Almantas Stankūnas. Ką prasitarė valdančiųjų atstovai apie elektros sektorių?


Jeigu norite iš tiesų kritikuoti valdžią ir judinti jos šiltus krėslus, labai atidžiai klausykite ką kalba jos atstovai.

Riksmai „Seimą lauk” kelia valdantiesiems tik atlaidžias, paniekinančias šypsenas, nes už jų nestovi jokia rimtesnė, tiksli ir argumentuota valdžios kritika.

Vakar atidžiai perklausiau Seimo energetikos ir tvarios plėtros komisijos posėdžio įrašą ir išgirdau kelis labai įdomius dalykus.

Pasirodo VERT pirmininkas Renatas Pocius jau metus diskutuoja su Ignitis grupe, kad formuojant visuomeninio elektros tiekėjo kainą būtų naudojami finansiniai kainos draudimo instrumentai, kad tiesiogines sutartys su pigiais gamintojais būtų sudaromos ir su Ignitis visuomeniniu tiekėjui, o ne tik su Ignitis nepriklausomu tiekėju nes taip galima mažinti visuomeninio elektros tiekėjo sąnaudas ir tuo pačiu mažinti ar net atsisakyti valstybės paramos visuomeniniam tiekimui, kurią mokame mes visi.

Gerai, kad p. Pocius skaito mano tekstus ir Nacionalinio susivienijimo pareiškimus ir semiasi iš ten idėjų.

Bet p. Pociau, jeigu Ignitis ignoruoja jūsų pastabas visus metus, kodėl jūs tylite, kodėl ši informacija nėra skelbiama viešai?

Net Seimo nariai ją išgirdo pirmą kartą.

Jūsų vadovaujama taryba juk privalo ginti vartotojų ir visos visuomenės interesus. Suprantu, kad jūsų viešas pasisakymas šia tema labai nepatiktų p. Kreiviui ir p. Šimonytei, nes taip jūs gadintume nepriklausomų tiekėjų versliukus. O dar gali kilti minčių, idant įmonė ir jos vadovai išvengtų akivaizdaus interesų konflikto, nacionalizuoti dalį Igničio, kuri valdo gamybą ir teikia visuomeninio elektros tiekimo paslaugą, o Igničio nepriklausomą elektros tiekėją atskirti ir parduoti.

Tačiau p. Pociau teks apsispręsti ar toliau liksite kišeniniu politikų valdininku ar tinkamai vykdysite savo pareigas?

Kitą įdomų faktą paviešino Energetikos viceministrė Inga Žilienė. Pasirodo buvo rengiamai aukcionai pramoninių saulės ir vėjo jėgainių įrengimui, kuriuose laimėtojas būtų nustatytas pagal žemiausią ilgo laikotarpio elektros energijos supirkimo kainą ir, CfD modelio pagalba, vartotojams gali būti grąžinamas skirtumas tarp aukštesnė biržos kainos ir fiksuotos supirkimo kainos. Pasirodo problema buvo, kad neatsirado norinčių dalyvauti aukcione.

JK norinčių dalyvauti tokiuose aukcionuose yra ir jie siūlo 5,5-6,5 cnt/kWh kainą o Lietuvoje nėra?! Kaip taip gali būti?

Tai gal aukciono sąlygos buvo per daug rizikingos dalyviams? Gal aukciono rengėjas (tas pats VERT) nepasirūpino, kad į aukcioną būtų pakviestas didesnis dalyvių skaičius, įskaitant tuos, kurie investuoja V. Europoje, bet dar to nedaro Lietuvoje?

O kodėl nebuvo kreiptasi į valstybines įstaigas, kad jos įpareigotų tokiuose aukcionuose dalyvauti tą patį Ignitį? O kodėl nevyko konsultacijos su rinkos dalyviais ir nebuvo atsižvelgta į jų pastabas?

Vėl grįžtame prie to pačios problemos. Kai aukščiausi valstybės vadovai nenori gadinti bizniuko nepriklausomiems elektros tiekėjams, nes CfD principo taikymas mažintų jų galimybes pirkti tiesiogiai elektrą iš pigių gamintojų, tai ir aukcionus galima įvykdyti taip, kad jie neįvyktų.

Pabaigai apie opoziciją.
Gerai, kad opozicijos atstovai skaito mano ir Nacionalinio susivienijimo pasiūlymus ir pradeda kelti aštresnius klausimus. Belieka palinkėti, kad jie perskaitytų juos iki galo ir pasiryžtų kelti visus klausimus, bei nesitenkintų nerimtais valdžios atsikalbinėjimais. Kitaip tokia bedantė opozicija neįkvėps rinkėjų, kad sekantį kartą patikėtų valdžią jai.

Posėdžio įrašas:

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai penkiasdešimt ketvirtoji (spalio 4) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Antra diena iš eilės „nieko neįvyko“ Voronezh srityje. Šį kartą „šaunieji“ rusų oro gynybininkai numušė...

Vidmantas Valiušaitis. Desovietizacijos komisija eskaluoja priešpriešą

Vadinamosios Desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas skelbia vienas kitam prieštarujančius teiginius: esą, neįrodyta, „kad K. Škirpa tiesiogiai susijęs...

Prof. dr. Gediminas Navaitis. Akligatviai ar galimybės?

(Kalba pasakyta LR Seimo Ateities komiteto posėdyje) Paprastas sudėtingos užduoties sprendimo būdas nusakomas posakiu „Kolumbo kiaušinis“. Teigiama, kad jis...

Išankstiniame „ArtVilnius‘24“ atidaryme – Šiaurės Europos šalių dvelksmas ir garsūs svečiai

Tarptautinės šiuolaikinės meno mugės „ArtVilnius‘24“ atidarymo išvakarėse, spalio 3 d., įvyko išankstinis ekspozicijos pristatymas. Į renginį susirinko būrys...