginės transporto priemonių dalys. Nuo kovo 30 d. iki birželio vidurio, kada vyko mūšiai dėl Severodonceko ir Lysičiansko, Vokietija Ukrainai atgabeno mažiausiai įrangos.

Vokietijos opozicija kanclerio veiksmus, kai žodžiai skiriasi nuo darbų, vadina gėdingais. Mums šie Vokietijos kanclerio veiksmai atsiduoda Kremliaus kvapeliu.

Ursula Von Der Leyen iš Azerbaidžano grįžo ne tuščiomis. Europos Sąjunga pasirašė naują susitarimą dėl dujų, pagal kurį iki 2027 m. gamtinių dujų importas padvigubės ir sieks 20 mlrd. kubinių metrų per metus.

Putinas atvyko į Iraną. Užsienio žiniasklaida pastebi, kad nuo invazijos pradžios Putinas pirmą kartą lankosi ne Sovietų sąjungos šalių teritorijoje. Putleris susitiko su Irano prezidentu Ebrahimu Raisi, Irano aukščiausiuoju vadovu ajatola Ali Khamenei ir Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu. Diktatoriai derino Sirijos karo, Ukrainos ir grūdų tiekimo reikalus. Rusija ir Iranas sudarė preliminarų susitarimą dėl naftos ir dujų projektų plėtojimo už 40 mlrd. JAV dolerių. Iranui priklauso didžiausios gamtinių dujų atsargos, lenkiančios Rusiją.

Putinas savo draugeliui Erdoganui pareiškė, kad būtina atšaukti Rusijai taikomas sankcijas, kurios trukdo grūdų eksportui. Putleris pasirengęs eksportuoti 30 mln. tonų grūdų ir maisto produktų bei 50 mln. tonų trąšų. Vagis ir teroristas ieško advokatų kruvinų ir juodų darbų tęsimui.

Įdomiausia, kad NATO šalies vadovas su kitais dviem diktatoriais tariasi dėl vogtų grūdų eksporto, net neįtraukdamas Ukrainos, tarsi jos nebūtų. Mes šaipomės iš realpolitik ir tęsiamų sandorių su teroristų valdoma Rusija, bet tuo pat metu apsimetame, kad Turkija su diktatoriumi priešakyje, spaudžiančiu ranką karo nusikaltėliui ir parceliuojančiu Ukrainos turtą, yra mūsų sąjungininkė.

Ar čia pasaulis iškrypo, ar čia mes kažko nebesuprantam ir mus reikia išmesti į moralinių vertybių šiukšlyną, kuriame jau senai pūna teisingumas, tiesa ir savigarba?

Kremlius praneša, kad Rusijos dujotiekio „Nord Stream 1” dujų srautas bus atnaujintas laiku, tačiau sumažinta jo apimtis. “Streamas” jau išbandytas ir bus paleistas ketvirtadienį. Prasidės, tiksliau, tęsis, Europos šantažas kruvina rusiška smarve.

Nepaisant “gerų žinių” Europa ruošiasi visiškam Rusijos dujų srautų nutraukimui, kas tikrai džiugina.

Tuo tarpu ateinančių dvejų metų bėgyje ketinama pradėti tiesti Rusijos ir Kinijos dujotiekį, kurios ilgis sieks 2 600 km. Tikimasi, kad jis bus pradėtas eksploatuoti 2030 m., kas mus – iš dalies – taip pat džiugina.

Prancūzija siunčia daugiau „Cezar” patrankų į Ukrainą: papildomos šešios prancūzų gamybos „Cezar” artilerijos sistemos, kurias prezidentas Emmanuelis Macronas birželį pažadėjo Ukrainai, jau pakeliui į Ukrainą. Dvylika “Cezarių”, garsėjančių savo tikslumu ir mobilumu, jau “darbuojasi” fronto linijoje.

Jungtinės Karalystės žmonės dėl sparčiai augančių maisto ir energijos kainų susiduria su didžiausiu darbo užmokesčio sumažėjimu per daugiau nei du dešimtmečius. Realusis darbo užmokestis, apskaičiuotas atsižvelgiant į infliaciją, nuo kovo iki gegužės mėnesio, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo 2,8 %. Gegužės mėnesį kainos Jungtinėje Karalystėje pasiekė aukščiausią lygį per 40 metų.

Dėl to britai gali “dėkoti” Rusijai, po kurios (ir Baltarusijos) invazijos į Ukrainą, įsisuko infliacijos karuselė. Maisto produktų infliacija pasiekė 10 % ir britai maistui bei būtiniausioms prekėms papildomai išleis maždaug 454 svarus, o išaugusios sąskaitos už energiją milijonams namų ūkių nuo spalio mėnesio viršys 3 000 svarų per metus. Tačiau Borisas kaip mat pažadėjo 400 svarų sterlingų subsidijas vienai šeimai, kas padėtų milijonams žmonių apmokėti sąskaitas už energiją.

Neverkit. Mokykitės iš lietuvių, kurie nepergyvena dėl vienos didžiausių infliacijų tarp ES šalių.

Sirija nutraukė diplomatinius ryšius su Ukraina atsakydama į jos ankstesnį tokį pat žingsnį birželio mėnesį dėl to, kad Sirija pripažino kažkokios liaudies Donecke ir Luhanske respublikas.

Baisu, labai labai.

Okupantai daugiausia pastangų deda bandydami žengti Siversko ir Bachmuto kryptimis. Donbaso vakaruose rusai skubiai tvirtina pozicijas, kaip spėjama, laukdami ukrainiečių kontrpuolimo.

JAV įspėja Ukrainą, kad Rusija skuba aneksuoti užgrobtas teritorijas. Tai, mūsų įsitikinimu, daroma tam, kad okupuotų teritorijų vadavimas būtų traktuojamas kaip agresija prieš Rusijos Federaciją.

Ukrainos pajėgos smogė ir smarkiai apgadino Antonovskio tiltą, kuris yra labai svarbus rusofašistams pietų Ukrainoje aprūpinti, pranešė regiono pareigūnas. Maskvos remiamos laikinosios Rusijos kontroliuojamos pietinės Chersono srities administracijos vadovo pavaduotojas Kirilas Stremousovas sakė, kad Ukrainos kariuomenė 11 kartų raketomis smogė į tiltą per Dnipro upę.

Prie Charkivo užfiksuoti 7 sprogimai.

Driskiai iš haubicų ir gradų apšaudė Huliaipolę. Sunaikinta civilinė infrastruktūra, pranešama, jog yra aukų.
Dnipro, Charkive, Zaporižėje, kituose Donecko srities miestuose šįryt gaudžia oro pavojaus sirenos.

Charkivo rajone, pliekdami iš artilerijos, rusai apgadino mažiausiai 11 gyvenviečių.

Ukrainos priešlėktuvinė gynyba virš Chersono srities numušė rusų naikintuvą Su-35.

Avdijivkos, Kramatorsko, Siversko kryptimi nesiliauja artilerijos lietus. Intensyviausia ugnis – Bachmuto kryptimi.

Okupantai vykdo intensyvią žvalgybą bepilotėmis skraidyklėmis Pietų Buho kryptimi.

Juodosios jūros vandenyse dreifuoja trys sparnuotųjų raketų „Kalibr” nešėjai.

Ukrainos kariuomenė praneša, kad Rusijos Federacijos Šiaurės laivyno vadovybė imasi prevencinių priemonių dėl labai žemo karinės drausmės lygio kariniuose daliniuose. Kariai girtuokliauja, atsisako vykdyti vadų įsakymus. Kituose driskių daliniuose suirutė dėl šaudmenų, maisto ir vandens stygiaus.

Rusai giriasi suardę logistikos grandines, kuriomis Vakarai tiekia paramą ginkluote. Rusų žvalgyba esą raportuoja savo karo nusikaltimų vadams, kad ukrainiečiams trūksta amunicijos HIMARS ir kitoms artilerijos sistemoms.

Vakar okupantai skindamiesi kelią beatodairiška ugnimi prasiveržė link Pokrovske kaimo, maždaug 9,5 km į rytus nuo Bachmuto centro.

Naujoji Belgijos užsienio reikalų ministrė Adža Liabib 2021 m. liepą lankėsi okupuotame Kryme. Apie tai, kad Liabib, tuometinė televizijos laidų vedėja ir žurnalistė, buvo okupuoto pusiasalio teritorijoje, liudija jos pačios ir kitų asmenų įrašai socialiniuose tinkluose, taip pat komentarai televizijos laidose.

*****

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook

Karas prieš Ukrainą baigsis po keturių – šešių mėnesių ir virs „įšaldytu konfliktu”, mano buvęs NATO jungtinių pajėgų Europoje vyriausiasis vadas James Stavridis. Admirolas įžvelgia abiejų pusių išsikvėpimą ir okupanto nusilpimą.

Kitas JAV atsargos generolas Ben Hodges teigia, kad Ukraina gali nustumti Rusijos karius iki prieškarinių sienų. Hodges, panašiai kaip Stavridis mano, kad Rusijos pajėgos yra „išsekusios”. Viskas, esą, dabar priklauso nuo Vakarų sankcijų ir tiekiamų ginklų. Generolas pastebi, kad po 20 savaičių trukusio karo Rusija pasiekė mažai teritorinių laimėjimų. Ukrainos pergalės raktas – rusų artilerijos pranašumo panaikinimas.

Rusija šiuo metu yra okupavusi daugiau nei 126 610 kv. km. Tie “maži Rusijos teritoriniai laimėjimai“ yra penktadalis Ukrainos, prilygstantis daugiau nei pusei Didžiosios Britanijos, 42 proc. Italijos, trečdaliui Vokietijos arba beveik dvejoms Lietuvoms.

Mes labai gerai suprantame, kad tiek jūs, tiek milijonai europiečių labai nori sužinoti, kada ir kaip baigsis karas. Tikriausiai, dėl laimingos ir greitos karo pabaigos daug kas paklotų nemenkas sumas. Tačiau tokias ir panašias prognozes vertiname kaip pozityvų šališkumą, paremtą kitomis „autoritetingomis“ subjektyviomis įžvalgomis.

Komercinė žiniasklaida yra visų pirma verslas, ji skelbia tai, ką žmonės nori girdėti, kitaip tariant, parduodama ta informacinė prekė, kuri geriau perkama (skaitoma, žiūrima). Informacija yra parenkama ir pateikiama dažniausiai pagal vyriausiojo redaktoriaus nuomonę, kuri labai glaudžiai susijusi su jam mokama alga, kintančia priklausomai nuo reklamos pardavimų. Vangos pranašystės kare yra puiki psichologinių operacijų medžiaga, tačiau su skaičiais, faktais, kurie yra „ant žemės“, jos turi mažai ką bendro.

Rusijos Saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad Ukrainai užpuolus Krymą, ateis „paskutinė diena”. Buvęs Rusijos prezidentas įsijautė į mesijo Putlerio vyriausiojo apaštalo bei ginklanešio vaidmenį, ir tuoj tuoj paskelbs paskutiniojo teismo dieną. Pasaulio pabaiga, verčiame meškiuko kalbą mes, yra tariamo ligonio rankose.

Pasaulio teroristas Nr. 1 Putinas pareiškė, kad Rusija dėl sankcijų neatsisakys mokslo proveržio ir toliau kurs pažangias technologijas. „Daroma labai daug kliūčių”, todėl Rusija „ieškos naujų sprendimų, kartu veiksmingai naudodamasi savo technologiniais pajėgumais, esančiais šalyje, ir inovatyvių Rusijos įmonių atliekamais moksliniais tyrimais”, postringauja Putinas.

Opapa… na, kad Rusija yra viena didžiausių naftos, dujų, metalo ir kitų žaliavų tiekėjų žinome gerai. Tačiau net ir apie ganėtinai paprastas rusiškas technologijas, tas, kurių nepavogė iš kitų, girdėti neteko. Gal greitu metu pasirodys nuotolinė balalaika, SS (Sovietų sąjungos) himną grojantis kalašas ir iš gazirovkės aparatų pilstoma vodkė? Ai, vodkės pilstymo aparatas jau buvo išrastas draugo Nikitos laikais.

Socialiniuose tinkluose žinomi Lietuvos žmonės platina translyčio JAV admirolo Rachel Levin ir valstybės sekretoriaus padėjėjo pavaduotojo branduolinės energetikos reikalams Sam Brinton nuotrauką. Informuojame, jog pirminis šios informacijos šaltinis – Kremliaus melo ir terorizmo ministerijos atstovės Zacharovos pranešimas, kuriame ji ragina „kovoti už savuosius“.

ES Taryba, kurioje dirba 27 šalių užsienio reikalų ministrai sutarė dėl naujo sankcijų Rusijai paketo. Į ES sankcijų sąrašą bus įtraukti dar keturiasdešimt aštuoni asmenys ir devynios organizacijos, įskaitant Rusijos ministro pirmininko pavaduotoją, keletą politikų ir banką „Sberbank”. Nuspręsta iš Europos taikos programos lėšų skirti papildomus 500 mln. eurų ginklų tiekimui Ukrainai finansuoti. Europos Sąjungos parama ginklams Ukrainai sieks 2,5 mlrd. eurų.

” – Rusija bando sunaikinti Ukrainą ir ukrainiečių tautą, o kartu sukelia pasaulinę maisto ir energijos krizę. Ministrai vienbalsiai sutarė, kad reikia ir toliau tvirtai stovėti Ukrainos pusėje ir visokeriopai remti Ukrainą jos kovoje už laisvę ir nepriklausomybę. Ukrainai reikia daugiau ginklų. Mes juos suteiksime. Karas tęsis. Mes ir toliau teiksime paramą”, – pareiškė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas ir ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio ir saugumo politikai Joseph Borrelli.

JAV politinio pasitikėjimo pareigūnai platina informaciją apie siurprizą rusams mūšio lauke – 300 km atstumu galinčius pasiekti reaktyvinius toliašaudės HIMARS artilerijos užtaisus (raketas). Ukrainiečių gynėjams, operacine prasme, tai būtų itin rimtas pastiprinimas.

Rusų pajėgos nemažina ugnies išilgai fronto linijos, pagrindine puolimo kryptimi išlieka Slovjanskas ir Kramatorskas, neatsisakoma planų ir dėl Zaporižės. Nors Ukrainos gynėjai numuša vis daugiau rusų paleistų raketų, tačiau sėkmingos priešraketinės gynybos tikimybė mažėja, jei jų paleidžiamos kelios dešimtys vienu metu.

Ukrainos pareigūnai teigia, kad juda Rusijos karinės technikos srautas iš Mariupolio į vakarus. Tuo būdu siekiama atremti ukrainiečių vykdomą puolimą Chersono kryptimi. Ukrainos gynybos štabo atstovai tvirtina, kad ilgesnio nuotolio artilerijos sistemos, tokios, kaip JAV HIMARS, po truputį padeda keisti padėtį kare.

Zelenskio teigimu, „Rusijos kariuomenei vis sunkiau išlaikyti pozicijas užimtose teritorijose”. Visgi, kol kas tokie pareiškimai, mums regisi, yra skirti daugiau psichologiniam karių ir visuomenės palaikymui nei faktinių aplinkybių konstatavimui.

Rusijos teroristų raketoms pataikius į Odesą sužeisti mažiausiai šeši žmonės, įskaitant vaiką. Iš Juodosios jūros paleistos sparnuotosios raketos „Kalibr”, deja, pavyko numušti tik vieną. Sugriauti penki pastatai.

Voluinės rajone tęsiasi Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų dalinių, dalyvaujančių Baltarusijos ir Ukrainos sienos ruožo apsaugoje, rotacija. Pasienio ruožuose vykdoma oro žvalgyba.

Charkivo, Slovjansko, Kramatorsko apylinkėse padėtis nepakitusi – pliekiama iš įvairaus kalibro ir paskirties ugnies sistemų, Siversko link iššauta virš 150 minų.

Ukrainiečiams pavyko atremti dar vieną Uhlehorsko puolimą bei pristatybdyti orkus ties Avdijivka.

Donecko vakarinės sritys apšaudytos gradais ir uraganais, rusai kaip visada taikosi į civilius objektus.

Nikopoliui, apie 50 km pietvakarius nuo Zaporižės, smogta įvairiais reaktyviniais užtaisais, apšaudytos Kryvyj Riho apylinkės, sugriauti pramoninės paskirties pastatai.

Ukrainos kariuomenės vadovybė įspėja dėl aukštos raketinių smūgių grėsmės visoje Ukrainos teritorijoje ir kviečia žmones neignoruoti oro pavojaus signalų.

Okupuotose Donecko ir Luhansko sričių teritorijose tęsiama priverstinė mobilizacija. Rusijos armijos gretose pastebima vis daugiau ne slavų tautybės karių, kurie metami į pavojingiausias mūšių vietas.
******

Locked N’ Loaded

Donbaso kryptis
Šiaurinis flangas

Charkiv. Be pakitimų.

Izyum. Kova parteryje Krasnopyllia – Dolyna – Bohorodychne ruože tęsiasi. Orkai pagalvojo, kad jei jie valosi kruvinus snarglius ir intensyviai nepuola, tai ir ukrainiečiai atleis raumenį. Ta proga remiant aviacijai sumanė atakuoti Husarivka (tikėtina nuo Balaklya). Ši gyvenvietė – Izyum grupuotės užnugaryje (apie 40 km į šiaurės vakarus nuo Izyum, netoli Balaklya), ji kritiškai svarbi ukrainiečiams kontroliuojant Sverskyi Donec upės vingį, iš šios teritorijos gynėjai grasina orkų tiekimo keliui Kupiansk – Izyum (turi galimybę atakuoti minosvaidžiais, artilerija, PKM ir tankų ugnimi). Praradus Husarivka, ukrainiečių pajėgos upės vingyje būtų atkirstos, tad toks netikėtas agresoriaus manevras yra logiškas. Tiesa, kaip visada su išpildymu problemytės – ukrainiečiai buvo budrūs ir atmušė tokią ataką.

Syversk. Tęsiasi trečia diena intensyvaus rusų puolimo miesto link, tačiau jokios sėkmės jie nepasiekė. Visame ruože Hrihorivka – Verkhnokamenske – Ivano-Darivka – Spirne – Berestove ukrainiečiai sėkmingai ginasi. Tiesa, panašu, kad iš Bilohorivka ukrainiečiai pasitraukė. Kai intensyviai puolama Hrihorivka, laikyti pozicijas Bilohorivka nebuvo taktinės prasmės, ten buvusios pajėgos galėjo būti atkirstos, tad tikėtina ukrainiečiai atsitraukė į Hrihorivka.

Bakhmut. Padėtis be pakitimų. Agresoriaus puolimas Soledar link galutinai išsikvėpė. Tiesa, kiek piečiau prie Pakrovske jiems pavyko šiek tiek pasistūmėti į priekį, tačiau gyvenvietę juosia dengia nedidelės aukštumos ir vandens kliūtys, tad ukrainiečių gynybinės pozicijos neblogos. Svitlodarsk ruože kairiajame flange tęsiasi lokalūs susidūrimai.

Centras. Agresorius toliau nesėkmingai bando atakuoti Kamyanka ir apeiti Avdiivka įtvirtintą rajoną iš šiaurės. Panašu, kad puolimas vykdomas nepaisant gyvosios jėgos trūkumo ir silpnos motyvacijos. Karo nusikaltėlis I.Girkinas skelbia turintis inside informacijos, jog puolime dalyvaujantys kariai iš anksto įsitikinę, kad patirs nesėkmę.

Zaporizhia. Be pakitimų.

Pietų kryptis. Smauglys toliau smaugia paršelį. Ukrainiečiai laiko iniciatyvą savo rankose, atsargiai renkasi atakų vietą ir laiką. Ir toliau ukrainiečių artilerija ir aviacija daužo rusų karinę infrastruktūrą.

Šiandien pirmą kartą atakuotas Antonovo tiltas, didelių pažeidimų nėra, tačiau tai dar vienas pavojaus skambutis orkams. Prieš tai daužyta Nova Kachovka, kurioje ne tik vienas iš agresoriaus logistinių centrų, bet ir vienas iš trijų tiltų per Dnieprą Cherson link. Ši tiekimo šaka sutrikdyta, dabar pradedama dirbti ties antra tiekimo šaka – Antonovo tiltu. Jei tai bus daroma sistemingai ir priedo nesustos aktyvumas kontaktinėje linijoje (t.y. bus eikvojami šaudmenys ir degalai), po savaitės orkai gali pradėti jausti resursų trūkumą. Agresorius taip pat atsako artilerijos, aviacijos ir raketų ugnimi. Atakuojama kontaktinė linija, Mykolaiv ir Odesa miestų karinė ir civilinė infrastruktūra.

****

19-metis Ukrainos nacionalinės gvardijos karys numušė šešis Rusijos bombonešius, naudodamas nešiojamąjį raketų paleidimo įrenginį

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) darbuotojai sulaikė buvusį Ukrainos saugumo tarnybos vyriausiosios valdybos vadovą Oleh Kulinič, įtariamą kolaboravimu su okupantais Rusijos okupuotame Kryme. Žiniasklaida skelbia, kad vakar Zelenskis išleido įsakus, kuriais atleido Ukrainos generalinę prokurorę Iriną Venediktovą ir dabartinį įtakingos SBU vadovą Ivaną Bakanovą dėl to, kad jų pavaldiniai bendradarbiavo su Rusija. Žinoma mažiausiai 60 atvejų, kuomet Ukrainos pareigūnai sutiko bendradarbiauti su rusų okupantais.

Fašistinės Rusijos kolaborantai – viena pagrindinių Kremliaus atramų. Jie turėjo ir turi užtikrinti sėkmingą ir sklandžią karinę invaziją. Maskvos agentų dėka, kaip spėjama, įvyko sėkminga pietų Ukrainos okupacija, kai Rusijos driskių kolonos be trukdžių įvažiavo į Chersono sritį.

JAV prezidento Džo Bideno vizitas Saudo Arabijoje baigėsi konfliktu su šalies vadovu, princu Mohammedu bin Salmanu. Princas pareiškė, kad JAV skleidė melą, esą 2018-aisiais, JAV gyvenusio žurnalisto ir disidento Jamalo Khashoggi nužudymas įvyko su Mohammedo žinia.

Pagrindiniai žinių kanalai šiuo metu aptarinėja, ką Biden‘as pasakė princui, ko nepasakė, kodėl Mohammedas įsižeidė, tačiau mums rūpi visai kitas dalykas – nafta. Juk būtent dėl naftos gavybos ir saugumo Artimuosiuose Rytuose Mieguistas Džo ir vyko į Izraelį bei Saudo Arabiją.

Gerai, kad visgi pasiektas susitarimas ir karalystė pažadėjo didinti naftos gavybą nuo 11 mln. iki 13 mln. barelių per dieną. Vašingtonas teigia, kad svarbiausias vizito tikslas buvo patikinti sąjungininkus, kad dėdė Semas nenusigręžė nuo regiono ir nepaliks galios vakuumo Rusijai, Kinijai ar Iranui.

Nuo 2022 m. pradžios euro kursas JAV dolerio atžvilgiu sumažėjo beveik 12 % ir pasiekė paritetą, o analitikai didžiąją dalį šio sumažėjimo sieja su Rusijos (ir Baltarusijos) invazija Ukrainoje bei vėlesniais Kremliaus veiksmais energetikos rinkoje. Be abejo, įtakos turėjo ir turi „sutrikęs“ rusiškų dujų tiekimas į Europą.

Šiandien Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen vyksta į Baku, kur sieks gauti daugiau gamtinių dujų iš Azerbaidžano, siekiant sumažinti priklausomybę nuo Rusijos angliavandenilių.

Putinas pagrasino „katastrofiškomis” pasekmėmis, jei Vakarų sankcijos Rusijai bus ir toliau taikomos. Energetikos pramonės atstovai įspėja, jog Rusija atkeršys už Europos sankcijas.

Maskva jau keršija – nutraukė dujų tiekimą į Vokietiją neva dėl kasmetinės dujotiekio „Nord Stream 1” techninės priežiūros, prieš tai sumažinusi tiekimą 60 proc.

Australija įsipareigojo siekti teisingumo dėl Malaizijos avialinijų lėktuvo MH17 katastrofos. Šalies užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Kanbera tebėra pasiryžusi reikalauti atsakomybės dėl numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines” reiso MH17 lėktuvo aukų, tarp kurių – 38 australai.

Nuo 2018 m. Australija tvirtina, kad pagal tarptautinę teisę už MH17 reiso lėktuvo numušimą atsakinga Rusijos Federacija.

Gražu ir teisinga yra “pareikšti”, “pasmerkti”, “sunerimti” ir “pasipiktinti”. Tačiau šiuo atveju su rusiškuoju teroristu turėjo būti elgiamasi visiškai kitaip. Iškart po katastrofos, užpultųjų šalių vyriausybės, galbūt, kartu su NATO, privalėjo išsilaipinti Ukrainos teritorijoje, sunaikinti teroristus, jei jie būtų kėlę grėsmę, garbingai pargabenti namo žuvusiųjų kūnus ir atlikti objektyvų tyrimą. Dabar gi, sudužęs lėktuvas ir aukos buvo paliktos plėšti ir niekinti marodieriams. Tik jėga ir niekas kitas galėjo Kremlių sustabdyti anuomet, tik jėga ir niekas kitas gali sustabdyti Kremlių dabar.

Jungtinės Karalystės Gynybos štabo ir karinių jūrų pajėgų vadas admirolas Tony Radakin mano, kad Rusijai nepavyksta įvykdyti užsibrėžtų tikslų Ukrainoje, tačiau Maskva Vakarams bus grėsme dar ilgą laiką. Admirolas Rusijos kariuomenės veiksmus pavadino teroristiniais, nes pagrindiniai jos taikiniai – ne kariniai. Pasak Radakin, Rusijos primestas karas nėra įprastinis, o teroro aktai skirti žmones bauginti ir veikti psichologiškai. Admirolo teigimu, Rusiją valdo stabilus režimas, kuris sugebėjo užgniaužti opoziciją. Putino režimo pabaigos ar jo pašalinimo bei nužudymo ženklų nematyti.

Ai ai, sere admirole. Nusikalstamas Kremliaus veikimas – tai ne vieno „išprotėjusio“ diktatoriaus šokis su branduolinėmis galvutėmis. Rusijoje ir už jos ribų labai gerai, sistemingai ir organizuotai veikia dešimčių tūkstančių žmonių palaikomas ir sukamas karo ir specialiųjų tarnybų mechanizmas. Šio režimo nusikaltimus suversti vienam Putinui yra mažų mažiausiai nedovanotina klaida, o šiaip tai, pasakysim tiesiai, aklumas ir bukumas.

Be esminių pakitimų. Rusijos taktika artimiausiems mėnesiams iki šių metų pabaigos beveik visiškai aiški.

Rusija griaus Ukrainos miestus, alins šios šalies žmones, naikins infrastruktūrą be jokių „taktinių ar operacinių pauzių“. Kiek mes besidžiaugsime atremtomis atakomis, jų kaina bus ir toliau žūvantys ukrainiečiai, su žeme lyginami jų miestai, namai, gamyklos, ūkiai, mokyklos, universitetai ir vaikų darželiai.
Vakarai su visomis aksomu tviskančiomis institucijomis, įskaitant neįgalią Jungtinių Tautų Saugumo tarybą, privalančią stabdyti šiuos nusikaltimus, demonstruoja visišką bejėgystę.

Charkivo kryptimi įsitvirtinusi orda stengiasi sutrukdyti ukrainiečių kariuomenei judėti link valstybės sienos. Po Charkivo srities apšaudymo Pečionių kaime vienas žuvo, keletas sužeista.

Slovjansko kryptimi priešas iš artilerijos apšaudė aplinkinių gyvenviečių rajonus.

Orda apšaudė Kramatorską, mažiausiai 4 smūgiai suduoti miesto pramoninei zonai.

Donecko, Bachmuto kryptimi okupantas apšaudė civilinę ir karinę infrastruktūrą.

Avdijivkos ir Zaporižės kryptimis okupantai pliekė į ukrainiečių karių pozicijas iš minosvaidžių, pabūklų ir raketinės artilerijos.

Po Rusijos apšaudymo Toretske žuvo 6 žmonės.

Naktį, netoli Alčevsko, sudužo Rusijos naikintuvas, kurį, kaip spėjama, per klaidą numušė pačių rusų priešlėktuvinė gynyba. Tak deržat / Taip ir toliau.

Pranešama apie 10 sprogimų Mykolajive.
Luhansko gubernatorius Serhijus Haidajus ginčija Mordoro teiginius, kad regionas užimtas ir teigia, kad Ukraina tebekontroliuoja du kaimus.

Ukrainiečiai ir toliau naikina rusų amunicijos sandėlius, raketų smūgiais sunaikinti du objektai Chersono srityje.

Barbarų karinio jūrų laivyno grupė toliau blokuoja civilinę laivybą Juodosios jūros šiaurės vakarinėje dalyje.

Orda giriasi sunaikinusi kelias HIMARS ir šiai toliašaudei artilerijai skirtą amuniciją.

Mhm. O kur gi Teroristų valstybės Rusijos – Ukrainos – JT – Turkijos derybos dėl grūdų išgabenimo? Eteryje – kapų tyla. Ir auganti bado grėsmė.

Per parą į Lietuvą neįleistas 81 migrantas. Tokių skaičių nematėm seniai. Turime duomenų, kad visi ar beveik visi jie į Baltarusiją pateko per Rusiją.

*****

https://www.facebook.com/Parakomanai/videos/744586546822000

Video: dar vienas fejerverkas Nova Kachovka. Rusų šaudmenų sandėlys ore.

Locked N’ Loaded

I. Donbaso kryptis.
1) Šiaurinis flangas.

• Charkiv. Operacine prasme be pakitimų, tačiau yra džiugių žinių. Dementiivka, netoli kontaktinės linijos, ukrainiečių kontroliuojamoje pusėje, agresorius buvo įrengęs savo sustiprinto būrio dydžio žvalgybinės (diversinės) grupės susitelkimo rajoną. Grupės tikslas – ieškoti taikinių artilerijai, aviacijai, raketoms, vykdyti pasalas ir pan. Ukrainos SOP kartu su teritorinės gynybos vienetais įvykdė specialiąją operaciją, kurios metu ši diversantų grupė buvo sunaikinta. 36 orkai KIA (sunaikinti) arba WIA (sužeisti) arba kaip dar šiame kare sakoma: 200-iniai ir 300-iniai. Vieneto vadas sužeistas ir paimtas į nelaisvę.

• Izyum. Vangūs mūšiai Krasnopillya – Dolyna – Bohorodychne ruože tęsiasi, daugiausia darbo artilerijai. Kol kas nefiksuojamas didelis orkų šviežių pajėgų judėjimas į šį sektorių, tad tikėtina, bent kurį laiką čia prasidėjusi operacinė pauzė tęsis. Tiesa, agresorius suaktyvėjo pietvakariniame flange – atakuota Brazhkivka ir Dmytrivka, tačiau jo puolimas atmuštas.

• Syversk. Ukrainiečiai toliau gina priešakinį Syversk ruožą. Intensyviai pultas pietinis flangas (Spirne – Ivano-Darivka). Kadangi Berestove šiandien pagrinde daužoma su artilerija ir raketomis, tad ginti Spirne – Ivano-Darivka sąlyginai lengviau. Taip pat pulta Verkhnokamyanske ir Hryhorivka. Tuo pačiu pasirodė informacija, kad atakuota Serebrianka. Tai yra gyvenvietė prie Severskyi Donec upės, Bilohorivka – Hryhorivka – Serebrianka ruože, esanti arčiausiai prie Syversk. Panašu, kad agresorius atakavo šią gyvenvietę nuo Zolotarivka, t.y. neužėmęs Hryhorivka ir pilnai neperėmęs Bolihorivka kontrolės, jis neužsitikrino savo užnugario saugumo, tačiau veržėsi dar toliau į šiaurės vakarus ir puolė Serebrianka iš pietryčių. Čia kaip trimis pirštais į snukį duoti – logikos nedaug, nebent esi koks Kung Fu Panda. Tokias rizikingas atakas orkai vykdė prie Izyum (pamenate legendinį „pirštą“?) ir už tai galiausiai brangiai sumokėjo. Stebėsime, kaip seksis dabar. Be to, neatmestina, kad netrukus turėtų suaktyvėti ir rusų Lyman grupuotė.

• Bakhmut.

a) Svitlodarsk ruože agresorius ir toliau bando gerinti savo taktinę situaciją kairiajame atsiliekančiame flange (Novoluhanske, Semyhirja). Ukrainiečiai sėkmingai apsigynė.

b) Panašu, kad Soledar ruože ukrainiečiams pavyko sustabdyti orkų puolimą, tačiau padėtis išlieka rimta.

2) Centras. Agresorius desperatiškai ir kaip visada nesėkmingai bando apeiti Avdiivka įtvirtintą gynybos rajoną iš šiaurės, atakuota Kamyanka. Toliau sėkmingai dirba ukrainiečių HIMARS. Orkams tiek iš baimės šlapimas į galvą davė, kad kovodami su HIMARS giliame užnugaryje (Alchevsk) patys numušė savo SU34. Priešo „blue on blue“ arba tiksliau, „red on red“ visada sukelia papildomo džiaugsmo.

 3) Zaporizhia. Ukrainiečiai atmušė agresoriaus bandymus atsikovoti prarastas pozicijas prie Vuhledar (atakuota iš pietų ir pietryčių). Rusai taip pat atakavo prie Novomykhailivka, turbūt tikėdamiesi sėkmės atveju vystyti puolimą Vuhledar link iš šiaurės rytų. Ukrainiečiai apsigynė.

II. Pietų kryptis. Ką galima būtų naujo pasakyti apie smauglį, kuris smaugia didelį ir riebų paršą? Ogi nieko – po truputį smaugia ir tiek. Tas pats galioja ir padėčiai šioje kryptyje. Ukrainiečiai ir toliau neskubėdami, po žingsnelį gerina savo taktinę situaciją, užima patogesnes pozicijas ateities operacijoms bei nesivaržydami, su pasimėgavimu talžo agresoriaus vadavietes, šaudmenų ir degalų sandėlius (tikrai taip, orkai toliau demonstruoja išminties perlus – šaudmenis ir degalus neretai laiko vienoje vietoje).

Ir pabaigai, kviečiame paskaityti ISW tyrimą apie Rusijos savanorių batalionus:
https://www.understandingwar.org/…/russian-volunteer…

Tik akcentuosime, kad šiems savanoriams nebūtinas karinis parengimas (skirtingai nei samdiniams). Pasiruošimą mūšiams šaunieji caro kareivėliai įgis per 30 dienų bazinį kursą ir marš į frontą.

Karinė logika diktuotų, kad šie kariai tiek fronte, tiek užnugaryje turėtų nuimti krūvį nuo labiau patyrusių vienetų bei vykdyti pavyzdžiui tokias užduotis kaip okupuotų teritorijų kontrolė, objektų apsauga, logistikos užtikrinimas ir pan.

O bet tačiau, jei iš tiesų, eilinio alga prasidės nuo 3000 dolerių kaip yra sakoma, tai pagalvokite kaip į tokias užnugario žiurkes žiūrės fronte besikaunantieji?

Be to, Kremlius padarys viską, kad tokie savanoriai, pilna apimtimi atidirbtų visus pinigėlius (pvz.: mobilizuotųjų vienetus integruos į Ordlo), o tada žiū, gal padvės „banderovco“ kulkos pakirstas ir mokėti niekam nieko nereikės.

*****

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas facebook

Indonezijoje vykusiose ministrų derybose daugelis 20 didžiausios ekonomikos šalių pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą ir paragino ją nutraukti karą, sakoma priimančiosios šalies baigiamajame pareiškime. „Daugelis narių sutiko, kad pasaulio ekonomikos atsigavimas sulėtėjo ir susiduria su didelėmis kliūtimis dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, kuris buvo griežtai pasmerktas, ir paragino nutraukti karą”, – sakoma Indonezijos pareiškime ankstyvą sekmadienio rytą.

Ekonomikos atsigavimas, matote, sulėtėjo. Žinoma, tai svarbiausia – ką ten apie tuos skerdžiamus vaikus ir prievartaujamas jų mamas ar 10 mln. ukrainiečių, priverstų palikti savo namus.

Europa stengiasi atsisakyti priklausomybės nuo Rusijos energijos ir ieško kitų šaltinių. JAV į Europą jau atsiuntė trigubai daugiau suskystintų gamtinių dujų nei 2021 metais, o šiemet Europa taip pat aplenkė Aziją kaip pagrindinė šių dujų iš JAV importuotoja.

JAV ir Izraelis pasirašė bendrą prieš Iraną nukreiptą branduolinę deklaraciją, o Iranas įtraukė Jungtinių Valstijų pareigūnus į juodąjį sąrašą dėl jų paramos „Mojahedin-e Khalq” (MEK) grupuotei, kuri atvirai ragina nuversti dabartinę Irano valdžią.

Rusija iš Sevastopolio perkėlė daug laivų į Novorosijską ir toliau kontroliuoja jūrų susisiekimą Azovo jūroje tam, kad galėtų neteisėtai eksportuoti Donecko ir Zaporižės regionuose užgrobtus produktus, tame tarpe ir grūdus. Per dieną Kerčės-Jenikalskio sąsiauriu praplaukė 24 laivai į Azovo jūrą, iš kurių 7 plaukė iš Bosforo sąsiaurio; 33 laivai į Juodąją jūrą, iš kurių 6 toliau plaukė Bosforo sąsiaurio kryptimi. Visi jie priklauso Rusijai. Pažymima, kad Rusija ir toliau pažeidinėja 1974 m. Tarptautinę konvenciją dėl žmogaus gyvybės apsaugos jūroje (SOLAS), išjungdama Azovo jūroje esančių civilinių laivų automatines identifikavimo sistemas.

Per pastarąją parą iš Ukrainos į Rusiją buvo „evakuota” beveik 30 000 žmonių, įskaitant daugiau kaip 5000 vaikų, nedalyvaujant Ukrainos valdžios institucijoms, pranešė Rusijos nacionalinio gynybos kontrolės centro vadovas.

Ką gi. Teroristai giriasi apie paimtus tūkstančius civilių, tame tarpe ir vaikų, įkaitais, o Vakarai kruopščiai pasižymi šiuos faktus savo užrašų knygutėse. Ryt – darbo diena, pirmadienis, bus galima išreikšti gilų susirūpinimą.

Be esminių pakitimų.
Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu įsakė Rusijos kariniams daliniams sustiprinti puolamąsias operacijas tam, kad būtų užkirstas kelias ukrainiečių smūgiams Rusijos kontroliuojamose teritorijose.

Vieni “ekspertai” neva “sužinojo”, kad Putinas įsakė užimti Charkivą ir okupuoti visą sritį ir apie tai praneša kai kurie rimti žiniasklaidos kanalai.

Na tai taip, tas įsakymas buvo duotas dar prieš pusmetį. Ir ne tik Charkivą – visą Ukrainą.

Kiti „ekspertai”, atvirkščiai, teigia, jog Rusijos puolamosios operacijos yra mažesnės apimties ir mažesnio masto.

Galbūt taip ir atrodo permetus akimis kai kuriuos vedančiuosius portalus, kuriuose žinių apie karą Ukrainoje beveik neliko, tačiau ukrainiečių kovotojai tikrai taip nemano.

Šiaurėje Rusijos raketos krito į gyvenvietes netoli Charkivo.

Rusijos raketų atakos prieš Dnipro miestą metu žuvo trys žmonės, 15 sužeista. Tolimojo nuotolio sparnuotosios raketos pataikė į kosminių raketų gamyklą ir netoliese esančią gatvę.

Dnipro „Južmaš” gamykloje gaminami ir palydovai, Ukrainos teigimu, vieną jų į kosmosą paleido Elono Musko bendrovė „SpaceX”.

Du žmonės žuvo, kai į Nikopolį, esantį į pietus nuo Dnipro, buvo paleista dešimtys rusiškų raketų.

Vakar rusiškieji okupantai iš Kaspijos jūros teritorijos į Ukrainą paleido šešias raketas. Zaporižėje, Dnipro srityje, keturias raketas sunaikino oro gynybos sistemos „Vostok”.

Tęsiamas sistemingas Ukrainos karių pozicijų apšaudymas išilgai fronto linijos ties Avdijivka, Novopavlovsku, Zaporiže. Vėl apšaudytas Mykolajivo miestas.

Ukrainos kariuomenės generalinis štabas praneša, kad dėl didelių nuostolių daugumos okupacinių pajėgų padalinių karių moralė ir psichologinė būklė yra labai žema, jie ieško galimybių išvengti tolesnio dalyvavimo kare.

Alčevske, Ukrainos ginkluotosios pajėgos smogė Rusijos kariuomenės bazei, įsikūrusiai šalia troleibusų depo. Ugnimi pavaišinta ryte, kai girti okupantai suvirto miegoti.

Savo ruožtu, rusų aviacija surengė antskrydį ir bombardavo Gyvačių salą.

Dėl techninei priežiūrai sustabdyto „Nord Stream 1” jau sumažėjo dujų tiekimo apimtys Europai. Remontuojama turbina „Siemens” išgabenta į Kanadą per Vokietiją.

O kaipgi sankcijos? Ogi sankcijos išimties tvarka turbinai laikinai atšauktos. Su tuo, žinoma, nesutinka Ukraina, bet jos niekas neklausia.

Kitą savaitę, liepos 21 dieną, baigiasi turbinos taisymo terminas, tačiau Maskva aiškina, kad dar nematė dokumentų, leidžiančių agregatą pargabenti atgal. Tą išgirdusi, ES skystai pavarė į kelnaites – Vokietija, o taip pat Austrija, Italija, Olandija ir kitos šalys yra labai priklausomos nuo Rusijos dujų. Būtent todėl jos, priešingai nei anglis ir nafta, nėra įtrauktos nė į vieną iš šešių ES sankcijų paketų.

Europa dreba, nes bijo žiemą sušalti. Gražu ar ne? Maža to, vokiečiai įspėjami, kad dėl dujų stygiaus namų ūkių išlaidos gali patrigubėti ir siekti apie 4500 eurų metams. Tas pats gresia ir pramonės įmonėms, naudojančioms dujas. Jos galvoja apie darbuotojų atleidimus ir grįžimą prie iškastinio kuro, branduolinės energetikos draudimų panaikinimo bei šalto dušo naudojimo gyventojams tiesiogine šio žodžio prasme. Europoje prasideda taupymas.

O kas nutiks Rusijai? Yra manančių, kad užsukę kranelius, rusai patys save nusibaus, ims graužti vamzdį bei galiausiai mirs iš bado arba iškels aukštyn rankas.

Nieko panašaus nebus. Rusija viską skaičiuoja į priekį. Kremliaus ekspertai teigia, jog Rusija turi sukaupusi finansų tiek, kad metus gali gyventi atsipūtusi. Antra vertus, atsisakymas tiekti dujas „Nord Stream 1” atrodo ekonomiškai nelogiškas: pajamos iš naftos ir dujų sudaro maždaug pusę biudžeto pajamų. Užsukusi kranelius Europai, Rusija prarastų apie trečdalį visų įplaukų už dujas.

Tačiau Rusija tam ruošėsi, eksporto srautus perskirstydama kitiems pirkėjams. Dujotiekiu „Power of Siberia” dujos pumpuojamos Kinijai, nors, ne tokiais pajėgumais ir ne už europinę kainą. Be to, „Gazprom” dujų užsukimo pasekmes jau išbandė, sumažindamas eksportą Europai trečdaliu. Nieko neatsitiko, nes keletą kartų šoktelėjusios dujų kainos kompensavo skirtumą.

Manipuliuodamas dujų kainomis, žinodamas, kad Europa neturi, bent jau kol kas, pasirinkimo, Kremlius tokiu būdu šokdina 500 milijonų Europos gyventojų! Būtent dėl to visos vakarų ekonomistų prognozės apie energetikos kainas prilygsta Vangos spėlionėms ir eina šuniui ant uodegos. Pamėgink atrasti sotaus biurgerio logiką Putino, Milerio, Peskovo, Patruševo ir kitų terorostų galvose!

Vienu žodžiu, Rusijai rublių tikrai nepritrūks, greičiau atvirkščiai – biudžeto pajamos gali net didėti, sąmoningai diktuojant dujų ir naftos kainas. Tačiau Kremlius susiduria su kita opia problema – kas gi iš tų rublių, jei jie tampa popiergaliais pasivalyti antram galui. Rusijai reikia prekių ne tik vidaus vartojimui, bet ir pramonės bei žemės ūkio veiklai užtikrinti.

Mus pasiekia informacija, kad Rusijos miestuose baigėsi importiniai maisto produktai, o vietiniai brangūs ir klaikiai nekokybiški. Beveik sustojo automobilių ir kitos technikos gamyba. Sankcijos kreivai, girgždėdamos, bet veikia ir rusai – beveik – būtinų dalių pramonės gamybai iš Vakarų nebegali įsivežti.
Tad ko tokiais žaidimais siekia Kremlius?

Kremlius eina va bank. Maskva siekia ant kelių parklupdyti Vakarus, kad jie panaikintų sankcijas ir padovanotų Ukrainą. O pati Rusija metus dar laikysis. O gal du arba devynis. Rusai prie vargų pripratę. Svarbu, kad būtų bulvių ir degtinės.

Todėl akivaizdu, kad abu dujų “strymai” ir toliau bus naudojami ekonominiam spaudimui ir šantažui. 10 mldr. eurų kainavęs „Nord Stream 2″ tik ir laukia paleidimo. Galbūt Maskva tikisi, kad sušalusi Europa atsuks ne tik „Nord Stream 1”, bet paleis ir „Nord Stream 2″?

Kremlius, žinoma, taip pat aiškiai girdi ir OPEC nuogąstavimus, kad išjungus Rusiją iš naftos tiekėjų rato, drąstiškai šokteltų žaliavos kaina. Rusai Kremliuje greičiausiai galvoja taip: jei vakariečiai atsisakys mūsų žaliavų, žiemą šals, dėl kosminių kuro kainų nebevažinės, o dėl maisto kainų šuolio išeis daužyt langų vyriausybėms. Beliks pasiųsti į Europos sostines kelis šimtus “vasių” ir chaosas garantuotas.

Ar atlaikys šį spaudimą Europa?

Viskas priklauso nuo mūsų. Svarbiausia viskam pasirengti psichologiškai. Jei mes sąmoningai taupysime, vartosime mažiau dujų, naftos, galvosime apie alernatyvius šildymo būdus, nekaltinsime dėl visko valdžios – žinoma, kad atlaikysime. Europos ir jos partnerių ekonomika yra galingiausia pasaulyje, ir suradus naujus energijos tiekimo šaltinius, viskas stos į savo vietas. Tačiau, kad tai įvyktų, mes turime suvokti, jog karo Ukrainoje ir energetinio karo Europoje nelaimėsime nei ryt, nei poryt. Turime ruoštis metams į priekį. Mažiausiai.

******

Locked N’ Loaded

Donbaso krypties šaurinis flangas.
• Charkiv. Be pakitimų.

Izyum.

Mūšiai kontaktinėje linijoje aprimo. Panašu, kad daužymas galva į Krasnopillya – Dolyna – Bohorodychne gynybos ruožą ir desperatiški bandymai sukurti netikėtumo efektą atakuojant Kurulka – Ivanivka ruožą paliko „denacifikuotojus“ be idėjų ir jėgų. Bandymai tęsiasi ir neatmestina, kad vėl suintensyvės, tačiau didelių perspektyvų pasiekti operacinę sėkmę (pralaužti gynybą ir išeiti prie Slaviansk iš šiaurės vakarų ir vakarų) kol kas nesišviečia. Žinoma, kitas klausimas, kiek resursų ir jėgų liko čia besiginantiems ukrainiečiams.

Syversk.
a) Orkai toliau atakuoja Spirne – Ivano-Darivka ruože, mūšiai intensyvėja. Panašu, agresoriaus atakos kryptis pasikeitė. Ilgą laiką atakuota nuo Mykolajivka link Spirne, t.y. iš pietryčių, siekiant apeiti Hryhorivka – Verkhnokamyanske – Spirne ruožą iš pietų, su tikslu judėti link Syversk iš pietryčių – pietų. Dabar jau kelintą kartą matome bandymą atakuoti iš šiaurės rytų nuo Verkhnokamyanka link Spirne ir Ivano-Darivka, su tikslu atkirsti Spirne ir išeiti ukrainiečių įtvirtintam gynybos rajonui Berestove į užnugarį. Jei yra taip, tuomet tai rodo, kad orkai ne tik nesugebėjo pralaužti ukrainiečių gynybos bei judėti toliau link Syversk, bet pačiupinėję naująjį gynybos ruožą nusprendė geriau bandyti po truputį atsikąsti teritorijos ir taip bandyti judėti į priekį. Viena vertus tai rodo tvirtą ir lanksčią ukrainiečių gynybą, kurio laikosi. Tačiau, kita vertus, tai demonstruoja agresoriaus atsargumą ir taktinį tobulėjimą. Taip pat Spirne tampa raktinę vietove, kurią pralaužus gali būti intensyviai puolama tiek Syversk kryptimi, tiek į ukrainiečių gynybos gylį prie Berestove.

b) Prieštaringi duomenys dėl Bilohorivka, tačiau aišku viena – ukrainiečiai ne tik tvirtai stovi gynyboje bei kontratakuoja, bet taip pat sėkmingai vykdo ir sudėtingesnes operacijas. Antai, Ukrainos SOP vienetas „Kraken“, remiamas artilerijos prieš keletą dienų įvykdė sėkmingą reidą priešo užnugaryje prieš 24-osios GRU spec. paskirties brigados, vienos iš kuopų susitelkimo rajoną. Operacija buvo sėkminga – apie 60 priešo specnaziorų ir 5 jų kovinės technikos vienetai minus, ukrainiečiai parsivedė 2 belaisvius. Kitaip sakant, visa orkų specnaziorų kuopa neteko pajėgumo ir negalės vykdyti jokios užduoties. Rusų žvalgybos ir spec. paskirties padaliniai šiame kare veikia ne didesniais kaip kuopos dydžio vienetais, sektoriuje jų gali būti nedaug ir dėl savo pasirengimo jie dažnai būna puolimo operacijų pagrindiniame veiksnyje. Pamenate, esame rašę, kad šie orkų kovotojai ne visada naudojami kaip žvalgai, bet dažnai kaip gerai perengti pėstininkai. Taigi, agresoriui ruošiantis puolimui šį netektis – skausmingas praradimas.

•Bakhmut.

Agresorius intensyviausiai atakavo Svitlodarsk ruože, taip pat vykdė atakas prie Berestove. Ir vėl nesėkmingai.

Intensyvėja Rusijos vykdomos psichologinės operacijos, kuriomis siekiama pakirsti pasitikėjimą politine ir karine vadovybe, taip darant įtaką ukrainiečių valiai priešintis. Vienas iš pavyzdžių, orkų karo propagandistai aktyviai skalambija, neva ukrainiečiai jau palieka Syversk ir netrukus paliks Soledar. Kitaip tariant, neva užima naują gynybos liniją vakariniame Bakhmutovka upės krante. Tai bandoma pateikti kaip karine prasme logišką žingsnį, taip siekiant padidinti žinutės kredibilumo (patikimumo) įspūdį. Tad būkite budrūs.

*****

Ukrainiečių GUR specialiojo padalinio snaiperis miške

2 KOMENTARAI





Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Dviveidis padaras (I)

Edvardas Čiuldė Tenka nustebti pastebėjus, kad skirtinguose pasaulio pakraščiuose kartais susiformuoja labai panašūs reiškiniai. Jeigu manęs paklaustumėte, kas yra tas...

Vanharos tyrimas Nr. 3. Mozaikos detalės

Gerbiamieji, pratęskime praeitą įrašą apie Ritą Miliūtę. Toks vienas niuansas – atsimenate viešojoje erdvėje prieš kelis metus, per...

Arūnas Dovydaitis. Prasideda filmų festivalis „Lokys, liūtas ir šakelė“

Penktadienį prasidedantis filmų festivalis „Lokys, liūtas ir šakelė“ kvies žiūrovus spalio 4–13 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje, Šiauliuose,...

Mindaugas Montvilas. Prezidento rinkimai JAV: metamas paskutinis koziris

JAV liko mėnuo su keliom dienom iki rinkimų, kurie yra tikriausiai svarbesni visam pasauliui nei daugelyje šalių vykstantys...