Jūratė Laučiūtė. Muskas užjudino valstybių konfliktus išprovokuojantį vadinamąjį “istorinės tiesos” klausimą

Prieš porą dienų išmokau jaunimo pamėgtą frazę “pats sau fainas”. Ir pačiu laiku. Nes ji labai pritinka Muskui, kuris nutarė palaigyti po geopolitines pievas, “patarinėti”, kaip galima būtų spręsti Rusijos-Ukrainos konfliktą. El edrdvė,, žinoma, siūbuoja ir dūzgia. Sąmojingiausias man pasirodė toks “Teslos” įkūrėjo Musko apibūdinimas: “Teslagalvis”.

Linas Kojala buvo labiau filosofiškas ir padūsavo, kad štai kas atsitinka, kai vienoje srityje aukštų aukštumų pasiekusi persona nebenusivokia, kad nėra viską išmananti, ir ropščiasi ant tokių aukštumų, kurios jai nepasiekiamos (ne cituoju, ,perteikiu mintį).

Na, kai keliasdešimt kalbų mokantis poliglotas lenda į kalbos mokslus, nenutuokdamas, kad kalbų mokėjimas nėra kalbos mokslų įvaldymas, yra gana dažnas dalykas, ir keliantis greičiau kelia juoką, o ne norą piktintis ar tyčiotis. Bet šiuo, Musko atveju, kai kalbama apie žmonių ir valstybių likimus, toks savęs pervertinimas ir kišimasis į sritį, kur esi visiškas “ablius”, yra stačiai nepadorus…

Tačiau Muskas eilinį kartą užjudino labai opią tautų, valstybių tarpusavio konfliktus dažnai išprovokuojantį vadinamąjį “istorinės tiesos” klausimą. Muskui atrodo, kad Ukraina privalėtų atsisakyti Krymo, nes Krymas pagal “istorinę tiesą” priklausąs Rusijai.

Nors šiuo atveju, kaip žino bent kiek daugiau už Muską bendro išsilavinimo ragavę europiečiai ar apskritai – išsilavinę žmonės, Rusijai Krymas tėra eilinis grobis, užkariauta žemė, kaip buvo užkariautas Sibiras, Vidurinė Azija, užgrobtos Baltijos šalys, Karelija ir daug šalių Europoje įvairiais istoriniais laikotarpiais. Ar to pakanka, kad teisėtai Krymą priskirtume Rusijai?

Kuriam užkariautojui teisinga būtų priskirti Krymą? Kuriam užkariautojui reikėtų priskirti Kaliningrado-Karaliaučiaus-Kenigsbergo-Prūsijos žemę?
O juk su tais klausimais vėliau ar anksčiau vėl teks susidurti…

2 KOMENTARAI

  1. Na tai kas yra šiandieninis tos žemės savininkas ? ” …. Kuriam užkariautojui reikėtų priskirti Kaliningrado-Karaliaučiaus-Kenigsbergo-Prūsijos žemę?”.
    Sniečkus po karo atsisakė, o dabartinė LT per 30 metų taip nieko ir nesugalvojo. Kas lieka ? Prūsai, kurių nei kvapo nelikę ? Vokiečiai, kurie savo šešėlio bijo ir Prūsijoje buvo tik užkariautojai ? Rusai, kurie tokie pat užkariautojai kaip ir vokiečiai ? O gal lenkai ? Jiems visada visko reikia (pusę Prūsijos po karo mielai paėmė).





  2. Rusų teroristams nepriklauso nei Krymo pusiasalis, nei Karaliaučiaus anklavas, kuris, pagal susitarimą jiems turėjo priklausyti tik 50 metų – iki 1995 metų. Deja, pasaulis jiems per daug nuolaidžiauja. Dėl to vis labiau įžulėja.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Prieš rinkimus valdžia užblokavo Nacionalinį susivienijimą palaikantį portalą

Daugelis nustemba, kurie kasdien skaito skelbiamas publikacijas portale www.tiesos.lt, išvydę tokio turinio šią iškabą: Nenustebkite. Tokių priemonių ėmėsi valdžia,...

Trūkumo olimpiados čempionai (I)

Edvardas Čiuldė Jeigu dar negirdėjote, skubu pranešti, kad „kompetentingos“ institucijos užblokavo Tiesos.lt internetinį dienraštį. Nieko detaliau nežinau apie šitokio...

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai keturiasdešimt septintoji (rugsėjo 27) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Kaip ir spėta, rusai ėmė atakuoti tiekimo kelią iš Rumunijos į Ukrainą. Šią naktį rusai...

Kandidatų į Seimą debatai Antakalnio apygardoje

Debatuose dalyvavo: Liutauras Gudžinskas (Lietuvos socialdemokratų partija); Stanislavas Jarmalavičius (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga); Audrius Jukna (Lietuvos regionų...