Almantas Stankūnas. Šokiruoja elektros kainos? Dabar šokiruos ir šilumos kainos!

Elektros kainų šokas plečiasi į šilumos sektorių.

Šokiruoja elektros kainos?

Dabar šokiruos ir šilumos kainos.


Pagrindine šilumos kainų augimo priežastimi yra įvardijamas apytikriai dvigubai pabrangęs biokuras.

Kas atsitiko?

Pagrindinė pabrangimo priežastis yra nutrauktas pigaus biokuro importas iš Baltarusijos. Taip, geopolitinė situacija verčia tai daryti ir tenka patirti tam tikras neigiamas pasekmes.

Tačiau, šalia išaugusios biokuro ruošimo savikainos, yra ir kita priežastis. Tai – prieš apytikriai dešimt metų sužlugdytas Lietuvos biokuro ruošimo verslas, kai visiškai laisvai buvo leistas pigaus biokuro importas iš tos pačios Baltarusijos.

Apie tai, kad gali tekti apriboti santykius su kaimynais Rytuose politikai nekalbėjo. Nors karingos retorikos buvo pakankamai. Štai dar vienas žodžių ir darbų išsiskyrimo pavyzdys.

Tačiau žvelgiant net vien tik per ekonominę prizmę importo mokesčiai baltarusiškam biokurui duoda ekonominę naudą – papildomos darbo vietos Lietuvoje ir surenkami didesni mokesčiai. Ypač tai naudinga, kai darbo vietos kuriamos regionuose.

Lietuvos verslininkai šiuo metu neskuba investuoti į biokuro ruošimo įrangą, nes nežino ar, pasikeitus geopolitinei situacijai, Lietuvą vėl neužplūs pigus biokuras iš Rytų. Tai gal politikai turėtų priimti aiškius sprendimus dėl to ir suteikti tam tikras garantijas vietiniam verslui?

Atminkime, kad yra valstybinė miškų urėdija, kurioje sprendimus dėl biokuro ruošimo galima būtų priimti labai greitai. Ir ne tik dėl ruošimo bet ir dėl biokuro kainų, kurios spaustų ir kitų ruošėjų kainas žemyn.

Dėl to gali sumažėti šios, valstybės valdomos, įmonės pelnas.

Tik kažin ar mūsų valdantieji bandė suskaičiuoti kiek tas pelnas padidins išlaidas šilumos vartotojams ir pačiai valstybei? Vargiai, nes jau ne kartą įsitikinome, kad mūsų “nutiko, kas geriausiai” nėra pajėgūs, o gal nenori priimti sprendimų, kurie yra naudingiausi Lietuvai.

Taip pat priminsiu, kad kainas šilumos sektoriuje ir toliau sėkmingai kelia su sveika nuovoka mažai sąsajų turintys rinkos žaidimai superkant šilumą iš gamintojų. Nors tiek aš, tiek partija Nacionalinis susivienijimas kėlėme šį klausimą, tačiau neoliberalizmo rūko aptemdytiems protams, tai nė motais.

Daugiau apie tai čia: https://www.propatria.lt/..

O čia pranešimas apie biokuro kainų augimą: https://www.vz.lt/…

Autorius yra Nacionalinio suvienijimo energetikos skyriaus pirmininkas

2 KOMENTARAI

  1. ESO, „Igničio“ ir kiti energetikos kaizeriai bei jų kvailinama Lietuva
    – alfa.lt/kita/komentarai/eso-ignicio-ir-kiti-energetikos-kaizeriai-bei-ju-kvailinama-lietuva/268463/





  2. Mano nuomone pagrindinė pabrangimo priežastis yra ne nutrauktas pigaus biokuro importas iš Baltarusijos, bet nemokančių valdyti valstybės ir prorusijistų išrinkinėjimas valdžion. Juk net virš 30 metų neatstatytas per privatiprichvatizacijas sugriautas ūkis, nesukurtas ruso energetiniam diktatui pasipriešinimas, maksimaliai išnaudojant savo valstybės galimybes panaudoti pačių gaminamą spiritą, aliejų, šiaudus, menkaverte miško medieną, miško medienos kirtimo atliekas (šakas), miško pramonės (reikia ne medieną išvežinėti į užsienius, parduodant papigiai, bet jos pusfabrikačius ir produkciją) atliekas. Reikia ne griauti esamų upių užtvankų, bet panaudoti jų potencinę energiją hidroelektrinėms, tam reikia statyti naujas užtvankas, įrengiant ir senose ir naujose žuvų migracijos pralaidas. Reikia užkirsti gobšuoliams sąlygas tyčiotis iš rinkos ekonomikos. Kai žmogaus gobšumui nėra ribų, rusui dirbtinai pabranginus dujas, gobšuoliai dirbtinai brangina medieną. O juk valstybė, turinti savo mišką, reguliuodama medienos kainą, gali sudaryti tikros rinkos sąlygas. Juk prigaminti pigesniu, gal net už savikainą valdiškų skiedrų (ir valstybei nereiks mokėti dotacijų augančių kainų konpensavimui) galima labai greitai. Čia juk ne kosmosas ar mėginimas perprasti kvantinę fiziką. Ten kur nereikia, reikia nustoti vaidinti demokratiją, nustoti būti netikros Rinkos vergu.

Komentarai nepriimami.

Reklama

Susiję straipsniai

Karas Ukrainoje. Devyni šimtai keturiasdešimtoji (rugsėjo 20) diena

Locked N’ Loaded | Veidaknygė Ukrainiečiai raketomis vėl atakavo taikinius Mariupol. Šią savaitę čia Ukrainos pajėgos sunaikino agresoriaus šaudmenų sandėlį,...

ES vyriausybės griežtina migracijos politiką

Europai krypstant į dešinę, vyriausybės griežtina migracijos politiką. Vokietijos naujiesiems dešiniesiems šį mėnesį laimėjus rinkimus dviejose žemėse, socialistų vadovaujama...

Petras Plumpa. Kelionė į gyvenimą

Lietuvos pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyvis, 2023 m. Laisvės premijos laureatas, pogrindinės spaudos leidėjas ir platintojas, religinis mąstytojas...

Prof. Alvydas Jokubaitis. Naujoji Lietuva ir senos dorybės

Pranešimas skaitytas 2024 m. rugsėjo 6 d. Šiluvoje rengtoje konferencijoje „Visuomenė be dorybių – grėsmė nacionaliniam saugumui: Šiluvos...